Spiegelgevecht

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik zit met een dilemma. Het gesjouw met zware spiegelreflexcamera en objectieven een beetje zat wordend, begon ik voorzichtig de overstap naar een systeemcamera te overwegen. Naar een spiegelloos micro-four-thirds (MFT) systeem om precies te zijn. Na veel reviews lezen, YouTube- filmpjes en plaatjes bekijken (Flickr) en enthousiaste verhalen van andere MFT-gebruikers werd het steeds serieuzer. Als ik inderdaad overstag zou gaan, dan moest het Olympus worden (mede wegens de grootste keus aan objectieven). De plaatjes die je daarvan ziet, zijn vaak niet te onderscheiden van die met een spiegelreflex gemaakt; tenslotte is het verschil tussen een APS-C sensor (zoals in de EOS70D) en een MFT-sensor niet zo heel erg groot, slechts 25%. Je verliest misschien wat gevoeligheid (signaal/ruis-verhouding) maar je wint dat weer terug met een grotere crop-factor (2.0 t.o.v. 1.6). De gewichtsverschillen zijn daarentegen wél heel erg groot. Kortom: ik ben verwikkeld in een heus ‘spiegel’-gevecht.

Plaatjes kijken op internet is natuurlijk leuk, maar ik vertrouw dat meestal niet zo. Ik wil het zelf ondervinden. Hoe zit het écht met de ruis, bokeh, scherpte, gebruikersgemak etc? Dus een email gecomponeerd en naar Ringfoto Haarlem gestuurd met de vraag of ze iets met verhuur doen. Bijna per omgaande kreeg ik aangeboden een demo-systeem bestaande uit een Olympus OMD EM5 mark2 met 60mm f/2.8 macrolens uit te testen. Niks huren, gewoon een paar dagen mee op stap! Toen ik het spul ging ophalen, bleek er ook nog een EM1 + 12-40 ‘Pro’ lens voor me klaar te liggen. Dat noem ik nou service en daarom ben ik daar dus ook klant. Ik ga verder hier geen lofzang afsteken over deze twee camera’s, maar er kunnen veel leuke dingen mee en dat kan iedereen zelf op internet vinden.

Ik ben aan de gang gegaan met de M5 omdat die een vrij draaibaar schermpje heeft en dat weegt bij mij erg zwaar. Verder meteen de macrolens erop (wat is die klein zeg…) en het veld in. Macro is toch de tak van fotografie die mij het meest aanspreekt, dus dat moet zeker goed zitten. Ik ging eerst naar het Haarlemmermeerse Bos, waar een insectenpad is met veel bloemetjes en beestjes, daarna ging ik nog een ochtendje boomkikkers jagen in de AWD. Het voornaamste doel was hier scherpte en bokeh. Later ben ik nog een avondje Leyduin in geweest om met weinig licht de hogere iso’s te testen en tenslotte heb ik nog wat aan architectuur gedaan om het andere systeem ook nog even aan de tand te voelen.

In dit blogje laat ik alleen wat macrofoto’s zien. Ik heb 20 MFT-foto’s geselecteerd van zowel AWD als het Insectenpad en laat die samen met nog eens 20 foto’s zien die ik enkele dagen eerder op dezelfde locaties maakte met de EOS70D. Ze staan op alfabetische volgorde, maar verder willekeurig door elkaar heen. De vraag is nu: kunnen mijn volgers verschillen ontdekken en mij daardoor helpen met mijn worsteling… Hier komen de foto’s.

< TIP: voor een betere beoordeling loont het de moeite de foto’s – en zeker de kleintjes – even aan te klikken! >

Atalanta (2)
1.Atalanta
Bernagie
4.Bernagie
5.Blinde Bij
5.Blinde Bij
10.Boompad
10.Boompad
Boslathyrus
11.Boslathyrus
Citroenpendelvlieg_WildeCichorei
12.Citroenpendelvlieg op Wilde Cichorei
GewoneAgrimonie (3)
13.Gewone Agrimonie (bloemknoppen ‘drone-view’)
14.Goudoogdaas
14.Goudoogdaas
15.Groene Vleesvlieg
15.Groene Vleesvlieg
18,Hertshooi
18.Hertshooi

Dat waren de eerste 20, waarvan er 11 zonder spiegel zijn gemaakt… op naar de laatste 20!

