BoomkikkerBlog

Rustig wachten

Ik ben dit jaar niet zo vaak in de Amsterdamse WaterleidingDuinen geweest als ik gewild had, maar ja… zelfs als pensionado kan je niet overal bij zijn. Slechts één avondje in mei en drie keer in juli was ik te vinden in dit fraaie gebied, dat mij nog steeds niet verveelt. Vooral in de maand juli heb ik weer diverse mooie natuur weten vast te leggen. Twee van de drie keren ging ik ook even op de boomkikkerlocatie buurten. Dat is nou eenmaal een diersoort die blijft trekken, vooral als de kleintjes het land op komen en zich soms als ware acrobaten door het struikgewas bewegen.

Ze zijn door hun formaat en schutkleur moeilijk te vinden, maar zo langzamerhand gaat me dat steeds beter af. 2017 lijkt overigens een prima boomkikkerjaar, want de keren dat ik er was lieten ze zich goed zien. Een overzicht van de resultaten van deze twee dagen, aangevuld met nog een paar plaatjes van afgelopen week.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Ik begin de eerste dag met een boomkikker in een boom, zoals het hoort. In de karakteristieke rusthouding, waarin je ze meestal aantreft.

Boomkikker
01 Boomkikker

Vroeger (tot voor een paar jaar geleden) kon je ze vaak aantreffen in/op braamstruiken, maar die zijn in de buurt van hun woonplaats bijna allemaal verdwenen als gevolg van wat al te fanatiek opererende fotografen of – nog erger –  door lieden die slechtere plannen met boomkikkers hebben. Tegenwoordig zitten ze vaak op pitrus of varens, maar soms dus ook echt in een boom.

Boomkikker in boom
02. Boomkikker in boom
Boomkikker in boom
03 Boomkikker in boom

Op zo’n boomtak zijn ze redelijk makkelijk te spotten. Niet één, maar soms ook wel eens twee:

 Twee boomkikker in een boom
04 Twee boomkikkers in een boom

Als ze wat dichter bij elkaar zitten is dat wat makkelijker te fotograferen en kan er soms ook een derde in beeld komen:

Drie boomkikkers
05 Drie boomkikkers

De boom is een geliefde plek, want op één van de dagen telde ik alleen daar al meer dan twaalf kleintjes plus een volwassen exemplaar. Helaas zitten ze bijna altijd in de ruststand, niet heel erg spannend dus. Het is al mooi meegenomen als er eens eentje zijn voorpootje – mét de leuke zuignap-vingertjes – onder zijn borst vandaan haalt.

Beweging
06 Beweging

Twee kikkertjes vanuit iets ander perspectief, de voorste scherp in beeld:

Face to face
07a Face to face

Of andersom, de achterste in focus:

Face to face
07b Face to face

Deze twee lopen niet weg, dus is er genoeg gelegenheid om in de gaten houden wat er achter mijn rug gebeurt: daar zit er eentje op de uitkijk in de pitrus.

Op de uitkijk
08 Op de uitkijk

Lang blijft-ie niet zitten en met een sprong verdwijnt-ie diep in de pitruspol.

Terug naar de boom, een andere tak deze keer. Hier is iets meer actie, spectaculair is het nog niet, maar het beweegt in ieder geval.

Goed vasthouden
09 Goed vasthouden
Een hupje
10 Een hupje

Het spektakel waarop je hoopt, komt dan ineens totaal onverwachts. Terwijl ik druk bezig ben met twee kikkertjes op een tak, zie ik in mijn ooghoek een derde exemplaar uit de boom op mijn fototas springen. Boven op de deels uitstekende telelens:

Op telelens
11 Op de telelens

Dit soort plaatjes zie je wel eens voorbijkomen: een vogel of een eekhoorn die in de lens kijkt of er op zit, terwijl de fotograaf bezig is een compositie te bepalen. Volgens mij altijd in scene gezet. Dit is niet helemaal hetzelfde maar deed me er wel aan denken. En het gebeurde spontaan! Het beestje had uiteraard meteen mijn volle aandacht, terwijl hij op weg was naar de ‘nooduitgang’. Al klauterend zocht hij een weg naar zijn natuurlijke leefomgeving.

