Strandlopen

Drieteenstrandloper

Op het moment van schrijven is het buiten mistig, grijs en grauw. Het zijn die typische donkere dagen voor Kerstmis, waar een mens niet echt vrolijk van wordt. Maar gelukkig is de kortste dag alweer voorbij en dat geeft hoop. Je kan je bijna niet voorstellen dat het amper twee maanden geleden nog heerlijk weer was voor een strandwandeling. Het was slechts 3 km, maar in combinatie met een heen-en-weertje door de Amsterdamse Waterleidingduinen werden dat er toch bijna 18. Het AWD-gedeelte leverde geen blogwaardige foto’s op, maar het stukje strand maakte veel goed. Genoeg foto’s voor een zomers aandoend blogje in deze duistere dagen.

< TIP: voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Allereerst was daar een jonge Zilvermeeuw die wel even wilde poseren. Het wazige voorwerp rechts is een lege petfles. Helaas kom je dit soort rommel – nog steeds – erg vaak tegen op het strand. Ik hoor de laatste tijd nog maar weinig over jongeheer Boyan Slat en zijn Ocean Cleanup project…

Jonge Zilvermeeuw
01 Jonge Zilvermeeuw

… maar misschien heeft dat toch meer tijd nodig. Het is vandaag lekker zonnig weer; meestal niet ideaal voor fotografie, maar in oktober staat de zon al flink lager en valt dat blijkbaar wel mee. Een al wat oudere jonge Zilvermeeuw laat zich door wandelaars niet van zijn rustplekje verjagen: ik kan er dan ook ongestoord een paar mooie portretjes van maken.

Portret Zilvermeeuw
02 Portret Zilvermeeuw

Meeuwen zijn niet mijn favoriete vogels om te kieken, maar als er even niets anders voorhanden is, dan weer wel.

Gelukkig kwam er al snel een groepje Drieteenstrandlopertjes (DTS) aangerend. Maar die renden op de hun kenmerkende wijze langs de branding voorbij! Dat leek een gemiste kans, maar… nadat ze heen gehold waren, kwamen ze ook weer terug. Dat bood dus nieuwe mogelijkheden. Rustig op de knieën wachtend tot er – hopelijk – eentje binnen schootsafstand zou komen. En dat gebeurde.

Drieteenstrandloper
03 Drieteenstrandloper

Ik had bovendien de mazzel dat deze duidelijk aan een poetsbeurt toe bleek te zijn. Altijd leuk.

Drieteenstrandloper
04 Drieteenstrandloper

Dat leverde een hele serie op, maar twee poetsfoto’s is wel genoeg.

Drieteenstrandloper
05 Drieteenstrandloper

Net toen ik besloot om het laagst mogelijke standpunt eens in de strijd te werpen (camera op het zand), besloot de DTS dat er genoeg gepoetst was en zette het weer op een (strand)lopen. Gelukkig kreeg ik nog meer kansen vandaag. Toen er enige tijd later weer een groepje in zicht kwam, was het wachten tot ze door naderende wandelaars mijn kant opkwamen. Dat ging natuurlijk niet altijd goed, want soms kozen ze het zekere voor het onzekere en gingen ze op de wieken. Dan kon het hele spel weer opnieuw beginnen.

Drieteenstrandloper
06 Drieteenstrandloper

Maar de aanhouder wint meestal. Het fotograferen met Live View was weer even wennen, maar als ze maar lang genoeg stil bleven staan, was het ideaal. Het lage standpunt leverde duidelijk mooiere beelden op.

Drieteenstrandloper
07 Drieteenstrandloper

Het schuim van brekende golven zorgde hier voor mooie, wolkerige achtergronden.

Drieteenstrandloper
08 Drieteenstrandloper

Nog mooier werd het toen ik de kans kreeg er eentje in schuin tegenlicht te fotograferen. Het opvallende zonlicht zorgde nu voor een mooie bling-bling bokeh.

Drieteenstrandloper
09 Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper
10 Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper
11 Drieteenstrandloper

Als er even geen DTS in beeld wil komen, speelde ik met op het strand liggend vers aangespoeld schuim en zocht daarbij naar fraaie lichteffecten. Dit was één van de mooiste resultaten:

Spelen met schuim
12 Spelen met schuim

Het was echter de bedoeling een strandwandeling te maken, dus ik kon niet eindeloos blijven experimenteren.

Nog één keertje ging ik omlaag voor een paar DTSjes en niet voor niets. Dit vind ik wel een van de leukste plaatjes van deze dag: uitkijkend over de zee met het kontje in de wind!

