Herfstsferen

Mycena's

17 oktober 2016 – Woestduin

Het is al half oktober als het paddestoelenseizoen nog steeds op een laag pitje staat, maar daar gaat nu misschien eindelijk verandering in komen. De laatste dagen heeft het eindelijk wat serieuzer geregend, maar – wat dan wel weer jammer is – de temperatuur is ook flink gedaald. Vandaag ga ik de proef op de som nemen op landgoed Woestduin en proberen wat herfstsferen vast te leggen.

Nou heeft de herfst gelukkig meer te bieden dan alleen maar zwammen en schimmels. Verkleurende bladeren bijvoorbeeld en dan met name die van de grote Adelaarsvarens, waarvan op Woestduin genoeg staat. Ik ga me daar eerst maar eens mee bezig houden, dan heb ik in ieder geval iets.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Het valt echter nog niet mee. Hoe pak je zoiets aan? In het voorjaar, als het jonge blad zich ontrolt, dan heb ik daar niet zo’n moeite mee. Ik begin maar met goed observeren van het dorre, bruine blad. Als ik denk een goede kandidaat gevonden te hebben, ga ik door de knieën om vanuit laag standpunt een mooie achtergrond te zoeken. Sommige bladeren zijn – deels – nog groen.

Varenblad
1. Varenblad, staand

Als ik wat dauwdruppels aan de bladeren zie hangen, wil ik die er ook bij betrekken:

Varen met druppels
2. Varen met aanhangend water

Hier verzorgen enkele druppeltjes in de achtergrond de kleine bokeh rondjes; een iets koelere witbalans levert daarbij een apart sfeertje.

Varens
3. Varens

Sleutelen aan de witbalans was hier niet nodig: zonlicht dat door de balderen valt en een blauwe lucht zorgen hier voor de koelte:

Blauwe bollen
4. Blauwe bollen

Eigenlijk ben ik op zoek naar mooi omgekrulde bladeren. Die zijn er wel, maar dan moet je er nog wel iets mee kunnen doen ook. Dat zat er vandaag niet in, helaas. Nog twee plaatjes met weer een wat lagere kleurtemperatuur tot besluit van deze exercitie <klik op de cirkel voor een grotere weergave>:

Tussen al dit varengeweld struikel ik bijna over een groepje Aardappelbovisten: de eerste paddestoelen van vandaag. Niet bepaald een erg fotogenieke soort, maar wél eentje waar ik de naam van kan onthouden…

Aardappelbovist
7. Aardappelbovist

Het houdt nog niet over met paddo’s vandaag. Er zal toch eerst nog veel meer water naar beneden moeten komen, anders wordt het gewoon een flut paddestoelenjaar. Erg jammer, want daar leef ik toch elk jaar een beetje naar toe. Voorlopig doen we het maar met wat we hebben, maar ja… elfenbankjes en daarop lijkende soorten: wat moet je daar nou mee? Maar eens van bovenaf proberen, hangend over een enorme liggende boomstam.

Elfenbankjes
8. Elfenbankjes

Maar dan… eindelijk! Een koppeltje Mycena’s tussen de blaadjes op de grond. Als het een beetje meezit met de achtergrond, moet dat toch een aardig plaatje kunnen opleveren en dat doet het, naar mijn bescheiden mening: echt wel herfstsfeer.

Mycena's
9. Mycena’s (?)

Zittend op de grond valt mijn oog op een mini zwammetje met een lange steel. Tijd voor het eerste priegelwerk van dit seizoen. Kijken of dat met Olympus ook een beetje wil lukken. Tot welk merk dit paddestoeltje behoort weet ik niet: hij is duidelijk groter dan een beukenbladmycena (groeit niet op een beukenblad) of een tengere beukentaailing. Misschien een andere Taailingsoort?

10. Mini
10. Lange Mini

Na de twee vorige plaatjes in typisch bruine herfstsfeer, nu een heel ander beeld. Een eenzame paddestoel in het mos, ook weer een heel kleintje, vergelijkbaar met de vorige. Volgens mij is het een Mycenasoort, maar welke? Veel doet het er niet toe, het is gewoon een leuk tafereeltje en ik besteed er aardig wat tijd aan. Hele series in staand en liggend formaat, steeds weer zoeken naar een mooie achtergrond, onderwerp links of onderwerp rechts? Het is maar goed dat dit niet allemaal nog met de ouderwetse rolfilm moet!
Liggend met bolletjes en sprieten in de achtergrond…

Heel alleen
11. Heel alleen – rechts – liggend

… of toch staand in een wat rustiger setting? Het heeft allebei wel wat… maar ik kan weer eens niet kiezen. En dan te bedenken dat ik begon met bijna 150 kiekjes van deze paddestoel.

