Flitswinters

Landschap met Grote Zaagbek

Groenendaal en Amsterdamse WaterleidingDuinen.

Eind november reeds begon de winter met het uitdelen van een klein speldeprikje, een week later gevolgd door een tweede. Korte periodes van enkele dagen met lichte tot matige vorst in de nacht die in een flits weer voorbij waren. Al gauw deed het woord ‘flitswinter’ dan ook zijn intrede. Veel stelde het allemaal nog niet voor, maar het was net genoeg om de jaarlijkse portie rijpkristallen en winterse landschapjes vast te kunnen leggen. Moest je er wel flitsend snel bij zijn…

Voor rijpkristallen ging ik in de eerste flitswinter (29 november) een uurtje naar Groenendaal, waar het paddestoelenseizoen nog niet afgelopen was, maar hierna natuurlijk wél!  Voordat ik verder ga met de tweede flitswinter, wil ik daarvan een kleine selectie laten zien in onderstaande mini-galerij:
<klik op een cirkel voor grotere weergave>

En dan nu door naar de AWD op 6 december. Het bleek alweer de laatste dag van de tweede flitswinter te zijn en begon nog vrij koud en nevelig. In de omgeving van mijn huis was geen spoor van rijpvorming te bekennen, dus veel stelde ik me er niet van voor, maar toch bleek de AWD lichtelijk in winterse sferen gehuld te zijn. Ik wilde daarvan uiteraard zoveel mogelijk in beeld brengen, dus maakte ik te pas en te onpas landschapsfoto’s.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Kanaaltje langs Eiland van Rolvers
07. Licht winters kanaaltje langs het Eiland van Rolvers

Een damhertenmoeder stond met haar zoon eerst prachtig te poseren in dit winterse landschapen en ging vervolgens over tot een oorwassing. Dat zie je damherten wel vaker doen; de kleine scheen het best lekker te vinden.
<klik>

Achteromkijkend bood het landschap – in tegenlicht –  weer een heel ander sfeertje met nog lichte nevelflarden boven het water van het kanaaltje:

10. Landschapje in tegenlicht
09. Winters duinlandschapje in tegenlicht

Ik volgde het fraaie, licht kronkelende kanaaltje richting Groot Zwarteveld. Ik had daar vorige week namelijk in een flits een waterral weg zien vluchten en daar wilde ik nu wel eens even voor gaan zitten. Op de bevroren grond, maar wel op een matje… Voordat ik daar was, knipte ik nog een paar landschapjes, waarvan ik denk dat ze wel mooi zijn. Helaas geen dik berijpte bomen, maar allen de bodem is wit. Een triootje met linksboven een Grote Zaagbek die op het juiste moment even zijn verenpak uitschudde en rechtsboven drie Grote Zaagbekdames. De eerste wintergasten zijn gearriveerd. Daaronder een zwart-wit bewerking die ik persoonlijk niet verkeerd vind.
<klik>

Zwart-wit lansdschap
11. Zwart-wit duinlansdschap

Onderweg stond een Blauwe Reiger te kleumen alsof het een heuse strenge winter betrof. Daar zijn ze doorgaans erg goed in en dat doet het ook prima op de foto, zeker in dit mooie ochtendlicht. Je zou er bijna medelijden mee krijgen.

Kleumende Reiger
12. Kleumende Reiger

Nog een drietal landschappen, de laatste voor vandaag. Ik kon er geen genoeg van krijgen en dat terwijl ik eigenlijk nooit iets van winters wilde weten…
<klik>

Tot zover de landschappen. Door de steeds wisselende lichtomstandigheden heb ik de grootste moeit om de juiste witbalans te vinden. Dat is duidelijk te zien als je alle foto’s op een rij bekijkt. Daar moet ik me nog eens verder in verdiepen….

Aan het eind van dit kanaaltje (waarvan ik de naam niet weet) stuitte ik op een vredig, bijna paradijselijk tafereeltje: twee rustig zwemmende Knobbelzwanen, een grazend Damhert en – alweer – een kleumende Blauwe Reiger. Niemand scheen last van elkaar te hebben en ook aan mij stoorden ze zich niet. Vrieskou maakt alles anders…?

