AWD Trilogie – 2.Winter

Bambi in wonderland

18 januari 2017 – AWD

Zoals al aangekondigd in deel 1 van deze driedelige serie is hier het langverwachte blogje vol winterse beelden vanuit de AWD. De rest van Nederland had er al van kunnen genieten, maar nu – op 18 januari – ontwaakt ook de kuststreek in een prachtig winters wonderland. Aanvriezende mist zorgt voor een zeldzaam fenomeen: ruige rijp. Lange dunne naaldjes van ijskristallen groeien in alle richtingen op van alles en nog wat en geven de hele wereld een heel ander aanzien.

Hopende dat de mist in de loop van de ochtend plaats zou maken voor een blauwe lucht, pak ik mijn fototas en fiets richting Panneland. Vandaag zal mijn standaard lens (14-150mm) en de groothoek (9-18mm ) het meest gebruikte objectief worden. Ik ga voor de landschappen en ik waarschuw alvast: het wordt een lang blog!

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik begin met de 14-150mm en maak even een paar shotjes van de lange rijpnaalden op wat blaadjes en takken. Bij de eerste foto heb ik de kleurtemperatuur lekker laag gezet. Niet dat het er zo uitzag, maar zo voelde het wel.
<klik op een cirkel voor grotere weergave>

De volgende is een overgangsfoto: een tak begroeid met rijp met op de achtergrond het landschap rondom het Nieuwkanaal:

Overgang
04 Overgang

Er is nog steeds mist, maar niet dusdanig dik dat het super sfeerverhogend werkt. Het is een beetje saai allemaal.

Winterlandschap
05 Saai Winterlandschap

Dan maar wat paaltjes erbij betrekken om het geheel wat op te leuken.

Paaltjes
06 Paaltjes

Op sommige takjes groeit de rijp niet alle kanten op. Zal te maken hebben met windrichting en/of zwaartekracht. Op glad ijzerdraad groeit het voornamelijk naar beneden, maar met wat creatieve huisvlijt is daar toch best heel gemeen prikkeldraad van te maken.

Rijpprikkeldraad
07 Rijpprikkeldraad

Wat verder in het duingebied, op het Groot Zwarteveld bijvoorbeeld, is de mist soms wat dikker en dat levert meteen wat sfeervollere, mystieke plaatjes op. Je zou niet zeggen dat dit een kleurenfoto is:

Groot Zwarteveld
08 Groot Zwarteveld

Vanaf hier gaat dan toch de telezoom op de camera. In de verte zie ik namelijk wat Grote Zaagbekken in het kanaaltje zwemmen en misschien wordt het straks wat lichter. Bovendien kan je met 100mm ook prima landschappen kieken. Kijk maar:

Tele landschap
09 Tele landschap

Hoewel het in de ochtend nog meevalt, zijn er duidelijk meer mensen die van het winterwonderland komen genieten.

Het blijkt geen egale mistdeken die boven ons hangt, want af en toe doet de zon zijn best om voorzichtig door te breken. Op zulke momenten komt er gelijk al wat meer kleur in de plaatjes.

Ietsje zon
10 Ietsje zon – iets meer kleur

Het wordt op het juiste moment wat lichter. Een Grote Zaagbekdame zwemt nerveus heen en weer. Voordat ze er vandoor gaat, kan ik haar nog net zwemmend vastleggen; de vluchtfoto’s zijn mislukt. Dat is nog even te moeilijk voor mij…

Grote Zaagbek (v)
11 Grote Zaagbek (v)

Na dit intermezzo weer verder lopend, maak ik de ene na de andere foto. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal laten zien, maar deze vind ik qua sfeer wel weer heel anders. Het is het kanaal dat evenwijdig loopt aan het Rechte Schusterkanaal, op de grens van Groot Zwarteveld en ‘verboden’ infiltratiegebied. De kenners herkennen het vast wel. Met die rietkragen toch weer heel anders…

Winter Wonderduinen
12 Winter Wonder Waterleidingduinen

Ik wissel nu een paar keer van objectief. De nieuwe 9-18mm groothoek moet ook even geprobeerd worden. Inmiddels doet de zon echt serieus zijn best om door te breken, maar een echt blauwe lucht wordt het – nog – niet.

