Ooijpolderen voor beginners

28 juni 2016, Ooijpolder.

De Ooijpolder staat bekend als een mooi wandel- en fietsgebied. Op de fiets hadden we dit gebied al een aantal keren doorkruist en dat bevestigde dat. Het was toen mooi weer en dan ziet alles er eigenlijk wel mooi uit. Wandelen doen we nog niet zo heel erg lang en de Ooijpolder heeft nog nooit op ons programma gestaan. Wij wandelen liever in de bossen dan door de polder.

Sinds echter zoonlief met schoondochterlief in Nijmegen woont (nu alweer bijna een jaar) ligt dat anders. Voorafgaand aan een bezoekje aan het jonge paar planden we een middagje wandelen vanuit Ooij, waarbij camera en teletoeter meegingen: het schijnt namelijk een vogelrijk gebied te zijn. We zullen wel zien wat we tegenkomen, in ieder geval zit er een kolonie Zwarte Sternen en dat is altijd leuk.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Bij een watertje nét buiten Ooij trekt echter eerst een andere, grote vogel, ver weg in een boom, onze aandacht. Door het formaat en de grote lichte borst en hals kon ik hem niet meteen thuisbrengen, maar het zal hier om een jonge Aalscholver gaan.

Juveniele Aalscholver
Juveniele Aalscholver

Wandelen doen wij bij voorkeur over leuke, spannende onverharde paadjes, maar die waren hier nauwelijks voorradig. Het overgrote deel van onze 13 km lange wandeling ging over asfalt, meestal over dijken waar gelukkig niet heel veel autoverkeer was.

Het weer viel vandaag een beetje tegen. Er was redelijk zonnig weer voorspeld, maar voorlopig was dat niet te merken. Het was aanvankelijk zelfs een beetje grauw en ook niet helder. Als je onder deze omstandigheden dan ziet dat de Zwarte Sternenkolonie niet bepaald dichtbij zit, dan weet je bij voorbaat al dat het moeilijk gaat worden om mooie platen te schieten. Soms kwam er eentje dichterbij om op een bootje te gaan zitten. Ook leuk, maar verderop drijven de eilandjes met – waarschijnlijk – jonge Sternen…

Zwarte Stern
Zwarte Stern

Ik glij de hoge dijk af om zo dichtbij als mogelijk te komen én een vrij laag standpunt in te kunnen nemen. Zwarte Sternen broeden bij voorkeur op drijvende vegetatie, liefst krabbenscheer, in ondiep water. Door het teruglopen van deze vegetatie a.g.v. watervervuiling werd deze vogelsoort aan het eind van de vorige eeuw behoorlijk bedreigd in zijn voortbestaan. Gelukkig schoot de vrijwillige mens te hulp en zorgde op verschillende plaatsen in Nederland voor drijvende broedvlotjes en met succes. Bijvoorbeeld in de Zuid-Hollandse Zouweboezem, waar ik in juni 2014 ging kieken. Te vroeg, want toen waren er nog geen jongen. De nestvlotjes lagen daar wel wat dichterbij, maar waren lang niet zo fraai aangekleed als hier in de Ooijpolder. Zoals bijvoorbeeld deze:

Broedvlotje?
Broedvlotje?

Grapje! Dit was één van de weinig vlotjes zonder begroeiing en werd dan ook slechts gebruikt als rustplaats voor een ouder met – vermoedelijk – zijn/haar reeds uitgevlogen kind. De meeste vlotjes waren echt super fraai aangekleed, zoals deze:

Aangekleed broedvlotje
Aangekleed broedvlotje

Duidelijk wel gebruikt om te broeden, getuige de aanwezigheid van twee al aardig opgeschoten jonge exemplaren. Dat ziet er toch best natuurlijk uit, nietwaar?

Er is een ouderstern onderweg, met een visje in zijn bek:

Vis in aantocht!
Vis in aantocht!

Ik raak hem even uit het oog; geen idee waar hij de vis gedropt heeft, in ieder geval niet bij deze twee jongen. Die krijgen bezoek van en andere voedselbrenger: pa (of ma) met iets libellerigs in de snavel:

Libel op het menu
Libel op het menu

De overdracht verloopt echter niet vlekkeloos, zo lijkt het.

Oeps...laten vallen?
Oeps…laten vallen?

Het gerecht wordt blijkbaar – zodra het eenmaal gevonden is – wel op prijs gesteld <klik> :

Ondertussen bij een ander, duidelijk minder uitbundig aangekleed nest, met daarop een stuk jonger jong. Daar verloopt het kennelijk ook niet soepeltjes.

