De afgelopen zomer was een typisch Hollandse zomer: wisselvalligheid troef en aardig vochtig. Voor de thuisblijvers vaak geen best vakantieweer, maar liefhebbers van zwammen – zoals ondergetekende – zagen het allemaal handenwrijvend aan. Dit zou weleens een goed paddestoelenseizoen kunnen worden!
Bij schrijven van dit blog is het alweer half oktober (de k is in de maand…!) en waar op werd gehoopt, is uitgekomen: het is een fantastisch jaar voor paddo’s. Ze schieten overal werkelijk uit de grond en je weet gewoon niet waar je kijken moet. Al in augustus was ik een paar keer op jacht geweest, hetgeen resulteerde in een al goed gevuld eerste paddoblog. In september nam dit alleen maar toe en geregeld was ik op de knieën in Groenendaal of Leyduin te vinden, één keer zelfs in de AWD. Het leverde genoeg materiaal op om meerdere blogs te vullen.
In dit blog een selectie van de foto’s die ik in Groenendaal maakte. Een mengeling van sfeerplaatjes en van plaatjes die je ‘registrerend’ zou kunnen noemen. Bij voorkeur probeer ik er een combinatie van te maken, maar de omstandigheden (licht, achtergrond, onderwerp) bepalen of dat lukt. Kijk en oordeel, of ik er een beetje in ben geslaagd.
< TIP: voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>
Ik begin met drie foto’s van het Gestreepte Nestzwammetje, een soort die ik al jaren niet meer had gezien en nu ineens waren ze er weer! Een nog jong exemplaar om te beginnen: het nestje is nog gesloten.

Dan een groepje van drie, reeds geopende exemplaren:

En als laatste een drone-view van een rijp exemplaar met inhoud, de met sporen gevulde eitjes:

De sporen worden uit de eitjes weggeslingerd zodra ze volledig rijp zijn en getriggered worden door bijv. een vallende druppel.
Dan een sfeerplaatje. Een alleenstaande mycena-soort vormt vaak een ideaal onderwerp, zo ook hier. Er waren in de achtergrond wat bokeh bollen zichtbaar, waarvan er eentje duidelijk lichter was dan de rest. Nu net zo lang draaien om te proberen het hoedje van de paddestoel in die lichte plek te laten vallen, onderbelichten (2 stops) en een LED zaklampje op de hoed richten. Dit was het resultaat:

Ongeveer dezelfde truc herhaalde ik later nog eens met een tweetal paddo’s waarvan ik de naam niet weet (zouden het jonge Donsvoetjes kunnen zijn?). Hier nauwelijks bokeh bollen in de achtergrond, enkel het zaklampje, nog meer onderbelichten (4.3 stops) en wat nabewerken:

Hetzelfde onderwerp onder ‘normalere’ belichtingsomstandigheden en zonder trucjes. Geeft een heel andere sfeer en is toch ook niet lelijk…

Hoe kleiner hoe fijner, zeg ik altijd als het om paddo’s gaat en mijn bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar slijmzwammen (myxomyceten). Met het blote oog zijn deze zwammen amper waarneembaar, maar als er heel veel bij elkaar op het uiteinde van een takje staan, wil het nog wel eens lukken. Misschien het Karmijnrode Netwatje, maar een Netpluimpje mag van mij ook:

Een klein groepje iets verder op dezelfde tak, vermoedelijk dezelfde soort:

Een paar dagen later ben ik nog eens terug geweest om te zien hoe ze zich ontwikkelden, maar de tak was niet meer te vinden, helaas…
Iets groter, maar met een doorsnede van slechts enkele millimeters toch ook een kleine soort, is het Gewone Wimperzwammetje. Kleine oranje ronde vlekjes op dood hout. Als je niet weet van het bestaan ervan kijk je er zo overheen:

Ik heb ze wel vaker gefotografeerd, maar als je – om zachte achtergronden te krijgen – met grote diafragma’s werkt, is het bijna geen doen om alle wimpers van één schijfje scherp te krijgen. Sinds ik echter het focus-stacken heb ontdekt, is dat geen punt meer. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Weer ietsje groter, maar nog steeds ieniemienie zijn de Suikermycena’s, herkenbaar aan de korreltjes op de hoed. Hier zorgt het omringende mos voor een mooie sfeer:

Op een iets groter exemplaar is dat duidelijker te zien. Ook het donsige voetje is een kenmerk, maar dat komt ook bij andere mycena-soorten voor.

