Wintertuin

Mevrouw Merel

Zoals zoveel mensen proberen ook wij onze gevederde vriendjes de winter door te helpen. Een grote zak voedertafel-mix, een paar dozijn vetbollen, pinda’s  en wat potten vogelpindakaas zijn onze ‘hulpmiddelen’. Niks bijzonders maar toch doeltreffend. Want amper is de voedertafel ingericht en hangen de vetbollen op hun plekje of de eerste gasten verschijnen ter plaatse. De voedertafel is bedoeld om de vogels een veilige eetplek te bieden, hoewel onze tuin zo goed als kattenvrij is. Maar ook is het erg handig en comfortabel om de vogels op ooghoogte te kunnen fotograferen.

Het is al jaren min of meer hetzelfde clubje vogels dat onze tuin bezoekt. Een paar Huismussen, een paar Heggemussen, een stelletje Vinken, een paartje Merels, een paartje Turkse Tortels, wat Pimpel- en Koolmezen, een Roodborstje en ook af en toe wat ‘slopers’ en ‘rauwdouwers’ in de vorm van Eksters en een heel gezin Kauwen. Niets bijzonders dus, maar als de omstandigheden meewerken (mooi licht, sneeuw, van die dingen) dan kan elk gewoon vogeltje een mooi of leuk  plaatje opleveren. Ik zit niet iedere dag met mijn camera in de aanslag, maar af en toe een uurtje. In dit blog wil ik een paar van onze gasten – in volgorde van verschijnen – voorstellen.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

De primeur is voor mevrouw Merel in een nogal opgewonden standje (25 november):

Mevrouw Merel
01 Mevrouw Merel

Deze volgende foto is van 4 dagen later, ten tijde van één van de eerste flitswinters. Er is sprake van lichte rijpvorming, te zien op het hout. Deze keer valt de eer te beurt aan mevrouw Huismus:

Vrouw Huismus
02 Vrouw Huismus

Onze tuin ligt op het zuidoosten en dan heb je vaak last van hinderlijk tegenlicht, tenzij de zon niet meer boven de huizen van de achterburen uitkomt. Deze keer was dat nog wel het geval en de zon scheen op één van onze slaapkamerramen. Het weerkaatste licht viel op de pas nieuwe schutting, hetgeen voor mooi licht en een dito achtergrond zorgde. Nog eentje van deze dame:

Vrouw Huismus
03 Vrouw Huismus

Het is 10 minuten later en de zonnespiegel werkt al niet meer, maar de nog fraai gekleurde beukenhaag doet het als achtergrond hier ook prima.  Of het aan de kou ligt weet ik niet, maar vrouw Merel is inmiddels gekalmeerd:

Vrouw Merel
04 Vrouw Merel

’s Middags komt voor het eerst een Turkse Tortel op bezoek. Meestal zijn ze met zijn tweeën, maar deze keer niet. Geen idee of dit een mannetje of een vrouwtje is.

Turkse Tortel
05 Turkse Tortel

Hetzelfde geldt voor de Heggemus, daarvan ken ik het verschil tussen de geslachten ook niet. Het is een beetje ondergewaardeerd vogeltje, maar als het licht er goed op valt zijn het prachtig beestjes, toch?

Heggemus
06 Heggemus

Als de Kauwen ten tonele verschijnen  is het uit met de rust. Niet dat ze ander vogels wegjagen, zo zijn ze nou ook weer niet, maar ze slopen de boel waar je bij staat en de mezenbollen zijn binnen korte tijd op. Vriendelijk kijken ze niet, maar desondanks zijn ze erg slim en ook sociaal. Ik mag ze wel.

Kauw
07 Kauw
Kauw
08 Kauw

Voorgaande jaren had ik altijd last van wat onscherpte als gevolg van het fotograferen door HR++ dubbel glas. Dit jaar ging het een stuk beter. Mijn werkwijze was dan ook anders: ik koos geen positie vlak achter het raam, maar een paar meter daar vanaf. Ik ga er van uit dat dit de reden was en niet de nieuwe MFT camera + objectieven. Bijkomend voordeel: de vogels zien je minder goed en vliegen niet meteen weg.

Nadat er in de maanden december en januari weinig schokkends gebeurde, kregen we in februari weer te maken met wat winterse perikelen. We schakelen daarom over naar 10 februari, de dag die begon met wat lichte motsneeuw.Mevrouw Merel vraagt zich af wat er aan de hand is. In de vergroting is de vallende motsneeuw beter te zien.

Wat is dat toch?
09 Wat is dat toch?