Infiltratiegebied
13 Infiltratiegebied

Dan weer de 14-150mm er op. Ik moet niet te vaak van objectief wisselen, want ik heb – ondanks ‘ingeknipte’ handschoenen – zo langzamerhand geen gevoel meer in mijn vingers.

Infiltratiegebied
14 Infiltratiegebied

Ik las nu even een korte landschapsstop in. Ik had namelijk al een paar keer eerder – op dezelfde plek – een paar Waterrallen gezien, maar van een goede foto was het nog steeds niet gekomen. Het zou mooi zijn als dat nu wel lukte, dus ik besluit een uurtje te gaan posten. Ze laten zich natuurlijk niet meteen zien, dat zou wel al te makkelijk zijn. Tijdens het wachten wordt ik echter op een aangename verrassing getrakteerd. Er landt een Watersnip! Niet bepaald dichtbij en een beetje verscholen tussen de begroeiing, maar toch. Meestal jagen deze beestjes me alleen maar schrik aan door op het laatste moment weg te vliegen, maar nu zat ik stilletjes te wachten en ben een soort van één met de omgeving. Heel even komt-ie uit de dekking, nét genoeg om een bewijsplaatje te maken. Een primeurtje!

Watersnip
15 Watersnip

Amper 5 minuten later komt er dan toch een Waterral buurten. Niet idioot ver weg, maar door de omstandigheden lukt het weer niet om een – in mijn ogen – ideaal plaatje te maken. Het licht is minder geworden en bovendien heb ik de grootste moeite de ontspanknop in te drukken… ik voel gewoon niet meer waar die zit. Ze worden wel steeds ietsje beter, dus we blijven het proberen.

Onder deze barre omstandigheden is een uur stilzitten meer dan genoeg en ik besluit weer te gaan wandelen. Met de bedoeling een beetje warm te worden, loop ik in redelijk hoog tempo richting de uitgang. De mist was inmiddels weer terug en het zag er nu weer vrij grijs uit allemaal:

Grijstinten
18 Grijstinten

Ik hou mijn handen zoveel mogelijk in de zakken, maar een jong damhert in winterwonderlandschap kan ik toch niet weerstaan. Het levert meteen het – in mijn ogen – leukste plaatje van deze dag op:

Bambi in wonderland
19 Bambi in wonderland

Omdat het misschien de laatste keer deze winter is leef ik me verder alleen nog uit op het fraaie landschap. In sepia soms ook mooi:

In sepia
20 In sepia

Ter hoogte van het Eiland van Rolvers wordt het eindelijk wat serieuzer met de zon. Dit is ook een van de mooiere plekjes van de AWD. Weer eens met 9mm groothoek.

Eiland van Rolvers
21 Eiland van Rolvers

Er komt zo lekker veel op de foto, maar toch vind ik 100mm tele soms een betere keus. Zoals in dit geval:

Tele 100mm
22 Tele 100mm

Via een omtrekkende beweging loop ik aan de hoge kant van het Nieuwkanaal weer terug naar mijn beginpunt.

Langs het Nieuwkanaal
23 Langs het Nieuwkanaal
Nieuwkanaal
24 Nieuwkanaal

Neerkijkend vanaf een hoog duin op het Nieuwkanaal. Het licht wordt langzamerhand weer wat beter…

Nieuwkanaal
25 Nieuwkanaal
Nieuwkanaal
26 Nieuwkanaal

Dat duurt maar even. Het dreigt  toch weer dicht te trekken en het ziet er zelfs een beetje onheilspellend uit:

Nieuwkanaal
27 Nieuwkanaal

Het wisselt razend snel, want nu is de lucht ineens toch deels blauw geworden.

Nieuwkanaal
28 Nieuwkanaal

Het is twee uur en de grote massa stroomt gewapend met camera’s het gebied in. Precies op het juiste moment, maar voor mij de hoogste tijd om weg te wezen. Nog even een terugblik:

Terugblik
29 Terugblik (18mm)

Het is toch net een echt winter wonderland… dat we dat nog mogen meemaken…

Net een echt winterwonderland
30 Net een echt winterwonderland (150mm)

Tot besluit dus toch nog een paar plaatjes zoals ik die voor ogen had. De lucht had nog wat blauwer gemogen, maar dat wordt voor morgen voorspeld. De volgende dag probeer ik dan ook weer vroeg ter plaatse te zijn. Hopelijk voordat de rijp als sneeuw voor de zon verdwenen is. Of dat lukt is in een volgend blog te zien. Ondanks dat het een flinke serie is geworden toch dank voor het geduldig kijken en lezen.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

