Weekje Epe 2 – Eekhoorns en meer

Zoals ik in mijn vorige blog reeds schreef, verschenen er – naast gevogelte – ook geregeld eekhoorns op en rondom ons vakantiehuisje in Epe. Soms kwamen ze zelfs met vijf tegelijk en vooral zodra hun aantal groter was dan één was het een genot om naar ze te kijken. Ook eekhoorns gunnen elkaar het licht in de ogen niet zodra het om voedsel gaat. Ze joegen elkaar weg en vlogen daarbij boom in en boom uit. Of als er één een pinda verstopt had in het mosgazon, groef een ander die even later weer op. De pinda’s waren overigens niet aan te slepen: als je een handjevol had neergelegd was dat binnen de kortste keren weer op (ook de Gaaien wisten er trouwens wel raad mee). Vaak knabbelden ze er eentje ter plekke op, maar soms vertrokken ze met meerdere pinda’s tegelijk (in bek, onder kin en armen) om er een mooie plekje voor te zoeken, voor later… dachten ze.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht >

De kenmerkende eekhoorn-houding:

Typisch een Eekhoorn
01 Typische eekhoorn-stand

Gezien de lange oorpluimen zijn ze al klaar voor de winter.

Eekhoorn
02 Eekhoorn op de uitkijk

Wat deze ziet, is duidelijk: een verschrikkelijk lelijk takje!

Raar takje
03 Wat een lelijk takje 😉

Flitsende actiemomenten waren – gezien de slechte lichtomstandigheden – met geen mogelijkheid goed vast te leggen. Zelfs een video opnemen zat er niet in. Vooral veel standaard eekhoornplaatjes dus in dit blog.

Eekhoorn
04 Ik had net toch wat in mijn handen?

Opvallend hoeveel kleurverschil ze onderling hebben, van bijna zwartbruin tot oranjebruin. Geen idee hoe dat zit bij eekhoorns, maar het is niet alleen een verschil in zomer- en wintervacht.

05 Eekhoorn

Als je niet zou weten dat ze elkaar soms bijna het bos uitvechten, blijven het beestjes met een hoog snoezigheidsgehalte.

06 Knabbel
07 Babbel?

En dan eindelijk toch een beetje actie. Het speelde zich wat verder van de voederplek verwijderd af. Hier wordt er één een boom ingejaagd.

08 De boom in
09 Wegwezen!

Zodra zijn/haar rivaal eieren voor zijn  geld heeft gekozen, is het tijd om eindelijk helemaal alleen aan de dis te gaan.

10 Kust veilig?

Het zijn ware acrobaten.

11 Alleen aan tafel!

Het lijkt een kloppend verhaal, maar het gaat verder met een ander – duidelijk lichter gekleurd – exemplaar.

12 Uitbuiken
13 Genoeg actie?

Genoeg actie of niet, in ieder geval wel genoeg eekhoorns.

De rest van de tijd werd – ijs en weder dienende – gevuld met mountainbiken en wandelen. Bij dat laatste ging de camera natuurlijk ook mee. De hoop was gevestigd op veel paddestoelen, maar het seizoen was ook hier kennelijk al vroeg afgelopen. Toch leverde het een paar aardige vondsten op, zoals onderstaande Kastanjeboleet (het was voor het verhaal leuker geweest als dit Eekhoorntjesbrood was geweest). De dennenaalden op de hoed zaten goed vastgeplakt en waren niet te verwijderen zonder deze te beschadigen. Ze zijn natuurlijk wel kenmerkend voor de omgeving van deze zwam…

14 Kastanjeboleet

Een primeurtje was de ontdekking van de – achteraf – redelijk zeldzame Vermiljoenhoutzwam. Fotografisch was er niet veel anders mee te beginnen dan onderstaande blik op de buisjes aan de onderkant van de hoed.

15 Vermiljoenhoutzwam

Nog een vrij jonge Vliegenzwam gevonden ook. Het zand zat nog op zijn hoed, toch zijn ze altijd moeilijk te weerstaan. Ondanks – of dankzij-  de omringende vegetatie een redelijk sfeervol pastelplaatje van weten te maken. Met de telelens.

16 Vliegenzwam

Weer een primeurtje: de Heideknotszwam. Toen ik ze zag wist ik meteen vrijwel zeker dat het om deze soort ging. Kom je bij ons aan de kust niet gauw tegen.

17 Heideknotszwam

Zomaar een sfeerplaatje van een gewone bruine zwam van een onbekend merk.

18 Onbekend merkzwam

Kleverig Koraalzwammetje op een oude boomstronk. Net een beginnend bosbrandje…

19 Kleverige Koraalzwam

De laatste primeur is een groepje Zwarte Melksteelmycena’s, omringd door heideplanten. Wat mij betreft het mooiste plaatje van deze serie.

