Bijvangst in Water- en Buitenland

Torenvalk

Afgelopen winter ben ik een aantal malen op pad geweest om een Baardmannetje te verschalken. Een vogelsoort die hoog op mijn wensenlijstje staat en daar voorlopig nog wel even zal blijven staan, want het is me niet gelukt. Op twee van die uitstapjes heb ik gelukkig wel een leuke bijvangst kunnen scoren, genoeg om een blogje mee te vullen.

Waarneming.nl leidde mij eind januari naar de Dorregeesterpolder bij het Uitgeestermeer. Het was koud en grijs weer, maar er werd beter beloofd. Die belofte staat nog steeds, want toen ik er arriveerde zag het er uit als op onderstaande foto en dat bleef de rest van de dag zo.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Dorregeesterpolder
01 Dorregeesterpolder

Het sfeertje past goed beschouwd eigenlijk wel een beetje bij de naam van de polder.

Na een paar keer zo’n beetje alle rietkragen afgespeurd te hebben gaf ik het op en besloot onverrichter zake af te zakken naar de Buitenlanden bij Beverwijk. Daar werden regelmatig Velduilen gesignaleerd en misschien laten die zich vandaag wél zien. Deze keer maar eens vanuit mijn mobiele schuilhut proberen, want het was best koud. Terwijl ik het gebied indraai valt mijn oog op een grote vogel, hoog in een boom. Langzaam uitrijden, auto in de achteruit en rustig terug rijden tot de juiste positie. Ondanks dat-ie in een boom zit, blijkt het niet om een Boomvalk te gaan, maar ‘slechts’ om een Torenvalk. Toch een prachtige vogel:

Torenvalk
02 Torenvalk in boom

Ondanks het sombere weer is het toch een foto geworden waar ik wel mee thuis durf te komen. Als de vogel eenmaal gevlogen is, vervolg ik mijn weg naar ongeveer de plek waar de Velduilen het meest gespot worden (er vanuit gaande dat het goed staat aangegeven op waarneming.nl) en rij langzaam een beetje heen en weer. Er is gelukkig amper verkeer op het landweggetje en de berm is prima geschikt om even te parkeren. Ik sta er net als een Buizerd op een paaltje landt. Kennelijk net op jacht geweest, want er zit van alles – behalve een prooi – tussen zijn poten:

Buizerd
03 Buizerd

Het levert me een paar mooie foto’s op. Ook hier kan ik mee thuis komen, want zo dichtbij én mooi vrij op een paaltje was me nog niet eerder gelukt. Nog eentje dan maar:

Buizerd
04 Buizerd

De Velduilen scharen zich vandaag bij de Baardmannetjes en laten het afweten. Ik geef het op. Met dit sombere weer is het eind januari toch nog vroeg donker. Niet heel erg, want dan ben ik voor de spits weer thuis.

Een klein weekje later ga ik weer op Baardmannenjacht, deze keer op een locatie in Waterland, waar ze destijds elke dag wel worden gespot. Vandaag toevallig even niet: ik zie en hoor niets. Het is maar een klein gebiedje en binnen het uur ben ik er klaar mee. Ik besluit mijn geluk iets verderop te beproeven, in de Volgermeerpolder. Een mooi gebied op een voormalige gifbelt met veel rietvelden en – kragen. Helaas blijkt het meer recreatie- dan natuurgebied en overduidelijk een geliefde hondenuitlaatplaats. Ik probeer me niet te ergeren aan het feit dat ook hier de aanlijnplicht weer veelvuldig wordt genegeerd en duik de rietvelden in. Het is inmiddels vrij zonnig geworden dus een Baardmannetje zou nu zeer op prijs gesteld worden, maar helaas ook hier geen succes. Het lukt me wél een koppeltje Smienten in de vlucht vast te leggen:

Smienten
05 Smienten

Omdat het nog steeds aardig weer is, rijd ik nog even terug naar de eerste plek. Ik wil het nog wel een keer proberen, ik ben hier nu toch. Bij het hek word ik al opgewacht… door een Roodborstje. Ook goed:

Roodborst
06 Roodborst

Ik wandel weer een paar keer op en neer, maar kom niet verder dan een telemacro van de restanten van afgelopen zomer:

Wilde Peen
07 Wilde Peen

Het begint te betrekken en ik ga vertrekken. Ik maak er echter een dagje uit van en besluit nog maar eens naar de Buitenlanden te gaan, want je weet tenslotte maar nooit. Ook nu blijkt de natuur weer geenszins van plan rekening te houden met mijn wensen: weer geen velduil te zien. Het is – als je het geraas van de A9 even wegdenkt – stil en vrijwel verlaten als ik te voet het gebied in ga. Het is geheel bewolkt geraakt en het licht wordt al ras minder.