Drieteenstrandloper
13 Drieteenstrandloper

Het bleek wel een beetje uitsloverig type en niet vies van een beetje show.

Drieteenstrandloper
14 Drieteenstrandloper

Terwijl dit groepje langzaam noordwaarts wandelde, bleef ik ze zo lang mogelijk volgen met de camera. Ik zag ineens dit wonderlijke beeld op mijn beeldschermpje verschijnen. Ik weet niet hoe en waarom dit ontstond, maar het had wel iets mysterieus, schilderachtigs… samen aan de wandel, verdwijnend in de mist… zoiets.

Drieteenstrandloper
15 Drieteenstrandlopers

Het duurde maar kort, want als een DTS eenmaal op gang komt, is die zo uit het zicht. Op de laatste foto liep er op de achtergrond een enorme Zilvermeeuw het beeld in en dat maakte het cirkeltje weer rond. Tijd om weer eens de AWD in te gaan.

Drieteenstrandloper
16 Drieteenstrandlopers plus Zilvermeeuw

De weersvooruitzichten voor Kerstmis en ook daarna zijn niet erg hoopvol. Geen lekker weer om er op uit te trekken. Hopelijk zorgt dit blogje voor wat zonnige momenten en wakkert het het verlangen naar de lente aan. Je kan je bijna niet voorstellen dat het over amper twee maanden alweer prachtig weer voor een strandwandeling kan zijn. Want dat komt er aan, nog even geduld. Hoe het ook zij: een ieder bedankt voor het lezen en kijken en een zalig kerstfeest toegewenst.

< Voor wie alle foto’s – nogmaals – in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

 

11 reacties op ‘Strandlopen

 1. Hoi Dick,
  Zo’n DTS kan je lekker bezighouden, zeker als hij tussendoor wegrent of opvliegt. Met veel geduld lukt het vaak wel, waarbij Liveview inderdaad de mooiste platen kan opleveren. Als ik geen ander onderwerp kan vinden aan het strand zijn DTS-jes altijd welkom.
  Je hebt een reeks mooie platen kunnen maken die inderdaad doen verlangen naar zonnige omstandigheden.
  Prettige Kerstdagen.
  Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Hoewel de eerste foto’s van het drieteentje mooi zijn, halen ze het toch niet bij de andere foto’s. Zo’n laag standpunt geeft gewoon een hele grote meerwaarde aan een foto. De achter- en voorgrond verdwijnen min of meer en dan gaat alle aandacht uit naar het onderwerp. Die drieteen-foto’s zijn prachtig geworden. Inderdaad is het soms tandenknarsen wanneer ze net op de wieken gaan wanneer je zelf eindelijk in de juiste positie ligt. Het geeft echter wel grote voldoening wanneer het dan wel lukt. Super gedaan.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. Een super leuke pose zo laag op het zand, mooie plaatjes rollen er uit voort. 7 en 8 zijn mijn favorieten. Het bling van nr 9 valt bij mij op de derde plaats. Fijne feestdagen voor jou en Kitty en ja, gelukkig is die kortste dag geweest en hebben we langzaam aan weer wat om naar uit te kijken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat zijn ze schattig om een beetje verliefd op te worden. Elegant en in alle poses heb je ze gefotografeerd. Mooie achtergrond. Prachtig. Sinds mijn verhuizing merk ik wel dat ik de duinen en het strand erg mis. Via jouw foto’s geniet ik er weer van. De dagen gaan weer langer worden Dick. Ik wens je voor 2018 veel mooie fotomomenten.
  Gr.Joke

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een heerlijke strand serie, ja je moet wel geduld hebben met die DTSjes, maar dan levert het toch wel erg mooie beelden op. Ben jaloers op het mooie licht dat je had, dat heb ik lange tijd niet gezien. Afgelopen vrijdag was ik even in Katwijk, slechts 1 DTS en die was te snel, en dikke mist….dus niet eens blogwaardige foto’s, maar eens terug naar de kust….is geen slecht idee, misschien wel in combinatie met de AWD. groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Prachtige vogelreeks, Dick. Jouw beelden doen weer naar de lente-zomer verlangen! Natuurlijk zijn alle foto’s weer schitterend, maar de close-up van de jonge zilvermeeuw “02 Portret Zilvermeeuw” en “13 Drieteenstrandloper” met het kontje omhoog (zo schattig) 🙂 horen hier toch wel tot mijn favorieten! Ik heb toch weer van je blog genoten…
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.