Een paddestoel van iets ‘normaler’ formaat is de volgende soort, vermoedelijk een Viltinktzwam. Als ze heel jong zijn, zien ze er zo uit:

Ietsje groter gegroeid:

De oplettende kijker zal in de achtergrond het patroon van een grof gaashek herkennen…
De volgende foto is echt een bewijsplaatje. Op het moment van maken, had ik geen idee wat ik voor de lens had. Witte puntjes ter grootte van een speldenknop op een enorme omgevallen beuk. Het bleek achteraf om Fopdraadwatjes (Trichia varia) te gaan. Toch weer een nieuwe slijmzwammensoort. Mooi voor mijn eigen archief.

Om het afwisselend te houden, is het nu tijd voor een sfeerplaatje van een voor mij onbekende soort. Toch ook weer een klein zwammetje, maar vergeleken met de slijmzwammen een reus!

Van de Fopdraadwatjes naar de volgende slijmzwam was een kleine stap. Op een tegenoverliggende boomstam viel mij aan de kopse kant iets wits op. Het leek wel iets op de Fopdraadwatjes, maar stond duidelijk hoger op een soort van steeltje. Dat laatste zag ik echter pas na het vergroot weergeven van enkele macro-foto’s op het schermpje van de camera. Raynox-150 voorzetlensje en focus-stacking van 12 opnames leverde dit plaatje op. De Wimperzwammetjes waren een mooie bonus.
Voor de leergierige kijkers: genoemde vervolg-foto’s werden begin oktober gemaakt en komen in een later blog aan de orde. Ze zijn prachtig, dus hou mijn blogs in de gaten! Ik kan wel alvast verklappen dat de kleur niet geel is zoals bij de volgende slijmzwam. Het was al snel duidelijk dat dit de rijpe vruchtlichaampjes van het Lang Netwatje zijn, ook weer een primeurtje.

Sfeerplaatje! Geen idee welke soort dit is, dus als iemand wél een idee heeft: roep het gerust! Deze zijn relatief wel aardig groot, overigens.

Bij het zoeken naar slijmzwammen viel mijn oog op de volgende gele zwammetjes, eveneens piepklein. Groeiend op dood hout, zich in een spleet in de schors omhoog wringend. Het bleek om hele jonge Knolhoningzwammen te gaan.

Iets verderop stonden al wat grotere exemplaren. Als ze nog groter groeien wordt de hoed bruinachtig met lichte velumresten en de steel bijna wit.

Sfeerplaatje! Dit fraaie groepje paddestoelen staat keurig ingeplant in een tak, precies op de plaats waar ooit een zijtak zat of zou kunnen zitten. Wat kan de natuur toch mooi zijn!

Ook dit leuke groepje kon ik niet weerstaan. Ook deze soort ken ik niet bij naam, maar het zou best eens dezelfde kunnen zijn als die op foto 19.

Af en toe probeer ik ook wel eens iets abstractigs te doen, zoals deze foto van dikke druppels op een soort elfenbank. Weer eens wat anders, maar of het echt geslaagd is?

Nog één keer terug naar de slijmzwammen. Eén van de mooiste die ik dit jaar tot nu toe gezien heb. Volgens mij een rijp exemplaar van het Gebundelde Netpluimpje.

Vorig jaar ontdekte ik deze mooie soort voor het eerst, ook in Groenendaal. Toen was ik er wat eerder bij en kon ik verschillende fases van het rijpingsproces vastleggen. Zie blogje.
Tot slot een soort die ik wél bij naam ken: de Porseleinzwam. Doet het altijd leuk en wordt vaak op deze manier vastgelegd, waardoor je al gauw bokeh bollen in de achtergrond krijgt. Niet bijster origineel dus, maar het blijft een mooie soort.

