Amsterdam Licht Festival 2016 – 2

Rhizome House

20 december 2016, Amsterdam

Vier dagen na mijn eerste bezoek aan het Amsterdam Licht Festival ga ik alweer richting de hoofdstad. In deze tijd van het jaar moet je je kansen grijpen zodra het een keer aardig weer lijkt te worden. Droog en niet al te koud valt in die categorie.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle  foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik begin vandaag weer bij het Centraal Station en volg in principe ongeveer de vaarroute ‘Watercolors’ met de klok mee richting de wandelroute ‘Illuminade’. Het eerste object dat je dan tegenkomt is een blauw verlichte hond. ‘Wolfert’s Dog’ heet-ie en staat op een verhoging aan het Open Havenfront. De hond en zijn baasje schijnen een rol te spelen in een oeroude legende over de stichting van de stad Amsterdam.

Wolfert's Dog
01 Wolfert’s Dog

Ik ben alweer vroeg ter plaatse, maar ook vandaag valt het blauwe uurtje tegen en is alweer voorbij voor ik er erg in heb. Alleen op dit eerste plaatje is er nog iets van te zien. Op bovenstaande foto kijk je eigenlijk tegen de achterkant van het object aan, met het CS op de achtergrond. De ‘mooie kant’ zie je als je halverwege de Prins Hendrikkade gaat staan. Hierbij krijg je dan o.a. het Victoria Hotel op de achtergrond. Hier is het blauwe uurtje duidelijk al voorbij…

Wolfert's Dog
02 Wolfert’s Dog

Ik vervolg mijn weg langs het Oosterdok richting NEMO. Naast het drijvende restaurant Sea Palace ligt een soort corridor van spuitende fonteinen in het water. Rondvaartboten die er doorheen varen stevenen recht op een boog van verneveld water af, waarop van alle en nog wat wordt geprojecteerd. De toepasselijke naam van dit object is ‘Arco’. Vanaf de kant zie je daar helaas niet zoveel van…

Arco
03 Arco

Aan de ander kant van NEMO ligt het Scheepvaartmuseum. Op de gevel wordt een futuristisch kunstwerk geprojecteerd met de naam ‘Blueprint’. Dit verenigt het historische gebouw met nieuwe technieken. Eerst het museum op de achtergrond.

Blueprint
04 Blueprint

Hoewel het kunstwerk ‘BLUEprint’ heet wordt het beetje bij beetje opgebouwd in groene kleuren. Pas tegen het eind veranderen die in blauw en dat duurt maar kort. Als je van dat laatste een belichtingsreeksje wilt opbouwen, is het zaak geduldig af te wachten tot het groen weg is om vervolgens op het juiste moment af te drukken…

Langs de Nieuwe Herengracht staat object ‘Together’ en dat gaat duidelijk over de liefde. De woorden lichten één voor één op, maar daar zie je met lange sluitertijden en gecombineerde belichtingen – vier in dit geval – niets van. Je zou het eigenlijk moeten filmen of er gewoon naar toe gaan…

Together
07 Together

In het Wertheimpark pak ik de ‘Illuminade’ op. In het park staan drie objecten, waarvan ik alleen ‘Nest’ wel aardig vind. Het is geïnspireerd op de enorme nesten die de Australische/Indonesische Prieelvogel bouwt. Weer continu wisselende kleuren, dus slechts één belichting op het juiste moment (links) of  toch een serietje van vier om ze allemaal in één beeld te vangen (rechts).

Ik volg de route naar de binnentuin van de Hortus Botanicus en stuit op deze mooi uitgelichte paarse dame: ‘Purple Lady’. Zo heet het object niet echt, maar ik kan op de site van het ALF nergens terugvinden hoe het wel heet. Ik heb dan ook geen idee waarom ze zo’n enorme regenbui op haar rug draagt…

Purple Lady
10 Purple Lady

Misschien is het onderdeel van het volgende object met de naam ‘Living Pods’. De dame in deze vitrinekast lijkt er namelijk wel wat op. Van het blabla-verhaal over dit kunstwerk op de site word ik niet veel wijzer. Het heeft iets met 3-D printing (PoD=printing on demand) te maken… kunst is soms onbegrijpelijk.

Living Pods
11 Living Pods

Op de hoek van de Plantage Middenlaan/Plantage Parklaan staat ‘Nerve’: een organisch kunstwerk dat uit bijna 100% gerecycled materiaal bestaat. Het is gebouwd met afvalmateriaal van glasvezels, de vezels die worden gebruikt in datatransport en internetconnecties, waardoor het doet denken aan ons zenuwstelsel. Vandaar dus.

