Groenendaalse Zwammen

Ukkepuk

27 oktober 2016 – Groenendaalse Bos, Heemstede

Na een geslaagd weekendje Veluwe, dat al een behoorlijke opbrengst aan paddestoelenfoto’s opleverde, ging ik enkele dagen later alweer op stap. Nu op jacht naar slachtoffers dichtbij huis. Deze tijd van het jaar is voor mij op fotografiegebied toch wel het hoogtepunt en ik ben dan ook vaak aan te treffen in de omringende bossen, op de knietjes turend tussen bladeren en houtwallen. Ver van huis hoef ik hiervoor niet. Op de landgoederen Leyduin-Woestduin is doorgaans genoeg te vinden, maar Wandelbos Groenendaal is een heus zwammenwalhallah. Daarheen gaat vandaag dan ook de 5 minuten durende reis op de fiets.

Ik loop vanaf de parkeerplaats het hondenvrije gedeelte in. Ik heb het namelijk niet zo op loslopende honden die je ongevraagd komen aflebberen of tegen je op springen. Bovendien heb ik ook geen zin om met met hondenpoep gevulde profielzolen thuis te komen. Ik weet zo natuurlijk niet wat ik allemaal mis, maar in dit gedeelte is in een ‘normale’ herfst al zoveel te zien dat ik zelfs hiervan aan nog niet de helft al genoeg heb.

< TIP: voor een grotere, mooiere én scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Ik begin met een groepje van vijf zwammetjes. Ik ga in eerste instantie voor een mooi plaatje, maar natuurlijk wil ik er – als het enigszins kan – ook een naam onder kunnen zetten. Ik kan nu alvast wel verklappen, dat me dat in dit blog wel twee (!) keer lukt…

Groepje
01. Groepje (Mycena’s?)

Ik gok op een Mycenasoort, want daar zijn er heel veel van. Het zou evengoed ook om een inktzwammensoort kunnen gaan.

De volgende slachtoffertjes kan ik makkelijk hebben, want ze zijn heel klein. Wel met veel, eigenlijk iets teveel voor een mooi plaatje, maar ze werden me aangeboden op een presenteerblaadje. Van welke boom zou ik ook niet durven zeggen… (wilg?)

Op een presenteerblaadje
02. Op een presenteerblaadje

Bijna nog kleiner is de volgende ukkepuk, groeiend op een bladsteel van – vermoedelijk – een boom…. Geen beuk, dus dat sluit er een paar uit.

Ukkepuk
03. Ukkepuk

Nummer 4 is een stuk groter en overduidelijk een inktzwam. Dat kan haast niet missen met zo’n omgekrulde rand.

Krullebol
04. Krullebol

De volgende is weer een heel kleintje en nog gehavend ook. Dat is wel jammer, maar ze zijn nou eenmaal niet allemaal perfect; wat dat betreft net mensen… De vage sporenkapsels van het mos op de achtergrond vond ik wel mooi.

 Klein Duimpje
05. Klein Duimpje

Weer een ‘gewoon’ paddestoeltje met een steel en klokvormige hoed. Op de grond tussen het dode blad: al met al een lekker herfstsfeertje.

Herfst
06. Herfstklokje

Wel een leuk herfstsfeertje misschien, maar de blogvolgers die denken hier iets op te steken van de natuur hebben daar natuurlijk geen boodschap aan. Ik kan er toch ook niks aan doen dat het allemaal zo ingewikkeld in elkaar steekt? Mocht er iemand zijn die iets kan toevoegen: Laat het gerust weten!

Als je zo met je hoofd tussen de paddo’s zit, komt er vaak dit vliegje langs. Ik weet niet of het steeds dezelfde is, maar zo niet dan lijken ze wel verdomd veel op elkaar. Google maar eens op afbeeldingen van ‘vliegje op paddestoel’. Opvallend ook dat bijna niemand verder komt dan ‘vliegje’… ja, lekker makkelijk. Volgens mij is het een drekvlieg… lekker fris! Vaak blijven ze even plakken en zijn eigenlijk best wel fotogeniek.

Landingsplek
07. Landingsplek

Nummer 8 is een kort en gedrongen zwammetje (franjehoed?)  op een bedje van mos. Komt aan het eind van dit blog nog één keertje terug, wat heet één keertje…

Stevige jongen
08.Stevige jongen

En dan is het nu tijd voor de eerste zwam waarvan ik de naam met zekerheid kan vermelden: het hazepootje! Door sommige mensen ook wel hazeNpootje genoemd. Eén van de meest fotogenieke paddestoelen die er is. Meestal zie je ze zoals ik ze hier ook laat zien: in ‘omgekrulde hoed’ staat. Twee plaatjes, mét en zonder tussen-N: voor elk wat wils <klik voor een grotere weergave>

Terwijl ik nog bezig ben met het zoeken naar andere, betere standpunten valt mijn oog op een veelstippig lieveheersbeestje. Stilzittend op een afgevallen blad geeft die me alle tijd om nog wat verder te experimenteren met de compositie en dan…. gaat geheel onverwachts de toverdoos open. Bovenstaand hazepootje komt nu – gebroken door de vage bokeh lichtbollen – dubbel in beeld!