Paradijselijk tafereel
14. Paradijselijk tafereel

Ik had inmiddels de plek bereikt waar ik de Waterral had gezien, rolde mijn matje uit op een zo laag mogelijk plekje en ging zitten wachten. Wachten, turen en kleumen, want koud krijg je het na een poosje stil zitten natuurlijk toch wel. Na een uur nog steeds geen spoor van een Waterral. Wel zag ik veel Roodborstjes, ook leuk:

Roodborstje
16. Roodborstje

Tijdens het wachten kwam een met duidelijk Duits accent sprekende man langs om te informeren of hij op de juiste plek zat voor de vossen. Hij was helemaal uit zijn Heimat gekomen voor een foto van een vos in winters landschap. Ik vertelde hem waar hij de grootste kans op een ontmoeting had, maar dat het nu misschien nog wat vroeg was. Hopelijk voor hem lukte het voordat het zou gaan dooien….

Na een uurtje kleumen, besloot ik te verkassen. Een andere man had namelijk een vijftigtal meters verderop zojuist twee Waterrallen zien scharrelen… Soms gok je goed, maar meestal gewoon verkeerd! Dan maar even daar proberen – niet langer dan nog een half uurtje – en nu had ik wel geluk:

Waterral
18. Waterral

Het zijn niet bepaald de plaatjes die ik voor ogen had, maar voor een eerste keer doe ik het er voor. Het zijn namelijk ontzettend schuwe beestjes die je bijna nooit ziet. Het typisch gillende speenvarkengeluid dat ze schijnen te maken heb ik overigens niet gehoord vandaag, Het wachten is nu op een wat langere vorstperiode met op uitgebreide schaal ijsvorming. Dan schijnen ze wat makkelijker uit de dekking te komen. Dan is dit niet de uitgelezen plek, maar ze worden overal in de AWD waargenomen.

Tijdens deze tweede zit, zag ik plotseling in een ooghoek iets achter mij bewegen. Een vos had overduidelijk belangstelling voor mijn rugzak, die achter me lag. Kennelijk aangetrokken door de geur van een overheerlijk broodje kaas wilde hij (m/v) zijn kop al naar binnen steken. Maar dan kennen ze mij nog niet: daar blijf je vanaf! Het is míjn broodje kaas, ga maar iets anders zoeken. Met veel gebaar en geluid maakte ik hem dat duidelijk en hij droop af. Het leverde een aardig winters plaatje op, waar voornoemde oosterbuur vermoedelijk wel blij mee was geweest..

Afdruipvos
19. Afdruipvos

Het was inmiddels al zo laat dat de voedertroepen elk moment zouden kunnen arriveren. Tijd om weg te wezen dus. Ik besloot een stukje te gaan lopen om weer wat op temperatuur te komen. Via een omweg weer richting Panneland. Ik zag vandaag naast Roodborstjes ook opvallend veel Grote Gele Kwikstaarten, maar hoewel ik het diverse keren probeerde, lukte het niet om er een echt fraai plaatje van te maken. Het zijn dan ook behoorlijk drukke types en scharrelend langs de hoge wallekanten leverde dat alleen maar onrustige plaatjes als deze op:

Grote Gele Kwikstaart
20. Grote Gele Kwikstaart

Zo hou je nog wat te wensen over. Ondanks dit kan ik deze dag echter toch beëindigen met een mooie pluim:

Rietpluim
21. Rietpluim in tegenlicht

Ik zat alweer op de fiets richting huis, toen ik vlak buiten ingang Panneland in het weiland een Grote Zilverreiger zag. Min of meer opgejaagd door een landbouwtrekker die daar bezig was, besloot hij een veiliger heenkomen te zoeken in de AWD:
<klik>

Wel wat ver weg, maar toch een leuk toetje van deze winterse dag. Tot zover dit blogje met wat winterse beelden dat vlak voor Kerstmis de lucht in gaat. Hebben we toch nog een beetje witte Kerst! Rest mij nog alle lezers veel sterkte toe te wensen om de komende feestdagen goed door te komen. Drink en eet niet teveel en ga naar buiten als het enigszins kan: het wordt er warm genoeg voor.
Vóór de oliebollen kom ik nog langs met een laatste blogje, waarschijnlijk weer gevuld met paddestoelenhoogtepunten. Wie weet tot dan, anders alvast een prettige jaarwisseling en bedankt voor het lezen en kijken.

