Donker Haarlem

Haarlem-Grote Markt

Hoewel het op dit moment in de natuur hoogseizoen is, wil ik in dit blogje nog één keertje terug naar de wintertijd. Op woensdagavond 8 maart trok ik gewapend met camera en statief de Haarlemse binnenstad in. Aanvankelijk op zoek naar wat idyllische kleine straatjes, die er best wel zijn, maar voor nachtfotografie toch niet zo geschikt bleken. Niet in het minst omdat daar allerlei duistere types rondliepen, ook op dit tijdstip reeds. Dan maar naar de Grote Markt. Door de Grote Houtstraat lopende hoorde ik al van verre muziek in de vorm van gezang van een dameskoor. Niet dat het slecht klonk, maar ik heb toch liever niet teveel rommel op het plein. Het bleek mee te vallen: ze stonden op de trap van het stadhuis en daarmee niet in de weg voor mijn eerste drie foto’s.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Haarlem-Grote Markt
01 Haarlem – Grote Markt met oude St.Bavo

Ik maak weer belichtingreeksjes. Camera in de M-stand, ISO op 200, diafragma meestal f/6.3 en dan beginnen met een korte sluitertijd, zodanig dat de hooglichten nog net zichtbaar zijn (meestal rond 1/30 sec). Vervolgens steeds een stop langer belichten totdat alle donkere partijen ook goed zichtbaar zijn, maar nooit langer dan 30 sec. Alles op statief en met draadontspanner uiteraard.

Haarlem-Grote Markt
02 Haarlem-Grote Markt, richting Grote Houtstraat

Uit de aldus verkregen belichtingsreeksen (meestal een stuk of 10 opnamen) selecteer ik dan thuis een aantal geschikt lijkende exemplaren en voeg die samen in een HDR programma (Photomatix) en draai vervolgens aan de knoppen totdat ik het resultaat bevredigend vind. Hierna vind nog wat nabewerking plaats in ACDSee (meestal contrast, helderheid, ruisonderdrukking en naverscherpen).

Haarlem-St.Bavo
03 Haarlem – Toren oude St.Bavo

Toen ik van huis ging was het nog geheel bewolkt, maar nu brak de bewolking en kon ik zelfs de maan zien staan. Ik was wel blij met wat tekening in de lucht en de beweging die zichtbaar wordt door de lange sluitertijden. Tegen de tijd dat ik hiermee klaar was, waren de dames uitgekweeld en hadden de trap van het stadhuis verlaten. Stond wel zo opgeruimd.

Haarlem - Stadhuis
04 Haarlem – Stadhuis
Haarlem - Grote Markt met stadhuis
05 Haarlem – Grote Markt met stadhuis

Hiermee had ik deze locatie voor vandaag wel weer even gezien en liep richting het station. Onderweg laste ik nog een fotostop in op de hoek van de Barteljorisstraat en de Smedestraat. Terwijl ik hier bezig was, kwam er jongeman naast mij staan die duidelijk onder invloed van één of ander stofje was. Hij was niet van Nederlandse komaf en begon zich al gauw in te dekken met te zeggen dat ik vooral niet bang voor hem moest zijn en dat hij gezien ons leeftijdsverschil veel respect voor mij had. En dat verschillende keren. Hij keek zeer belangstellend met mij mee op de display, maar ik betwijfelde of hij er iets van kon volgen. Maar dit terzijde…

Haarlem, hoek Barteljorissstraat/Smedestraat
06 Haarlem, hoek Barteljorissstraat-Smedestraat

Verder lopend richting station zag en hoorde ik verschillende lallende lieden, vanuit café’s maar ook op straat. Menigeen liep met een blikje bier in de hand en het was pas half negen op een doordeweekse woensdag. Ligt dat nou aan mij of is dit tegenwoordig allemaal normaal. Ik probeerde er maar niet op te letten en zette er stevig de pas in. Zoals gezegd was hierna het station van Haarlem aan de beurt. Eerst de bijna 200 jaar oude voorgevel:

Station Haarlem
07 Station Haarlem

Dan met de OV-chipkaart naar binnen om iets van de overkapping en het oude interieur vast te leggen. Dat stond al een tijdje op mijn wensenlijstje.

Haarlem station
08 Haarlem station – Amsterdamse kant
Haarlem station
09 Haarlem station – Haagse kant

De oude wachtruimtes: ze voldoen kennelijk nog steeds, gelukkig maar.

