OktoberGezwam4: Groenendaal

Rechte Koraalzwam

In mijn laatste zwammenblog van 2017 ga ik nog één keertje terug naar wandelbos Groenendaal te Heemstede. Bij mij om de hoek. Het is een beeldverslag van wat ik daar zoal aantrof op 23 en 25 oktober. Het is weer een mix van zowel registrerende als wat meer creatieve sfeerplaatjes en zwammen van allerlei afmetingen komen aan bod. Foto’s verschijnen in chronologische volgorde, waardoor het een afwisselend geheel is geworden.

< TIP: voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

De opening wordt verzorgd door een paar Gewone Wimperzwammetjes. Lid van de stam der Zakjeszwammen (Ascomyceten) en verwant aan o.a. Morielje en Kluifzwam. Tot voor enkele jaren geleden wist ik niet van het bestaan van deze mooie soort. Niet zo vreemd, want ze zijn piepklein, slechts enkele mm’s in doorsnede. Als je ze echter eenmaal ontdekt hebt, zie je ze steeds vaker. Het is geen typische herfstsoort, want vanaf het voorjaar zijn ze al te vinden.

Gewone Wimperzwammetjes
01 Gewone Wimperzwammetjes

De tweede foto valt in de categorie “doe eens iets geks”. Ik heb hier geprobeerd een groepje Mycena’s in de achtergrond op te laten splitsen met behulp van de bokeh bollen, door te focussen op de hoedrand van een grote zwam op de voorgrond. Het is niet helemaal geworden wat ik wilde, maar soms zit er gewoon niet meer in.

Sfeerplaatje
02. Sfeerplaatje

Het in Nederland zeer zeldzame Kleverige Lindebekertje (ook een Ascomyceet) komt in Groenendaal in grote getale voor. Ik probeer er al een paar jaar mooie plaatjes van te schieten, maar dat wil nog niet erg lukken. Ook over onderstaande foto ben ik nog niet tevreden. Het is wel zoals je ze vaak aantreft: een lange rij, ontspruitend uit een scheur in het hout.

Kleverige Lindebekertjes (imp)
03. Kleverige Lindebekertjes (imperfect)

De volgen6d zou in principe misschien beter zijn, ware het niet dat er links iets voor de lens stond, waardoor die kant van de foto een beetje wazig uitviel. Soms wil je dat, maar deze keer was het niet de bedoeling. Ik wilde hem al bijna in de prullenbak gooien, tot ik plots dat Springstaartje zag… Jammer, maar zo’n krans krijg ik waarschijnlijk nooit meer. Het leven van een natuurfotograaf gaat niet altijd over rozen…

Springstaartje
04. Springstaartje

Een plakkaat oranje bolletjes op een stuk dood hout. Ik dacht aanvankelijk dat het niet zo fotogeniek zou zijn en ik had ook geen idee wat ik fotografeerde: een slijmzwammensoort misschien? Dan was het in ieder geval leuk voor mijn archief. Ik heb me door een op FB actieve zwammengoeroe laten vertellen dat dit Ingedeukte Meniezwammetjes zijn, in het perfecte stadium nog wel. Ook weer een Zakjeszwammensoort. Door er met de Raynox-150 voorzetlens zo dicht mogelijk op te kruipen is het toch wel een aardig plaatje geworden.

Ingedeukte Meniezwammetjes (perfect)
05. Ingedeukte Meniezwammetjes (perfect)

Zoals mijn trouwe blogvolgers inmiddels wel zullen weten, heb ik inmiddels een zwak voor slijmzwammen (Myxomyceten) ontwikkeld. Niet in het minst omdat ze zo klein zijn: amper enkele mm’s hoog. Als je ze echter weet te vinden, gaat er een wereld voor je open. Groot was dan ook mijn vreugde dat ik vandaag weer een groepje Peervormige Draadwatjes (onder voorbehoud van microscopisch onderzoek…) ontdekte. Op een flink stuk dood hout in één van de houtwallen. Ik kon het met grote voorzichtigheid in een gunstige positie manoeuvreren. Dit was het beste resultaat:

Peervormig Draadwatje
06. Peervormig Draadwatje

Dit gestoei leverde ook nog een leuke bijvangst op. Kijkend door de macrolens zag ik ineens nog iets interessants in beeld verschijnen: één of ander Netpluimpje of Netwatje, in ieder geval nog een slijmzwammensoort. Twee vliegen in één klap dus. Het is tot mijn genoegen meer sfeer dan registrerend geworden, vind ik zelf. Het geel op de achtergrond is van de P. Draadwatjes…

Zilveren Schijnpluimpje( ?)
07. Zilveren Schijnpluimpje( ?)