Het duurde bijna de hele dag. Het ging erg langzaam, maar uiteindelijk lag er toch een dunne sneeuwfilm op de inmiddels bevroren vijver. Voor wat zaadjes waren enkele vogels best bereid zich op de ijsvloer te wagen.

Merel op ijs
10 Merel op ijs
Vinkenvrouw op ijs
11 Vinkenvrouw op ijs

Weer terug naar de voedertafel. Een nieuwe gast dient zich aan. De Grote Bonte Specht die vorig jaar af en toe langs kwam heeft zijn plaatsje afgestaan aan een paar Spreeuwen. Daar ben ik best blij mee, want dat is toch wel één van mijn favoriete vogels.

Spreeuw
12 Spreeuw

Ze zijn met name geïnteresseerd in de pindakaas, maar pikken ook graag een zaadje mee. Dat laatste is weer het favoriete voedsel van de Turkse Tortels, maar dat zijn zulke lieve vogels, die wachten geduldig hun beurtje af.

Spreeuw
13 Spreeuw

Eindelijk komt ook heer Merel poolshoogte nemen. Net als het vrouwtje een opgewonden standje die niet van gezellig gezamenlijk eten houdt: eerst wordt iedereen weggejaagd.

Meneer Merel
14 Meneer Merel

De(of een andere) Spreeuw komt een uurtje later nog een keer langs en meteen grijp ik de camera weer.

Spreeuw
15 Spreeuw

De Tortels komen ook nog een keertje buurten. Ze hebben kennelijk dorst en een gaatje in het ijs ontdekt om uit te drinken.

Drinkende Tortel
16 Drinkende Tortel

Achterin de vijver zat kennelijk nog een gaatje. De één drinkt terwijl de andere belangstellend toekijkt: gaat het schat? Je hoort het ze denken…. Een vertederend plaatje. Jammer dat zo’n strakke natuurstenen vijverrand niet echt natuurlijk overkomt.

Samen is gezelliger
17 Samen is gezelliger

Ik had deze dag veel gefotografeerd om wat winterse beelden te kunnen maken. Het is dan wel motsneeuw, maar het is ook wit en beter wat dan niks. Niet wetende dat er twee dagen later ineens een dik pak sneeuw zou vallen. Op de eerste foto van die dag is dat nog niet te zien. De Spreeuwen hebben de mezenbollen ook ontdekt en hoewel je zo’n bol liever niet in beeld hebt, vond ik dit toch wel een mooi plaatje.

Spreeuw op mezenbol
18 Spreeuw op mezenbol

Een dikke laag sneeuw (8-9 cm) maakt het in principe natuurlijk bijna onmogelijk om daaronder nog iets eetbaars te vinden. Dan moet je als vogel wel uitwijken naar een mezenbol. Nadat ik later een paar kuiltjes in de sneeuw maakte en daarin wat zaadjes strooide, kwam er ook weer belangstelling voor de voedertafel. Eerst man Merel…

Man Merel in de sneeuw
19 Man Merel in de sneeuw

… al snel gevolgd door vrouw Merel.

Vrouw Merel in de sneeuw
20 Vrouw Merel in de sneeuw

Zij begint op de voor merels zo kenmerkende wijze met de snavel in de sneeuw te wroeten om voedsel te vinden. Dat zorgt hier voor een leuk effect:

Sneeuwruimster
21 Sneeuwruimster

Vrouwtje Vink heeft het afgekeken en doet ook haar best iets te vinden:

Sneeuwruimster
22 Kleine Sneeuwruimster
Vrouw Vink in de sneeuw
23 Vrouw Vink in de sneeuw

Ook een Ekster komt het even proberen, maar gaat er al gauw weer van tussen. Net op het juiste moment geknipt: een toevalstreffer!

Opvliegende Ekster
24 Opvliegende Ekster

Terwijl de vredesduifjes rustig aan tafel zitten komt mijnheer Merel met veel stampij weer terug om zijn deel op te eisen.

Man Merel
25 Man Merel maakt stampij

Hij loopt met een dreigende houding om de Tortels heen. Die zijn natuurlijk een stuk groter en laten zich niet meteen wegjagen.

Man Merel maakt stampij
26 Man Merel maakt meer stampij

Maar net als bij mensen winnen ook bij vogels meestal de grootste schreeuwers en uiteindelijk besluiten de Tortels om het later nog maar eens te proberen.

Ik had het Roodborstje ook nog graag in dit overzicht gehad, maar die liet zich niet verschalken. Ook de mezen ontbreken, omdat die altijd maar aan die mezenbollen hangen.