Haarlem station
10 Haarlem station – wachtkamers
Haarlem station
11 Haarlem station – overkapping

Meer inspiratie had ik hier niet en bovendien was het – ondanks het tijdstip – nog steeds vrij druk met reizigers en hangjongeren. Ik voel me in dergelijke situaties altijd lichtelijk opgelaten. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat sommige mensen niet zomaar ongevraagd op de foto willen. Weten zij veel dat ze niet in beeld komen zolang ze maar een beetje in beweging zijn…

Weer uitchecken met de OV-chip (niet vergeten!) en op weg naar de bushalte op de Raaks. Onderweg daar naartoe passeerde ik de Kinderhuissingel.  Terwijl ik daar een fotoreeks van stond te maken, vanaf een brug, scheurden er aan alle kanten scootertjes met daarop luidruchtige jongelui voorbij. Ik verdenk ze ervan ook weer niet geheel en al zonder invloed van iets geweest te zijn.

Haarlem - KInderhuissingel
12 Haarlem – KInderhuissingel

Aan de Raaks staat natuurlijk de wereldberoemde poptempel Het Patronaat. Maakte ik ook even een kiekje van.

Haarlem - Raaks en Patronaat
13 Haarlem – Raaks en Patronaat

De Kinderhuissingel gaat na de Raaksbruggen verder als Leidsevaart. Direct aan het begin hiervan staat aan de Zijlvest een markant kantoorpand, dat vanaf de waterkant aan een groot cruiseschip doet denken. Ik vond het wel een mooie afsluiter van de avond.

Haarlem - Leidsevaart
14 Haarlem – Leidsevaart

Dit project zit er weer op en ik ben blij dat ik in de bus kan stappen, op weg naar het rustige en keurig nette Heemstede. Dat vind ik het nadeel van deze tak van fotografie: je voelt je in het donker, zeker als je in je eentje bent, toch wat ongemakkelijk. Ik ben ook wel eens op donkere en koude winteravonden in Amsterdam wezen fotograferen, maar heb me daar tot nu toe nooit zo ongemakkelijk gevoeld als hier in de provinciehoofdstad. Desondanks is deze missie weer tot een goed einde gekomen. Allen weer dank voor het lezen en kijken. Hierna ga ik lekker de natuur weer in, wél zo veilig!

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

Advertentie

9 reacties op ‘Donker Haarlem

 1. Hoi Dick,
  ik moet zegen dat je deze materie toch echt wel goed onder de knie hebt hoor.
  Nachtfotografie is ook lang niet gemakkelijk maar bij lijkt het wel vanzelf te gaan.
  Ook van mij de complimenten voor deze prachtige serie foto’s!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Haarlem by night is je goed gelukt. Het is een fraaie impressie geworden die vooral degenen die Haarlem kennen zal aanspreken. Ik kan mij voorstellen dat in een stad fotograferen een bepaalde spanning met zich meebrengt. Je weet nooit hoe omstanders zullen reageren, of ze nu in hogere sferen zijn of niet.
  Groet, Kees

  Like

 3. Deze missie is niet alleen goed tot einde gekomen maar ook weer heel geslaagd! Dit bewijst dat je van alle markten in de fotografie thuis bent, Dick! Je weet er de sfeer in te brengen… En het verhaal rond de plaats is best interessant en met interessante en leerrijke informatie over de instellingen die je gebruikt bij nachtfotografie, waarvoor mijn dank, Dick!
  Groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 4. De serie is erg mooi geworden Dick maar ik was toch wel verbaasd om te lezen dat het er op een vroeg doordeweekse avond zo aan toe gaat. Een schril contrast met toen ik samen met mijn dochter een sessie avondfotografie deed op een zaterdagavond anderhalf jaar geleden in Haarlem. Wij vonden het namelijk doodsaai, amper iemand te zien op straat. Een mannelijk persoon die we tegenkwamen sprak ons toen aan, zogenaamd wat we aan het doen waren…. Bleek dat hij wel iets zag in een moeder-dochter onderonsje met hem… Helaas voor hem zagen wij dát nou weer niet zo zitten.
  De foto’s van het station zijn trouwens prachtig, ik wist niet dat het zo mooi is. Je nabewerking ziet er heel goed uit en de resultaten liegen er dan ook niet om. Is Haarlem toch leuker dan we dachten ;-).

  Groetjes,
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.