20 Zwarte Melksteelmycena

Tot slot nog iets heel anders, om aan te geven dat het volop herfst was: een tak van een al aardig op kleur komende beuk tegen een fleurige achtergrond.

21 Herfstkleuren

De laatste foto is gemaakt tijdens een fietstochtje dat o.a. langs de Leuvenumse Beek (en Hierdense Beek) voerde. De echte mooie herfstkleuren waren nog niet overal volop aanwezig tijdens deze vakantieweek, maar hier begon het er toch al een beetje op te lijken. Gemaakt met de smartphone.

22 Leuvenumse Beek

En hiermee is er een eind gekomen aan deze tweede impressie van een heerlijk weekje weg op de Veluwe. Bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

< Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog >

Advertentie

13 reacties op ‘Weekje Epe 2 – Eekhoorns en meer

 1. Oneindig schattig die eekhoorns maar dat geldt enkel voor hun uiterlijk want het zijn gemene bijters en vechtersbaasjes. Prachtige foto’s hoor en leuk om al die tintjes rood te zien. Mooie zwammenfoto’s ook.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een schattige eekhoorntjes, ook genoten van de bijgevoegde teksten. Heel treffend. Al die verschillende poses zijn zo mooi om te zien. Ook de paddenstoelen zijn heel mooi, nr. 19 is wel heel bijzonder. Mooi werk!! Fijn weekend en groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Nummer 20 is inderdaad erg fraai, maar ik ga toch voor de vliegenzwam. Gewoon omdat de voor- en achtergrond mooier zijn. Ik kan mij echter voorstellen dat voor jou de soort je keuze beïnvloed. Heerlijk die eekhoorntjes en altijd zeer fotogeniek. Ik ben ook vaak genegen om dieren zo close mogelijk in beeld te krijgen, maar met iets meer ruimte er omheen is de foto toch vaak sterker. Foto’s 10 en 11 zijn daar het voorbeeld van. Ik probeer dat de laatste tijd toch iets regelmatiger te doen, maar merk meestal pas achteraf dat ik het toch weer vergeten ben.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat zijn ze toch leuk die eekhoorntjes en het is altijd genieten als je ze bij je vakantiehuisje kan vastleggen. Ook deel 2 van je blog vind ik heerlijk om naar te kijken, prachtige zwammen, vooral de vermiljoenshoutzwam en koraalzwam (lekker kleurig) en de vliegenzwam spreken mij aan. De foto van de Leuvenumse beek vind ik super, daar ben ik zelf in het voorjaar geweest, maar dit is toch ook een aanrader voor de herfst.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Ik wil naar Epe…..!!!!
  Zo gaaf en schattig die eekhoorntjes. Ik ben gelijk stikjaloers.
  Ook de paddenstoelen en prachtige herfstbeelden zijn prachtig gefotografeerd!
  Genieten hoor!
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  De Veluwe heeft behoorlijk wat te bieden, in ieder geval flink verschillend van de kuststreek. Eekhoorntjes zie je op de Veluwe bijvoorbeeld veel vaker. Jij hebt mooie kansen gehad om deze snelle rakkers te platen. Maar ook de verschillende soorten zwammen heb je weer fraai vastgelegd, heel verschillend maar stuk voor stuk mooi. De herfst is een jaargetijde dat veel moois kan opleveren.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Ha Dick,
  wat een luxe om al dat eekhoorn-gedoe rustig vanuit je huisje te kunnen bekijken. Zelfs al is het in de eekhoorn-wereld ook “ieder voor zich”; ze zien er wel heel schattig uit. Komt dat omdat die handjes zo op de onze lijken?? Of die grote ogen? Hoe dan ook, ik heb erg van je foto’s genoten. Met je beelden van wat verder weg (8 t/m 11) kan je wat meer actie laten zien; deze zijn misschien minder mooi, maar vind ik wel de leukste. Wat een staart op foto 8!
  De vliegenzwam met met glanzende zandkorrels vind ik erg geslaagd.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  je hebt weer een blog om ten volle van te genieten…! Eekhoorntjes zijn leuk en fotogeniek. Ze zien er schattig uit, maar ik zou toch mijn vinger niet tussen hun tanden willen voelen! Nr 01 Typische eekhoorn-stand vind ik wel mooie, maar de laatste, vanaf 08 meer actiefoto’s zijn wel leuker om naar te kijken 🙂 Ook de zwammenplaatjes zijn weer een streling voor het oog en om van te genieten… Hierbij vind ik 16 Vliegenzwam, 18 Onbekend merkzwam, 19 Kleverige Koraalzwam en 20 Zwarte Melksteelmycena de mooiste plaatjes van de zwammenreeks uit deze blog, maar de Vermiljoenhoutzwam en Heideknotszwam vind ik ook wel bijzondere zwammetjes! Epe is een prachtige locatie voor menig natuurliefhebber en fotograaf!
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.