Nerve
12 Nerve

De Hortusvijver: De lichtgevende varkens staan symbool voor recyclen en positivisme, terwijl ze tegelijkertijd satirisch de klimaatverandering-cynici confronteren, aldus een jurylid. Kijk, dat soort teksten, daar heb je wat aan. Hij stelt ook dat bioluminescentie bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame technieken. Bioluminescentie van schimmels wordt bijvoorbeeld gebruikt om duurzame straatverlichting te ontwerpen. Ach ja….nu je het zegt…

13 Green Pigs
13 Green Pigs

Ik maak er maar gewoon kiekjes van… en dat is al moeilijk genoeg. Zelfs met HDR komt onderstaand beeld – naar mijn smaak – niet helemaal goed uit de verf.

Green pigs
14 Green pigs

Nieuwe Herengracht:  ‘Rotifers’ (raderdieren, micro-organismen) geeft een kijk op de kringloop van het leven van microscopische raderdieren. De kringloop representeert op een bepaalde manier tevens de kringloop van het leven in de natuur in algemene zin. Dus….

Rotifers
15 Rotifers
Rotifers
16 Rotifers

Jonas Daniël Meijerplein: ‘Tree Hugger’. Het knuffelen van een boom is het perfecte voorbeeld om verbinding met de natuur te maken. Pas wel op voor teken!

Tree Hugger
17 Tree Hugger

‘SONAR Light Pulse’ is geïnspireerd door vleermuizen. Hoe het werkt? Roep! En stuur een lichtgolf door de ondergrondse metropassage bij het Waterlooplein. Omdat de bedoeling van dit kunstwerk kennelijk niet voor iedereen duidelijk was, stonden er een paar medewerkers allerlei flauwekul te roepen/zingen om het effect zichtbaar te maken. Voor mij erg handig en ook vermakelijk om te zien.

Sonar Light Pulse
18 Sonar Light Pulse
Sonar Light Pulse
19 Sonar Light Pulse

Aan de overkant loop ik nog even de Hoftuin van de Hermitage in, één van de locaties van de workshop van 4 dagen geleden. Het werk ‘Human Being’ heb ik toen helemaal gemist. Dit menselijke beeld ontstond letterlijk draad voor draad en beeldt ons vaatstelsel uit. Met water in zijn buik (ziet u het?) en een boom die uit zijn hoofd groeit, is dit kunstwerk een wereldbeeld van de mens.

Human Being
20. Human Being

De spin is de constructeur van de Mens. Hij bouwt en wacht en het is de spin die intelligenter is dan de mens. Ik word soms zo moe van kunst… maar mooi vind ik deze wel.

Spider
21. Spider

Mini Biomimicry bestaat uit een aantal kleine kunstwerkjes gemaakt door leerlingen van acht Amsterdamse basisscholen en zijn te bezichtigen na passage van deze blauwe boog. De foto bestaat uit 7 belichtingen en had veel belangstelling. Het publiek is ondanks de lange sluitertijden nog – deels – zichtbaar.

Mini Biomimicry
22. Mini Biomimicry

We zijn weer uit de Hoftuin. Langs de Nieuwe Herengracht staat ‘From Twente with Love’ een bijdrage van de TU Twente. Een samenkomst van robotica en de menselijke natuur. Het is een soort abri die reageert op menselijk gedrag, ik neem aan van de mensen die er op dat moment in staan. Omdat ik niet uit de voeten kan met de voorkant van dit werk, loop ik even naar de overkant en maak dit plaatje (3 belichtingen) van het werk en wat samengeschoold publiek.

From Twente with Love
23 From Twente with Love

Aan de Amstel, vóór de Hermitage, staat volgens mij – en veel anderen – het mooiste object van dit ALF: ‘Rhizome House’. Een worstelstok (rhizome) heeft de mogelijkheid om nieuwe knoppen omhoog te laten groeien waardoor er een structuur boven de grond ontstaat. Hier wordt deze ondergrondse wortelstructuur boven de grond gebracht in een raamwerk van grachtenpandjes. De kleuren veranderen continu en het is prachtig om te zien. Meegenomen is, dat het ook niet moeilijk vast te leggen is; dat mag ook wel een keer.

Rhizome House
24 Rhizome House

Nog een paar andere kleuren. Ook wit/grijs vind ik erg fraai.