Op de fototas
12 Op de fototas

Ik hoefde hem daarbij niet te helpen. Gelukkig maar, want aanraken van een boomkikker is uit den boze. Schijnen ze niet te overleven…

De laatste opname van deze dag is weer een boomkikkertje in de boom. Aan het stompje aan zijn achterlijf is goed te zien hoe jong deze nog is: hij (m/v, of moet dat g.n. zijn?) is zijn staart pas kortgeleden kwijtgeraakt.

Heel jong nog
13 Heel jong nog

Een week later ga ik nogmaals bij de boomkikkers op visite, deze keer gewapend met een nieuwe aanwinst: de Olympus E-M1. Mijn E-M5mk2 moest voor reparatie naar Portugal en met de verwachte vooruitzichten van misschien wel 3 weken zonder camera, ging ik op zoek naar een goede occasion. Ik denk die gevonden te hebben in een exemplaar met nog geen 1000 kliks en voor relatief niet al teveel geld. Ziet er nog uit als nieuw en het mooie van deze camera is: je kan naast focus bracketing ook focus stacking doen. In de camera en dat uit de hand. Daar wilde ik wel eens mee experimenteren.

Ik ga op zoek naar wat meer spektakel tussen het pitrus. Dat is daar wel, maar veelal speelt dat zich onder in de pollen af en is dus niet lekker in beeld te brengen. Een enkel keertje heb je mazzel en kan je een ware acrobaat vastleggen. Deze hing al zo toen ik hem ontdekte en bleef lang genoeg hangen om hem op mijn gemak te kunnen vereeuwigen in deze stand.

Acrobaat
14 Acrobaat

Maar dergelijke acties (voor zover je hier van actie kunt spreken) zijn dun gezaaid. Dan maar eentje die laag op een stengel zit van bovenaf. Weer eens wat anders.

Uit de diepte
15 Uit de diepte

Het is duidelijk nog even zoeken met de instellingen van het focus stapelen, zoals uit de volgende plaat blijkt.

Boomkikker
16 Boomkikker

Ik verleg mijn werkgebied – tot besluit van deze sessie – even naar de varens. Dat wil nog wel eens mooie zachte plaatjes opleveren:

Boomkikker in de varens
17 Boomkikker in de varens

Het is duidelijk dat het ene boomkikkertje niet het andere is. Onderstaande heeft toch een heel ander profiel en ziet er een stuk minder slim uit dan zijn soortgenoten. Zijn kopje doet een beetje aan een haai denken…

Boomkikker in de varens
18 Boomkikker in de varens

Eigenlijk zou ik hiermee aan het eind van dit blog gekomen zijn, ware het niet dat vrouwlief nog nooit een boomkikkertje in levend lijve had aanschouwd. Hetzelfde geldt voor één van mijn liefste schoonzusjes (ik heb er 6!), zelf ook een regelmatige AWD-bezoekster. Dinsdag 8 augustus moest het dan eindelijk gebeuren. Al om negen uur waren we bij de ingang en spoedden ons naar de bewuste plek. Camera uiteraard weer mee. Het was helaas vrijwel geheel bewolkt en we moesten haast maken, want er was in de loop van de ochtend regen en onweer voorspeld. Ik had er dus een beetje een hard hoofd in of ze zich vandaag wel zouden laten zien. Nou, die vrees was ongegrond, want ze waren weer ruim aanwezig, met name weer op de boom…

Klauterkikkertje
19 Klauterkikkertje

… maar vooral ook op de pitrus:

Op de pitrus
20 Op de pitrus

Geeft wel een beetje een onrustig beeld, maar het nu eenmaal de leefomgeving van deze diertjes. En gewerkt werd er ook:

Klauteren op de pitrus
21 Klauteren op de pitrus
Klauteren op de pitrus
22 Klauteren op de pitrus

Deze zat weer wat dieper in de pitrus, tussen de bloemen of wat daarvoor moet doorgaan:

Tussen de pitrus
23 Tussen de pitrus

Ik weet niet meer of dit dezelfde is, maar deze klauterde langzaam naar de camera toe:

Klauterkikker
24 Klauterkikker

Tenslotte een lekker rustig plaatje van een kikkertje op wacht:

Rustig
25 Op wacht

Ik was wel blij dat ze zich – ondanks het sombere weer – zo goed lieten zien, want je wilt je gezelschapsdames natuurlijk niet teleurstellen. Het voordeel van dit weertype is dat je niet zo hoeft op te letten dat je niet van die overbelichte vlekken op het glimmende huidje van de boomkikkers krijgt. Bij zonnig weer – zoals tijdens mijn eerste twee bezoekjes – is dat vaak een groot probleem en dan moet je maar afwachten of er even een wolkje voor de zon komt. Nu was dat geen enkel probleem… De dames waren erg enthousiast en hebben genoten van de boomkikkers (en in iets mindere mate van de alom aanwezige tijgerspinnen). En de regen? Die kwam, maar toen zaten we alweer in de auto op weg naar huis.

Iedereen weer bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

19 reacties op ‘BoomkikkerBlog

 1. Dit zijn weer mooie foto’s van een prachtig kikkersoort. Ik ben het met je eens, sommige fotografen maken er een bende van in het leefgebied van de boomkikkers. Ik wijs inmiddels niemand meer de weg en publiceer er ook geen foto’s meer van, behalve dan van de kikkers die gewoon langs het pad zitten. Jammer jammer want ze zijn wel super fotogeniek.

  Ben trouwens ook benieuwd hoe je camera bevalt, je hebt ‘m inmiddels al een tijdje toch?

  Geliked door 1 persoon

  1. Camera bevalt prima. Ik wil niet meer terug. Zoals je hebt kunnen lezen heb ik er zelfs nog eentje bij gekocht. Mooie occasion. Ik ga tegenwoordig vaak met 2 camera’s op stap. Hoef ik geen lenzen meer te wisselen.

   Like

 2. Hoi Dick,
  Momenteel geen gebrek aan kikkertjes, al moet je uiteraard wel weten waar je ze zoeken moet. Het is jammer dat er zoveel schade aan struiken e.d. is toebracht want het ziet er soms wel schandalig beschadigd uit. Hoezo natuurliefhebbers. Je hebt al gemerkt dat als je geduldig bent de kansen vanzelf komen en dat de kleintjes niet alleen verscholen blijven zitten. Net als jij kijk ik er vaak ook even, in de hoop dat er eentje een mooie plek heeft gekozen.
  Groet, Kees

  Like

 3. Hoi Dick, Wat een prachtige foto’s weer. Ik had geen idee dat je zulke mooie plaatjes aan het schieten was. Ik heb genoten van de “kikkerjacht”. Groetjes Elly

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat zijn een van mijn favorieten, de gezichts of is het snuituitdrukkingen zijn geweldig. Gelukkig hebben we die ook hier in de omgeving zitten. Alhoewel ik overal van afblijf mbt dieren ed heb ik toch alweer wat geleerd, het zou toch dom en eeuwig zonde zijn als zo’n beestje door het aanraken van één van ons het niet zou overleven. eh bij ons is het zelden dat je er een treft in een boom, bij ons zitten ze dus (nog) gewoon in de braamstruiken. Wederom complimenten voor de foto’s.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een mooie serie van dit bijzondere diertje. Ik hoop ze ook ooit nog eens aan te treffen in de AWD. Wat een leuke foto’s van het exemplaar dat je fototas bezocht!

