Dauwtrappen in Elswout

Witte Sterhyacint

Donderdag 23 maart besloot ik landgoed Elswout weer eens met een bezoekje te vereren. Dat lijkt een voorjaarstraditie te worden. Elswout staat namelijk bekend om zijn stinsenplanten, waaronder veel voorjaarsbloeiers vallen. De sneeuwklokjes hebben hun beste tijd inmiddels gehad, nu is het de beurt aan sneeuwroem, sterhyacint en misschien zijn er zelfs al bloeiende bosanemonen. Ik wist toen nog niet, dat dat eigenlijk niet meer mag: dergelijke voorjaarscliché’s staan voor natuurfotografie tegenwoordig op een soort zwarte lijst. Niet dat ik daar een boodschap aan heb, maar mijn eerste plaatje blijft voorlopig buiten schot.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Nat Gras
01 Nat Gras

Ik ben voor mijn doen vrij vroeg ter plaatse om nog wat warm ochtendlicht mee te pikken. Dauwdruppels had ik eigenlijk niet op gerekend vandaag, maar is mooi meegenomen. Zeker als blijkt dat toch ook vrij onverwachts het zonnetje al vroeg doorbreekt. Dat is vaak een leuke combinatie. Zie bovenstaande foto.

Eerst loop ik naar de plek waar de bosanemonen staan. Ze bloeien inderdaad al, maar zo ’s morgens vroeg natuurlijk niet echt uitbundig. De bloemkelkjes zijn nog vrijwel geheel gesloten en ik vind het best moeilijk er een paar fotogenieke exemplaren tussenuit te pikken.

Bedauwde Bosanemoon
02 Bedauwde Bosanemoon

Aha… daar valt in de achtergrond een eerste zonnestraaltje op een dauwdruppel. Dat brengt iets extra’s:

Bedauwde Bosanemoon
03 Bedauwde Bosanemonen

Maar hoe ik ook zoek, iets anders dan dit vind ik hier niet. Tenminste niet met een bosanemoon in de hoofdrol. Hier mag er eentje in de achtergrond figureren:

Dauwdruppel
04 Dauwdruppel in top

Voordat ik bij de bosanemonen kwam, passeerde ik een veldje met onder andere Sneeuwroem in diverse kleuren. Het veldje lag al grotendeels in de zon, bovendien was het mooiste licht al snel verdwenen, dus eigenlijk zag ik er niet zoveel in. Ik maakte daarom eerst een snel rondje over het landgoed in de hoop iets beters te vinden.

De Prachtframboos bleek ook reeds in bloei te staan. Daar had ik al eens eerder geprobeerd wat  van te maken, maar nooit met groot succes. Ook vandaag probeer ik weer van alles, met dit als beste resultaat:

Prachtframboos
05 Prachtframboos

Dan naar de beroemde mos-hellingen van Elswout. Dat was niet meer wat het geweest is. Omdat kennelijk teveel mensen de mosjes van dichtbij willen zien (of fotograferen…) is het blijkbaar nu noodzakelijk geworden er ter bescherming een afzetting voor te plaatsen. Ook was men bezig met een grote mostransplantatie operatie. Alles bij elkaar niet erg uitnodigend om hier lang te blijven hangen. Toch kwam ik met één best aardig mosplaatje thuis, ondanks weinig dauw en al helemaal geen blingbling.

Sporenkapsels
06 Sporenkapsels

Over de soortnaam maak ik me vandaag maar eens niet zo druk.

Ik spoed mij weer terug naar het veldje met Sneeuwroem. Onderweg valt mijn oog op een leuk doorkijkje richting een soort sprookjeshuisje. Samen met de overhangende bomen en de weerspiegeling in het strakke water vond ik het wel een foto waard. Ik zal vast niet de eerste en zeker niet de laatste zijn…

Doorkijkje Elswout
07 Doorkijkje Elswout

En dan nu tijd voor Sneeuwroem. Zoals gezegd niet meer het mooiste licht meer, maar nog steeds behoorlijk veel dauwdruppels. Daar moet toch iets mee te doen zijn?

Eerst maar eens een soort registrerend plaatje, om er een beetje in te komen…

Roze Sneeuwroem
08 Roze Sneeuwroem

Het is eindeloos proberen en zoeken naar de goede lichtval op de druppels om mooie bokeh bolletjes te vinden. En dan ook nog in combinatie met een aardige compositie. Soms lukt het een beetje…

Roze Sneeuwroem
09 Roze Sneeuwroem

… en soms lukt het een beetje beter.