21.Honingbij
21.Honingbij
23.Juffertje
24.Juffertje
26.Keizersmantel
27.Keizersmantel
27.Knoopkruid
27.Knoopkruid
28.Muntvlinder
28.Muntvlinder
29.Paardenbijter
30.Paardenbijter
30.Pantserjuffer
31.Pantserjuffer
33.Sprinkhaan
34.Sprinkhaan
37.Struisprinkhaan
37.Struisprinkhaan
38.Wilde Cichorei
38.Wilde Cichorei
39.Wilde Peen
39.Wilde Peen
40.Zonnedauw
40.Zonnedauw

Dat waren ze. Ik ben heel benieuwd of iemand de MFT-plaatjes er tussenuit haalt en zo ja: welke en op grond waarvan. Ik zou er bijna een prijsvraag van maken… Misschien helpen de reacties me over de streep te trekken, hoewel het voor mij eigenlijk wel al bijna vast staat naar welke kant de weegschaal gaat doorslaan. Iedereen weer bedankt voor het lezen en vooral voor het kijken. Ik vind reacties op een blog altijd erg leuk, maar deze keer stel ik het extra op prijs!

Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de uitslag: die staat hier. Rest mij nog te zeggen dat ik met de EOS70D bijna altijd manueel scherp stel, maar dat ik dat bij de M5 meestal over kon laten aan de autofocus. Verder vielen de ruistesten zeker niet tegen: bepaald niet slechter dan mét spiegel en een APS-C sensor.

 

29 reacties op ‘Spiegelgevecht

 1. Hallo Dick, een prachtige reeks van foto’s. Ik vind het moeilijk op je vraag een antwoord te geven en waag me daar dan ook maar niet aan. In elk geval lijkt het me een prachtige oplossing voor je dilemma. Een mooie camera die zeker prettiger is qua formaat en gewicht. Ik wens je succes met je uiteindelijke beslissing.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick, interessant, want het gevecht met het gewicht, ik ben tenslotte ook een fanatieke wandelaar, is ook mijn eeuwige dilemma. Ik ben heel benieuwd naar je uiteindelijke keuze, en ga me er zeker ook eens verder in verdiepen. Het zijn super mooie foto’s geworden trouwens. Groeten Annemarie

  Geliked door 1 persoon

 3. hoi Dick, vlgs mij zijn de Atalanta, goudoogdaas, groene vleesvlieg, heidelibel, keizersmantel, knoopkruid, paardenbijter, sprinkhaan en de wilde chicorei met de Olympus gemaakt; super scherp, maar hard van scherpte, alsof er in zo’n camera een ingebouwde verscherper zit. Dit zie ik vaker,ook bij sommige compactcamera’s: of ik hier gelijk heb, weet ik niet, ben ik zelf ook benieuwd naar eigenlijk.

  groetjes Astrid

  Like

  1. Dankjewel voor je reactie, Astrid. Hier staan de 20 MFT foto’s:

   https://mobydixer.wordpress.com/uitslag-mft-prijsvraag/

   goudoogdaas, paardenbijter, sprinkhaan en groene vleesvlieg had je goed. Heidelibel weet ik niet, daar zijn er twee van. De andere 4 zijn met de dslr gemaakt.
   Ik heb alle foto’s als RAW uit de camera’s gehaald en op dezelfde manier nabewerkt. ‘in camera’ verscherping of wat dan ook speelt dan ook geen rol…

   Groet, Dick

   Like

 4. Ik heb bij de eerste helft van de foto’s geprobeerd de juiste keuze te maken ( alle foto’s werd wel heel erg veel, want telkens moet je ze eerste vergroten ).
  Nou Dick, ik zat er steeds naast!
  Met andere woorden, de lijkt een goede keuze te gaan maken.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou Dick, dit is wel heel erg moeilijk, ik vind ze van gelijkwaardige kwaliteit. Ik heb een vermoeden dat de scherptediepte van de MFT kleiner is, en de kleuren wat zachter,maar dat kan ik ook helemaal mis hebben. ik had een lijstje met de foto’s waarvan ik dacht dat je die met MTF hebt gemaakt (2,3,4,6,7,8, 13,15,20,25,30,34,35………en nu even kijken naar de uitslag…