Dit object vraagt om wat detail opnames en dat doe ik dan ook maar. Ik ben de beroerdste niet…

Het wordt zo langzamerhand tijd om er een eind aan te breien. De ‘Illuminade’ zit er op, maar ik mis nog een klein stukje ‘Watercolors’. Overstappen doe ik middels ‘Eye Beacon’, een project dat bestaat uit twee kubussen die met elkaar verbonden zijn door speciaal geproduceerde rekbare stof. Door middel van led projecties veranderen de kleuren van het kunstwerk constant. Eye Beacon staat op de Blauwbrug en is tevens het centrale informatiepunt van het festival dat zich in een kiosk onder de kubussen bevindt. Helaas is de opkomende mist niet erg bevorderlijk voor het maken van mooie heldere plaatjes. In de nabewerking kan ik het niet mooier maken dan zo:

Eye Beacon
29 Eye Beacon

Ik wil nog even terug naar de eerste locatie van de workshop. Dit omdat het me misschien wel aardig leek om project ‘Welcome to my Hometown’ nu eens niet vanaf de brug te kieken, maar vanaf de gracht. De mist is hier duidelijk minder en het resultaat is inderdaad anders…. maar ik heb er mooiere plaatjes van gezien.

Welcome to my Hometown
30 Welcome to my Hometown

Tot slot ‘A Window in Time’, een dynamisch venster waardoor je Amsterdam door de eeuwen heen kan bekijken. M.b.v. LEDs en speciaal ontworpen software letterlijk een bewegend schilderij van licht, gebaseerd op beelden van het Stadsarchief Amsterdam.

A Window inTime
31 A Window inTime

Einde van de film. Op naar het station. Ik heb mijn portie lichtkunst voor dit jaar weer binnen.
Ik heb niet alleen maar kunstobjecten lopen kieken, maar ook wat stadsgezichten. Het zou teveel worden om die hier ook te laten zien, bovendien is het een andere afdeling. Ze komen vast nog wel eens aan bod in een speciaal blogje over avondfotografie. Nou, eentje dan, als een soort van voorproefje. Mijn eindbestemming van deze avond: het Centraal Station Amsterdam:

Amsterdam Centraal
32 Amsterdam Centraal

Ik heb deze avond een duidelijk grotere opbrengst dan de eerste keer (zo’n workshop houdt natuurlijk wél op). Het is daardoor een beetje lang blog geworden, hopelijk niet té lang. Allen weer dank voor het lezen en kijken.

Rest nog de…
Beeldengalerij: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

6 reacties op ‘Amsterdam Licht Festival 2016 – 2

 1. Hoi Dick,
  Het zal een fascinerende ervaring geweest zijn. Of de bedoeling van de kunstenaars volledig overkomt zal altijd wel een vraag blijven, maar als het aanzet tot nadenken is al een deel van de missie geslaagd. Niet alle beelden spreken mij aan, maar dat is bij kunst niet opzienbarend.
  Bijzonder was het wel.
  Groet, Kees

  Like

 2. Hoi Dick,
  nacht fotografie is een techniek apart en niet zo gemakkelijk, maar ik vind het wel heel interessant en de beelden zijn mooi. Wat de kunstwerken betreft, het ene spreekt al meer tot de verbeelding dan het andere en sommige zijn al helemaal niet te begrijpen. Maar jouw uitleg bij elke foto maakt al veel duidelijker. Het is toch fascinerende fotoreportage.
  Groet, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  ik vind het echt geweldig mooi om te zien en ik moet zeggen dat jij deze vorm van fotografie echt goed onder de knie hebt. Ik zou me er niet eens aan durven wagen! De kleuren komen ook echt heel mooi over en al is dan niet alles helemaal mijn ding maar de meeste foto’s wel. Ik neem mijn petje voor je af hoor hoe je dit vereeuwigd hebt.
  Groetjes, Helma

  Like

 4. Hoi Dick,
  je laat hier een leuke reportage zien. Nachtfotografie is niet echt makkelijk, maar het gaat jou goed af.
  De mooiste foto vind ik nr. 14, met het fietsstuur voor de green pigs, die het gebouw van de hortus mooi groen verlichten. Verder vind ik de spin erg leuk en de detailfoto’s van de huizen (27-28).

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 5. Hai Dick,

  Een vorm van fotografie die jij toch zeer goed beheerst. Razend knap vind ik dat en ik hoop er nog eens de tijd voor te vinden om het ook eens goed onder de knie te krijgen.
  Hoewel dit festival ieder jaar in mijn stad gehouden wordt, kom ik er toch nooit. De afstanden zijn eigenlijk te groot en het trekt mij ook gewoon niet. Met deze serie beelden weet je mij toch nieuwsgierig te maken en misschien ga ik de volgende keer weleens kijken. De arco foto vind ik wel heel bijzonder in deze serie, maar je andere beelden zijn minstens zo mooi en knap gemaakt.

  Groet,
  René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.