Groeten uit Beekbergen – 2

Bosanemonen

Vooral Bosanemonen

We hadden het slechter kunnen treffen met het weer. De temperaturen waren best aangenaam voor deze tijd van het jaar. De eerste dag was het zelfs vrij warm (22 gr.), maar dat werd snel afgestraft met een warmte-onweer. Ook daags daarna viel er in de nachtelijke uren nog wat regen. De rest van de week was het droog en prima fiets- en wandelweer.

De genoemde nachtelijke regen zorgde voor een natte boel, druppels die in combinatie met het al vroeg uitbundig schijnende zonnetje wel eens voor leuke effecten zouden kunnen zorgen. Ik ging dan ook al vroeg naar ‘mijn’ Bosanemonenplekje, waar inmiddels de zon ook al aardig zijn best stond te doen. Hoewel het plekje in principe in het bos ligt, werd het zonlicht van geen kanten getemperd. Blad zit er begin april helaas nog niet echt aan de bomen en een witte paraplu had ik toen nog niet.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Toch maar even wat proberen, maar waar ik op hoopte kon ik niet vinden.

Bosanemonen
01. Bosanemonen

Als het nog vroeg, koud en nat is, zijn de bloemen nog niet open. Niet dat dat erg is, maar ik vind dat toch minder mooi.

Bosanemonen
02. Bosanemonen

De combinatie van licht en druppels was gewoon om één of andere reden niet goed. Dat kan je zo wel eens hebben. Na een uurtje aanrommelen, gaf ik het op. De laatste foto die ik die ochtend maakte was heel anders: geen druppels, geen tegenlicht en de rechter anemoon ‘kijkt’ eigenlijk de verkeerde kant op, maar toch vind ik het resultaat niet onaardig.

Bosanemonen
03. Bosanemonen

De avond van dezelfde dag ging ik het nogmaals proberen. Nu stond de zon aan de andere kant en begon al aardig te zakken. De regendruppels waren natuurlijk allemaal verdampt, dus daar hoefde ik niets van te verwachten. Een spuitfles water had ik niet meegenomen, dus werd het gewoon zoeken naar aardige composities. Soms kan je dat op afstand al een beetje inschatten, maar vaker is het gewoon een kwestie van proberen en geluk hebben.

Bosanemonen
04. Bosanemonen

Als het mee zit, heb je al gauw een plaatje zoals hierboven. Lekker schilderachtig en sfeervol. Het licht is nu dan ook duidelijk anders, veel beter dan vanmorgen.

Bosanemonen
05. Bosanemonen

Bovenstaande plaatje is ook niet onaardig, maar wel een beetje van de drukke. Daar ontkom je bijna niet aan als er zoveel bloemen op een paar vierkante meter staan. Toch ging ik op zoek naar iets simpelers: twee is dan wel genoeg.

Bosanemonen
06. Bosanemonen

Vanuit een andere hoek is het licht in de achtergrond duidelijk anders, mooier (blijft natuurlijk een smaakkwestie). In ieder geval een heel ander sfeertje.

Bosanemonen
07. Bosanemonen

Je probeert het wel, maar als er dan toch weer twee anemoontjes op de achtergrond proberen ook in beeld te komen, houdt het op, natuurlijk.

Bosanemonen
08. Bosanemonen

Een onderzoekende mier is daarentegen dan weer wel een welkome verschijning:

Bosanemonen
09. Bosanemonen

Het volgende plaatje kwam meer in de richting van wat ik zocht: rust en eenvoud. Ook de trukendoos ging hier zelfs een beetje open.

Bosanemonen
10. Bosanemonen

Ik doe eens gek en maak er een zwart-wit bewerking van, maar dan van het cyano-type. Het heeft wel wat, vind ik.

Bosanemonen
11. Bosanemonen – cyano

Een minpuntje vond ikzelf de kijkrichting van de scherpe bloem. Door draaien en kantelen, probeerde ik een betere compositie te vinden, maar dat werkte niet. Dan valt mijn oog op een ander tweetal en dat leverde meteen het plaatje van de dag op. Hoeveel geluk kan een mens hebben: kijkrichting goed en de trukendoos vol open in de achtergrond.

