Je moet van groen houden…

Zandhagedis

11 mei 2016, Amsterdamse WaterleidingDuinen

Eén van mijn favoriete weerapps voorspelde voor vandaag een bewolkte ochtend, gevolgd door lichte bewolking in de middag. Dat leek me best ideaal fotografieweer en ik besloot dat het weer eens tijd wordt voor een dagje struinen in de AWD.

Als ik om even voor tien uur mijn fiets bij Panneland stal, zie ik tot mijn grote ergernis echter al het eerste blauw tussen de wolken verschijnen. Dát hadden we niet afgesproken! Niets is zo onvoorspelbaar als het weer en tóch blijven onze meteorologen het proberen…

Nou ja, misschien blijft het beperkt tot een enkele opklaring en dus loop ik – in om geen tijd te verliezen – snel het duin in. Misschien heeft dit toch een voordeel en laten zandhagedissen en boomkikkers zich vandaag goed zien. Die houden wel van een beetje warmte. Mijn ‘eigen’ favoriete zandhagedissenplekje ligt in ieder geval nu nog niet in de zon, maar daar is dan ook niets te beleven. Dan maar even kijken op de plek, die bij de meute het meest populair is.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Op weg daar naartoe zie ik echter een ander leuk foto-onderwerp: een St,Jacobsvlinder. Zittend op een stokje en kennelijk nog niet voldoende opgewarmd om weg te vliegen.

2016-05-11 10-11-31 - IMG_7174_1080p
St. Jacobsvlinder

Hij blijft onverstoorbaar zitten als ik steeds dichterbij kom en ook als ik het stokje in een voor mij wat gunstiger positie manoeuvreer.

St.Jacobsvlinder
St.Jacobsvlinder 2

Ik kan met hem doen wat ik wil: hij gaat niet van zijn stokje!

St.Jacobsvlinder
St.Jacobsvlinder 3

Je kan het bij zo’n vlinder natuurlijk niet zien – de ogen zijn altijd open – maar ik denk dat-ie nog in diepe slaap verkeert.

St.Jacobsvlinder
St.Jacobsvlinder 4

Ik vind het wel genoeg zo en leg het stokje voorzichtig weer terug in het gras. Ik maak tot slot nog even een close-upje: niet omdat het moet (want echt mooi vind ik het niet), maar omdat het kan…

St.Jacobsvlinder
St.Jacobsvlinder – close up

Op weg naar de hagedissenbosjes begint de hoeveelheid zon inmiddels al behoorlijk storend te worden. Niet alleen het licht wordt er zo niet beter op, ook de temperatuur loopt snel op. De hagedissen zijn dan ook al behoorlijk actief. Ik zie er verschillende tussen de bosschages rondstruinen, maar meestal niet op een fotogeniek plekjes. Ze zitten half onder en tussen het op de grond liggende blad en er zijn meestal storende grassprieten en takjes op de achtergrond. Een enkele keer valt het mee, zoals hier:

Zandhagedis
Zandhagedis (man) 1

Tot mijn verrassing zie ik ook een klein boomkikkertje op een takje, laag bij de grond zitten. Nou had ik al vaker gehoord dat ze ook hier zouden moeten zitten, maar ik kon ze nooit vinden. Speelt ook mee dat het hier meestal vrij druk is en dat dreigt het ook nu weer te worden. Ik maak nog net een paar slechte foto’s, waarna het gifgroene kikkertje wegspringt en verdwijnt tussen de dode bladeren.

Boomkikker
Boomkikker

Er komt een clubje dames mijn kant op – onder leiding van een jonge ‘boswachter’ – en begint de struiken al fotograferend af te struinen. Op zoek naar hagedissen (makkelijk), maar ook naar boomkikkers. Desgevraagd ben ik helaas zo stom om te verklappen waar ik er zojuist een zag en de ‘boswachter’ (niet van de AWD) begint het gebladerte om te woelen met een stok. Met succes, tenminste voor de dames, niet voor het kikkertje. Het beestje wordt naar een ‘leuk plekje’ gepest, hij raakt hem gelukkig nog net niet met de handen aan. (Ik had daar misschien wat van moeten zeggen, maar heb geen zin in ruzie) Mede hierdoor wordt het me te heet onder de voeten en ik besluit een veilig heenkomen te zoeken, maar niet voordat ik nog dit sfeervolle plaatje kan maken.