Roze Sneeuwroem
10 Roze Sneeuwroem

Op sommige bloemetjes valt gedeeltelijke schaduw van de nog vrijwel kale bomen. Dat maakt het allemaal net wat zachter (een wit parapluutje had ik hier nog niet…)

Roze Sneeuwroem
11 Roze Sneeuwroem

Er staat op dit veldje ook her en der wat anders, zoals bijvoorbeeld een Blauw Druifje, óók met blingbling:

Blauw Druifje met bubbles
12 Blauw Druifje met bubbles

Maar de Witte Sterhyacintjes zijn het leukst. Helaas maar enkele exemplaren en één daarvan op de juiste plaats:

Witte Sterhyacint
13 Witte Sterhyacint

Omdat ik denk dat er vandaag niet meer inzit, begeef ik me maar eens langzaam richting de uitgang, ondertussen mijn ogen natuurlijk wel goed de kost gevend. De camera gaat weer even in de aanslag bij een paar Blauwe Sterhyacintjes. In de schaduw en daardoor niet geopend, maar wel bedekt met minuscule dauwdruppeltjes.

Blauwe Sterhyacint
14 Blauwe Sterhyacint

Kennelijk valt er toch nog voldoende zonlicht door het struikgewas om voor wat feestelijke sfeerverlichting in de achtergrond te zorgen. In het onderstaande plaatje is dat – door een iets andere kijkhoek – net wat minder. Bovendien heb ik er in de nabewerking een lichtelijk verzachtend sausje overheen gegoten en een snufje beweging toegevoegd. Ik vind het wel wat hebben:

Blauwe Sterhyacint
15 Blauwe Sterhyacint, bewerkt

Nog een ander exemplaar met lekker veel bubbles, zowel op de bloemen als erachter. Puur natuur.

Blauwe Sterhyacint
16 Blauwe Sterhyacint

En dan, vlak voor de uitgang, valt mijn oog ineens op een veld vol blauwe Sneeuwroem.

Blauwe Sneeuwroem
17 Blauwe Sneeuwroem

Het is niet zozeer de Sneeuwroenn die mijn aandacht trekt, maar op de achtergrond ligt een watertje, lichtelijk in beweging gebracht door de wind. Het zonlicht valt er precies op en zorgt voor een schittering die perspectief biedt. De schittering zou vele, mooie bokeh cirkels moeten opleveren. Naar een dergelijke situatie was ik al een poosje op zoek, maar kon het steeds niet vinden.

De feestverlichting is niet zo moeilijk te vinden.

Feestverlichting
18 Feestverlichting
Feestverlichting
19 Feestverlichting

Lichtbollen genoeg. Het probleem is echter dat het veldje met de bloempjes voor het goede eigenlijk iets te hoog ligt. Het zou bovendien makkelijk geweest zijn (denk ik) als het schuin naar beneden zou aflopen. Maar ja, je kan het niet precies altijd zo krijgen als je het hebben wilt (meestal niet, eigenlijk) en dan moet je maar roeien met de riemen die je hebt.

Blauwe Sneeuwroem
20 Blauwe Sneeuwroem

Waar ik eigenlijk naar op zoek ben, is een groepje bloemen. Eén scherp (of twee, dat mag ook) en een paar andere onscherp in voor- of achtergrond en dan zo’n positie zien te vinden dat de ‘schaduw’ van de onscherpe exemplaren als een silhouet wordt weergegeven in de lichtbollen. De onderlinge afstanden moeten daarbij om te beginnen precies goed zijn. Het allermooiste zou zijn als de silhouetten daarbij ook nog eens gebroken zouden worden weergegeven. Dat mysterieuze effect kan optreden als de bokeh bollen elkaar op een bepaalde manier overlappen. Alles bij elkaar een beetje veel vrijheidsgraden dus en de factor geluk speelt een grote rol. Hier lukt het een beetje met de grassprieten; het is een begin…

Blauwe Sneeuwroem
21 Blauwe Sneeuwroem

Nu heb ik het dan wel ongeveer gevonden, maar nog niet erg fraai. Bovendien ben je zo druk met zoeken, dat je bepaalde ‘details’ weer uit het oog verliest. Zoals storende grassprietjes bijvoorbeeld.

Blauwe Sneeuwroem
22 Blauwe Sneeuwroem

Ik stoei nog een poosje door en kies steeds een ander plekje, maar helaas… het zit er niet in. Maar zo is het ook niet echt lelijk.

Blauwe Sneeuwroem
23 Blauwe Sneeuwroem

Uiteindelijk kom ik weer terug bij het groepje van #17. Nu mét feestverlichting: het voegt sowieso iets toe. De scherpte op de één…

Blauwe Sneeuwroem
24 Blauwe Sneeuwroem

… of de scherpte op de ander. Dat kan vaak heel veel uit maken, maar de echte tovenarij blijft in de tas.