Op een grote paddestoel met omhoog staande hoed zat een piepklein vliegje. Om zowel het vliegje als zowel de hoed scherp in beeld te krijgen moest er wel weer gefocusstackt worden, uiteraard. Gelukkig bleef het vliegje lang genoeg stil zitten. Geluk moet je afdwingen!

Vliegje
08. Vliegje

In dezelfde houtwal vind ik nog meer boeiends: deze klein paarsrode bekertjes, waar ik geen naam bij kan vinden. Mijn eerste ingeving was Paarse Knoopzwam, maar in deze hoedanigheid heb ik die nog niet eerder gezien. Vooral de vezelige buitenkant en de min of meer rechtopstaande bekervorm doet me sterk twijfelen. Dus mocht iemand het weten, laat het weten! Ondertussen zoek ik verder…

Paarse Knoopzwam (?)
09. Paarse Knoopzwam (?)

Bij het volgende zwammetje, vermoedelijk een Rode Zwavelkop, heb ik wat geëxperimenteerd met een eenvoudig LED-zaklampje. Van onderaf bijgelicht en iets onderbelichten gaf dit niet onaardige beeld.

Rode Zwavelkop (?)
10. Rode Zwavelkop (?)

Een Recht Koraalzwammetje kan mij ook altijd wel verleiden tot een knieval. Ik word hier beloond met een fraai beeld, vol met lichtbollen in de achtergrond…

Rechte Koraalzwam
11. Rechte Koraalzwam

…maar het kan mooier! Een iets andere positie ten opzichte van de door het bladerendek vallende zonnestralen, biedt nieuwe kansen. De bokeh bollen zijn hier ook te zien en het tegenlicht in combinatie met 2.3 stops onderbelichten levert dit plaatje op. Ik ben hier erg mee in mijn sas: het mooiste plaatje van de dag, misschien zelfs wel van de maand.

Rechte Koraalzwam
12 Rechte Koraalzwam in tegenlicht

Aan het volgende plaatje heb ik niets toe te voegen. Ik weet de naam van het zwammetje niet, maar het stond tussen de bladeren op de grond. Dat vraagt om een sfeerplaatje.

Sfeerplaatje
13. Sfeerplaatje

Ook bij deze oude bekende – een Porseleinzwam – probeerde ik een mooie sfeer te creëren, maar dan wel weer anders.

Porseleinzwam
14. Porseleinzwam

Het is maar goed dat ik mijn goeie broek niet aan heb, want voor de laatste foto van vandaag stort ik me op de vochtige grond tussen het afgevallen gebladerte. Ik heb namelijk – op de valreep – weer een Tengere Beukentaailing gevonden. Een uiterst fragiel minizwammetje dat groeit op – vaak de steel van – oud beukenblad. Ik gooi hier nogmaals mijn LED-lampje in de strijd en belicht 3 stops onder.

Tengere Beukentaailing
15. Tengere Beukentaailing

Twee dagen later besluit ik nogmaals naar Groenendaal te wandelen. Het is nog steeds heerlijk najaarsweer en bovendien wil ik nog een keer naar de Peervormige Draadwatjes. Ik denk namelijk dat dat nog wel iets beter kan. Nou maar hopen dat ze nog op de plek liggen waar ik ze heb achtergelaten. Ik vind echter eerst een andere soort. Duidelijk groter – ik schat 1.5 cm in doorsnee – en een primeurtje. Ik wist op het moment van kieken zelfs niet eens of ik wel met een zwammensoort van doen had, maar het blijkt een algemeen voorkomende soort te zijn: de Kleine Bruine Bekerzwam. Voor een mooi registrerend plaatje maak ik weer een focus-reeks, zodat het hele zwammetje scherp in beeld komt. Het wandje van de beker is kennelijk erg dun, want door het binnendringende licht is het net of er een lampje in brandt. Ik vind het best een gaaf plaatje.