Heel alleen staand
12. Heel alleen – links – staand

En daar is de eerste porseleinzwam van dit jaar. Na de Vliegenzwam toch wel de meest gefotografeerde zwam van Nederland, denk ik. Het kan echter nooit genoeg zijn, dus ik voeg daar graag nog eentje aan toe.

Porseleinzwam
13. Porseleinzwam: over de balk

Aan de rand van de voormalige renbaan tref ik in het veld tussen gras en mos een paar grotere zwammen aan. Meestal vind ik kleinere exemplaren leuker, beter te fotograferen, maar ik probeer het toch. Over het resultaat ben ik niet ontevreden. Ook hier heb ik nog geen naam bij kunnen vinden.

Paddestoel
14. Paddestoel in het veld

Tot slot weer eens een Porseleinzwam, drie zelfs. Laag hangend aan een omgevallen boom en in een mooie setting met wat beukenotenbolsters, blaadjes en mos op de grond. Daarbij een lekkere saaie achtergrond, kortom: echt wel weer een fraai herfstplaatje. Zelf vind ik dit denk ik wel het mooiste kiekje uit deze serie.

Porseleinzwammen
15. Porseleinzwammen

Het is nog mager gesteld is met de paddo’s, toch heb ik ruim de helft van dit blog ermee kunnen vullen. Aangezien het de komende tijd behoorlijk nat dreigt te worden, zal dat – hopelijk – alleen maar meer worden. Maar eerst ga ik de volgende keer nog even terug naar de vakantie in Frankrijk…
Ik heb me deze keer keurig aan mijn doelstelling van maximaal 15 foto’s per blog weten te houden, hoewel dat aardig wat moeite kostte. Dank voor het lezen en kijken.

10 reacties op ‘Herfstsferen

 1. Knappe serie. Ik heb bewondering voor de manier waarop jij met vooropgezet plan je foto’s maakt. dat zou niets voor mij zijn, ik fotografeer veel impulsiever, reageer op wat er min of meer toevallig op mijn pad komt. Het verschil laat zich dan ook duidelijk zien, jouw foto’s zijn zeker technisch gezien veel beter. De foto van de twee mycena’s vind ik beeldschoon en die wint het dit keer wat mij betreft.

  Like

 2. Heel erg mooi weer, je “aanhangend water” foto is voor mij nr 1 en de aardappelbovist nr 2 , ik vind het saaie zwammen en loop er altijd aan voorbij maar jij weet er weer iets moois van te maken met de herhaling in de achtergrond en de mooie kleuren . Ik heb weer zitten genieten, dankjewel ! Groetjes Adria

  Like

 3. De porseleinzwam , hoe gewoontjes ook, vind ik toch het mooist hoewel die nr. 9 ook mooi opduikt uit de wazige bodem. De onbekende zwam heb ik volgens mij ook ooit eens op de foto gehad zij het een meer gele variant. Ik zou het zoeken bij de Ridderzwammen denk ik.

  Like

 4. Hoi Dick,

  Ik heb weliswaar dit jaar weinig van de herfst meegekregen, maar gedurende de korte tijd dat ik ermee bezig geweest ben viel het aantal paddenstoelen me flink tegen.Ook al heb je er niet zoveel gevonden als je wilde, ik vind dat je hier wel komt met een aantal mooie en ook sfeervolle platen. Voor mij zijn de beelden 9 t/m 15 de mooiste deze keer.
  Groet, Kees

  Like

 5. Hoi Dick,
  waar ik vorig jaar al op 4 oktober omkwam in de vliegenzwammen stond er nu dus niet een. Pas 4 weken later zag ik ze pas en hoe! Prachtig blog laat je hier zien waarbij ik de 3e foto werkelijk geweldig vind!!! Ook het zachte bokeh van je achtergronden is meesterlijk. Heerlijk deze kleuren en paddenstoeltjes. Ik heb er weer enorm van genoten.
  Groetjes, Helma

  Like

 6. Heel mooi blog, ik houd van die pastellen en die vage/matte achtergronden: alle aandacht naar het onderwerp dat heel bijzonder wordt als je het isoleert. Fijn gelukt.

  Like

 7. Dick, weer een mooie serie met paddenstoeltjes, ik lees het al bij jouw ook heel wat foto’s voordat je weet wat je wilt, ik ben dus niet de enige, porselijn zwammetje favoriet!
  Gr. Joke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.