Blauwe Sneeuwroem
25 Blauwe Sneeuwroem

Ik had graag meer wonderbaarlijke effecten willen laten zien, maar wat niet gaat dat gaat niet. Wel jammer, want waar en wanneer vind je weer zo’n plekje?  We blijven doorzoeken. Voor nu weer allemaal bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

13 reacties op ‘Dauwtrappen in Elswout

 1. Ik snap precies wat je zoekt Dick, maar oh wat is dat lastig te vinden hè?
  Maar even goed toch mooie plaatjes hoor. Ik mag ook graag af en toe een kijkje nemen op Elswout, je vindt er altijd wel wat.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Dick,
  Er zitten toch weer hele mooie foto’s bij hoor. Dat het niet altijd vanzelf gaat kennen we allemaal wel denk ik. Misschien houd dat ons wel scherp. Succes en tot ziens.

  Like

 3. Hoi Dick,
  Ook maar eens weer in blogland kijken,
  wat zet je hier een mooie foto’s neer..fantastisch!
  prachtig! vooral de foto van de anemoontjes en de wilde hyancinten
  zijn super!!
  Fantastische Blog!!
  Groet Nieske

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  De foto met het huisje knalt er tussenuit. Je hebt daar wel het ideale moment van de dag te pakken.
  Mooi het huisje in de zon en het water zo glad als een spiegel. en dan ook nog eens zo’n mooie uitsnede. Heel mooi.
  Hoewel je bloemenfoto’s ook weer zeer fraai zijn, valt mij iets wanneer ik gewoon eventjes langs de foto’s scroll. Ik mis eigenlijk wat foto’s waar meer ruimte inzit. Dus iets meer afstand van de bloemen. Geen idee of dat mogelijk was. Ik vind dat soort beelden in ieder geval altijd wel erg mooi.
  Hangt de foto met het huisje al ergens in huis?

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. prachtige serie, mooie bloemen die sneeuwroem en ook heel fijn in beeld gebracht. Dit soort fotografie vind ik zo lastig, je blijft maar draaien met je camera tot je die mooie bokeh hebt, en heb je dan die lichtbollen moet je ook je onderwerp daar nog mooi voor krijgen….je blijft maar draaien (is mijn ervaring). De foto met het huisje en de spiegeling vind ik super, die zou ik zelf graag gemaakt hebben. Goed idee om eens in het voorjaar naar Elswout te gaan, ik ga vooral in de herfst vanwege de kleuren en de paddenstoelen, maar jij laat zien dat het voorjaar ook wat te bieden heeft.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Zucht……………. zo onwijs mooi dit! Ik voel me nu echt gehandicapt als ik zie wat jij hebt gefotografeerd. De een is nog mooier dan de andere en zo gaaf van kleur ook. De Roze Sneeuwroem is helemaal geweldig om te zien. Trouwens…. al je foto’s zijn geweldig. Dat huisje in het midden met de weerspiegeling is echt een voltreffer. In de vergroting zie je pas echt hoe mooi en sfeervol deze foto’s zijn. Ik zou er echt heel wat voor over hebben gehad om daar ook te zijn Dick.
  Wordt dus hoog tijd dat die rug van mij weer echt gaat staan!!!
  Een welgemeend compliment.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hallo Dick, mijn complimenten voor je geduld. Het spreekwoord zegt het al. Geduld is een schone zaak en je foto’s zijn hier weer het bewijs van. Ik hoop ooit datzelfde geduld te vinden.
  Prachtig!
  Groeten,
  Roos

  Like

 8. Hallo Dick,

  dat sprookjeshuisje staat daar zó romantisch in het bos. Jij hebt er een schitterende foto van gemaakt; prachtig met dat licht erachter en de spiegelingen ervoor.
  De sporenkapsels vind ik de andere topper van deze serie. Maar al je bloemen zijn zeker ook om van te genieten. En dank voor de naam van de prachtframboos. Ik had die vorige maand op de foto gezet, maar wist niet wat ’t was.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick, je reeks is weer prachtig, al is het misschien niet helemaal wat je zocht of wilde! We willen allemaal graag die wonderbare en toverachtige plaatjes schieten… De ene slaagt er al beter in dan de andere, maar de grootste factor die je daarbij nodig hebt, is dat beetje geluk en dat hebben we niet zelf in de hand! Toch zitten er weer pareltjes tussen die ook betoverend zijn! Het nat gras vind ik zacht van kleur met een schitterend bokeh! Het kapelletje is voor mij de TOPPER en echt sprookjesachtig! De bloemetjes zijn een waar FEEST! Je mag er best wel trots op zijn op deze reeks!
  Groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 10. Wat een gegoochel met de feestverlichting maar het levert wel hele mooie plaatjes op ! Maar ook het gras in de ochtendzon is en prachtplaatje maar het mooiste vind ik toch de blauwe sneeuwroem nr 21. Ik heb weer genoten van je mooie blog, groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.