Bosanemonen
12. Bosanemonen

Ook deze maar even omgezet naar cyano. Ik was nu toch bezig en het kost niets extra. Het zal wel weer over gaan.

Bosanemonen
13. Bosanemonen – cyano

Zoals de ondertitel al aangeeft: vooral bosanemonen in dit blog. Toch is er ook wat ruimte voor iets anders. Ook leuk zijn vlinders, vooral de soorten die je aan de kust niet zo gauw tegen zal komen. Te beginnen met het Boomblauwtje:

Boomblauwtje
14. Boomblauwtje

We kwamen deze tegen op de Bakenberg in natuurgebied Het Leesten. Op de top van deze berg bevindt zich het (illegale) graf van boer de Vries, aangekleed met diverse struiken waar dit vlindertje zich kennelijk wel thuis voelde. Er zaten er meerdere en hoewel het al vrij zonnig was, wilden ze af en toe best wel even poseren.

Boomblauwtje
15. Boomblauwtje

Niet alleen Boomblauwtjes, maar ook Groentjes voelden zich hier thuis. Een nog leuker vlindertje (zie je hier aan de kust helemáál nooit):

Groentje
16. Groentje
Groentje
17. Groentje

Na dit korte intermezzo wil ik dit blog besluiten met toch weer een Bosanemonenkiekje. Je komt ze hier op vele plaatsen tegen en zo ook tijdens uitstapjes naar het Beekbergerwoud. Hierover meer in het volgende deel van deze serie. Ik kan nu alvast wel verklappen dat daarin ruim plaats is Oranjetipjes! Dank voor het lezen en kijken en wie weet tot deel 3.

Bosanemonen
18. Bosanemonen

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

9 reacties op ‘Groeten uit Beekbergen – 2

 1. Je hebt je flink uitgeleefd op de anemoontjes, er zitten meerdere mooie tussen. Het plaatje van de dag volgens jou staat bij mij toch niet op 1 maar ik val het meest op 7, 4 en 9.
  Gelukkig had je ’s nachts regen en niet overdag. De druppels waren leuk geweest maar acht …

  Like

 2. Hoi Dick,
  De anemoontjes hebben je wel bezig gehouden. Het is natuurlijk wel een kwestie van smaak welke je dan het mooist vind. Nr 6 en 7 scoren hoog bij mij. De cyano- effecten zijn mijn smaak dan weer niet. Van de vlindertjes komt het boomblauwtje ook bij ons in de buurt wel voor, we hadden ze de afgelopen jaren bij ons in de tuin. Voor het groentje moet je inderdaad in het oosten zijn. je bent lekker bezig geweest in je vakantie.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Zo, weer even terug in de tijd, mooie serie, 6 en 9 zijn mijn favorieten. Leuk die vlindertjes, misschien volgend jaar toch ook eens half april naar de Veluwe, want je ziet echt meer vlinders dan hier.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Weer een prachtige reeks, Dick! Bij de bosanemoontjes zijn voor mij foto 7 en 9 de iets betere, maar het toppertje onder de bosanemoontjes is voor mij de afsluiter van deze reeks foto 18. Wat de vlindertjes betreft is het moeilijker te bepalen welke de mooiste is, ik vind ze namelijk alle 4 even prachtig! Ik vind die hele kleine vlindertjes, zoals de blauwtjes en groentjes werkelijk schitterende vlindertjes! Ze behoren tot mijn favorieten onder de vlinders! Hoewel ik het groentje nog niet eerder had gezien. Prachtig! Ik kan niet zeggen dat ik hier al teleurgesteld geweest ben in jouw foto’s. Het is telkens weer een genieten…
  Fijne avondgroet, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  dit zijn echt hele mooie foto’s van de bosanemonen. Prachtig met het licht gespeeld en schitterende achtergronden. Hier geniet ik dan ook echt heel erg van. Het cyano is niet zo mijn ding maar gelukkig staan er veel mooie foto’s.
  Ook het boomblauwtje en het groentje heb je schitterend weten vast te leggen.
  Genieten met wederom een grote G.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.