  Geliked door 1 persoon

 6. toch even de PC aangezet zodat ik ook op je blog kan reageren (lukt niet op de mobiel). Echt een mooie afwisselende serie, boomkikkers in alle houdingen. Kleintjes zijn er genoeg, maar ik zie bijna geen grote boomkikkers, heb er dit jaar maar een paar gezien.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 7. Pffff wat een pracht blog, Dick!
  Ik heb zo ook nog nooit in het echt gezien… maar ik fotografeer ook hoofdzakelijk in onze tuin en daar komen ze natuurlijk niet voor… dat zou wat wezen… 😉😊
  Maar ik heb weer genoten van je verhaal en foto’s en ga ze nu in het groot bekijken.
  Lieve weekend groetjes van Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

 8. Op de plek hier in de buurt waar ze zitten gelukkig nog heel veel braamstruiken maar hier is het ook wel ietsje minder druk dan in de AWD vermoed ik. Gelukkig voor de kikkertjes dan want voor de foto’s is zo’n boomtak wel een heel stuk rustiger.
  De klauterpartijen zijn erg leuk op je foto’s, die nummer 14 is geweldig grappig en de laatste dag op het eind ook nog een prima toevoeging. En eentje die recht naar je lens toe kruipt … Een gelukje.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een prachtige en leuke serie van de Boomkikkers!
  Je header is ook fantastisch, wat een prachtige houding van de Keizersmantel en de kleuren van de achtergrond zijn magnifiek
  Fijn weekend, Groetjes, Maria!

  Geliked door 1 persoon

   1. Met Header, bedoeld ze de hoofdfoto (druppeltje met spinnetje) bovenaan op je site. De Keizersmantel is een vlinder. Maar ik weet ook niet waar ze die gezien heeft, misschien ergens op een andere blog van je?

    Geliked door 1 persoon

 10. ha Dick,
  wat zijn die boomkikkertjes toch ontzettend leuk om te zien.
  Voor de foto’s is het het leukst als ze toch ook een beetje gaan bewegen. Wat dat betreft heb jij leuke kansen gehad én gepakt. Heel erg leuk vind ik de acrobaat (14), het klauteren op pitrus (22) en de klauterkikker (24). En natuurlijk: dat kikkertje op je lens. Die is super!!

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 11. Eigenlijk ben ik best een beetje jaloers op je Dick (positief bedoeld hoor!). Heerlijk dat je de boomkikkers hebt kunnen vinden en ook zo mooi hebt kunnen vastleggen. Die op je cameratas vind ik de leukste. Ben zélf wel weer een paar keer geweest in AWD, maar niets kunnen vinden op de bekende (en ja, inmiddels behoorlijk beschadigde) plek. Toch het zoekgebied maar een beetje uitbreiden en wie weet …..
  Groetjes,
  Ditta Voetberg

  Geliked door 1 persoon

 12. Hoi DIck,
  je bent in ieder geval al meer in de AWD geweest dan ik want ik ben er zelfs nog helemaal niet geweest dit jaar!!!!! Als ik deze serie over de boomkikkertjes dan weer zie dan baal ik natuurlijk wel weer maar ja, het is soms wel eens niet anders.
  Zo jammer dat een stel fotografen het voor andere weer verpesten. Nog ff en zijn ze weer helemaal niet te vinden zucht….. Jou serie is in ieder geval heel erg mooi!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 13. Hoi Dick,
  weer een prachtige reeks van deze toch wel kleine maar prachtige en leuke boomkikkertjes! Ik vind het ook jammer dat er nog steeds mensen zijn die geen respect hebben voor dier en natuur! Maar nu om verder te gaan met de boomkikkers… Natuurlijk zijn ze allemaal weer mooi, maar er zijn altijd van die favorietjes, die er toch wat lichtjes uitspringen. Bij deze zijn dat voor mij… Uit de eerste reeks, foto: “02. Boomkikker in boom”, “06 Beweging”, “07a en 07b Face to face”, (08 Op de uitkijk, had ietjes leuker geweest als je die van het vooraanzicht had kunnen fotograferen) en uiteraard ook “11 Op de telelens” en “12 Op de fototas”. Bij de tweede reeks vind ik het nog moeilijker om er enkele favorieten uit te kiezen, niet dat dit echt moet, maar ik denk dat jij dat ook wel fijn vind te weten wat wij bezoekers de mooiste vinden 🙂 Bij deze reeks bijna allemaal even mooi, maar als ik er dan toch een moet vernoemen, is dat de eerste “14 Acrobaat” die er toch wel iets meer bovenuit springt 🙂 Dit was weer een fantastisch reeks waarvan ik heb genoten… Dick!
  Groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.