Voorjaar in de AWD

Eekhoorn

In de maand maart was ik op vier verschillende dagen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen te vinden. Eén keer ging ik op zoek naar ruig haarmos en vond behalve gewone purpersteeltjes ook een ijsvogelpaartje (zie AWD07-03). Een andere keer stoeide ik er – waarschijnlijk – met echt zandhaarmos en zag hetzelfde ijsvogelpaartje werken aan nestruimte (zie AWD09-03).

De twee andere dagen nodigde heerlijk lenteweer uit tot een wandeling door dit mooie duingebied: zonnig, weinig wind en temperaturen tussen de 15 en de 20 graden. Natuurlijk ging de camera weer mee en dat was maar goed ook, want ik had een paar leuke ontmoetingen met vogels. De eerst ontmoeting vond eerlijkheidshalve niet plaats in de AWD, maar tijdens een kort uitstapje naar het strand (paal 69): Drieteenstrandlopertjes zijn en blijven onweerstaanbaar leuke vogeltjes, maar deze rappe jongens zijn niet eenvoudig te kieken. Lig je net in positie, hollen ze met een noodgang naar een andere plekje. Dat spel kan zich eindeloos herhalen, totdat ze wegvliegen… of tot het wél een keertje lukt:

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Drieteenstrandloper
01 Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper
02 Drieteenstrandloper

Voordat we bij Noordvoort de AWD weer ingaan, doe ik nog even een poging tot het maken van een landschapje, of is het strandschapje? Geen reuze boeiend plaatje, maar ik wilde even wat nieuwe grijsfilters uitproberen. Lange sluitertijden dus.

Strandschap
03 Strandschap

Bij afslag Noordvoort gaan we weer snel het duin in. De volgende ontmoeting was met een koppeltje Boomleeuweriken. Uiteraard zaten ze in een boom en vertoonden volgens mij baltsgedrag. Maar dat vonden ze kennelijk toch een beetje ongemakkelijke plek, dus voordat ik kon aanleggen, waren ze weg. Neergestreken op een open plekje tussen wat struiken en in kennelijk opgewonden staat.

Boomleeuwerik
04 Boomleeuwerik, man

Iets verderop stond zijn vriendinnetje afwachtend te kijken. Er is geen verschil tussen mannetje en vrouwtje, dus dat moeten we maar geloven.

Boomleeuwerik
05 Boomleeuwerik, vrouw

Jammer dat ze niet op dit plekje bleven staan, maar ook zij houden kennelijk niet zo van pottenkijkers en zochten een plekje achter wat struikgewas, waardoor niet goed te zien was wat er precies gebeurde. Ik maakte wel foto’s maar daar zat niet veel bruikbaars tussen. Het ging te snel en bovendien was scherpstellen tussen de takken door heel lastig. Alleen dit plaatje had genoeg scherpte om te kunnen zien wat er ging komen.

Paring?
06 Paring op handen?

Mede omdat er van de andere kant wandelaars aankwamen, was het allemaal snel afgelopen en waren de vogels gevlogen. Jammer, je kan niet altijd geluk hebben… Een rustig dobberend Kuifeendmannetje is wat dat betreft makkelijker vast te leggen. Vanuit de vogelkijkhut. Geen idee waar hij naar keek.

Kuifeend man
07 Kuifeend man

Voor de afwisseling plaats ik nu even twee macro-opnames die ik op een ander dag maakte, op het Groot Zwarteveld. Tussen – als het goed is  – Echt Zandhaarmos stond een eenzaam Bekermosje…

Bekermos
08 Bekermos

… en op een ander bedje van mos groeide helemaal alleen een voorjaarspaddestoel.

Voorjaarspaddestoel
09 Voorjaarspaddestoel

Dan nu weer terug naar het gevogelte. Zolang er nog geen bladeren aan de bomen zitten en er nog weinig insecten rondvliegen een geliefd onderwerp. Een Grote Bonte Specht is ook zo’n soort die moeilijk te negeren is… als je een kans krijgt, moet je die altijd pakken.

Grote Bonte Specht
10 Grote Bonte Specht

Knobbelzwanen daarentegen vind ik meestal niet zo boeiend, tenzij er eentje in actie komt. Deze ging er plotsklaps vandoor, terwijl ik langs liep. Snel omdraaien, richten, klikken en dan maar hopen. Toen ik dit tegenlicht-plaatje zag, dacht ik in eerste instantie dat-ie rijp voor de prullenbak was. Na lang twijfelen of ik hem zou plaatsen, doe ik dat toch maar. Het heeft wel wat.

Knobbelzwaan
11 Knobbelzwaan

Weer een iets normaler plaatje: Witte Kwikstaart op een betonnen richel. Oogt niet zo natuurlijk, maar dat heb je soms in de AWD.

Witte Kwikstaart
12 Witte Kwikstaart

Wat dat betreft zie ik ze liever in een boom. Zoals dit bruin vogeltje, ik hou het maar op een Graspieper…

Pieper
13 Pieper

Bij een voorjaarsblogje horen natuurlijk ook zingende vogels. Nou hoor je die hier overal, maar zien is een ander verhaal. Een van de kleinste vogeltjes, het Winterkoninkje maakt kabaal voor tien, maar meestal ongezien. Nu trof ik er eentje redelijk vrij zittend op een duindoornstruik. Hij ging zo op in zijn gezang, dat ik rustig een mooi plekje kon uitzoeken om hem vast te leggen. Een buitenkansje.