  Trouwens, ik denk dat de overstap een goede keuze is, geen gesjouw en toch hele mooie foto’s.
  gr.Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Hallo Dick,

  dank voor de eervolle vermelding bij dit leuke stuk ! Wij merken in de winkel dat er steeds meer mensen de overstap maken naar systeemcamera’s, fijn dat we konden helpen in het maken van je keuze…
  Mooie reeks foto’s , complimenten !

  M.vr.gr.

  Maarten, Ringfoto Haarlem

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik durf me er niet aan deze prijsvraag te wagen. Kan alleen zeggen welke foto’s mijn favorieten zijn en dat is de goudoogdaas, het muntvlindertje en de wilde chichorei.
  Toevallig heb ik deze week ook een andere camera gekocht om dezelfde reden. Spiegelreflex, te zwaar en te veel gesleep.

  Geliked door 1 persoon

 8. Hallo Dick, heb al enige tijd hetzelfde dilemma. Kwaliteitsverschil zie ik echt niet en het mindere gewicht lijkt me heerlijk. Ik zit met het (misschien verkeerde idee) dat een dslr langer mee gaat. Ik heb meer het gevoel dat ik wat stevigers in handen heb. Ook zie ik bv bij Olympus de modellen zich snel opvolgen. Staat nog in het begin van de mogelijkheden en zou het daardoor dan niet zo zijn dat je toch steeds een nieuwer model wil. Heel veel goedkoper is het niet en als je steeds mee wil in de ontwikkelingen gaat dat aardig in de papieren lopen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Diana,

   Het gevoel dat je met een dslr iets stevigers in handen hebt, klopt wel denk ik. Aan de ander kant was mijn EOS60D na drie jaar gebruik gewoon versleten.
   Het snelle opvolgen van modellen is typisch voor onze consumptiemaatschappij. Dat zie je niet alleen bij Olympus, ook andere merken doen daar aan mee. Ook in de Autobranche – om maar wat te noemen – zie je dat. En dan nog de grote hoeveelheid aan verschillende modellen…. Of je weer een nieuw model wilt, maak je natuurlijk zelf uit. Je kan er best een paar overslaan 😉
   Voor het goedkope hoef je het inderdaad niet te doen. Een goede systeemcamera met objectieven is niet heel veel goedkoper…
   Elk voordeel heeft zijn nadeel. Ook hier.
   Groetjes, Dick

   Like

 9. Wat een dilemma maar ik kan het heel goed voorstellen dat je minder gewicht op je struintochten mee wilt nemen. Ik ben een groot fan van je foto’s en kan alleen maar hopen dat je mooie plaatjes blijft schieten met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera ik zie het verschil niet ! Succes met je keuze, groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 10. Hai Dick,

  Prachtige serie foto’s en het verschil duiden is op een laptopscherm onmogelijk. Dan moet je toch echt wel een serieuze vergroting tot je beschikking hebben en om echt te vergelijken moet je eigenlijk van 1 onderwerp met beide camera’s onder dezelfde lichtomstandigheden een foto maken.
  Dat laatste kun je doen in je tuin van een bloem of iets dergelijks. Ik weet ook niet wat voor macrolens jij hebt op je dlsr. Die olympus heeft met een 2.8 natuurlijk wel een lichtsterke lens en mijn vermoeden is, dat je maco-lens die ook wel als f-waarde zal hebben. Je kunt een 3 jaar oude DLSR niet echt vergelijken met de nieuwste systeemcamera. De ontwikkelingen gaan zo snel. Maar als je iets nieuws wilt hebben en je bent vooral bezig met macro-werk dan is die Olympus of een andere systeemcamera natuurlijk wel erg aantrekkelijk. Voor al het andere werk dat je op grotere afstand doet zou ik persoonlijk altijd voor de spiegelreflex gaan. Die lenzen zijn gewoon beter, maar die hebben natuurlijk ook hun prijs.
  Succes met kiezen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi René,

