Balgzandpolder-2 : steltlopers

Tureluur

Na de ganzen en eenden in het eerste deel van de Balgzand-trilogie, is het nu de beurt aan de steltlopers. Die waren goed vertegenwoordigd vandaag: tureluurs, kluten, tureluurs, oeverloper, steenloper, tureluur, groenpootruiter, witgat en … eh… tureluurs niet te vergeten natuurlijk. Verder kan ik mijn inleiding kort houden: het meeste is al gezegd in deel1.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Omdat er de hele dag een tureluur (of meerdere, dat kan ook) voor de hut heen en weer liep begin ik maar met twee foto’s van deze oranjepoot.

Tureluur
01 Tureluur
Tureluur
02 Tureluur

Na de tureluur(s) was er ook een koppeltje kluten dat een paar keer akelig dichtbij kwam. Doorgaans zitten ze voor mij te ver weg om er een echt mooi, scherp plaatje van te schieten. Zou het vandaag dan eindelijk een keer wél lukken? De afstand is in ieder geval het probleem niet, ik moet zelfs geregeld uitzoomen.

KLuten
03 KLuten
Kluut
04 Kluut

Plaatjes waar ik niet ontevreden over mag zijn en dat terwijl ik vandaag bijna de hele dag ontzettend heb zitten klooien met de belichting. Onderbelichten, overbelichten….het werden eigenlijk steeds geen frisse plaatjes. Het zal een combinatie zijn geweest van het weer (dat zeker ’s morgens vrij somber was) en mijn niet heel erg lichtsterke lens. Toen ik thuis de opbrengst van vandaag (een dikke 2000 foto’s) op de PC bekeek, had ik er een hard hoofd in, maar door veel tijd te besteden aan de nabewerking, ziet de meeste er nu wel acceptabel uit. Nog 2 klutenplaatjes: twee foto’s met wat actie. Veel is het niet, maar je bent blij met elk plaatje dat een beetje afwijkt van het standaard klutenplaatje

Poetskluut
05 Poetskluut
Rek-en-strek kluut
06 Rek-en-strek kluut

En daar komt de tureluur weer… het beestje (om het genderneutraal te houden)  heeft er plezier in, zo te zien.

Vrolijke Tureluu
07 Vrolijke Tureluur

Nog twee keer kluten en dan hou ik er mee op. Een frontaaltje en de hardloper.

Frontaalkluut
08 Frontaalkluut

Zo’n kluut leeft eigenlijk best op grote voet.

Hardloopkluut
09 Snelwandelaar

Met zulke lange stelten zit het tempo er goed in.

Ondertussen zoekt de tureluur langs de waterlijn naar iets eetbaars:

Tureluur
10 Tureluur

Behalve deze twee tamelijk veel voorkomende vogels kwam er ook af en toe een wat zeldzamere soort langs. Een steenloper zie ik s’winters op de Zuidpier wel vaker, maar één in zomerkleed is voor mij heel bijzonder. Helaas waren juist de foto’s van deze gast bijna allemaal rijp voor de prullenbak. Eén plaatje wil ik toch laten zien, als bewijs:

Steenloper
11 Steenloper

Een witgat heb ik de afgelopen winter uitvoerig kunnen fotograferen in de AWD. Wekenlang zat er eentje op dezelfde plek, langs een betonnen infiltratiekanaaltje. Niet zo’n fotogenieke plek. Vandaag was er ook hier één van de partij.

Witgat
12 Witgat
Behoedzaam
13 Behoedzaam

De parmantige tureluur paradeert ondertussen vrolijk verder, deze keer voor de verandering eens van links naar rechts door het beeld:

Tureluur
14 Tureluur

In deel 1 kon ik met de rotgans al een primeurtje laten zien, hier komt nummer 2: een oeverloper. Deze liep geregeld zijn naam eer aan te doen. Ondanks dat-ie vrij druk doende was heb ik er toch een paar aardige plaatjes aan over gehouden

 Oeverloper
15 Oeverloper
 Oeverloper
16 Oeverloper
 Oeverloper
17 Oeverloper

En daar hebben we de met ‘grote-stappen-gauw-thuis’ tureluur:

Tureluur
18 Tureluur

Tot slot een soort die ik eigenlijk ook wel tot een primeurtje mag bestempelen. Een groenpootruiter had ik wel eens gezien op het Landje van Gruiters in Spaarndam en een keer in de Waverhoek, maar toen was het steeds een vogelaar die moest zeggen dat het er eentje was, zo ver weg zaten ze. Vandaag kwam er een zo dichtbij dat ik even moest terugzoomen.

