Mei 2016, Beekbergen.
Meestal gaan we ergens in april een weekje naar ons vaste vakantie-adresje in Beekbergen, maar deze keer voor de verandering eens een maand later. Hopelijk met kans op beter weer om te wandelen en te fietsen, maar ook op andere mogelijkheden op natuurfotografiegebied. Wat het weer betreft: dat begon matig maar werd elke dag beter. We hebben dan ook aardig wat kilometers kunnen maken, lopend en vooral fietsend. Daarnaast ook kunnen genieten van de proloog van de Giro d’Italia die in Apeldoorn werd verreden; gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat te oefenen in sportfotografie. Ook al niet makkelijk, maar wel leuk voor de verandering.
Op natuurgebied heb ik me behoorlijk kunnen uitleven en ik kan er dan ook met gemak drie blogjes mee vullen. In de eerste aflevering van deze trilogie komen de vogels aan bod. De meeste gefotografeerd bij het huisje, waar ik – zoals gewoonlijk – weer een tafereeltje van wat stammetjes en takken maakte.
In deze tijd van het jaar zitten veel vogels echter met jongen en is er in de natuur voldoende voedsel te vinden, zodat ik niet veel aanloop verwachtte. Na de eerste dag nog weinig vogels gezien te hebben, begon echter later de aantrekkingskracht van het meegebrachte vogelvoer toch te werken en kwam er steeds meer bezoek bij ons optrekje, onze eigen vogelkijkhut.
< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >
In alfabetische volgorde zal ik de beste plaatjes laten passeren. Andere jaren kwam er nog wel eens een Boomklever naar beneden, dit jaar niet gezien. We beginnen daarom met de Gaai, een Gelderse in dit geval. Die zagen we dit jaar wat vaker dan vorige keren.


Niet alleen bij het huisje, ook tijdens een wandeling in het aangrenzende bos liet een Gaai zich zomaar even kieken. Dat doen ze niet zo gauw:

De volgende in de rij was een primeurtje, dus best bijzonder. Deze Geelgors kwam niet bij het huisje, maar zag ik tijdens een avondwandeling op de Reeënberg. Hoog in een boom.

Dan zou nu de Goudvink moeten komen. Andere jaren een vast bezoekers, maar óf ze waren druk met een gezinnetje óf de oorzaak moet gezocht worden in het kappen van enkele bomen rondom het huisje… De Heggemus is gelukkig wel gebleven. Een onderschat vogeltje, maar toch ook erg mooi, zelfs als-ie een beetje bol overkomt…

Deze (of is het toch dezelfde?) oogt een stuk slanker.

De Houtduif. Verschillende keren per dag kwam er één, soms twee, langs en liep(en) dan doodkalm en soms hinderlijk door het beeld. Echt sierlijke vogels zijn het niet, ze vragen gewoon om een portretje.


Ze waren echte kruimeldieven, maar ook – net als de Gaaien – erg geïnteresseerd in pinda’s die we hadden neergelegd om een eekhoorntje te lokken…

Meesjes kwamen er in twee soorten: Pimpelmees en Koolmees. Vorig jaar ook Staartmezen, maar nu dus niet.



Aangekomen bij de M alweer: de merel, eerst – dames gaan voor – mevrouw Merel…

… gevolgd door Heer Merel, altijd maar druk bezig zijn territorium te verdedigen en alle indringers weg te jagen. Soms ook gewoon even poserend:

Tot onze grote verrassing zat op een goede dag – we kwamen net terug van een fietstochtje – ook hun kind in de tuin. Pas uitgevlogen zo te zien.

Heel vertederend om te zien. Het zorgde voor een hele serie foto’s, de één nog vertederender dan de ander, inclusief voedermomentjes. Aan het eind van dit blog staat dan ook – voor de liefhebbers – een miniserie klaar waarin een selectie te bewonderen is. Eerst maken we de verzameling nog even af met…
… de Roodborst. Die kwam vaak langs, maar leverde toch niet zoveel mooie plaatjes op als gehoopt. Dat kan je zo eens hebben.

Aan het eind van de middag stond de zon vol op de voederplek, hetgeen een wat harder plaatje opleverde.

Geen Goudvink dus, maar een gewoon Vinkje mag er ook wezen. Eerst het mannetje deze keer…

… gevolgd door het vrouwtje. Staat er best parmantig op.

Nogmaals het/een manneke, op de uitkijk:

Dit Winterkoninkje zagen we tijdens een wandeling in het Deelerwoud. Altijd drukke beestjes en meestal diep in de struiken. Hier viel dat wel mee, maar de afstand was groot.

De Zanglijster sluit deze rij af:


Geen bijzonder gevogelte deze keer, maar ze staan er wel aardig op, vind ikzelf. Je kan nou eenmaal niet altijd de hoofdprijs winnen. Een muisje kregen we deze keer ook niet te zien, maar wel een goede plaatsvervangende viervoeter. Wie goed gelezen heeft kan het misschien al een beetje raden. Deze gast komt in een volgend blogje nog uitgebreid aan bod.
Dan tot slot de beloofde serie tederheid met daarin een voorproefje van bovengenoemde ‘mistery guest’. < klik op de eerste miniatuur voor een grote weergave en scroll dan verder>
Veel plezier met kijken en alvast bedankt voor je bezoek.
Wat een heerlijke foto’s
LikeGeliked door 1 persoon
Heerlijk zeg, zo’n eigen vogelhutje. En je hebt toch veel leuke bezoekers gehad.
Het merel voeder moment is natuurlijk helemaal top.
Geelgors is een leuke vogel, die zie je niet zo vaak.
groetjes Ghita
LikeGeliked door 1 persoon
Wellicht niet al te veel bijzonders, maar de serie met de jonge merel is heel leuk. Wat een verwent dik en onverzadigbaar mormeltje, mooi vastgelegd. Ook fraai trouwens de zanglijsterby
Natuurkieker Coby
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Het zijn toch de vogels die je in die omgeving mag verwachten. Het blijft altijd een uitdaging om er desondanks mooie platen van te maken, en dat is je goed gelukt. De “merelact” heeft je een hele rits fraaie beelden opgeleverd. En de eekhoorn? Ik kijk ernaar uit.
Groet, Kees
LikeGeliked door 1 persoon
Nou…. je had ondanks een paar niet geziene soorten niet te klagen over de aanloop hihi…
Hier zitten echt hele mooie plaatjes tussen en de serie van de jonge merel mag er zijn zeg. Wat een leuke plaatjes zitten daar tussen.
Deze enige foto die ik niet in de vergroting kon bekijken was het winterkoninkje. Staat ook geen randje omheen. Het pimpeltje en de koolmees zijn ook weer heel mooi vereeuwigd. De geelgors is een hele leuke foto geworden in deze houding en de gaai mag er zijn. Ik ben benieuwd wat je ons nog meer voor gaat zetten 🙂
Groetjes,
Helma
LikeLike
Dank voor je opmerking over de Winterkoning. Werkte bij mij ook niet. Inmiddels verholpen.
LikeLike
Hai Dick,
Je onderschat het strooien van voer hoor. Ook vogels zijn liever lui dan moe en als ze ergens makkelijk voedsel kunnen vinden, dan zullen ze dat echt niet laten. Helemaal als ze eenmaal weten dat de voorraad iedere keer wordt bijgevuld. De serie met de merel is natuurlijk helemaal super. Dit soort momenten voor je lens krijgen is toch iets dat niet iedere dag gebeurt. Mooi gebruik gemaakt van de kansen. De geelgors is wel een heel leuk extraatje.
Groet,
René
LikeGeliked door 1 persoon