ALF 2017/2018

Voor de vierde keer op rij bracht ik ook dit jaar weer een bezoek aan het Amsterdam Licht Festival (ALF). Tot nu toe was dat altijd een hoogtepuntje op nachtfotografiegebied, maar – om  met de deur in huis te vallen -, wat was het slecht dit jaar. Ten eerste kwam de informatievoorziening via de website dit jaar erg laat op gang. Ten tweede was de bewegwijzering ontzettend slecht, zeker op het Marineterrein, de nieuwe locatie voor de wandelroute. En wat het allerbelangrijkste was: de kunstwerken sloegen vaak echt nergens op: de toelichting op de site (achteraf) was van het niveau ‘hoogstaand artistiek geneuzel’ en dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Nou was dat laatste voorgaande jaren ook al zo, maar toen kon je op fotografiegebied met de meeste objecten nog wel uit de voeten. Nu waren de meeste objecten – als je ze al kon vinden – van het niveau ‘even kijken en gauw weer doorlopen’. Ik ben ooit eens voor cultuurbarbaar uitgemaakt, dus het kan ook zomaar aan mij liggen…

Omdat normaal gesproken de hoeveelheid kunstwerken van vaarroute en wandelroute  samen nogal groot is, was ik aanvankelijk van plan vandaag alleen de wandelroute te doen, maar gezien het feit dat ik op diverse sociale media geen opzienbarende foto’s van de vaarroute voorbij heb zien komen, besloot ik dat maar te laten voor wat het is.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht >

Nadat ik met de trein op het CS ben gearriveerd, loop ik eerst even naar de IJ-kant voor een serie plaatjes van de skyline, die – met de ADAM-toren en het Eye filmmuseum – steeds mooier wordt. Het is nog niet eenvoudig om op dit tijdstip – met druk vaarverkeer – bruikbare platen te schieten. Zoals altijd maak ik weer belichtingsreeksen en vooral bij de langste sluitertijden wil er nog wel eens verlichting van passerende schepen in beeld komen. Dat heeft ook wel iets, maar nu wil ik dat niet.

01 ADAM & Eye

Op weg naar het Marineterrein volg ik – zoals altijd – het stukje vaarroute dat door het Oosterdok loopt. De eerste twee kunstwerken zag ik niets in, aan de derde – Infinita (oneindig deelbare vormen) – wilde ik me wel even wagen. Doordat het een drijvend object is en door wind en voorbij varende rondvaartboten nog wel eens wil bewegen, kon ik uiteindelijk slechts 3 foto’s gebruiken om er nog enigszins een HDR van te maken.

02 Infinita

Een foto van het Oosterdok zonder hinderlijke kunst is eigenlijk veel leuker.

03 Oosterdok

Tegen het Marineterrein aan ligt het Scheepvaartmusem, sowieso altijd vragend om een foto. Als dan in het naastliggende VOC-schip een kunstenaar ‘spectaculaire’ groene lichtjes laat branden, dan moet je dat natuurlijk vastleggen. Je moet er maar opkomen….

04 Homeward Bound @Scheepvaartmuseum

Een foto van een doorkijkje achterlangs het Scheepvaartmuseum – zonder hinderlijke kunst – is eigenlijk veel leuker:

05 Doorkijkje achter Scheepvaartmuseum

Zeker met een typisch Amsterdams hekwerk op de voorgrond. Je moet het maar zien: ik lijk ook bijna wel een artiest!

06 Doorkijkje met voorgrond

Dan eindelijk bij het Marineterrein aangekomen. Kattenburgerstraat 5 is het adres, zo ook de naam van  het kunstwerk dat de ingang markeert. Het is dat er ook andere fotografen naar binnen gingen, anders had ik niet geweten dat dit de ingang was.

07 Kattenburgerstraat 5

Dan het hoogtepunt van de avond: Garden of Schrödinger’s Cats. Iets met licht, kwantummechanica, radio-activiteit en stervenden katten. Zelfs voor een beta-opgeleide bijna onbegrijpelijk beschreven op de site. De objecten waren echter wel leuk om mee te  stoeien..

