OktoberGezwam3: Elswout

Peervormig Draadwatje

Het zal niemand verbazen dat ik in dit goede paddestoelenjaar geregeld op jacht ben geweest naar mooie exemplaren. Hoewel er in mijn ‘voortuintjes’ Groenendaal en Leyduin op zwammengebied meer dan genoeg te beleven valt, wil een mens ook wel eens iets anders. Je weet namelijk niet wat je mist!

Voor mijn ‘vrije zaterdag’ 14 oktober stond het Overveense Elswout op het programma. Misschien niet zo’n handige dag om daar heen te gaan, want de weekends zijn daar altijd erg druk. Vandaag viel dat gelukkig erg mee. Ik had er in ieder geval geen last van. Voorgaande jaren ben ik ook wel eens hier op paddojacht geweest, maar vond het toen tegenvallen. Dit jaar is echter een topjaar, dus wie weet! Misschien vind ik wel iets bijzonders of anders gewoon iets moois, dat mag ook.

< TIP: voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Ik begin met wat klein spul op een dikke, omgevallen oude beuk. Dit moeten haast wel Beukenkorrelkopjes zijn. Ze staan weer op een onmogelijk plaats, onbereikbaar voor statief (dat trouwens meestal thuis blijft, zo ook vandaag). Steun zoekend tegen de oude dikke boom probeer ik een serietje focus te stacken, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Dit resultaat is wel aardig, helaas zijn het niet de mooiste exemplaren…

Beukenkorrelkopjes
01 Beukenkorrelkopjes

Een alleenstaande Mycena trekt meestal mijn aandacht. Dan wil ik altijd even proberen er een eenvoudig doch sfeervol plaatje van te maken. Hoe de naam van mijn model is, boeit me dan niet zo. Dat de determinatie van de meeste Mycena’s bij mij meestal op niets uitloopt, speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Deze keer kwam ik echter met behulp van de site Flora Europa vrij overtuigend uit op Fraaisteelmycena.

Fraaisteelmycena
02 Fraaisteelmycena

De volgende klant is een oude bekende. De Amethist- of Rodekoolzwam is al enkele keren voorbijgekomen in eerdere blogjes, maar met zijn kleurige verschijning doet-ie het ook altijd goed. Zeker de wat oudere exemplaren verleiden mij nog steeds tot een kniebuiging.

Amethistzwam
03 Amethistzwam

Flora Europa geeft niet altijd een oplossing als je naar beste weten de vragen beantwoordt. Meestal niet, eigenlijk. Bij onderstaande zwam, kwam ik er niet uit. Ach, als je achtergrond maar goed zit en daar zorgen hier de bokeh bollen en sporenkapsels voor.

Onbekend
04 Onbekend

Van hetzelfde laken een pak, maar toch heel anders…

Onbekend
05 Onbekend

Er is nog meer te zien op hetzelfde plekje. Helaas voor mij weer onbekende exemplaren, maar wel goed voor een paar sfeerplaatjes.

Duo in herftskleuren
06 Duo in herftskleuren

Voor de verandering eens een close-upje van twee hoedjes.

Sfeervol duo
07 Sfeervol duo

Terwijl ik nog een beetje loop te draaien rondom het onbekende zwammetje van plaatjes 4 en 5, gaat ineens de trukendoos open. Jammer van die dwarsliggende tak op de achtergrond? Ik weet het niet… het heeft ook wel iets.

Goocheldoos
08 Goocheldoos

Even een zijpaadje. Vaak tref je op en/of rondom bepaalde zwammen hetzelfde vliegentype aan. Ook hier weer, druk doende om ervoor te zorgen dat ze volgend jaar ook weer van de partij zijn…

Zwammenvliegen
09 Zwammenvliegen

Dan even wat kleiner spul. Als je even de moeite neemt om met gebogen rug de bodem af te speuren en daarbij af en toe voorzichtig wat bladeren opzij gooit, kan je zomaar wat piepkleine zwammetjes op fragiele dunne steeltjes ontwaren. De eerste is vermoedelijk een Tengere Beukentaailing, maar helemaal zeker weten doe ik dat niet.

Tengere Beukentaailing?
10 Tengere Beukentaailing?

Bij de tweede – beduidend forser dan de vorige – kom ik weer niet verder dan Mycena.

SfeerMycena
11 SfeerMycena

En ook voor deze geldt hetzelfde. Dit soort kleine zwammetjes zijn overigens uitermate geschikt voor het maken van sfeervolle herfstplaatjes. Helaas is het slecht voor je rug…

SfeerMycena
12 SfeerMycena

Nog veel kleiner zijn de meeste slijmzwammen. Dat is echt millimeterwerk. Deze zijn bijvoorbeeld hooguit 2 mm hoog. Dan moet echt alles uit de kast gehaald worden om er een beetje fatsoenlijk plaatje van te maken: voorzetlens en focusstacken is een moeilijke combinatie. Soms lukt het. Om welke soort het hier gaat, is in dit stadium nog niet te zeggen, maar vermoedelijk weer het Peervormige Draadwatje.

