Auto met chauffeur

Blauwborst op paal

Meestal struin ik tijdens mijn fotografie-uitstapjes de natuurgebiedjes in mijn directe omgeving af. Bij voorkeur per fiets of te voet te bereiken, niet in het minst op het milieu niet nog meer te belasten dan nodig. Toch wil je een enkele keer ook wel eens wat verder kijken. Met name op poldergebied is het hier namelijk maar armoe. Ik fiets wel eens door de Haarlemmermeerpolder, maar dat is nou niet bepaald een polder waar lekker rustige en idyllische plekjes te vinden zijn, laat staan mooie smalle polderweggetjes. Allemaal druk, recht en strak. Het Groene Hart is wat dat betreft andere koek, maar dat vind ik eigenlijk al te ver. Hetzelfde geldt voor de polders boven het Noordzeekanaal met bij daarbij de tunnels en de bijbehorende filekansen nog eens als extra barrière, maar ja… als baardmannetjes of velduilen lonken…

Lekker gemaakt door de prachtige blogs van René Smits heb ik een tweetal keren de stoute schoenen aangetrokken en ben ik richting Waterland gereden. Van een paar fietstochtjes wist ik dat dat een schitterend mooi gebied was, maar goed de weg wist ik er niet. Veel mooie foto’s leverde dat dan ook niet op. Ik was dan ook ontzettend in mijn sas met het voorstel van René om samen met mij een dagje het gebied – zijn achtertuin – te verkennen. Begin april was het zover. Zijn vraag wat ik graag wilde zien, beantwoordde ik met ‘een blauwborst’! Dat kon hij min of meer garanderen! Maar het is en blijft natuurlijk natuur…

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

De dag begon beroerd, voor mijn auto althans. Bij het zoeken naar een geschikte parkeerplaats raakte ik een reflectorpaaltje, waarvan ik altijd dacht dat die flexibel waren. Nou, deze niet! Leverde een lelijke kras op. Ik was vast nog niet goed wakker… Lichtelijk aangeslagen trokken we een klein natuurgebiedje in, waar ik één keer eerder geweest was (op zoek naar baardmannetjes) en dat René ook nog maar kortgeleden ontdekt had. Laarzen aan en op zoek naar de blauwborst. We zagen er al gauw één vliegen, maar de eerste vogel die zich als model opwierp was een rietzanger. Ook leuk.

Rietzanger
01 Rietzanger

Meestal hoor ik die alleen maar onder in het riet zingen, slecht een enkele keer komt er eens eentje omhoog. Deze zat lekker vrij op een rietstengel en zingen deed-ie ook:

Zingende Rietzanger
02 Zingende Rietzanger

Ik kende René alleen van zijn blogs en van Facebook en had al de indruk dat hij veel van vogels afwist. Nou, die indruk was juist! Zodra hij een vogeltje ziet of hoort, weet hij er direct een naam bij te melden en vertelt er meteen wat wetenswaardigheden over. Hij is niet alleen ter zake kundig, maar wil zijn kennis ook delen. Of ik het allemaal kan onthouden op mijn leeftijd is de vraag, maar er blijft vast wel iets van hangen. Van dit gebiedje wist hij ook precies waar je de blauwborsten kunt verwachten en… daar is er dan ook al snel één in zicht:

Blauwborst
03. Blauwborst

Nog te ver weg voor een goede foto en ook op een beetje druk plekje, maar wél met een – deels – gespreid staart! Het wordt al iets beter als er eentje net vóór het riet gaat zitten, maar ook hier was de afstand nog groot:

Blauwborst
04. Blauwborst

De mannetjes die we zagen, waren erg onrustig en druk met elkaar. Dan zaten ze weer op plekje hier en dan weer op plekje daar, maar echt lekker dichtbij kwamen ze niet. Toen ik op een gegeven moment even iets verderop ging kijken, nét buiten de rietkragen, had ik mazzel. Er zat er een op een paaltje en leek niet van plan om snel weer te verkassen. Langzaam en zo onopvallend mogelijk probeerde ik dichterbij te komen, waarbij je moet oppassen niet nét een stap teveel te maken… Steeds een stap of twee, drie… wachten… voorzichtig een paar foto’s maken…

Blauwborst op paal
05 Blauwborst op paal

.. en zo worden de foto’s langzaam steeds beter. De vogel is erg geduldig en het leverde dan ook een flinke serie op. Wel steeds hetzelfde vogeltje op hetzelfde paaltje, maar wat kan mij het schelen. Toch steeds even een andere houding.

Blauwborst op paal
06 Blauwborst op paal

Naar links kijkend, naar rechts kijkend, zingend….

