Zon, dauw en Zonnedauw

Zonnedauw

Ik loop inmiddels een maand of 2-3 achter met bloggen. Ik fotografeer teveel of selecteer te weinig. Daarnaast zijn er nog zoveel andere leuke – en ook minder leuke – dingen te doen. Om niet alleen maar allemaal ‘oude meuk’ te laten zien, heb ik besloten de chronologie een beetje los te laten. Gevolg is dat het nu volgende blogje van recente datum is, t.w. van vorige week.

Op de avond voor de bewuste dag had ik in een vlaag van verstandsverbijstering besloten de volgende dag gelijk met vrouwlief (die vroege dienst had) op te staan. Kwart voor zes liep de wekker af (het was zelfs nog ietwat schemerig) en al om half zeven liep ik bij ingang Panneland de AWD in. Toch een heel aparte gewaarwording, als je dit niet gewend bent: heerlijk rustig op de wegen en het parkeerterrein bij de ingang was nog helemaal leeg. Het licht was mooi, het was lekker fris en alles klonk anders dan anders. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit leek wel een beetje op ‘genieten’….

Het licht was niet supermooi, maar mooi genoeg. Dat wil nog wel eens snel afgelopen zijn, maar vandaag was dat niet het geval. Er was zon, maar ook redelijk wat lichte bewolking. Daarnaast werden mijn schoenen binnen korte tijd behoorlijk nat: er was duidelijk sprake van dauw. Dat was niet voorspeld, maar wél een welkome verrassing. Van profiteren dus en snel op zoek naar geschikte onderwerpen.

Na een kort oponthoud bij één van de poeltjes besloot ik zo snel mogelijk door te lopen naar de ronde zonnedauw. Daar wilde ik zijn vóórdat de zon echt boven de bomen uitkwam, dus was het een kwestie van me niet af laten leiden. Dat lukte heel aardig en ik was er ruim op tijd. Het zoeken naar een aardige compositie, dauwdruppeltjes en gunstig opvallend zonlicht kon beginnen. Vooral dat eerste viel nog niet mee.

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Zonnedauw
01 Zonnedauw

Een paar natte knieën voor lief nemend ging ik snel aan de gang. Zon en dauw zorgde – als je goed keek – voor fraaie bling-bling en dat is wat ik zocht.

Zonnedauw
02. Zonnedauw
Zonnedauw
03 Zonnedauw

Tweemaal dezelfde compositie, maar met het focuspunt op een andere plek:

Zonnedauw
04a Zonnedauw – focus1
Zonnedauw
04b Zonnedauw – focus2

Nogmaals twee keer dezelfde compositie. De bokeh lichtbolletjes (de bling-bling) veranderen van grootte door het kiezen van andere focuspunt en dat zorgt voor een ander sfeertje.

Zonnedauw
05a Zonnedauw – focus1
Zonnedauw
05b Zonnedauw – focus2

Soms is het effect belangrijker dan de focus. In het volgende plaatje is dat dan ook ver te zoeken.

Zonnedauw
06 Zonnedauw

De volgende compositie – met een ontluikend bloemtrosje van zonnedauw in de voorgrond – vond ikzelf wel interessant. Verschillende standpunten leverde weer een ander fraai beeld op.

Zonnedauw
07a Zonnedauw
Zonnedauw
07b Zonnedauw
Zonnedauw
07c Zonnedauw

Ik heb geprobeerd om in het bloemtrosje wat meer scherptediepte te brengen, maar mét behoud van de zachte achtergrond. Een veel kleiner diafragma dan f/2.8-3.5 is dan uit den boze en dan zit er niets anders op dan focus-bracketing toe te passen. Dat kan met mijn Olympus E-M5.2 in principe wel, maar vergt duidelijk nog wat meer oefening. Thuis de 15 opnames samengevoegd m.b.v. het gratis programma CombineZP. Wat ik voor ogen had kwam er niet helemaal uit…

Zonnedauw
07d Focus-stacking mbv CombineZP (15×1)

De volgende drie vind ikzelf de mooiere uit dit blog.