Kleine Bruine Bekerzwam
16. Kleine Bruine Bekerzwam

Maar daar kwam ik dus niet voor. Mijn doelzwammetjes voor vandaag liggen gelukkig nog op dezelfde plek en ik kan beginnen waar ik de vorige keer gebleven ben. Nu gaan voorzetlens en draadontspanner er aan te pas komen, alles om een goed gestackte scherpe opname te krijgen. Niet perse het hele tafereeltje, maar toch wel de voorste rij. Ik maak een flink aantal reeksjes, met steeds andere instelling van diafragma i.c.m. focus-intervallen. Ik vind dit aardig in de buurt van perfect komen:

Peervormig Draadwatje
17. Peervormig Draadwatje

Niet alleen de Peervormige Draadwatjes mogen op de gevoelige sensor, ook de Zilverkleurige Schijnpluimpjes krijgen dezelfde behandeling. Ik begin aan de hand van dit plaatje nu echt te geloven dat de soortnaam juist is.

Zilverkleurig Schijnwatje
18. Zilverkleurig Schijnpluimpje

Tot slot nog één keer de Peervormige Draadwatjes, deze keer een ander groepje: Het Suikerspin Trio. Voor dit jaar ben ik tevreden met het resultaat. Volgend jaar weer nieuwe kansen met – hopelijk – een setje tussenringen…

Peervormig Draadwatje
19. Peervormig Draadwatje

Na een dik uur op de knieën gelegen te hebben wordt het tijd de benen weer eens te strekken. Om even later weer te gaan goochelen met Geweizwammetjes.

Geweizwam
20. Geweizwam

Ik loop mijn – ongeveer – vaste rondje af op zoek naar meer moois. Je moet er van houden, maar in verre staat van verval verkerende Inktzwammetjes hebben ook wel iets…

Inktzwam in verval
21. Inktzwam in verval

Voor het eerst dit jaar vind ik wat Zwarte Knoopzwammen. Flinke exemplaren, niet erg fotogeniek, maar altijd leuk voor het archief.

Zwarte Knoopzwam
22. Zwarte Knoopzwam

Ook ga ik nog even buurten bij de Zalmzwammen, net in het hondengedeelte van Groenendaal. Ik hoop op een mooi gaaf exemplaar met de karakteristieke tekening op de hoed. Midden in dit groepje staat er ééntje die dat wel heeft, maar ja… niet mooi vrij dus. Je kan niet alles hebben. Volgend jaar staan ze hier vast weer, maar dan moet ik er vroeger bij zijn.

Zalmzwam
23. Zalmzwam

In mijn eerste oktoberzwammenblog heb ik een foto laten zien van het Gewone Spikkelschijfje. Gezien op een Schotse Hooglandervlaai. Ik was wel benieuwd naar de ontwikkeling van dit ieniemienie kleine gele zwammetje. Hopelijk is er na twee weken nog wat over van de mest en ja hoor… daar zijn ze weer. Veel verschil is er echter niet.

Gewoon Spikkelschijfje
24. Gewoon Spikkelschijfje

Een middagje struinen in Groenendaal is zo voorbij, zelfs nu het nog zomertijd is. Op weg naar de uitgang neem ik dit Honingzwammenduo nog even mee. Er zijn drie soorten Honingzwammen die erg veel op elkaar lijken: de Echte, de Sombere en de Knolhoningzwam. Op waarneming.nl staan de verschillen echter duidelijk uitgelegd en gezien de gele velumresten op de steel moet het hier om de Knolhoningzwam gaan.

Knolhoningzwam
25. Knolhoningzwam

Net als twee dagen geleden stort ik me ook vandaag weer op de vochtige grond voor het toetje. Deze keer wordt dat verzorgd door een groepje Kleine Beukenbladmycena’s, en klein zijn ze zeker! De hoedjes zijn amper groter dan een speldenknop.

Kleine Beukenbladmycena's
26. Kleine Beukenbladmycena’s

Nogmaals hetzelfde duo, maar van iets ander standpunt en na wat gerommel met de bladeren. Het levert een ander kleurbeeld op en bovendien komt een derde speldenknop vanaf links het beeld in wandelen. Misschien iets teveel een buitenspeler?

Beukenbladmycena's
27. Beukenbladmycena’s

Dit was mijn  laatste full-paddo blogje van dit jaar, hetgeen niet wil zeggen dat ik niet nog meer zwammen laat opdraven. 2017 was een prima paddestoelenjaar, maar het hoogtepunt was voorbij voor je er erg in had. Gelukkig druppelde het in november nog wat na… Ik hoop dat het allemaal niet teveel van het goede was, maar voor de volhouders: bedankt voor het lezen en kijken.