Blauwborst op paal
07 Blauwborst op paal

Een wat opwindender standje…

Blauwborst op paal
08 Blauwborst op paal

Jammer dat hij zijn prachtige staart niet even wild spreiden, maar hier ben ik ook blij mee, hoor.

Blauwborst op paal
09 Blauwborst op paal

Ik had hier al een fraaie, rustige groene achtergrond, maar dat werd nog veel beter toen hij besloot op ander paaltje zijn zangkunsten te proberen. Nog wat dichterbij komend en vanuit een andere hoek, kreeg ik een weiland met gele bloemen op de achtergrond:

Blauwborst op paal
10 Blauwborst op paal
Blauwborst op paal
11 Blauwborst op paal

Toch geen verkeerde plaatjes, vind ik zelf: mooie achtergrond, compositie en een prachtig vogeltje! En ook het licht was niet verkeerd. Wat wil je nog meer. Mijn dag kon nu al niet meer stuk en we waren nog maar net begonnen. Het kan natuurlijk altijd nóg beter en dus hopen we op meer. Na een uurtje proberen, houden we het hier echter voor gezien en keren terug naar René’s auto en mijn hoopje schroot.

Ik mocht achterin plaats nemen met de camera op schoot en René reed mij rond in zijn achtertuin, waarbij hij alle plekjes liet zien waar je bepaalde vogels kon verwachten. Ik had mijn GPS meegenomen en nam de track op, zodat ik achteraf thuis nog eens op mijn gemak kon bekijken waar we geweest waren. We zagen kieviten, staand in het zonnetje, waardoor de kleuren van hun verendek mooi uitkomen:

Kievit
12 Kievit

De weersverwachting voor vandaag was wat onzeker, maar bleek reuze mee te vallen. Het was redelijk zonnig met ook wat bewolking. Een tureluur, door zijn oranje poten toch een fotogenieke vogel. Je ziet ze erg veel dit jaar…

Tureluur
13 Tureluur

… dit in tegenstelling tot de grutto’s. Ze waren er wel, maar – weer – een stuk minder dan voorgaande jaren. Hier zagen we er twee bij elkaar, een mannetje en een vrouwtje:

Grutto paartje
14 Grutto paartje

Je hoopt dan natuurlijk op leuke actie, maar dat zat er nu even niet in… Later op de dag, toen ik alweer naar huis was, heeft René hier een paring kunnen vastleggen…

Nadat we het huis van BN-er Katja S. waren gepasseerd, kwamen we op een weg uit waar regelmatig torenvalken en bruine kiekendieven te spotten zijn. Wij hielden echter halt bij een boerderij waar in de tuin een buizerd tussen het gras zat:

Buizerd
15 Buizerd

Weer eens wat anders dan een buizerd op een paaltje of in de vlucht…

Buizerd
16 Buizerd

Af een toe en boom die wat storend in de weg stond, maar hij zat er heerlijk rustig en was goed te kieken. Wat hij er precies deed, was ons niet duidelijk.

Buizerd
17 Buizerd

Helaas werd het niet spannender dan dit, maar het blijft altijd een mooie waarneming.

Buizerd
18 Buizerd

We reden over op fietspaden gelijkende weggetjes tussen de weilanden. Zelf zou ik hier niet zo gauw ingegaan zijn, maar er waren aanwonenden, dus mocht het. Weet ik dat voor een volgende keer! We kwamen op een plek waar gele kwikstaarten zouden moeten zitten, maar vandaag waren die even niet thuis. Ik moet genoegen nemen met hun witte familielid, op een ander plekje overigens.

Witte kwikstaart
19 Witte kwikstaart

Dan nog even naar een andere bekende grutto-plek. Er waren er hier wel een paar binnen schootsafstand, maar ook hier weer geen spannende taferelen.

Grutto
20 Grutto
Grutto
21 Grutto
Grutto
22 Grutto

Een grutto op één poot was wel het hoogtepunt van vandaag (wat grutto’s betreft).

Grutto
23 Grutto op één poot

Onder aan de dijk rijdend zagen we een paar keer een kiekendief vliegen, soms zelfs een tweetal. Dat was voor mij een primeurtje. Nou is vogels in de vlucht vastleggen niet mijn sterkste punt. Dat heeft deels met de apparatuur te maken, maar ook met de fotograaf! Ik begin vaak met veel te ver ingezoomd zoeken naar de vogel. Tegen de tijd dat ik hem in de zoeker zie (als dat al lukt), is die al weer te ver weg om nog een scherp resultaat te krijgen. Hoe groter de vogel, hoe meer kans op succes.