 

14 reacties op ‘AWD Trilogie – 2.Winter

 1. Wat had ik daar die dag ook graag rond gelopen, maar helaas, ik moest werken.
  Wat was het mooi! Echt Genieten met een hoofdletter G.
  Gek, jouw saaie landschapsfoto (nr5) vind ik nou juist een van je mooiste, heel sfeervol en een prachtige compositie.
  Nr 28 is in mijn ogen wel wat saai ook al zijn die bomen prachtig om te zien, dan is 26 van hetzeflde kanaal een stuk interessanter qua compositie. Naar mijn mening dan 😉

  Groetjes Loes

  Like

 2. Erg mooi , zowel deel één als deel twee !!
  Wat is het AWD een sprookje als er rijp is en een fantastische foto van Bambi ;))
  Met veel plezier gelezen , dank je wel !!

  Like

 3. Idd een lange blog maar ik heb zitten genieten ! Wat een prachtige beelden, ik kan niet zeggen welke nu de mooiste is , de omzetting naar sepia is mooi gedaan. Dus dat is een watersnip ?! Ben me ook al een paar keer rotgeschrokken van zn paniekerige vertrek . Hopelijk morgen weer een kans op een wiitte wereld, groetjes Adria

  Like

 4. Hai Dick,

  Ook ik moest helaas werken op die dag, want dit soort dagen zijn dun gezaaid in een jaar. Je hebt een flink aantal prachtige landschapsfoto’s gemaakt en het is dan ook niet gek dat het een lang blog is geworden. De foto’s waarop de bandensporen te zien zijn vind ik minder. Voor een gebied als de AWD helaas niet te vermijden, maar de foto’s zonder bandensporen zijn echt veel mooier. Wat opvalt in bijna alle foto’s is de mooie scherpte en kleuren. De nabewerking is uitstekend gedaan. Leuk die watersnip. Zo zie je maar dat het werkt om de vogels naar je toe te laten komen. Ik weet wel waarom de snip wegvloog en je net geen betere kansen kreeg. Waterrallen en watersnippen gaan gewoon niet samen. Als er een waterral in de buurt is, kun je de snippen wel vergeten.
  Een prachtig blog om e bekijken Dick.

  Groet,
  René

  Like

 5. Pffffff……….. mag ik nu even jaloers zijn ja!!!! Wat prachtig is dit!!! Ik moet echt teveel werken hahahaha…. ik zag de mist en de mooie rijp en ik kon geen vrij krijgen. Ik kon er zelfs niet eens even tussenuit. Ik vind dit werkelijk schitterend om te zien. En ja, ik ben groen ja! Wow . Ik geraak er niet op uit gekeken en moet tussendoor gewoon naar adem happen! Ik benijd je. Neem daarbij ook nog een snip en waterral. Zucht……………..
  Groetjes, Helma

  Like

 6. Hoi Dick,
  Het was toen inderdaad een heel bijzondere dag. Ik ben toen in een heel ander deel van de AWD geweest. Het is wel duidelijk dat je overal je hart kon ophalen, getuige de beelden die je laat zien. Toch blijft het lastig de bijzondere sfeer van een mistige, berijpte wereld vast te leggen. Op de foto is het nog wel eens heel anders dan je in werkelijkheid dacht te zien. Je hebt in ieder geval verschillende facetten meegemaakt en hier laten zien. Het is dan een kwestie van smaak welke plaat je dan het meest aanspreekt. Dit verslag geeft echter een prachtig overzicht van deze dag.
  Groet, Kees

  Like

 7. Wat een prachtige (jaloersmakende ) serie, ook ik kon geen vrij krijgen om de hele dag van die moois te genieten,had gelukkig in de middag nog een paar uur. Als ik dan deze foto’s zie van de voor mij zo bekende plekken van de AWD, baal ik alweer een beetje. Zo mooi. Ik geniet van jouw hele serie, prachtig allemaal. Dat lieve hertje in het witte landschap is ook top. Misschien is rijp nog wel mooier dan sneeuw, nog sprookjesachtiger en sfeervoller. Dat prikkeldraad is nu wel erg prikkelig geworden maar ik vind het een geweldige foto.
  Heerlijk blogje, jammer dat dit verschijnsel maar zo weinig voorkomt in Nederland.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.