Rondom Nijmegen -3: Bemmelse Waard

Weidebeekjuffer (m)

In dit laatste blogje uit de Nijmegen- trilogie wil ik wat plaatjes laten zien die ik heb geschoten in twee natuurgebiedjes ten noorden van de Waal. Met name in de Bemmelse Waard was ik een paar keer te vinden, niet altijd met evenveel succes. Daarnaast bracht ik een bezoekje aan het riviertje de Linge.

De Bemmelse Waard is een natuurgebied, maar meer nog een recreatiegebied en dat laatste houdt in dat je er niet moet zijn op mooie zomerse dagen, want dan is het er druk met vooral luidruchtig recreërende jongelui. Die fout heb ik één keer gemaakt… maar ja, dat ga je pas zien als je het door hebt (zou JC zeggen…).

De eerste dagen dat wij in Nijmegen verbleven was het echter nog geen hoog zomer en kon ik een paar avondjes redelijk rustig mijn gang gaan. Dat leverde op 22 mei de volgende serie vogelplaatjes op.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Te beginnen met een Boerenzwaluw op een prikkeldraad. Hij zat er al toen ik op mijn fiets arriveerde. Een vogel die ik niet vaak voor de lens krijg, dus rap de camera uit de tas en maar hopen dat ik hem snel scherp in beeld kreeg. Meestal werken vogels niet zo mee, maar deze keer bleef hij gelukkig net lang genoeg zitten.

Boerenzwaluw
01 Boerenzwaluw op prikkeldraad

De volgende was een slag groter en zat ook al klaar. Een Buizerd, toch al een beetje achterdochtig type, hield me scherp in de gaten en had geen plannen om lang te blijven zitten…

Buizerd
02 Buizerd

In een deel van de Bemmelse Waard vindt zandwinning plaats en dat gaat hier hand in hand met de natuur. Een serie drijvers van dikke zandzuigleidingen zorgde voor rustpuntjes voor Visdiefjes. Voor het goede eigenlijk wat te ver weg…

Visdiefje
03 Visdiefje

In een rietkraag was een Graspieper druk bezig voedsel te verzamelen voor zijn kroost. Er zal dus wel ergens een nest in de buurt zitten.

Graspieper
04 Graspieper

Primeur! Langs de oevers van de zandwinplas liep een Kleine Plevier heen en weer. Hij of zij was de enige. Voor een eerste keer een plaatje waar ik best al blij mee ben. Dichterbij komen was geen optie, want op bordjes werd duidelijk gemaakt dat betreden van de oevers streng verboden was i.v..m. drijfzandgevaar. Tja… dat schrikt wel af natuurlijk, maar ik denk dat het wel meevalt als je niet te ver naar beneden gaat… Ik dorst het toch niet te proberen.

Kleine Plevier
05 Kleine Plevier

Op 26 mei was het duidelijk zonniger… Een Graspieper zat te genieten in de avondzon en zag een lekker hapje voorbijvliegen.

Graspieper ziet ze vliegen
06 Graspieper ziet ze vliegen

Hij deed wat poetswerk en rek- en strekoefeningen. Dat laatste leverde dit beeld op, alsof ie weg zou vliegen. Dat deed -ie inderdaad kort daarna…

Graspieper leert vliegen
07 Graspieper leert vliegen

Gelukkig diende zich al snel een ander model aan, misschien – nee zeker – een mooier model. Persoonlijke smaak natuurlijk. Ook wat uitdagender om vast te leggen, want een Roodborsttapuit is niet alleen een stuk kleiner, ook erg schuw. Mijn mooiste foto tot nu toe van dit vogeltje.

Roodborsttapuit op wacht
08 Roodborsttapuit op wacht

Ons verblijf in Nijmegen bestond natuurlijk niet alleen uit fotograferen. Integendeel: er moest ook gefietst en gewandeld worden, allebei prima methodes om een nieuwe omgeving goed te leren kennen. Eén van de fietstochtjes ging o.a. langs de Linge, een zijrivier van de Waal. Niet alleen bijzonder omdat het de langste rivier van Nederland is, maar ook omdat ons vorige huis in een straat stond die dezelfde naam droeg. Sowieso al leuk om daar langs te fietsen, maar nog leuker werd het toen we her en der Weidebeekjuffers zagen vliegen.