Bruine Kiekendief
24 Bruine Kiekendief

Hoewel het nog niet is wat het wezen moet, ben ik toch wel blij met dit eerste plaatje van deze imposante roofvogel. Vroeger noemde ik alles al gauw ‘buizerd’, maar dit is toch een duidelijk andere vogel. Ook voor mij nu. Ik herken ze inmiddels meteen en aangezien ik nu weet waar ze te vinden zijn, ga ik dat vast nog wel eens proberen. Nog een drietal uit een serietje die ook redelijk scherp zijn:

Bruine Kiekendief
25 Bruine Kiekendief
Bruine Kiekendief
26 Bruine Kiekendief
Bruine Kiekendief
27 Bruine Kiekendief

Na het middaguur houden we het voor gezien. Het wordt steeds zonniger en het licht wordt er niet beter op. Het is ook niet gauw goed! Ik vond het een super gezellig en zeer leerzaam dagje, met toch een paar resultaten waar ik wel tevreden mee kan zijn. Met name de blauwborst, maar toch ook de kiekendief. Ik ga dit gebied zeker vaker onveilig maken. René, nogmaals dank voor het delen van je ervaringen en voor je opofferende rol: zo’n auto met chauffeur is natuurlijk een ongekende luxe! Jammer dat een grutto op een paaltje niet gelukt is 😉

Iedereen weer dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

8 reacties op ‘Auto met chauffeur

 1. Wel fijn om met een ervaren vogelaar op pad te gaan en onbewust leer je er zeker van, dat blijkt later wel een keertje. Die blauwborst serie wordt steeds mooier en eindigt echt prachtig met de gele vlekjes erachter. Het licht is perfect.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Inderdaad een leuke ochtend met een een aantal mooie soorten. Fijn dat je de blauwborst nog zo mooi in beeld hebt gekregen. Ik weet ook wel dat je hem liever zingend met gespreide staart in een rietpluim had gehad, maar dat komt een ander keertje wel. De Buizerd was een hele verrassende ontmoeting en lekker dat hij even mooi bleef zitten. De Kiekendief is nog heel aardig gelukt, vooral de eerste foto. Verder mag je ook niet klagen met de grutto op foto 22.
  Mooie serie en leuk om je in het wild te ontmoeten.

  Groet,
  René

  Like

 3. Hoi DIck,
  je hoeft dus niet eens deze kant op want je hebt nu echt zoveel moois kunnen platen dat je daar weer even mee vooruit kunt grinnik… Grapje hoor want onze tijd komt nog wel 😉
  Mooi de blauwborst (foto 8 en 9 zijn echt super) maar ook de rietzanger is een hele mooi. Zelfs een buizerd mooi kunnen platen en een kiek. De grutto’s en de tureluur zijn ook altijd erg leuk om te zien en te kunnen vereeuwigen.
  Alleen jammer van dat paaltje…. ik bedoel je auto!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Een zoektocht met een deskundige gids is goud waard, want succes is verzekerd. Natuurlijk blijft het natuur met zijn onvoorspelbare momenten, maar je gaat nooit voor niets. Je bent beloond met een hele reeks mooie beelden en dan ook nog van de gewenste vogels. Dat er nog wat te wensen overblijft is normaal. Je moet niet teveel verwend worden. Je kent het gebied nu dus we verwachten tzt nog meer fraaie beelden uit deze buurt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick, je hebt al een mooie opener om je blog mee te beginnen! De rietzanger staat er heel mooi op, met als lichte voorkeur voor de zingende rietzanger. Ik ken het roodborstje, maar weet nog niet zolang van het bestaan van het blauwborstje, maar zo is er zoveel wat ik nog niet weet. Het blauwborst is dus “the eyecatcher” waarvoor je bent gegaan en duidelijk ook het vogeltje wat de show steel. Ik weet ondertussen al dat je het niet zo hebt op drukke achtergronden, maar zo zie je ze ook in hun natuurlijke habitat, wat voor veel fotografen een belangrijke informatie kan zijn, om het betreffende onderwerp te gaan zoeken wat ze willen fotograferen. Ik vind de hele reeks mooi van het blauwborstje, met toch een lichte voorkeur voor foto ’08 en 09 Blauwborst op paal’, vind ik leuk met het staartje omhoog 🙂 Ook de andere foto’s zijn mooi vastgelegd: de Kievit, Tureluur, Grutto en Kwikstaartje. Maar om die indrukwekkende roofvogels van zo dichtbij te kunnen spotten, zoals de Buizerd en Bruine Kiekendief, moet toch wel een voldoening geven. Die laatste is dan ook een hele mooie afsluiter! Het was weer een genieten van al jouw prachtige foto’s en commentaar erbij 🙂
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.