16 reacties op ‘Flitswinters

 1. Geweldig wat een mooie serie laat je weer zien, het begint al met je minigalerij en dan voor al de “buiging naar winter koning” die kleuren , zo mooi ! En dan het duinlandschap in tegenlicht nr 09; zo mooi soft weergegeven met mooie lijnen zodat je blijft kijken ….ook de afdruipvos is mooi gevangen in het licht. Ik heb weer genoten, ook fijne kerstdagen ! Groetjes Adria

  Like

 2. Wat een heerlijke serie, grappig, ik was er ook op 6 december en heb vergelijkbare foto’s. De twee zwanen met het hert had ik ook,dus ik denk dat wij vlak achter elkaar hebben gelopen. Op de waterral heb ik ook even gewacht, maar vond het daar beneden veel te koud en ben weer verder gegaan. Dit was een van de korte winterse speldenprikjes, ik hoop echt dat er nog meer van dit gaat komen want wat wij met Kerst voorgeschoteld krijgen, pffff, onstuimig herfstweer…bah.
  Fijne Feestdagen voor jou en je familie
  groetjes Ghita

  Like

 3. Hoi Dick,
  Je begint met een hele mooie reeks winterse zwammetjes. Ik heb ze dit jaar gemist. Winterse beelden in de AWD heb ik ook maar minimaal gezien. Ik hoop op herkansingen in 2017. Op een ral wachten is niet eenvoudig weet ik uit ervaring. Ook in dit geval helpt het zeker als het gaat vriezen. Toch mag je best wel tevreden zijn met de beelden van de ral.
  Geniet van de Kerstdagen.
  Groet, Kees

  Like

 4. Hoi Fick,
  weer een prachtige serie en dan vooral die met de ijskristallen. Foto 6 is dan ook echt een geweldige mooie plaat.
  De wandeling in de AWD heeft je ook weer vele moois opgeleverd. Vos, hertjes, Grote gele kwikstaart, zilverreiger, zwanen en prachtige landschappen. Wat een pracht is het toch allemaal hé. Echt super.
  Groetjes, Helma

  ook nog een paar hele fijne kerstdagen en voor het nieuwe jaar 2017 alle moois en goeds. Dan moet het ook lukken om eens samen op stap te gaan naar die prachtige libellen 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Fickie,

  Prachtige landschappen heb je vastgelegd. Vooral foto 9 is top.
  Je wateralfoto’s zijn dan wel niet helemaal wat je wilde, maar zeker niet klagen hoor. Je weet waar je moet zijn en met een paar goede koude dagen krijg je zeker betere kansen. Toen ik er afgelopen dinsdag was, hoorde ik ook op verschillende plekken de waterrallen schreeuwen.
  De foto’s van de vos en vliegende zilverreiger had ik al op FB gezien, maar beide zijn wel zeer fraai. Voor de gele kwik krijg je waarschijnlijk ook nog genoeg kansen.
  Complimenten voor de eerste 6 foto’s ook. Mooi hoor.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Die “flitswinter” was inderdaad om niet genoeg van te krijgen en leende zich prima voor mooie landschapsplaatjes. Ze zijn bij jou ook erg mooi geworden. De moeder met zoon in het begin zijn voor mij ook superplaatjes … En ook de vos want hier in Limburg zijn die dieren allemaal zo schuw dat je ze alleen maar af en toe in een flits kunt zien.

  Like

 7. De reactie van Nathalie Nauta (http://www.nathalienatuurfotografie.com/natuurblog), die hem zelf niet kon plaatsen:

  hoi Dick,
  prachtige blog en foto’s met voor mij de 6 ‘ronde foto’s’ aan het begin als toppers: prachtig licht en ik hou gewoon het meest van macro 🙂
  nog bedankt voor je bezoekje aan mijn laatste blog. erg leuk om te lezen dat jij eigenlijk precies hetzelfde ‘zoekt’ als ik: sfeer (in je foto’s). maar ik blijf het, zoals je hebt gemerkt, erg lastig vinden 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.