Groenpootruiter
19 Groenpootruiter
Groenpootruiter
20 Groenpoorruiter

Tja… en dan die tureluur(s)… In de loop van de middag begon de wind steeds meer aan te trekken en stond pal op de kop van de hut. Met alle ramen wijd open werd het er – ondanks dikke jassen – niet aangenamer op. Toen het er tegen vieren bovendien naar uitzag dat er vandaag niet veel meer te beleven viel, besloot ik mijn spullen in te pakken en op huis aan te gaan. Was ik voor de ergste drukte weer thuis. René bleef nog even. Aanvankelijk geen idee waarom. Maar koud was ik thuis of ik kreeg al een whats-app berichtje van hem waarin hij een foto van parende tureluurs liet zien. Toen ik weg was had hij gauw de meeste ramen gesloten, waardoor het nog best uit te houden was in de hut. Wel een beetje flauw van hem dat-ie dat niet eerder geopperd had… hij heeft het hoogtepunt van de dag nu helemaal voor zichzelf. Wil je dat ook zien, kijk dan op zijn blog.

Ik moet het doen met bijna enkel foto’s van paraderende tureluurs. Gelukkig heb ik ook nog wat afwijkende foto’s zoals van een frontaal-tureluur…

Tureluur
21 Frontaal-Tureluur

… en een strekkende tureluur:

Tureluur
22 Strek-Tureluur

Voor mij zijn dit – wat betreft de tureluurs – de hoogtepunten van deze dag, maar goed: je kan niet altijd alles hebben en de aanhouder wint nou eenmaal…

Ik heb van dit dagje een enorme reeks tureluur-foto’s overgehouden en zou met het grootste gemak hetzelfde blogje met andere foto’s gemaakt kunnen hebben. Maar ja, ze lijken allemaal toch wel heel erg op elkaar… Tot zover de steltlopers dus maar. In het derde en laatste deel komen de overige gasten aanbod: lepelaars, visdief, kievit en witte kwikstaart. Dank zover voor het lezen en kijken.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

9 reacties op ‘Balgzandpolder-2 : steltlopers

 1. Tja, wat moet ik zeggen over die tureluurs. We zullen het er maar op houden dat geluk met de dommen is. En volgende keer gaan we gewoon gelijktijdig weg.

  Het was inderdaad een continue parade van steltlopers die dag. Je hebt er een fraai overzicht van gemaakt. Ben benieuwd naar het laatste deel van de trilogie.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Zo’n hut geeft je de kans om vogels te fotograferen die je meestal van grotere afstand ziet. De kans heb je gegrepen, ook al ben je net iets te vroeg weggegaan. Alle steltlopers heb je mooi in beeld gekregen, en je zal wel extra tevreden zijn met groenpootruiter, oeverloper en witgatje.
  Wat een tijd zal het gekost hebben om te selecteren en te bewerken. Maar zo heb je de dag nog een keer beleefd.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Wauw, deze serie vind ik nog leuker dan deel 1. zo gaaf om die tureluur en kluut zo vlakbij te hebben, maar ook de minder voorkomende soorten als de groenpootruiter. En wat een mooie serie van het witgatje. Ik denk toch dat ik volgend jaar de reis maar eens moet maken naar het hoge noorden, want deze hut is echt de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  dit is een serie waar je echt trots op kan zijn.
  Deze steltlopers heb je ondanks het geklungel met de belichting toch maar heel mooi weten neer te zetten. Die groenpootruiter is echt een plaatje zeg. In de vergroting zijn ze echt supermooi. De leuke actie foto’s van de kluten mogen er zijn. Altijd leuk dat je even wat andere foto’s kan neerzetten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Je zou er tureluurs van worden van al die Tureluurs maar ik vind ze prachtig om te zien net als de andere vogels en je foto’s daar van. Zelf kom ik deze soorten nooit tegen dus echt genieten van dit blog!

  groetjes van Ank

  Geliked door 1 persoon

 6. Je zou er wel helemaal tureluurs van worden met al die Tureluurs, he Dick. 😀 Maar hoe dan ook ze zijn prachtig in beeld gebracht! Ik ben snel even gaan kijken op de site van René, die ook prachtige plaatjes heeft geschoten van de Tureluurs dan vooral van de parende, maar jij hebt mooie close-ups van deze steltlopers! En de frontaaltjes vind ik best wel leuk en prachtig! Ik zou het verschil niet zien tussen het Witgat en de Oeverloper, lijken mij bijna twee dezelfde soorten. De Tureluur valt wel erg op met zijn knal oranje stelten en snavel 🙂 Ook de parmantige Tureluur staat er prachtig op! Het Steenloper ziet er mij ook een leuk vogeltje uit, hoewel ik denk dat het niet echt een steltloper is, maar vind het toch fijn dat je die alsnog hebt toegevoegd aan deze reeks! Ik heb hier weer genoten…
  Fijne weekendgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.