   Ik heb de 100mm f/2.8 L van Canon en de EOS70D die ik nu heb is net een jaar oud!
   Het voordeel van MFT systeemcamera’s is dat er een redelijk groot aanbod van objectieven is. Voor de vogeltjes heb ik een 100-400 Panansonic Leica op het oog met goede recensies. Heeft een aardige prijs maar komt wel overeen met 800mm op FF! Dus daar zou ik mee op vooruit gaan. Ook deze lens mag ik (na mijn vakantie) nog even testen.

   Groet, Dick

   Like

   1. Maar de camera bestaat al sinds 2013 Dick. Dus tov de Olympus en de snelle ontwikkelingen stokoud. Op zich is dat natuurlijk helemaal geen probleem, maar omdat er 3 jaar tussen zit met die systeemcamera’s is het eigenlijk niet meer met elkaar te vergelijken. Als je die Leica lens kunt kopen dan heb je natuurlijk wel een ontzettend groot pluspunt. Dat schijnt een prachtige lichte telelens te zijn en een in samenwerking met Leica gemaakte lens is natuurlijk sowieso top. Ruil je de oude set in of houd je die achter de hand?

    René

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik doe alles weg, René. Ik hoop op een beetje redelijk prijs, want alles nieuw aanschaffen loopt toch al aardig in de papieren. Maar die Leica staat – naast de geteste macrolens – hoog op mijn lijstje.
     Ik heb echter geen haast… maar wil het wel snel hebben 😉 Kent u dat?

     Groet, Dick

     Like

 11. Ik zou hier nog een heel groot voordeel van de systeemcamera’s willen noemen: What you see is wat you get.
  Ik vind het heerlijk om belichting, kleuren en niet te vergeten de scherptediepte al te zien voor dat ik de foto maak. En kunnen uitvergroten in de zoeker, ook zo fijn! ( ik gebruik bij macro nl, toch veel de zoeker ipv het scherm)

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt Loes, dat is ook één van de voordelen. Het heeft uiteraard ook nadelen, zoals batterijverbruik en groter risico op stof op de sensor, maar de voordelen zijn vlgs mij groter. Ook het klappen van de spiegel is er niet meer. Daardoor heb ik al vaak een lege bloem gefotografeerd i.p.v van de vlinder die er net nog opzat….
   Groetjes, Dick

   Like

   1. Heb laatst moed verzameld om met de blaasbalg het stof te verwijderen, perfect gelukt, en gaat heel gemakkelijk omdat er geen spiegel voor zit. En ach, gewoon genoeg reserve-batterijen meenemen, kan makkelijk als je lichtgewicht op pad gaat 😉

    Geliked door 1 persoon

 12. Hoi Dick,
  Als ik naar de foto’s kijk lijkt mij dat er weinig verschil in kwaliteit is. Ik heb mij nog niet in systeemcamera’s verdiept, maar houd het wel in mijn achterhoofd. De voordelen zijn duidelijk, nadelen zie ik vooralsnog niet. Ik heb nu nog geen plannen om te veranderen van set, maar als ik dat wel van plan ben krijgt de systeemcamera zeker veel aandacht.
  Mooie platen heb je hier trouwens laten zien.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 13. Wat een moeilijke vraag maat ik las al dat je inmiddels een keuze hebt gemaakt. Wat ik alleen niet snap is dat je toch ook weer met een lens gaat sjouwen want je zegt “Voor de vogeltjes heb ik een 100-400 Panansonic Leica op het oog” Ik zal het kennelijk niet helemaal begrijpen maar ik dacht juist dat het slepen met die grote lenzen het heikele punt was.

  Overigens zijn je foto’s hier wel heel erg mooi. Heb ze allemaal in de vergroting bekeken en bij sommige had ik het juist met welke camera ze gemaakt waren 😉

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.