Rovende Roodhalsfuten en Zingende Zangers

Het zeegat uit...?

13 april 2016 – IJmuiden, Zuidpier en Kennemermeer

Een graadje of 15, redelijk zonnig en amper wind: dat lijkt ideaal weer voor een dagje naar zee. Het IJmuiderstrand, het Kennemermeer en de Zuidpier in dit geval. Vaak is daar niets bijzonders te beleven, soms kan je er een onverwachte ontmoeting hebben. Een mooie foto maken van iets gewoons kan al een hele opgave zijn, maar ik hoop natuurlijk stiekem op het laatste…

Ik vertrek na de ochtendspits, zodat ik om half tien ter plaatse ben. Nou de natuur nog. Ondanks dat het mooi weer is, is het erg rustig op het strand. Weinig mensen en op het gedeelte van het strand dat tegen de pier aan ligt ook geen loslopende honden meer. Dat mag namelijk niet meer, een teken dat het badseizoen er aan komt. Echter… ondanks dat er geen honden en bijna geen mensen zijn, zie ik óók geen vogels op het strand. Dan maar meteen de pier op om daar mijn geluk te beproeven. Hier is het wel wat drukker, voornamelijk met mooi-weer-vissers. Het is hier dan ook prima uit te houden.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Tussen de pieren zie ik een koppeltje baltsende futen. Ze zitten hier vaker, maar het blijft toch vreemd deze dieren op zee te zien. Het water is nog net niet zo glad als een spiegeltje, maar zo rustig als nu zie je het hier zelden.

Futen
Futen

Gelukkig zet het balsritueel niet echt door. Het blijft bij een beetje kopschudden en dan gaat ieder weer zijns weegs. Ik vind het niet erg, ze zitten toch voor het goede te ver weg.

Kopschudden
Kopschudden

Dit is echter al meer dan ik dit jaar aan baltsende futen ben tegen gekomen.

Ondanks dat er vrijwel geen wind staat, probeert iemand met een zeilboot het zeegat te kiezen. Een tweetal Zilvermeeuwen ziet het gebeuren:

Het zeegat uit...?
Het zeegat uit…?

Het is vermakelijk om te zien hoe ze net als Statler en Waldorf, de twee oude mopperaars uit de Muppetshow, er commentaar op lijken te hebben:

Statler en Waldorf
Statler (of Waldorf): “Ha, ha, ha… daar gaat er één zeilen! Die durft!”

Een paar minuten later:

Waldorf of Statler
Waldorf (of Statler): “Als je even niet oplet is-ie toch weg… hij zal toch niet gezonken zijn?”

Vooralsnog zie ik niets anders dan wat meeuwen op de pier en ook in het water gebeurt niet veel. Er zwemt nog wel het één en ander tussen de pieren, maar te ver weg om te zien wat het is. Maar het is lekker weer en ik wandel rustig een rondje om de het lichtbaken op de kop van de pier en zie dat ook de vissers het rustig hebben. Ik spreek een overduidelijke vogelaarster even aan, maar die heeft alleen een Middelste Zaagbek gezien. ‘Alleen maar’… ík nog nooit!

Maar dat laat niet lang meer op zich wachten, want op de terugweg maak ik dit bewijsplaatje. Duidelijk anders dan de Grote Zaagbek en overduidelijk een mannetje:

Middelste Zaagbek
Middelste Zaagbek (man)

Omdat de zeespiegel nu écht zijn naam eer aan begint te doen, valt het plaatje me nog niet eens tegen.

En dan nu het hoogtepunt van deze dag: er dobberen twee zwemvogels langzaam in mijn richting en komen dicht genoeg bij om ze duidelijk te herkennen als redelijk zeldzame Roodhalsfuten. Ik had al plaatjes voorbij zien komen en wist dat er hier minimaal één zat, maar ik zie er nu twee! En duidelijk in zomerkleed, dus op zijn mooist!

Roodhalsfuut
Roodhalsfuut

Of op haar mooist, dat kan ook. Volgens mij zijn man en vrouw namelijk niet van elkaar te onderscheiden. Ik weet dan ook niet of ik hier met een ‘stelletje’ te maken heb. En met stelletje bedoel ik dan: twee in principe voor nageslacht kunnen zorgende vogels… Niet dat het uitmaakt, want broeden doen ze in Nederland zelden. Hier is de andere:

Roodhalsfuut
Roodhalsfuut

Het lijkt er even op dat ze een poosje op dezelfde plek blijven rondhangen. Een teken voor mij om te proberen een lager standpunt te zoeken. Tussen de enorme betonblokken zak ik zover mogelijk af op zoek naar een plekje waar je nog veilig kunt staan. Ik ben niet zo’n held, dat is duidelijk…Niet ‘alles voor het mooie plaatje’! Toch vind ik dit al een stuk beter en gelukkig voor mij hebben de futen bedacht om hier de lunch door te brengen. Om en om duiken ze onder water om telkens weer boven te komen met steeds eenzelfde visje.