Net als bij mijn vorige bezoek zie ik ver weg een Buizerd en iets dichterbij een Torenvalk. Die laatste zit met zijn rug naar me toe op de oude staak van een zonnebloem. Ik probeer – als-ie niet omkijkt – voetje voor voetje een stukje dichterbij te komen. Dat lukt heel aardig, met dit als resultaat:

Torenvalk
08 Torenvalk

Als je maar rustig doet, kan je ook zonder schuiltent of camouflage best dichtbij komen. Soms. Dat staat er in ieder geval alweer een stuk beter op dan op foto #02. Hij is en blijft zeer alert en kijkt voortdurend om zich heen. Hij heeft mij vast wel in de smiezen en als ik te dichtbij ben naar zijn zin, vliegt-ie weg om een stukje verder op een andere staak plaats te nemen. Het hele spel herhaalt zich. Als hij aanstalten maakt om aan een poetsbeurt te beginnen, maak ik pas op de plaats:

Torenvalk
09 Torenvalk

Hij kijkt nog een goed om zich heen of het veilig is. Omhoog, links, rechts….

… en ook achterom:

Torenvalk
12 Torenvalk

En daar sta ik dus, met camera in de aanslag. Maar hij vind het kennelijk prima en begint aan een uitgebreide poetsbeurt.

Torenvalk
13 Torenvalk

Schitterend om te zien en het levert me dan ook tientallen fraai platen op. Ik laat er nog 3 zien <klik op een cirkel voor een groter weergave>:

Torenvalk
16 Torenvalk

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van een blogje dat bomvol had moeten staan met Baardmannen, maar dat bewaren we dan maar voor volgende winter. Ik ben nog wel een keer naar de Rietputten in Vlaardingen afgereisd, maar zelfs daar lieten ze zich niet aan mij zien. Gelukkig hou je zo nog wat te wensen over.
Desondanks toch allen weer dank voor het lezen en kijken.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

10 reacties op ‘Bijvangst in Water- en Buitenland

 1. Hai Dick,

  Je bent ook wel een beetje ongeduldig he? Het opgeven nadat je een rondje hebt gelopen….
  Ik heb ook twee a drie uur moeten wachten, voordat ze zich goed lieten zien. Maar de aanhouder wint hoor. Volgende winter gewoon weer proberen. Leuk die torenvalk op die uitgebloeide zonnebloem. Ik heb bijna dezelfde foto en die torenvalk is behoorlijk gewend aan mensen. Je hebt er een prachtige serie aan overgehouden. Foto’s waar poetsende vogels opstaan, geven altijd iets extra’s. prachtig ook die buizerd. Het bewijst maar weer eens dat je de vogels het best op je af lunt laten komen. Als je stopt voor zo’n vogel, dan is hij meestal direct verdwenen. Erg fraai.
  Nog ff en dan spreken we iets af.

  Groet,
  René

  Like

  1. Noem het maar ongeduldig… alles bij elkaar heb ik op diverse locaties toch zo’n 11 uur achter de baardmannen aangelopen… Lijkt me leuk om binnenkort samen iets te ondernemen.

   Like

 2. Baardmannetjes heb ik ooit bij toeval gezien en kunnen fotograferen. Maar nog nooit heb ik een torenvalk mooi op de foto kunnen zetten dus ik ben jaloers op jouw prachtige serie foto’s van deze mooie vogel!

  Like

 3. Hoi Dick,
  de baardmannetjes staan bij mij ook altijd nog hoog op de lijst. Al vele malen er op uit geweest maar ze nog nimmer kunnen fotograferen.
  De foto’s die je hier laat zien zijn ook niet te versmaden. De Torenvalk en buizerd heb je toch aardige kunnen platen. Vergeet ik nog te zeggen dat je openingsfoto in dat grijze weer echt een geweldige mooie foto is. Tussendoor nog een een paartje smienten en een roodborstje.
  En je moet ze ook wel in de vergroting bekijken want dan komen ze pas echt goed uit.
  Groetjes, Helma

  Like

 4. Hoi Dick,
  Uitstapjes die weinig tot geen resultaat opleveren komen mij bekend voor. Ik ben een aantal dagen zonder een enkele foto thuisgekomen. Als je zo jouw beelden bekijkt krijg ik het gevoel dat je toch niet hoeft te klagen. Vooral de afsluitende serie van de torenvalk is er een waar je tevreden over mag zijn. En de baardmannen ? Wat zal je blij zijn als het je een keer lukt, na zoveel tijdsinvestering.
  Prettig weekend, Kees

  Like

 5. Soms zit het mee en soms zit het tegen maar toch heb je weer een mooie blog gemaakt ! Vooral de eerste vind ik super mooi ! En dan de plaatjes van de torenvalk een fotogenieke vogel, heel erg mooi en in allerlei standjes op de gevoelige plaat vastgelegd. Groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.