In de vroege ochtend van 29 mei besloot ik een poging te wagen wat plaatjes van deze mooie juffersoort te schieten. Ik stalde de auto vlak bij een plaats waar we er vrij veel gezien hadden. Meegenomen was dat je daar op een vlonder een lekker laag standpunt in kunt nemen. Ik hoopte op mooi warm ochtendlicht, maar dat zat er vandaag niet in. Ook naar de Weidebeekjuffers was het nog wel even zoeken, maar ook een ‘gewoon ‘bruin juffertje’ is natuurlijk leuk. Het bleek achteraf een vrouwtje van de Blauwe Breedscheenjuffer te zijn. Die had ik nooit eerder gezien, dus toch niet zo gewoon. De dikke schenen zijn – vooral aan de achterpoten – duidelijk te zien.

Blauwe Breedscheenjuffer
09 Vrouwtje Blauwe Breedscheenjuffer

Maar ik kwam voor de Weidebeekjuffers en ik vond ze na even zoeken, verscholen in het riet aan de overkant van het water, waar helaas geen vlonder was… Eerst een vrouwtje:

Weidebeekjuffer (v)
10 Weidebeekjuffer (v)

Maar ook mannetjes trof ik er aan. Ze waren echter al tamelijk beweeglijk, want het was geen koude nacht geweest en van dauw was al helemaal geen sprake. Deze vent zat op het mooiste plekje:

Weidebeekjuffer (m)
11 Weidebeekjuffer (m)

Aansluitend maakte ik nog een laatste rondje door de Bemmelse Waard. Op de Defensiedijk (restanten van de uit de Koude Oorlog stammende IJssellinie) groeide van alles, maar vooral het Witte Vetkruid (dat ik altijd Rode Muurpeper noemde) viel met zijn rode kleur erg op en bleek best fotogeniek te zijn. De witte bloemetjes zaten er nog niet in…

Wit Vetkruid
12 Wit Vetkruid

Zeker niet minder fotogeniek bleek het geel bloeiende Zachte Vetkruid

Zacht Vetkruid
13 Zacht Vetkruid

Hier ga ik een volgende keer vast nog eens mee aan de slag.

Ook vanochtend zat er weer een Graspieper op een paaltje. Of het dezelfde is weet ik niet, het paaltje was wel een ander. Beide is overigens niet te zien…

Graspieper op paaltje
14 Graspieper op paaltje

En ook de Kleine Plevier was er weer vandaag. Op een ander plekje, waar ik wel een wat lagere positie dorst in te nemen. Ik werd getrakteerd op een uitgebreide badderbeurt, waar ik uiteraard een hele serie foto’s van schoot. Hier volgt een kleine selectie:

Kleine Plevier
14 Kleine Plevier
Kleine Plevier
15 Kleine Plevier
Kleine Plevier
16 Kleine Plevier, badplezier!
Kleine Plevier
17 Kleine Plevier, badplezier!
18 Kleine Plevier. poetsplezier

Na dit poets- en badgebeuren beleef ik nog een poosje zitten en wachtte of er nog meer spektakel zou komen. Het was een heerlijk plekje om te zitten in de ochtendzon, maar spannender dan een Klaproos in de wind werd het niet…

Klaproos
19 Klaproos

Op de terugweg naar de auto kon ik in de gauwigheid nog even dit zangvogeltje vastleggen. Het kwam me erg bekend voor en is volgens mij – vrijwel zeker – een Grasmus.

Grasmus
20 Grasmus

De laatste foto uit de Bemmelse Waard is weer van plantaardige aard. Met de camera per ongeluk nog op de ‘vogeltjesstand’ maakte ik dit plaatje van Wilde Bieslook. Bleek achteraf geen slechte keus. Soms is fotograferen eigenlijk best eenvoudig…

Wilde Bieslook
21 Wilde Bieslook

Ik eindig dit derde deel van de Nijmegen-trilogie zoals ik ook het eerste deel eindigde: met een avondfoto van ‘De Oversteek’, de nieuwe brug over de Waal. Deze keer een doorkijkje tussen de eerste pijlers door.