Winterkoning
14 Winterkoning
Winterkoning
15 Winterkoning

Leuk, dat tongetje!

Dan is de koek wat vogels betreft wel op. Eerst nog een macro van Speenkruid, een echte voorjaarsbloeier.

Speenkruid
16 Speenkruid

En dan tot slot een gast die je maar weinig ziet op AWD-foto’s. Een enkel keertje zie ik er wel eens eentje wegvluchten in de buurt van ingang De Oase. En daar – vlak bij het fonteintje zat ook nu deze Eekhoorn. Hij had mij hier nog niet in de gaten:

Eekhoorn
17 Eekhoorn

Dat duurde maar kort en toen klauterde hij/zij snel een boom in en huppelde en sprong van tak naar tak, zoals Eekhoorns dat plegen te doen. Ik probeerde hem zo onopvallend mogelijk even te volgen en dat leverde nog één leuk plaatje op. Niet zo’n standaard eekhoornplaatje, maar wel de laatste van dit blog.

Eekhoorn
18 Eekhoorn

Dit was mijn laatste AWD-blog van de maand maart. Rest me nog één sprokkelblogje en dan snel door met april. Hoezo: je loopt achter? De zomer is toch nog niet echt begonnen?

Dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

10 reacties op ‘Voorjaar in de AWD

 1. Ik vind de foto van het strandschapje prachtig geworden ook de foto van de zwaan vind ik mooi, rest is vanouds de kwaliteit die we inmiddels gewend zijn. Wat een prachtig gebied is de AWD toch, jullie hebben (bijna) alles op één plaats. Super.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie maart blog, en vooral de vogeltjes heb je er supermooi op. De leeuweriken en de pieper springen eruit. De eekhoorn, ook een leuke ontmoeting. Ik heb er in die periode ook een gezien bij de Oase, maar die was mij te vlug af. Ook de macro’s zijn weer prachtig, vooral de eerste.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Je verwacht het misschien niet maar dat strandschapje vind ik eigenlijk een van de mooiste plaatjes, vol dynamiek vanwege de lucht. De Boompiepers in actie, ook erg mooi en foto 15, van de winterkoning … Gaaf, kan hem bijna horen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Heerlijk blog heb je weer gemaakt. Het strandschapje vind ik bijzonder fraai. Verder zijn de boomleeuweriken en het winterkoninkje voor mij de toppers, zonder de andere foto’s tekort te willen doen!
  Groetjes, Ditta

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Weer een nieuw speeltje voor je en dat zal vast weer mooie foto’s op gaan leveren. Ben benieuwd wat jij gaat fabriceren met lange sluitertijden. Het winterkoninkje is natuurlijk een heel fraai plaatje. In die periode gaan ze inderdaad vaak ze op in hun gezang en zorgen de hormonen ervoor dat ze minder schuw zijn. Mooi. Leuk ook de leeuweriken. Pech dat ze net achter gesloten deuren verder gingen. Maar het plaatje dat wel lukte is erg leuk. De foto van de zwaan is inderdaad zo’n twijfelgevalletje. Ik denk dat hij bij mij ook het blog gehaald zou hebben. Dat tegenlicht zorgt ervoor dat het bijzonder wordt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  bij jou zie ik dieren in de AWD zie ik zelf daar dus nooit zie! Een eekhoorn (ik wist niet eens dat die daar voorkwamen), paartje ijsvogels en een boomleeuwerik. Ook je bekermosje en paddestoeltje zijn prachtig weergegeven (vooral in de vergroting). Je grijsfilters brachten ook mooie en sfeervolle beelden. Mooie diepte ook in die foto. De drieteentjes zijn natuurlijk altijd leuk om te zien maar o, zo beweeglijk! Het winterkoninkje was je ook al goed gezind. Een prachtig blog met een hele mooie variatie.

  Groet, Helma

  Like

 7. Ik zit hier telkens weer met veel bewondering te kijken naar al jouw prachtige foto’s! Alle vogelplaatjes zijn prachtig, maar het schattigste is wel het winterkoninkje! 🙂 Wat het ‘strandschapje’ betreft, laat jij zien dat ook ‘onze’ stranden magisch mooi kunnen ogen (zeker vanuit dit standpunt)! Ik vind dat het wel iets heeft en zeker niet saai! Bij de macrofoto’s vind ik het bekermosje wel mooi alsook het speenkruid, maar het voorjaarspaddenstoeltje vind ik zo schattig mooi (bijna aaibaar lief). 🙂 Gelukkig en maar goed dat je de opvliegende knobbelzwaan niet in de prullenbak hebt gegooid, daar ben ik blij om! Het opspattend water en lichtspel maken het op zich een bijzonder plaatje! En als laatste maar zeker niet het minste het schattige eekhoorntje… Het plaatje met het eekhoorntje naast de boom, is subliem! Ook het ander is mooi vastgelegd! Ik heb hier weer volop genoten van jouw voorjaars-blog in de AWD 🙂
  Fijne avondgroet, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  Het blijft steeds weer aardig om te zien wat mensen beleven in de AWD en hoe verschillend een maandoverzicht kan uitpakken. Eekhoorntjes heb ik dit jaar een paar keer gezien, maar ze waren zo snel dat een foto er niet in zat. Boomleeuweriken staan er mooi op, jammer dat je het moment suprême net niet kon zien.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.