Met het volgende plaatje ben ik aan het eind gekomen van mijn Groenendaal-verhaal. Weer een sfeerplaatje van een onbekende soort. Ik vind hier vooral de pasteltinten in de achtergrond wel fraai.

Ik ben in september ook nog een keertje naar de van Limburg-Stierumvallei in de AWD geweest. Allereerst om nog eens het Duinfranjehoedje te fotograferen, maar daarnaast ook hopende eindelijk eens een Zandtulpje te vinden. Ik kan meteen wel verklappen dat beide gelukt is. Eerst 4x de Duinfranjehoed:

Er stonden er nog genoeg, maar het beste was er bij de meeste wel vanaf. Je moest echt goed zoeken voor een gaaf exemplaar.

Let op de konijnenkeutels in het volgende plaatje:

Meestal staan ze alleen, maar deze keer vond ik ook een koppeltje:

Dan tot slot dan eindelijk het Zandtulpje. Daar moet je echt goed voor zoeken, want ze vallen niet zo op, zeker niet als ze nog half onder het zand zitten. Ook weer vier foto’s in verschillende fasen van de groei:


Net als de Duinfranjehoed groeien Zandtulpjes op de wortelstokken van helmgras. Dat vergemakkelijkt het zoeken wel enigszins, maar ze zijn héél erg zeldzaam en staan op de Rode Lijst. Wat een geluk dat ik er op deze dag verschillende vond!


