SprokkelMaart

Bruiine Kikkerliefde

Vaak heb ik aan het eind van een maand nog wat foto’s over die ik nog niet in een blogje geplaatst heb. Zo sprokkel ik ook aan het eind van maart nog wat bij elkaar. Veel zijn het er niet, 14 om precies te zijn. Veel tekst heb ik er ook niet bij, dus dat schiet lekker op. Ik begin met wat foto’s die in eigen tuin zijn gemaakt.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Een terugkerend tafereel is het uitgebreid badderen van eksters in het ondiepe deel van de vijver. Vermakelijk om te zien. Foto gemaakt door dubbel glas.

Badderende Ekster
01 Badderende Ekster

Minstens één koppeltje Heggemussen woont en broedt in de klimophaag. Zingen doen ze voor tien en als ze daar druk mee zijn, is het niet moeilijk een foto van ze te maken:

Zingende Heggemus
02 Zingende Heggemus

De Pruimenboom van de buren hangt gedeeltelijk over in  onze tuin. De pruimen zijn meestal niet te pruimen (hard en zuur: echt een zuurpruim dus), maar de bloesem is mooi:

Pruimenbloesem
03 Pruimenbloesem

Vaste prik in de vijver is elk jaar weer de terugkeer van de Bruine Kikkers. Daar kijken wij elk jaar weer naar uit. Meestal verschijnen de eerste half maart en is er eind maart-begin april de eerste kikkerdril. Het ene jaar zijn er meer dan het andere, maar 2017 was een goed kikkerjaar met een flinke opbrengst.

Bruiine Kikkerliefde
04 Bruine Kikkerliefde
Bruiine Kikkerliefde
05 Bruine Kikkerliefde

Een deel van de opbrengts:

Kikkerdril
06 Kikkerdril

Tot zover de achtertuin. De rest van de foto’s is gemaakt in een klein buurtbos om de hoek: het Bennebroekbos. Hoewel het inmiddels eind mei is en we de eerste tropische dag achter de rug hebben, ga ik nog even terug naar de vroege voorjaarsbloeiers. Sneeuwklokjes zijn in een eerder blog al uitgebreid aan de orde geweest, maar in maart bloeiden ze nog steeds en toen ik op een ochtend met dauw toch weer voor ze op de knieën ging, leverde dat toch weer heel andere plaatjes op.

Sneeuwklokjes
07 Sneeuwklokjes

Dauwdruppels en een vroeg lentezonnetje kunnen fraaie bokeh bubbles opleveren, zo ook nu.

Sneeuwklokjes
08 Sneeuwklokjes

Een effect waar ik voorlopig nog niet mee uitgespeeld raak. Het werkt gelukkig ook zonder sneeuwklokjes…

Dauwdruppels
09 Dauwdruppels

Op dezelfde ochtend ontdekte ik een plant langs de waterkant die ik niet kende. De bloem deed denken aan Groot Hoefblad en die gedachte bleek niet verkeerd. Het gaat hier om Japans Hoefblad. De zon scheen op het water en ik hoopte op bokeh bollen, maar er was niet genoeg schittering (doordat het water nagenoeg stilstond) en dat is wel een voorwaarde.

Japans Hoefblad
10 Japans Hoefblad

Voor de broodnodige keur: Oosterse Sterhyacint in een schilderachtige entourage.

Oosterse Sterhyacint
11 Oosterse Sterhyacint

Krokussen mogen niet ontbreken in een voorjaarsblog. De schaduw van de stamper geeft net dat beetje extra.

Krokussen
12 Krokussen

De (Vlaamse) Gaai is een brutale, maar schuwe vogel. Eigenlijk alleen goed te fotograferen vanuit een schuilhut. Een enkele keer krijg je ‘in het veld’ een korte kans en dan is het snel reageren.

Vlaamse Gaai
13 Vlaamse Gaai

Tot slot een zingende Roodborst. Het geluid moet je er even bijdenken en dan… voorjaarsgevoel of niet?

Roodborst
14 Roodborst

Zo. Ik ben helemaal klaar met maart. Hoewel: op het moment van schrijven is het tropisch warm in Nederland. Daar kan ik tegenwoordig steeds minder goed tegen en stiekem verlang ik alweer een beetje terug naar het voorjaar. Het is ook hollen of stilstaan… Iedereen weer dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

10 reacties op ‘SprokkelMaart

 1. Het is weer een prachtig overzicht geworden. De kikkertjes zijn zo leuk en wat is de krokus met het mooie licht op de stamper bijzonder. Natuurlijk zijn ze stuk voor stuk mooi. En ook de begeleidende tekst.

  Ik heb er weer van genoten en graag tot de volgende keer,
  Lieve groet
  Joke

  Geliked door 1 persoon

 2. Eindelijk weer eens een reactie van mij. Ik schaam me diep dat ik je zolang genegeerd heb. Ik heb een aantal van je laatste blogs bekeken en het doet me deugd dat je nog steeds die afwisseling in je foto’s hebt. Veel vogels en macro’s en veel fraaie beelden.

  Een beetje meer landschappen en je bent een all-round fotograaf. 😉

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Ik pak de draad weer op. Je blijft lekker bezig met de macro’s en licht-/druppeleffecten. Het is inderdaad een thema waar je lekker mee bezig kan zijn. De toppers van deze sessie zijn deze keer voor mij de kikkers vanuit een lekker laag standpunt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo zie je maar Dick, dat je niet altijd ver hoeft te gaan om mooie foto’s te maken, er valt blijkbaar ook heel wat te beleven in je eigen tuin of in je achterbuurt… 🙂 De badende Ekster vind ik heel leuk en natuurlijk ook mooi. Maar de foto’s van de Bruine kikker(s) (liefde) vind ik SUPER! De macro’s met het mooie bokeh en lichtspel vind ik ook SCHITTEREND! en de foto met de dauwdruppeltjes… Een echte pareltje! De andere foto’s zijn ook een streling voor het oog… Kortom, je hebt ons hier weer een staaltje vakmanschap laten zien en ik heb ervan genoten…
  Fijne avond en slaap wel groet, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  als je die badderende ekster door dubbel glas hebt gemaakt dan had je zeker eerst de ramen fink gelapt want het is absoluut niet te zien (in de vergroting al helemaal niet) dat deze foto door het glas gemaakt is. Overigens zijn al je foto’s heel mooi en helder . Het kikkerdril is echt super om te zien zo.
  Jij hebt foto’s over van een maand, Ik nog van 5 jaar terug hahahaha…… ik sla ze steeds over voor weer andere foto’s te maken en zo stijgt mijn archief tot ongekende hoogte! Ik heb weer genoten van deze prachtige foto’s bij je. Vakwerk!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Heel herkenbaar dat je altijd wat foto’s overhoudt welke niet in andere blogjes passen. De tweede foto van de kikkers en de foto van de druppels zijn voor mij de fraaiste van het stel. Zo’n druppelfoto is vaak weer eentje zoals zovelen, maar deze heeft weel iets extra’s. Leuk die drie druppels die klein naar groot lopen en die lichtcirkels er ook nog bij. Erg fraai.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooie sprokkelfoto’s in deze blog , zunde om ze niet te laten zien . Vooral fotonr. 5 kikkerliefde vind ik top, mooie weerspiegeling en bokehbolletjes en ze kijken zo gelukzalig ! Gr. Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.