Veelvlek-LHB
10. Veelvlek-LHB

Dat toveren (of goochelen…) is ontzettend leuk om te doen, maar alles moet dan wel ineens op zijn plek vallen…

Zolang dat niet gebeurt ploeteren we vrolijk verder met het gewonere werk: weliswaar geen hazepootje, maar toch ook een mooie omgekrulde hoed:

Lamellen
11. Lamellen

Een simpel plaatje in groentinten: één kleine, alleenstaande Mycena tussen het mos met wat lichtbollen in de groene achtergrond. Lekker rustig.

Alleenstaande
12. Alleenstaande

Dit groepje korte dikkertjes waren kleiner dan ze hier lijken. Groeiend op een liggende boomstam is het een mooi groepje, maar het spannendst vind ik hier de achtergrond: je kan er van alles in zien. Het slaat waarschijnlijk nergens op, maar mij doet het steeds denken aan een oorlogstafereel in de woestijn…

Voor de achtergrond
13. Korte dikkertjes.

Bruintinten: een aan de zijkant van een boomstam hangend groepje jonge Poreseleinzwammen. Verleidelijk om het groepje in zijn totaliteit te fotograferen en dat doe ik dan ook. Spannender vond ik echter de benadering van de andere kant: glanzende kopjes die net boven het hout uitkomen.

Glanskopjes
14. Glanskopjes

Nummer 15, de één na laatste, is weer wat meer priegelwerk. Hoewel dit zwammetje duidelijk groter is dan bijv. een Kleine Beukenbladmycena of Tengere Beukentaailing. Deze groeit dan ook niet op een beukenblad, maar op een stukje half vermolmd hout.

Priegelwerk
15. Priegelwerk

Voor de laatste foto (sorry, toch weer meer dan 15…) gaat de toverdoos nogmaals open. Een tweetal mycena’s op de voorgrond, de stevige jongen van foto nr. 8 (daar is-ie weer) op de achtergrond en lekker veel overlappende bokeh bollen nog verder daarachter. De onderlinge afstanden bleken aardig te kloppen en ik zie de zwam op de achtergrond dan ook opsplitsen. Slechts een kleine draaiing of verschuiving van de lens en er gebeurt van alles. Het is allemaal tamelijk kritisch, maar wél leuk en spannend om te zien. Ik had van de Mycena’s liever wat meer steel gezien, maar alleen in deze positie lukte het om de stevige jongen te vierendelen. Dit moet welhaast een heuse splijtzwam zijn, een soort die ik nog niet had!

Toverkracht
16. Splijtzwam

Ik mag dit graag doen en het smaakt naar meer, maar dat zat er vandaag helaas niet in. Het moet ook niet te makkelijk gaan, want dan is de uitdaging weg. Nog een leuk detail: de bruinige vlek in de cirkel linksboven is een landende (stront)vlieg… Waarmee ik aan het eind ben gekomen van dit Groenendaalse gezwam. Bedankt voor het lezen en kijken en graag tot een volgende keer.

3 reacties op ‘Groenendaalse Zwammen

 1. Hoi Dick,
  Wederom een prachtige reeks sfeervolle platen. Het lukt je toch steeds om er iets moois van te maken, ook met bokeh bubbles en speciale effecten. Wat jou hier goed gelukt is wilde bij mij dit jaar niet erg vlotten. Ach, je kan ook niet alles hebben. Er komen wel weer nieuwe kansen. Volgend jaar ook maar weer eens naar Groenendaal.
  Groet, Kees

  Like

 2. Hoi Dick,
  dit is toch wel weer erg mooi en ook bijzonder sfeervol blog. Ik ben maar weer gestopt met de mooiste aan te wijzen want dat is geen doen hier. Prachtige platen met boterzachte achtergronden en kleuren. Ik ben op die plaatsen nog nooit geweest maar als ik zie hoe jij deze in beeld brengt loont het wel de moeite. mijn complimenten voor al deze prachtige schoonheden.
  Groetjes, Helma

  Like

 3. Daar zou bijna mijn koffie koud van gaan worden, zo heb ik ook kunnen opgaan in dit blog 🙂
  Mooi!
  Ik weet niks van zwammen af, maar ze blijven prachtig om naar te kijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.