< Voor wie alle foto’s – nogmaals – in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.>

13 reacties op ‘OktoberGezwam4: Groenendaal

  1. Een boel heel aparte soorten waarvan ik nog nooit gehoord heb. Foto 1 is meteen een heel mooie, de peervormige draadwatjes zijn gaaf zeg. Foto 4 met het springstaartje is leuk. Die kleine paddo’s lijken wel wat op de ogen op steeltjes van een slak. De mooiste vind ik nr. 14. Hoe het licht daar precies in de beker valt is echt schitterend.

    Geliked door 1 persoon

  2. Gelijk bij de eerste foto zit ik al weer oh …. en ah …..te roepen. Wat prachtig! De in verval zijnde inktzwam is ook een beauty en de mooie zacht gele draadwatjes staan daar ook heel mooi te wezen. Nog een favoriet: no 26: heerlijke plaat met perfecte kleuren!
    Zoals altijd was het weer genieten!
    Groetjes,
    Ditta

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Dick,
    Inmiddels verwacht ik niet anders dan hele knappe platen van allerlei zwammetjes van je. Je stelt mij niet teleur. Groenendaal blijkt wel een paradijs voor interessante zwammetjes te zijn. Ik ben het helemaal met je eens dat je er een oog voor moeten weten te ontwikkelen als je op het kleinste spul uit bent. Jouw peervormig draadwatje heb ik “lang netwatje” genoemd. Ik zal er wel naast zitten, ik heb er mij er ook niet verder in verdiept. Wellicht volgend jaar.
    Groet, Kees

    Geliked door 1 persoon

  4. Wat een prachtige zwammenblog toch weer, dit kun jij echt goed (zwammen , hahaha)…..ik vind er een paar hele mooie tussen, de koraalzwammen met tegenlicht, geweizwammetjes. En dan die wimperzwam aan het begin, zo mooi. Ook erg leuke soorten, de watjes en de meniezwametjes, zoveel soorten die ik niet ken. Heb je die allemaal op 1 dag gezien…..ik moet toch in 2018 echt een keertje naar zo’n paddenstoelenbos, mijn oogst van dit jaar was erg magertjes…..
    groetjes Ghita

    Geliked door 1 persoon

  5. Hoi Dick,
    Je toont hier perfect de magie van de kleine wereld! Beeldschone platen. Mooi bokeh en hier en daar een vliegje of mijtje, zeer fraai. Ik ben helemaal weg van de wimperzwam en de kleine bruine bekerzwam. Knap fotowerk.
    Groetjes, Maria

    Geliked door 1 persoon

  6. Hai Dick,

    Ik doe het je niet na. Prachtig toch hoe jij dat hele kleine spul weet te vereeuwigen. Zo’n geweizwammetje of koraalzwammetje lukt mij ook nog wel, maar die mycena’s en dat draadwatje is super lastig om scherp te krijgen. Complimenten!!!

    Groet,
    René

    Geliked door 1 persoon

  7. Weer een mooie en sfeervolle zwammenreeks, Dick! Mijn favoriete plaatjes zijn: “01 Gewone Wimperzwammetjes”; “06. Peervormig Draadwatje” en “07. Zilveren Schijnpluimpje” vind ik erg leuke zwammetjes 🙂 Ik kan me wel bedenken waar de naam “Zilveren schijnpluimpje” vandaan komt, ze hebben precies een zilveren steeltje 🙂 “08. Vliegje” mooi zo die hoed met vliegje erop! Dan de “11. Rechte Koraalzwam en 12 Rechte Koraalzwam in tegenlicht” vooral in tegenlicht vind ik deze heel erg mooi! “15. Tengere Beukentaailing” een mooie belichting en vanuit dit standpunt met het licht erop heeft het een gelijkenis met een kwal in de zee. Ook “16. Kleine Bruine Bekerzwam” mooi en sfeervol! En de laatste maar zeker niet minder mooi “26. Kleine Beukenbladmycena’s en 27. Beukenbladmycena’s” Eenvoud siert! 🙂 Weer een blog om van te genieten…
    Fijne groetjes, Heidi

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.