Zo, het Zandtulpje kan ook weer worden afgevinkt. dat wil echter niet zeggen dat ik volgend jaar niet weer ga zoeken…
Tot zover dit eerste deel over paddestoelen van september 2017. In deel twee komen mijn vondsten in Leyduin aan bod. Tot zover een ieder weer hartelijk dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog!
< Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.>
Een serie om jaloers op te zijn wat zij dit prachtige macro’s.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtige serie….vooral de kleinste van de paddo’s….in mooie sfeer beelden, top.
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Je overtreft jezelf. Wat een knappe serie. Je geeft zo een kijkje in de microwereld. Veel soorten zullen snel over het hoofd gezien worden, maar jij hebt er een extra zintuig voor ontwikkeld zo te zien. Ik ben zowel in Groenendaal als in Leyduin geweest. Sommige minisoorten die je hier laat zien heb ik daar ook wel eens aangetroffen, maar het merendeel is nieuw voor mij. Stacking is trouwens een truc die ik niet ken maar jou duidelijk hele fraaie beelden heeft opgeleverd. Ik heb deze beelden met verbazing maar ook met veel plezier bekeken.
Groet, Kees
LikeGeliked door 1 persoon
Zeer fraaie reek prachtige platen!
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtige soorten @ sfeerplaten
LikeGeliked door 1 persoon
Zo mooi.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo Dick, je hebt het wel in het kleine gezocht, wat een mooie gevarieerde serie paddenstoelen laat je hier zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een mooie soorten laat je weer zien, veel voor mij onbekend maar echt de moeite waard ! Favoriet voor mij is het duinfranjehoed; prachtig wat een mooie plaatjes ! Groet Adria
LikeGeliked door 1 persoon
Geweldige foto’s Dick, Je bent flink gegroeid goed bezig 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Wat toch weer een prachtig en inspirerend blog, Dick.
De foto’s van de wimperzwammetjes vind ik gewoonweg een kunstwerk. Leuk dat je ons wegwijs maakt in de wereld van al die ieniemienie zwammetjes. Ik doe het je niet na, zo dicht bij de grond en geniet daarom extra van al deze mooie beelden!
Groetjes,
Ditta Voetberg
LikeGeliked door 1 persoon
Wow, wat een prachtige serie van veel voor mij onbekende soorten. Super weergegeven.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha Dick,
wat een juweeltjes zitten hiertussen. Prachtige serie.
En veel erg ieniemienie-spul; knap om dat zo op de foto te krijgen.
De wimperzwammetjes (had ik nog nooit van gehoord, laat staan gezien) vind ik heel erg leuk.
Hartelijke groet, Corrie
LikeGeliked door 1 persoon
Zucht…………. wat een vreselijk jaloersmakend blog is dit!!!!!!
Ik heb met verbazing en werkelijk met open mond naar al deze schitterende platen zitten staren! Die nestzwammetjes zou ik o, zo graag eens zien en uiteraard fotograferen maar deze foto’s van jou zijn niet te overtreffen!! Echt geweldig en ik zie toch groen!!!!!
Ook de andere zwammentjes waarvan ik het merendeel alleen ken van andermans foto’s maar nooit zelf heb gezien zijn supermooie platen. Echt een vet compliment!!!!
groetjes, Helma
LikeLike
Nou Dick, ik zie niet groen hoor ;-), maar ik moet je wel complimenteren met je fotowerk.
Zeer knap gedaan. Foto 2 is erg fraai en vooral door het mooi scherpteverloop. Ik zie dit liever dan met de focus stacking-methode. Nummer 30, een heel mooi totaalplaatje. De mooiste van het hele blog is nummer 4. Prachtige uitvoering!
Groet,
René
LikeGeliked door 1 persoon
Ik dacht dat jij nooit commentaren van anderen las 😂….
Bij foto 2 heb ik toch ook fotostacking gebruikt. Alleen het eerste nestje. :p
LikeLike
Hoi Dick,
telkens ik op blogs kom met natuurfoto’s zoals o.a. op jouw blogs, dan heb ik altijd zoiets van “wat weet ik toch bitter weinig over de natuur”! Ik sta dus ook vaker vol verbazing te kijken naar al dat moois die de natuur ons bied en die door natuurfotografen aan ons gepresenteerd worden! Ik wist niet dat er zoveel soorten zwammen bestonden!? Je oog moet er ook op vallen want ze zijn minuscuul klein! Maar een natuurliefhebber weet die wel te vinden en een goede fotograaf weet ze goed en op spectaculaire wijze vast te leggen dat bewonderenswaardig is! Aan jouw fotografie te zien hoor jij toch wel tot deze groep van fotografen. Maar hoe mooi je al dit schoon mag op de gevoelige plaat vastleggen, het zal niet door iedereen gesmaakt worden omdat smaken nu eenmaal verschillen en elk heeft zo zijn favoriet. En veel heeft ook met de compositie, licht en weersomstandigheden te maken! En dat tikkeltje geluk die je moet hebben! Ik moet eerlijk bekennen, van alle soorten die je hier laat zien is er geen enkele die ik voorheen kende of al gezien heb. Dus ik kan hier veel bijleren! Nu om mijn gedachten te geven over jouw foto’s en de zwammetjes… De Gestreepte nestzwammetjes vind ik heel bijzonder en leuk en bij deze heeft foto: “02 Trio Gestreept Nestzwammetje” mijn voorkeur. Eigenlijk zijn ze allemaal wel bijzonder maar de ene heeft toch nog dat ietsjes meer dan de andere. Qua sfeer gaan mijn favorieten uit naar foto: “04 Mycena in de spotlight” en “05 Donsvoetjes?” Het zijn net nachtlampjes die schijnen in het duister en is alsof ze echt licht afgeven 🙂 Ook foto: “11 Suikermycena” heeft een mooie sfeer. Foto: “17 Netwatjes (plasmodium)” vind ik mooi in combinatie met de wimperzwammetjes. Foto: “26 Porseleinzwam” ondanks het naar je mening niet origineel is vind ik het toch een pracht plaatje en weer een schitterend bokeh bij deze! Bij foto: “27 Sfeerplaatje” ben ik het helemaal met je eens over de pasteltinten op de achtergrond die vind ik ook in deze heel fraai. En tot slot, foto: “31 Duinfranjehoed” is een heel zacht en mooi sfeervol plaatje! Ik heb weer genoten van jouw blog, zowel tekst als foto’s!
Fijne avondgroetjes, Heidi en voor straks, slaap wel.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik leer ook nog iedere dag bij over de natuur. Dat is het mooie van deze hobby!
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad, dat ben ik volkomen met je eens 🙂
LikeGeliked door 1 persoon