Draadwatje?
13 P. Draadwatje?

Van het ene uiterste naar het andere: een Grote Stinkzwam! Daar was ik al tijden naar op zoek, maar kon ze maar niet vinden. En nu valt per ongeluk mijn oog erop, ondanks dat-ie een beetje verdekt staat opgesteld achter het struikgewas. Stinken doet-ie niet meer: de vliegen hebben hun werk al gedaan…

Grote Stinkzwam
14 Grote Stinkzwam

Het grote probleem met dit soort joekels van paddestoelen is dat het erg moeilijk is er een mooie achtergrond bij te vinden. Ik heb erg mijn best gedaan.

Een stuk makkelijker gaat dat – meestal –  met de kleinere soorten. Een beetje rommelen met de blaadjes is vaak al voldoende. Onderstaand plaatje vind ik persoonlijk erg geslaagd.

Trio onbekend
15 Trio onbekend

Het zwabbert een beetje heen en weer in dit blog: van sfeerplaatjes naar wat meer registrerend, van groot naar klein en weer terug. Het enige systeem dat er in zit is de tijd: ze staan namelijk gewoon op chronologische volgorde. De volgende is een Geelwitte Russula of een Beukenrussula, denk ik…

Geelwitte Russula of Beukenrussula?
16 Geelwitte Russula of Beukenrussula?

Over de volgende hoef ik dan weer niet na te denken. Daar heb je geen boek voor nodig; dit kan er maar één zijn: de Porseleinzwam.

Porseleinzwam
17 Porseleinzwam

Tijd voor wat gekkigheid: een ietwat overbelichte detailopname van de lamellen, omgezet naar zwart-wit en in de nabewerking nog wat bijgeregeld om er een high-key plaatje van te maken. Geslaagd?

High-Key Lamellen
18 High-Key Lamellen

Ik schiet al aardig op met mijn rondje door Elswout als ik onderaan een heuvel een stapel dood hout ontdek. Even nauwlettend inspecteren en ja hoor, daar zijn de slijmzwammen (myxomyceten) weer. Vrijwel zeker Peervormige Draadwatjes, in diverse stadia. Deze zijn al rijp: de gele ‘suikerspinnen’ zijn al tot ontwikkeling gekomen en zorgen voor het verspreiden van de sporen.

Peervormig Draadwatje
19 Peervormig Draadwatje

Deze hingen ondersteboven aan de bovenkant van een holte in het hout, hetgeen het fotograferen nog wat ingewikkelder maakte. Ze zijn nog wat verder in rijpheid, vermoed ik. Sommige trechtertjes zijn namelijk al leeg.

Peervormig Draadwatje
20 Peervormig Draadwatje

Terwijl ik onder aan de heuvel geconcentreerd bezig ben, roept een dame van bovenaf het pad vragend wat voor moois ik aan het fotograferen ben. Tsja, wat zeg je dan? ‘Kom maar even kijken’ leek me een goed antwoord, maar dat was kennelijk teveel gevraagd. Ze weet niet wat ze mist! De bruine exemplaren zijn al aardig op weg in hun ontwikkeling: het dekseltje waaruit straks het draadwatje ontstaat, is al goed te zien.

Peervormig Draadwatje
21 Peervormig Draadwatje

De witte vorm is – zoals al eerder gemeld – nog heel jong en als je ze alleen aantreft, is niet te zeggen welke soort het betreft. Nu durf ik de gok wel te wagen…

Peervormig Draadwatje
22 Peervormig Draadwatje?

Dat kleine spul is en blijft voorlopig erg leuk om te doen, uitdagend is het zeker. Je krijgt er alleen ontzettend stramme benen van. Voorzichtig overeind komen is het devies en dan – voor de afwisseling – weer verder gaan met wat groter spul. Weer een sfeerplaatje:

Sfeerplaatje
23 Sfeerplaatje

Ook een sfeerplaatje, maar dan een beetje duistere vorm. Flink onderbelichten en thuis nog wat aandikken. Kleurtemperatuur (witbalans) wat kouder instellen en dan krijg je dit, met het silhouet van de paddestoel precies in de lichte bokeh cirkel.

Silhouet
24 Silhouet

Als je daarentegen wél netjes belicht en er verder niet veel aan doet, krijg je onderstaand resultaat. Als de trukendoos dan ook nog een beetje opengaat is dat mooi meegenomen. Ook deze vind ik wel geslaagd, maar wel heel anders.

Beter (anders) belicht
25 Beter (anders) belicht

Dit is het enige hazepootje dat ik in Elswout aantref. Sowieso het enige hazepootje dat ik dit jaar (tot nu toe) ben tegengekomen. Ook nog eens niet zo’n geweldig mooi exemplaar, maar een kinderhand is gauw gevuld.

Hazepootje
26 Hazepootje

Als een grote zwam maar op de juiste plek staat, kan het best een mooi plaatje opleveren. Alleenstaand op een stuk dood hout en goed vrij van de achtergrond. Het door de bladeren vallende zonlicht doet de rest. Soms moet je een beetje geluk hebben. Hij had misschien achteraf iets ruimer in beeld gemogen…

Grote zwam
27 Grote zwam

Dan is het nu tijd voor een primeurtje: de Gele Knolamaniet. Tot vandaag  kende ik deze nog niet. Een al aardig volwassen exemplaar op een rommelig plekje. Ik heb wel zoveel mogelijk weg getuinierd.