Zonnedauw
08 Zonnedauw
Zonnedauw
09 Zonnedauw
Zonnedauw
10 Zonnedauw

Tot slot nog drie keer dezelfde compositie vanuit iets ander standpunt. Heeft alle drie wel wat… ik kan weer eens niet kiezen…

Zonnedauw
11a Zonnedauw
Zonnedauw
11b Zonnedauw
Zonnedauw
11c Zonnedauw

Helaas kwam de zon sneller boven de bomen uit dan gewenst. Het hele veld stond nu vol in het – voor het goede – nét iets te harde zonlicht. Ik had me een half uurtje prima vermaakt en besloot om mijn geluk verder elders te beproeven. Ik kwam deze dag met een goed gevuld SD-kaartje thuis. Genoeg om nog een blogje mee te vullen, en misschien zelfs wel twee. Zo schiet het natuurlijk niet op met het wegwerken van de achterstand… Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

11 reacties op ‘Zon, dauw en Zonnedauw

 1. Wauw Dick… echt heel mooi!
  Nu is dit ook spul om er de hele dag mee te spelen… Prachtige verschillende composities en heerlijk zon ze te bekijken en te vergelijken!
  Lieve geniet groetjes, Anna 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Dick, ik ben blij dat ik niet hoef te kiezen welke foto het mooiste is. Onbegonnen werk, ze hebben allemaal iets bijzonders. Het is in ieder geval een prachtige serie. Groetjes Joke

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie serie, echt knap dat je een stukje gevonden had waar je ook lekker creatief bezig kon zijn. Ik vind de zonnedauw daar namelijk erg overgroeid door allerlei anders spul, waardoor je bijna niets vrij hebt. Prachtige blingbling, en heel mooi ook dat je het net opkomende bloemetje erin meegenomen hebt. Ik ben zelf later op diezelfde dag daar nog bezig geweest, resultaat volgt in mijn blog (dit keer ben jij sneller met je blog:-) )

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Bij mij is het er nog niet van gekomen om eens met zonnedauw bezig te zijn, wellicht binnenkort nu ik weer wat ruimer in mijn tijd zit. Je laat hier zien dat je eindeloos met composities, focussing en scherptediepte kunt variëren. En dan kan je zelfs nog fotoprogramma’s erop los laten. Het resultaat is in ieder geval dat je er een bijzondere serie van hebt kunnen maken met, zoals het eigenlijk moet zijn bij zonnedauw, een hoog bling-bling gehalte. Waren er geen insecten die voor wat extra’s konden zorgen?
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  werkelijk een serie die ‘schittert”. Ik hou erg van de zonnedauw en je hebt je hier aardig uitgeleefd en ik moet zeggen dat ik er ook enorm van geniet. Foto 07d Focus-stacking mbv CombineZP vind ik helemaal super! Prachtige compo, geweldige kleuren en defuus en zo mooi!!!! Ik ben er hleaas nog niet aan toegekomen (heb er wel een paar foto’s van) maar niet echt je van het. Ik heb weer genoten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Je hebt gevonden wat je zocht, Dick en heeft je schitterende plaatjes opgeleverd! Zonnedauw, wat een prachtig plantje! Ik kende het niet. Het is dan ook een ideaal plantje om met dauw en zon mooie composities te maken, waar je gretig gebruik van heb gemaakt met schitterende resultaten! Ze zijn allemaal prachtig, het is dus moeilijk kiezen… Aan bling bling ontbreekt het niet, dus gaat het om de composities… Foto: ’01 Zonnedauw’ is al een mooie compositie om te beginnen, maar wat gelijkend op foto: ’04a Zonnedauw – focus1′ en ’04b Zonnedauw – focus2′. Bij deze twee focussen heb ik een lichte voorkeur voor ’04b Zonnedauw – focus2′. Bij de focus op ’05a Zonnedauw – focus1′ en ’05b Zonnedauw – focus2′ gaat mijn voorkeur ook naar ‘focus2′. De TOPPER van deze reeks is voor mij ’07b Zonnedauw’ met toch enige vertwijfeling met ’07c Zonnedauw’. En als afsluiter heb ik nog een lichte voorkeur voor foto: ’11a Zonnedauw’. Ik heb weer genoten van een geweldige mooie fotoreeks! En ook ik heb het moeilijk om achterstand weg te werken.
  Fijne avondgroetjes en slaap wel, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.