Zandhagedis
Zandhagedis (man) 2

Ik ga kijken op een paar andere plekjes. Er ligt hier volop dood hout en zandhagedissen zijn daar gek op. Zeker als de zon schijnt en die doet dat inmiddels al behoorlijk. Ze zouden nu dan ook wel tevoorschijn moeten komen. Niet alleen op deze specifieke plek, in de hele AWD kun je ze aantreffen. Kwestie van goed luisteren, want ze verraden zich meestal door het geritsel van de bladeren op de grond. Leuker voor de fotograaf is het natuurlijk als er eentje op zo’n oude boomstam gaat zitten.

Zandhagedis
Zandhagedis (man) 3

Gelukkig doen ze dat best vaak, want het is de ideale plek om op te warmen. Opvallen doen ze daarbij wel natuurlijk en dat is niet altijd even handig, maar wel weer voor de diersoorten die de hagedis op het menu hebben staan….

Zandhagedis
Zandhagedis (man) 4

Ik ga nu naar mijn eerder genoemd ‘eigen’ plekje. Ook hier genoeg dood hout, maar niet in het open veld. Een paar bomen zorgen – zeker in de ochtend – voor wat diffuse schaduw op – hopelijk – de juiste plekken. Ik ga eerst maar eens even rustig zitten op een boomstam in afwachting van wat komen gaat. Dat duurt niet lang, want al gauw is daar de eerste.

Zandhagedis
Zandhagedis 5
Zandhagedis
Zandhagedis 6

Er zitten er hier in ieder geval twee, want op een ander boomstam zit er inmiddels ook eentje. Twee bieden meer kansen dan één…

Zandhagedis
Zandhagedis 7

… maar je moet ook je aandacht op verschillende plekken houden. Opvallend is dat ik vandaag alleen maar groene mannetjes zie. Die vallen natuurlijk ook meer op.

Zandhagedis
Zandhagedis 8

Schuw zijn ze niet en als ze eenmaal aan je gewend zijn, zijn ze uitstekend te benaderen. Alle foto’s zijn dan ook gemaakt met de macrolens.

Zandhagedis
Zandhagedis 9

Ook mooi – misschien nog wel mooier – zo tussen het mos:

Zandhagedis
Zandhagedis 10
Zandhagedis
Zandhagedis 11

Een vrouwtje verschijnt ten tonele en een mannetje begint om haar heen te draaien: de inleiding van een paring? Het schijnt van wel, maar het komt er hier helaas niet van:

<klik op een miniatuur voor een grotere weergave>

Het vrouwtje klimt op een boomstam en verdwijnt weer uit beeld.

Zandhagedis
Zandhagedis (vrouw) 12

Ik moet het verder met de groene mannen doen. Niet heel erg, ik doe het graag zelfs.

Zandhagedis
Zandhagedis 13

Toch hou ik het op een gegeven moment wel voor gezien. De laatste voor vandaag is niet de lelijkste:

Zandhagedis
Zandhagedis (man) 14

De wolken zijn inmiddels zo goed als verdwenen en het wordt al behoorlijk warm. Een hele dag in het duin rondlopen heeft denk ik toch geen zin. Ik kan beter een rondje gaan fietsen…

Het is nu wel een beetje een groen blogje geworden met al die hagedissen. Gelukkig had ik die suffende St.Jacobsvlinder nog om mee te beginnen en kan ik eindigen met een roze bloempje, een reigersbekje (denk ik):

Reigeresbekje
Reigersbekje (?)

Volgende keer hopelijk weer wat meer variatie. Ik beloof niks. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

15 reacties op ‘Je moet van groen houden…

 1. Ah, wat een heerlijk blog weer! Ik moest lachen bij die doorkomende zon. Leuk dat je je daar niet op verheugde 🙂 Gelukkig had de Jacobsvlinder het zonnetje nog niet zo in de gaten. Maar hier is het echt nog te koud voor vlinders. Ik zie ze amper. Juli moet nog veel goed gaan maken. De foto van het boomkikkertje is niet slecht, hoor. Beetje dromerig zo. Maar die boswachter moet nog veel leren. Zoiets verwacht je eigenlijk juist niet van een boswachter. Prachtig, die hagedisjes.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Op de ons bekende plekken is het soms hinderlijk druk, of het nu gaat om hagedissen of boomkikkers. Nog hinderlijker is soms het gedrag van een aantal “liefhebbers”, zeker als de vegetatie er schrijnend door wordt beschadigd.
  Beide dieren kunnen fotogeniek zijn. Zoals je gemerkt hebt kunnen ze bij de juiste benadering voor mooie plaatjes zorgen.
  Groet, Kees