Gele Knolamaniet
28 Gele Knolamaniet

Iets verderop vind ik op een betere positie nog een tweede, net opkomend, jong exemplaar.

Gele Knolamaniet
29 Gele Knolamaniet

Elswout schijnt bekend te staan om zijn koraalzwammetjes. Vele – en ook bijzondere – soorten zou je er tegen kunnen komen, maar ik zie daar helaas niet veel van. Ik vind er zegge en schrijve twee, wel alle twee primeurtjes, dus – in ieder geval voor mij – twee bijzonder soorten. De eerste is een Witte Koraalzwam en de tweede een Fraaie Koraalzwam. De eerste vind ik te wit en de tweede niet echt fraai. Toch leverde de laatste – staand in het zonnetje op de bekende mosheuvel – nog het beste plaatje op. Met dank aan de druppel.

Fraaie Koraalzwam
30 Fraaie Koraalzwam

De laatste keer dat ik vandaag op de knieën ga, is voor dit paartje. Een bundel zonnestralen valt door het bladerdek precies op de hoeden.

Zonnestralen
31 Zonnestralen

Ik maak een hele reeks met verschillende belichtingsinstellingen, waarvan deze – bijna 5 stops onderbelicht – het beoogde resultaat oplevert: een ‘zilveren randje’!

Zilveren randje
32 Zilveren randje

En zo knoeit een mens in een paar uurtjes heel wat af. Toch blijft het een leuke hobby, met zwammen toch wel vaak als een dankbaar en boeiend onderwerp. Ik leer iedere keer wel weer wat bij. Omdat het paddestoelenseizoen in november als een nachtkaarsje uitging heb ik – denk ik – nog één echt zwammenblog te gaan: later deze maand in dit theater! Tot zover een ieder weer bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

< Voor wie alle foto’s – nogmaals – in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.>

10 reacties op ‘OktoberGezwam3: Elswout

 1. Echt schitterend dit Dick, bijzondere soorten die ik nog nooit gezien heb, dat Elswout schijnt wel een eldorado voor mycologen te zijn. Je hebt ze prachtig in beeld gebracht met veelal hele mooie achtergronden, soms registrerende dan weer heel kunstzinnig.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Dick,
  je laat hier weer een prachtige serie zien. Leuk ook dat je soms verschillende benaderingen van dezelfde paddenstoelen laat zien, zoals 24 en 25; en de laatste twee.
  Betreffende jouw opmerking over de “lichtgevende” paddenstoelen: dat was echt een leuke en leerzame workshop. Voor jou vast niet ingewikkeld: je laat vaak de mooiste resultaten zien van focusstacking; dat lijkt me véél lastiger.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Zoals we inmiddels van je gewend zijn weer een zeer fraai beeldverslag van allerlei zwammen en zwammetjes. Ik heb inmiddels een zwak voor het zeer kleine spul, hoe moeilijk het ook is om dit goed in beeld te krijgen. Jij scoort hier weer hoog mee. De experimenten met onderbelichting vind ik ook geslaagd, voor volgend jaar ook voor mij een uitdaging. Tot nu toe ben ik niet verder gegaan dat twee stops. De lamellen(18) spreken mij niet aan, ik ben meer van de sfeerplaatjes.
  Groet, Kees

  Like

 4. Wat heb jij deze herfst veel paddenstoelen en zwammen gefotografeerd, en ook weer erg mooie soorten die ik nog nooit heb gezien. Grappige foto van de zwammenvliegjes . Mooie foto’s met de zonnestralen, en foto van het hazenpootje is ook prachtig. Lamellenfoto is ook goed gelukt, al is het niet direct te herkennen als het er niet bij staat.
  Mooie serie weer
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  hoeft het nog gezegd te worden dat je weer een schitterende serie paddenstoelen plaatjes laat zien!? Je heb echt wel oog voor het kleinere spul en hoe je ons de wonderwereld van het minuscule laat zien! Het blijft bewonderenswaardig! Hoewel alle foto’s natuurlijk weer TOP zijn, heb ik hier toch enkele favorieten en dat zijn: 03 Amethistzwam; 09 Zwammenvliegen; 12 SfeerMycena; 15 Trio onbekend; 16 Geelwitte Russula of Beukenrussula?; 17 Porseleinzwam; 24 Silhouet; 25 Beter (anders) belicht; 27 Grote zwam en 31 Zonnestralen. Foto: 18 High-Key Lamellen, zou mij kunnen bekoren als achtergrondplaatje 🙂 Blijkbaar hou ik toch iets meer van de grotere zwammen dan het hele minieme spul, hoewel ik het koraalzwammetje ook wel heel leuk en mooi vind.
  Maar ik heb toch wel weer heel erg genoten van jouw foto’s en verhaal en interessante weetjes! 🙂
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.