Daarom besluit ik na deze toch onverwachte winterse beelden dit blogbericht met een recent plaatje. We zitten inmiddels in de eerste week van maart als twee Eksters uitgebreid komen badderen in de vijver. Het leverde veel drukke beelden op die allemaal de prullenbak in konden (te lange sluitertijd, te lage ISO, regenachtig weer…). Het uiteindelijk resultaat mag er echter toch zijn: wat knapt zo’n vogel toch op van zo’n wasbeurt. Hij moet alleen zijn haar nog even kammen…

Ekster in bad
27 Ekster in bad

De temperaturen lopen langzaam op, de voorjaarsbloeiers doen hun best en ook de eerste insecten (vers vogelvoer!) vliegen weer rond. Binnenkort arriveren de eerste bruine kikkers en padden weer. De hoogste tijd om het bijvoeren te staken en de voedertafel op te ruimen. Volgende winter weer nieuwe kansen. Allemaal bedankt voor het lezen en kijken.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

9 reacties op ‘Wintertuin

 1. Genieten van zo’n tuinvogelblog! Zelf ben ik er deze winter niet aan toegekomen om de bezoekers van mijn tuin te fotograferen maar ik kijk graag bij jou naar de mooie foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Dat zijn veel vertrouwde bewoners van tuinen. M.u.v. spreeuwen komen ze ook allemaal in onze tuin voor. Kauwtjes vind ik irritant, er leven er simpelweg te veel bij ons in de buurt. Als er voor kauwtjes aantrekkelijk voer in de tuin ligt komen ze met velen en jagen alle andere vogels weg. Je scoort wel met een aantal mooie winterse platen, een buitenkansje dit jaar. Mooie afsluiter.
  Groet, Kees

  Like

 3. Prachtig al die vogels die bij jullie komen buurten om een “graantje”mee te pikken. Je hebt de voedertafel op een perfect plekje neergezet; de achtergrond is super mooi ! De merel doet het altijd goed op de foto maar ook de spreeuw heb je mooi vastgelegd, wat een mooie kleuren heeft die vogel toch, en dan de laatste vind ik echt heel erg leuk , zo’n brutaal koppie als die ekster heeft. Groetjes Adria

  Like

 4. Heel mooi al deze “gewone” tuinvogels. Het maakt mij niet echt uit of er bijzondere exemplaren zitten (natuurlijk is dat dan mooi meegenomen) maar deze platen , en zeker de eerste zijn echt onwijs mooi met prachtig licht. Ook de foto’s met de vogels in de sneeuw zijn helemaal super. Heerlijk om dit zo te zien 🙂

  Like

 5. Lekker om zo eens gewoon thuis te spelen, rijke oogst met voor mij als topper nr 2 vanwege het prachtige licht.

  Groetjes Loes

  Like

 6. Altijd lekker om zo af en toe er niet uit te moeten en gewoon lekker thuis te kunnen fotograferen. Het heeft je een leuke serie opgeleverd, met voor mij de spreeuw als winnaar van de mooiste-tuinvogel-verkiezing. Foto twee heeft prachtig licht op de achtergrond.

  Gr. René

  Like

 7. Weer een prachtige reeks! En weet je, voederen mag het jaar door hoor, ook al is er vers aanvoer van insecten en zaadjes voor de vogeltjes, iets extra’s is altijd mooi meegenomen en zeker tijdens de broedtijd en tijdens het groot brengen van de jongen. Hier in onze tuin heeft het voedertafeltje het meeste succes hoewel er wel meerdere voedergelegenheden zijn, zoals voedersilo’s, vetbolletjes en pindakaas. Het nadeel van zo’n voedertafel is dat het niet afgeschermd is tegen regen en slechte weersomstandigheden. Kauwen daar hebben we hier geen last van die vliegen gewoon voorbij de tuinen. Een ekster sporadisch, maar van het minste ze je opmerken zijn ze weg. Mijn tuinbezoekers zijn voornamelijk de merels, tortelduifjes en het roodborstje. De meesjes en vinkjes houden afstand of komen op een zeldzame keer. Of dit door de katten komt? Wellicht, want er zijn er wel veel, die ik zelf heb en ook nog andere buurtkatten en zwervers. Hoewel het moeilijk is om te zeggen welke de beste is, vind ik in deze reeks het vinkenvrouwtje met de lichtgevende achtergrond heel mooi weergegeven en ook de foto’s van de spreeuwen en de laatste met de ekster heel mooi.
  Zonnige groetjes, Heidi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.