Weekje Epe 1 – Vogels

Boomklever

Van fotograferen komt deze winter niet veel. Daar zijn verschillende redenen voor: er moet geklust worden, bepaalde apparatuur laat het afweten en het weer werkt nou niet bepaald mee. Gelukkig kan ik met bloggen nog wel even vooruit met foto’s van 2017, met bijkomend voordeel dat mijn blog-achterstand wat kleiner wordt. In dit blog ga ik terug naar de wisseling van  zomertijd naar wintertijd. Wij plannen dan gewoonlijk een korte vakantie of een weekendje weg in eigen land, onder het mom van ‘rustig aan het tijdsverschil wennen’. Het is alweer drie maanden geleden dat we dit voor het laatst deden, realiseer ik me nu. Nog twee maanden en we wisselen alweer terug!

We huurden een huisje op een kleinschalig park in de buurt van Epe, op de Veluwe. Op de website zag het er goed uit: een bosrijke omgeving en veel ruimte om de huisjes. Je moet dan altijd maar weer afwachten hoe het in werkelijkheid is, maar het bleek niet verkeerd. Op de dag van aankomst even snel een voederplaats voor het gevogelte aangelegd met op het terrein voorhanden zijnde attributen en dan maar wachten…

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht >

De eerste dagen was het rustig. De plek moest duidelijk nog ontdekt worden. Een Boomklever was de eerste die op bezoek kwam, maar het was een rappe jongen (m/v): aanvliegen, iets oppikken en weer weg. Dat leverde niet meteen de mooiste foto’s op. Die eer kregen de wat gewonere soorten, zoals Koolmees en Roodborst:

Koolmees
01 Koolmees

Gezien de omstandigheden geen onaardige plaatjes. Het nadeel van een huisje in het bos is het gebrek aan licht. De voederplek lag op voor vogels veilige afstand van de schuifpui op een flink stuk gras/mos, maar wél onder de bomen. Het weer was gedurende deze week prima voor het uitvoeren van activiteiten als wandelen en fietsen, maar zon was er weinig en soms regende het zelfs ook licht. De meeste foto’s zijn dan ook gemaakt met een vrij hoge ISO-waarde van 3200.

Roodborst
02 Roodborst

Spechten hoorden we geregeld rondom het huisje en af en toe kwam er ook eentje kijken of er iets van – in dit geval – haar gading bij zat. Eerst nog van veilige afstand…

Grote Bonte Specht
03 Grote Bonte Specht

… maar toch ook af en toe op de plek waar ik ze hebben wilde. Het blijft toch altijd een bijzondere gast.

Grote Bonte Specht
04 Grote Bonte Specht

Ik heb nog even overwogen of ik de voederplek naar een iets lichter deel van de tuin zou verhuizen, maar elk voordeel heb ze nadeel. De achtergrond zou daar namelijk een stuk minder fraai zijn. Nu stonden de boomstammen namelijk ver genoeg weg om niet storend in beeld te vallen. Ook het groen van gras en mos met her en der wat herfstbladeren op de grond was niet beroerd. Dan maar wat ruis wegpoetsen…

En dan heb ik eindelijk ook de Boomklever goed te pakken:

Boomklever
05 Boomklever

Aanvankelijk had ik niet teveel takken neergezet. Een stuk of twee, want het maakt de keus alleen maar moeilijker. Nadeel is weer dat je wel vaak dezelfde tak in beeld hebt, maar gelukkig steeds met een ander vogeltje erop. Zelfs de brutale, maar o zo schuwe, Vlaamse Gaai vereerde ons af en toe met een bezoekje.

Vlaamse Gaai
06 Vlaamse Gaai

Allemaal mooie soorten om voor de lens te krijgen. Hoewel ik stiekem hoopte op een verdwaalde Kuifmees (ik heb ze wel in de nabijheid gezien) ben ik toch ook wel blij met het bezoek van een Glanskopje, een soort die je maar weinig ziet.

Glanskop
07 Glanskop

Voor de variatie prikte ik later toch maar een extra tak in het ‘gazon’ en dat bleek een goede zet.

De Pimpelmees ontbrak – bijna vanzelfsprekend – niet. Het was met de Koolmees zelfs één van de meest geziene soorten, maar daarom niet minder leuk. Wel drukke baasjes.

Pimpelmees
08 Pimpelmees

De Boomklever vond dit ook wel een leuk takje: ideaal om vanuit de hoogte te kijken wat er zoal te eten was. Hij was er zelfs ondersteboven van…

Boomklever
09 Boomklever

En de Vink… die vond het een mooie stek om eens rustig om zich heen te kijken.

Vink
10 Vink

Omdat het zo’n bijzondere soort is, nogmaals de Glanskop:

Glanskop
11 Glanskop

Voor de afwisseling een foto van één van de Merels. Ondanks het merel-virus, zagen we ze hier gelukkig geregeld. Ze namen echter nauwelijks plaats op een tak, maar scharrelden bijna altijd op de grond.