De Oversteek
22 De Oversteek

Klaar! Dat wil zeggen: klaar met deze eerste serie vanuit Nijmegen. Er zullen er vast nog meer volgen. Er zijn nog genoeg andere natuurgebiedjes in de omgeving te ontdekken en bovendien blijkt in de Bemmelse Waard ook een grote Beverkolonie zijn (ik weet al waar) én is er afgelopen week zelfs een Das gesignaleerd. Tot zover iedereen weer dank voor het lezen en kijken.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

6 reacties op ‘Rondom Nijmegen -3: Bemmelse Waard

 1. Ha Dick,
  wat een prachtige serie is dit. Je hebt vrijwel overal een mooie, zachte achtergrond, waar het onderwerp extra goed op uitkomt. Heel erg leuk is natuurlijk je serie van de badderende kleine plevier.
  “Graspieper leert vliegen” is niet alleen leuk, maar ook heel mooi zo.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 2. Wel prettig dat die vogels je allemaal zitten op te wachten op een paaltje … graspieper met insecten in de bek is een leuke treffer en de kleine plevier natuurlijk ook. Roodborsttapuit man is lastig met zijn zwarte kop maar zo te zien koste het jou geen moeite, het oogje is mooi en helder te zien. Meestal neem ik er de moeite niet meer voor .. In de gebieden waar wij overal op vakantie gaan is het wel zo’n beetje de meest voorkomende vogel denk ik. Kortom, mooie leuke serie.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  het is duidelijk een omgeving die de moeite van een bezoek waard is. Prachtige juffers, kleine plevieren en diverse andere vogels maken het een aantrekkelijke omgeving. Een gebied dat zorgt voor de broodnodige variatie vergeleken met het westen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Wat een mooie gevarieerde serie foto’s laat je zien.
  De graspieper die leert vliegen vind ik wel heel erg gaaf.
  De grasmus staat hoog op mijn verlanglijstje om te kunnen fotograferen.
  Groetjes Irna

  Geliked door 1 persoon

 5. Aha, eindelijk weer een vogelserie. En nog wel eentje met een van mijn favoriete vogels: De Kleine Plevier. Op dit soort foto’s zie je niet hoe klein hij in het echie is en het is toch best een lastige klant om te fotograferen. Als je niet zo goed weet waar je op moet letten, dan loop je ze zo voorbij. Het roodborsttapuitje zit op een fijn plekje en dan is het lekker als ze net lang genoeg blijven zitten voor zo’n foto. Dat is een gebiedje waar je nog een hoop plezier aan zult beleven denk ik zo.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  er bestaan toch heel veel mooie en leuke vogeltjes. Velen ervan kende ik niet of enkel wel eens de naam gehoord of ergens gelezen, maar nog nooit eerder gezien. Het is dan ook fijn zoveel verschillende soorten in je blog te zien en het blijft leerrijk. Volgens mij de boerenzwaluw, een vogel die moeilijk te kieken is zoals de meeste soorten zwaluwen, omdat ze meestal hoog in de lucht rondvliegen of zweven en niet zo vaak ergens stil zitten. Maar deze mooie boerenzwaluw heb je wel mooi weten vast te leggen! Het visdiefje, ondanks die toch veraf was, heb je die ook mooi weten in beeld te brengen. Het is weer een serie geworden waarbij het moeilijk is om een favoriet uit te kiezen, want ze zijn allemaal wel mooi en leuk. Zoals de graspieper met rijk gevulde maaltijd in het bekje, 05 Kleine Plevier, 07 Graspieper leert vliegen, 08 Roodborsttapuit op wacht. Ook de juffers heb je mooi in je vizier gekregen en vastgelegd, maar de favoriet bij deze is voor mij toch 11 Weidebeekjuffer (m), wat een mooie juffer! Het badderen van de Kleine Plevier vind ik ook wel een hele leuke reeks 🙂 En onder de planten vind ik de klaproos schitterend gefotografeerd! De afsluiter vind ik wel speciaal, een heel aparte brug vanuit een vreemde hoek gefotografeerd maar zeker een geslaagd resultaat.
  Fijne genietgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.