Honger? Sorry!
Honger? Sorry!

Weer een nest verder zitten twee andere jonkies rustig af te wachten wat er komen gaat.

Afwachten maar...
Afwachten maar…

Ondertussen worden wat rek- en strekoefeningen gedaan <klik>

Plots verschijnt pa of ma met een heerlijk visje. Ga ik een voedermomentje vastleggen?

Kijk eens wat ik heb!
Kijk eens wat ik heb!

Dan kijkt-ie ineens wat glazig voor zich uit en lijkt zich af te vragen of-ie wel bij het goede nest is…

Zit ik hier goed wel?
Zit ik hier goed wel?

Kennelijk niet, want hij gaat er weer vandoor. Die nesten lijken ook allemaal zo op elkaar!

Waar zijn MIJN kinderen?
Dit zijn MIJN kinderen helemaal niet…
Sorry, volgende keer beter!
Sorry, volgende keer beter!

Een vermakelijk gezicht! Wel sneu voor de ukkies. Op weer een ander nest is ook iets aan de hand, maar geen idee wat. Er zullen ook wel jongen op zitten, maar ze zijn niet te zien. <klik>

Nesten met jongen zijn er genoeg en er wordt ook druk overheen en langs gevlogen, maar een visoverdracht heb ik niet kunnen vastleggen. Jammer, volgende keer beter. Na een klein uurtje heeft vrouwlief het namelijk wel gezien en wil weer verder wandelen. Daar waren we tenslotte ook voor gekomen (dacht zij…). Nog snel schiet ik wat plaatjes van een paar bakkeleiende sternen die op hetzelfde paaltje willen zitten. Ook leuk.

Gezien de omstandigheden en het flink moeten croppen, zijn het toch nog redelijke plaatjes geworden. Tijdens de rest van de wandeling krijg ik niet veel bijzonders meer voor de lens. Of het zouden deze twee Nijlganspullen moeten zijn.

Nijlganspullen
Nijlganspullen

Niet echt bijzonder, maar ze blijven leuk om te zien… zolang ze zo klein zijn.

Alleen tijdens een eetpauze komt even kort de macrolens uit de tas voor het vastleggen van een Gevlekte Smalboktor op een bloeiende berenklauw. Dat werd nog een hele klus. Niet alleen oppassen voor de berenklauw, ook de tor was nogal druk en dan nog al dat wit van die bloem… zie hier het resultaat.

Gevlekte Smalboktor
Gevlekte Smalboktor

Waarmee ik aan het einde ben gekomen van dit verslag van een middagje Ooijpolderen voor beginners. Het heeft niet heel veel opgeleverd, hoewel de sternen wel bijzonder waren, maar zoals het er nu naar uit ziet, zal ik hier in de toekomst waarschijnlijk wel vaker te vinden zijn. Dan zal ik me vast ook wat beter voorbereiden en hopelijk wat meer tijd hebben. Voor nu weer bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Advertentie

4 reacties op ‘Ooijpolderen voor beginners

 1. Wat een leuke wandeling, en zwarte sternen met jongen fotograferen staat al een tijdje op mijn wensenlijstje, maar soms kom je tijd tekort en voor je het weet zijn de jongen uitgevlogen. Ondanks de afstand heb je toch een mooie serie van de sternen die de jongen voeren.
  Groetjes Ghita

  Like

 2. Hoi Dick,
  Je weet nu waar je zijn moet en wat de (on)mogelijkheden van die plek zijn. Je hebt nu een heel behoorlijke reeks waarnemingsbeelden gemaakt, maar ik kan mij voorstellen dat je meer wilt. Het blijft in ieder geval bijzonder om zwarte sterntjes te zien, want zo vaak gebeurt dat niet.
  Verras ons volgend jaar maar met nieuwe beelden.
  Groet, Kees

  Like

 3. Hai Dick,

  Dat zijn toch best mooie beelden ondanks de afstand. Zie het maar als een mooie verkenningstocht en weet je waar en hoe laat je er moet zijn. Je moet met dit soort dingen gewoon een beetje mazzel hebben en er genoeg tijd insteken. Als je daar een paar uurtje door kunt brengen, krijg je vast de kans op een voedseloverdracht. Toen ik las dat je in de Ooijpolder was, heb ik even gekeken wat de mogelijkheden daar zijn. Daar valt enorm veel te zien en de kans op mooie lepelaarfoto’s is ook wel groot. Jammer dat het zover weg is. Je hebt in ieder geval nu al mooie beelden van de sternen, dat moet je eerst nog maar eens zien te verbeteren.

  Groet,
  René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.