Merel
12 Merel

En tot slot een tweede plaat van de Gaai:

Vlaamse Gaai
13 Vlaamse Gaai

Alles bij elkaar geen groot aantal verschillende soorten, maar ik heb me er toch mee kunnen vermaken. Bovendien: niet alleen vogels wisten de voederplek te vinden, ook een groepje eekhoorns was geregeld van de partij.

Typisch een Eekhoorn
01 Typisch een Eekhoorn

Als er pinda’s te halen waren, verschenen ze ineens als uit het niets, soms met wel vijf tegelijk. Dat leverde dan af en toe uiterst koddige tafereeltjes en vele foto’s op. Maar daarover meer in deel 2. Tot zover weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

< Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog >

 

16 reacties op ‘Weekje Epe 1 – Vogels

 1. Hele behoorlijke resultaten bij zo’n hoge iso maar oh wat vind ik dat takje vanaf foto 8 lelijk….. Ik neem aan dat je daar in het bos toch wel iets mooiers kon vinden?

  Groetjes Loes

  Like

 2. Voor een weekje met somber licht heb je toch mooie foto’s gemaakt met leuke bossoorten. En eekhoorns op bezoek vind ik altijd heel leuk. Knap dat de Glanskop er goed op staat, ik weet hoe snel ze zijn.
  Het takje van Loes kan ik wel onderschrijven, ik zoek me altijd suf naar mooie takken met mos maar soms lukt dat ook niet. En ach, dan heb je de volgende tijdswisseling wat om over na te denken (alhoewel, dan moet het sneller want dan heb je een uur minder 😉 ).

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Ik was tot voor kort ook weleens gemakzuchtig en plaatste de eerste beste tak die ik zag in de grond. Tegenwoordig zoek ik ze beter uit, want het maakt een foto gewoon fijner om naar te kijken, wanneer de vogel op een mooi plekje zit. Grappig dat ik nu ook hetzelfde commentaar van Loes zie.
  Altijd fijn wanneer er ook een niet zo’n algemene soort als een glanskopje op bezoek komt. Hij zit wel erg mooi op dat takje. Zeer benieuwd naar de eekhoorns.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. ik vind het een heerlijke serie, er gaat toch niets boven een vakantiehuisje met al die leuke vogeltjes voor je deur. Je moet ze wel een beetje te eten geven, maar dan krijg je er ook wat voor terug. Dat lelijke takje was mij nog niet opgevallen voordat ik de reactie van Loes las, ik keek ook vooral naar het vogeltje. En de eekhoorn, echt geweldig…..altijd leuk.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Ha Dick,
  die 3200 ISO is aan de foto’s niet af te zien. De vogels staan er prachtig op. Mooie achtergronden ook.
  Ik ben ’t wel eens met het commentaar op het afgebroken takje – mooie achtergrond daar, maar het takje zelf trekt de aandacht.
  Ik kijk uit naar de eekhoorns in deel 2.

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 6. Hoi Dick,
  Ook “gewone” soorten verdienen het om af en toe op de foto te komen, zeker als het een mooie plaat geworden is. Mooi dat ook een gaai en een glanskop van de partij waren. En de tak? REr is genoeg over gezegd. De eekhoorntjes zullen ongetwijfeld een leuke post voor hun rekening nemen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Fraaie serie! Leuk om te lezen en te zien dat er meer fotografen rondom hun vakantiehuisje een vogelvoederplek inrichten. Haha en dan over die takjes ……..in de natuur zijn er misschien wel meer (af)geknakte en niet zo perfecte takken dan van die hele nette en fraai gevormde. Persoonlijk vind ik die (af)geknakte takken niet zo storen en de foto zelfs wat speelser worden. Zo zie je maar dat een ieder daar anders naar kijkt.

  Groetjes,
  Ditta

  Geliked door 1 persoon

 8. Het is een prachtige vogelserie geworden, Dick! Je zal maar geluk hebben om zoveel soorten voor je lens te krijgen. In mijn eigen tuintje moet ik het met veel minder stellen, dan enkel een koppeltje merels, een roodborstje (in de winter), enkele pimpelmeesjes en staartmeesje (zelden), dan de grotere soorten zoals de hout- en tortelduiven en eksters. Ook zeldzaam eens een spreeuw, winterkoninkje een vinkje en het is al een paar jaar geleden dat ik nog eens een koolmeesje gezien heb en een zwart meesje. Trouwens die glanskop gelijkt heel goed op het zwarte meesje die ik ken. Zou dit om dezelfde soort gaan? Jammer dat de foto van de eekhoorntjes hier niet doorkomt (ik zie een kruisje in een zwart kadertje waar eigenlijk de foto zou moeten staan)! Hopelijk zie ik ze wel in de volgende serie, maar ik heb toch van deze vogelserie genoten…
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.