08 Garden of Schrödinger’s Cats
09 Garden of Schrödinger’s Cats
10 Garden of Schrödinger’s Cats

Dolend loop ik een beetje dwars over het terrein, hopende geen leuke dingen te missen. Wat ik zie is echter niet de moeite waard. Het object Light Vessel had in principe een mooie HDR-plaat moeten worden, maar doordat ik met mijn statief op een houten hangbrug stond (en ik niet alleen), was dat niet haalbaar. Jammer, maar op zich wel een aardig kunstwerk: de in de vuurtoren aangebrachte LED-verlichting moest in morse-code gegevens uitzenden die betrekking hebben op scheepvaartbewegingen rondom Amsterdam. Of zoiets…

11 Light Vessel

Save Our Souls is de naam van het volgende object. Ook weer niet uitermate geschikt voor fotografie met lange sluitertijden.De ramen van het voormalige onderwijsgebouw moeten de ramen van een schip voorstellen. Erachter wordt een golvende zeespiegel geprojecteerd die samen met typische zeevaartgeluiden de indruk geven dat je op een schip staat. Eigenlijk meer iets voor een video.

12 Save Our Souls

Het wetenschapsmuseum NEMO nu eens vanaf het Marineterrein bekeken.

13 NEMO

Squared Time was het laatste object waar ik me aan waagde. De tijd ingedeeld in blokken om zodoende deze optimaal te kunnen benutten. Was geen echte uitdaging, maar dan heb je toch nog wat.

14 Squared Time

Een uurtje of vier rondlopen langs het water op een koude winteravond was lang genoeg. Met een ietwat magere opbrengst snel ik naar de trein naar huis. De laatste foto in dit blog is nogmaals een opname van de skIJline van Amsterdam, eerder op de avond gemaakt. Gewoon omdat ik dit eigenlijk leuker vind om te laten zien dat het ALF van dit jaar.

15 Adam & Eye

Zoals gezegd heb ik de vaarroute dit jaar aan me voorbij laten gaan en als er voor de volgende editie geen spectaculairdere werken worden aangekondigd, hou ik het misschien wel helemaal voor gezien. Ik ben echter begin februari nog wel een keer naar Amsterdam geweest voor het fotograferen van nachtelijke stadsgezichten. Normaal gesproken zou het ALF dan al afgelopen zijn geweest, maar dit jaar bleek er een nabeurt te zijn in de vorm van projecties op het Eye-gebouw. Hierover meer in een later blog. Voor nu weer bedankt voor het lezen en kijken.

PS: geveld door griep heb ik van de nood een deugd gemaakt om mijn blog een face-lift te geven. Mocht wel een keer na ruim 5 jaar bloggen. Voordeel: de foto’s zijn in de normale weergave een stuk groter en het oogt allemaal wat frisser. Ben benieuwd wat jullie er van vinden….

< Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel:klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog >

5 reacties op ‘ALF 2017/2018

 1. Hé een nieuwe look! Ziet er fris en eigentijds uit!
  Knappe HDR-platen laat je zien maar ook ik ben van mening dat de stad zelf eigenlijk veel mooier is dan al die ‘kunst’

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi geworden je blog. Eens dat het ALF niet meer is zoals de eerste keer. Misschien ook gewenning of echt minder mooie objecten. Amsterdam blijft echter fantastisch voor avondfotografie. Je hebt prachtige hdr foto’s gemaakt. De moeite van het bekijken meer dan waard. De katten vond ik verrassend. Gr. Joke

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Een nieuw uiterlijk voor je blog, mooi gedaan.
  Het is duidelijk dat je in Amsterdam niet zo aan je trekken gekomen bent als je gehoopt had. Verleg het accent, beperk je tot Amsterdam (of Haarlem) by Night, wellicht kom je dan tevreden naar huis. Het is toch zonde van je tijd als je min of meer teleurgesteld weer terugreist. De stadsgezichten spreken mij meer aan dan de kunst.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. De nieuwe “look” van je site is verlichtend en ruimer geworden, wat op zich aangenamer is. Toch vind ik dat bepaalde foto’s dan weer beter uitkomen met een donkere achtergrond, maar voor mij is het zo prima (ik heb trouwens ook gekozen voor een witte achtergrond, zoals je wellicht al hebt gezien).
  En nu over tot de fotografie…
  Wat de kunstwerken betreft, inderdaad niks spectaculair, maar de kleurrijke verlichting bij nacht/donker maakt al een stuk goed! De eerste foto vind ik al schitterend en ook de foto’s met het scheepsvaartmuseum. Foto: 07 Kattenburgerstraat 5, lijkt me iets futuristisch. De katten van het “Garden of Schrödinger’s Cats” lijken mij meer gevangen katten dan stervende katten. Maar vooral foto: 10 Garden of Schrödinger’s Cats, vind ik een prachtige foto geworden. Je hebt er best toch nog een knappe serie van weten te maken.
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.