  Like

 3. Ik hou wel van groen, maar in deze blog vind ik rood-zwart ook mooi. Er zitten hele mooie zandhagedisfoto’s bij, ze hebben zich uitgebreid laten fotograferen. De st. Jacobsvlinder op het stokje doet het ook goed, vaak zitten ze laag in het gras omgeven door sprietjes. Ik ga even een paar favorieten noemen: hagedis 2 (mooi laag standpunt) , 9, 11 en 14.
  Ik heb zelf gemerkt dat het best lastig is om ze goed te fotograferen, zelfs als ze mooi poseren, die lange staart maakt het toch een uitdaging,bij de genoemde foto’s is het jou gelukt de hagedis er in zijn geheel op te krijgen (of deels achter de begroeiing) en dat vind ik toch wel het mooist.
  groetjes Ghita

  Like

 4. Hai Dick,

  Mooie serie van de zandhagedissen en vooral nummers 10 en 11 zijn zeer fraai. Nummer 14 is helemaal top vanwege de mooie positie van de hagedis. Goed om te zien dat de kikkertjes zich verspreiden door de AWD. Dat betekend dat het goed gaat met de populatie. Een jaar of drie terug was nog bij weinig mensen bekend waar ze te vinden zijn, maar inmiddels is het helaas een publiek geheim geworden. Daardoor krijg je de ellende van mensen die ze op gaan jagen en op gaan pakken. Wij mensen maken er toch altijd weer een ongelofelijke klerezooi van. Volgende keer zal je waarschijnlijk niet meer zo behulpzaam zijn en dat is weer jammer voor de echte liefhebber.

  Groet,
  René

  Like

 5. Hai Dick,

  Prachtige serie van de zandhagedissen, waarvan ik vooral foto’s 10 en 11 erg fraai vind. Nummer 14 is helemaal top met dat scherpteverloop. Goed om te lezen dat de kikkertjes zich zo flink verspreiden door de AWD. Dat betekent dat de populatie groeit. Ik weet nog goed dat een jaar of vier terug bijna niemand wist waar ze precies zaten en helaas is het nu een beetje een publiek geheim geworden. Jammer genoeg zijn er een hoop idioten die denken dat ze diertjes maar zo op kunnen jagen en mensen zoals jij en ik zullen in vervolg niet snel meer vertellen waar iets te vinden is. Heel jammer voor de mensen die wel goede bedoelingen hebben.
  Hele mooie serie foto’s weer.

  Groet,
  René

  Like

 6. Hoi Dick,
  sorry voor mijn late reactie maar we waren een aantal dagen even lekker weg.
  Ik zie alleen de foto’s van de St, Jacobsvlinder en de rest allemaal witte vierkanten met een rood kruis erin!!!!

  Like

 7. Mooi hoor zo’n groene blog, wat een prachtige beestjes zijn het toch. Zandhagedisman nr 2 vind ik het mooist, genomen vanuit een mooi standpunt en weer een softe achtergrond. Ook je verhaal erbij is weer leuk (nou ja niet van die boswachter natuurlijk) om te lezen. Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja…… nu zie ik de foto’s wel. Was zeker een storing oid. Je zag aan mijn meegezonden bestandje dat er alleen maar kruisjes stonden.
  Nu zie ik het groen en wat voor groen! Prachtige hagedissen in verschillende stadia. Ook hele mooie composities. Ik mag zo’n groen blogje graag zien 🙂
  Het bloemetje in je laatste foto is een “bermooievaarsbek”
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

  1. He, gelukkig. anders had je dit moois toch maar mooi gemist! Weet je zeker dat het om de bermooievaarsbek gaat? Die is namelijk vrij zeldzaam, groeit op ander plaatsen en is een stuk hoger…maar in ieder geval is het familie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.