Roodhalsfuut met lunch
Roodhalsfuut met lunch

Ik dacht eerst dat ze aaltjes vingen, maar het blijkt om Botervisjes te gaan. Die ken ik wel van naam, maar had ze nog nooit gezien. Dacht ook eerlijk gezegd dat dat iets heel anders was. Weer wat geleerd vandaag!

Roodhalsfuut met Botervis
Roodhalsfuut met Botervis

Het is kennelijk een goed stekkie, want de ene na de andere wordt boven water gehaald en na een lichte worsteling vakkundig naar binnen gewerkt. Prachtig om te zien. Komt nog bij dat ik – ondanks de afstand en dank zij licht en water – heel aardige plaatjes kan schieten. In ieder geval aardig wat en ik ben er dan ook best blij mee. Nog een paar in onderstaande miniserie…

<klik op de eerste miniatuur en scroll dan verder>

…en één van de hoofdrolspelers tot besluit:

Roodhalsfuut
Roodhalsfuut

Op een gegeven moment besluiten ze steeds verder weg te zwemmen en komen buiten bereik van mijn camera. Ik klauter de pier weer op en ga langzaam richting strand. Ik speur ondertussen nog steeds het water af en hoop op een zeehond, maar helaas. Ik ben ook al genoeg verwend! Misschien krijg ik bij het Kennemermeer nog een toetje in de vorm van een Blauwborst of Baardman (beide hier onlangs nog waargenomen)…

Eerst maar eens een bankje op te zoeken, want ik heb er honger van gekregen. Na mijn energieniveau weer op peil te hebben gebracht, begin ik aan een rondje meer. Ik hoor de Tjiftjaf, maar zie hem niet. Ik probeer wat met Wilgenkatjes in tegenlicht. Met de telelens op 210mm en met 1.67eV overbelichting:

Wilgenkatjes in tegenlicht
Wilgenkatjes in tegenlicht

Waar die mooie achtergrond vandaag komt, weet ik niet meer, maar ik vind het niet onhebbelijk.

Ik hoor een vogeltje prachtig zingen en als ik achterom kijk, zie ik hem zitten: een Blauwborst! Kilometers ver weg, dus het worden geen plaatjes zoals in mijn Rietputtenblog. Door het ‘opgewonden standje’ en de compositie toch de moeite waard om hier even te laten zien. Het hoeft niet altijd close:

Blauwborst
Zingende Blauwborst

In de hoge bomen aan de andere kant van het meer wordt ook druk gezongen. Door een Fitis deze keer:

Zingende Fitis
Zingende Fitis

Eenmaal langs de rietkragen lopend hoor ik weer ander gezang. Ik ben nog niet zover dat ik alle vogels daaraan kan herkennen, maar met een plaatje erbij lukt dat wel. Het is en Rietgors die deze keer ontzettend zijn best doet, jammer genoeg nog wat ver weg:

<klik op een cirkel voor grotere weergave>

Al met al toch een lekker toetje. Ik heb mijn rondje gemaakt en moest maar weer eens op huis aan. De zomer zal wel voorbij zijn als ik hier weer terug kom… Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

 

8 reacties op ‘Rovende Roodhalsfuten en Zingende Zangers

 1. Vanaf april ga ik zelden meer naar de pier. Meestal is het er tamelijk stil met vogels. Jij hebt het wel getroffen met de roodhalsfuut. Prachtige omstandigheden hebben er mede voor gezorgd dat je een aantal mooie plaatjes heb kunnen maken.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  dit is toch wel een prachtige ontmoeting met die Roodhalsfuten!
  Je kon ze dan ook mooi dichtbij platen en wat gaaf die met dat visje!
  Een Roodhalsfuut is al een zeldzaamheid en dan nog met prooi ook!
  Je zingende fitis mag er ook zijn net als je andere foto’s.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, de zuidpier, ik ben er dit jaar nog niet geweest maar het kan daar van alles zijn, of helemaal niets….maar jouw middelste zaagbek en roodhalsfuut zijn toch zeker de moeite waard, vooral die laatste met zijn prooi vind ik er prachtig op staan. Ook de vogeltjes die zo luid zitten te zingen vind ik prachtig.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Je moet gewoon eens iets vroeger naar de Zuidpier gaan ;-). Ik ga altijd bij zonsopgang en dan is de kans een stuk groter op leuke soorten. Maar deze keer heb je het wel echt getroffen. Een paartje roodhalzen en een zaagbek. Vooral de roodhalsfuten heb je erg fraai te pakken. Mooi ook de foto van de katjes en de blauwborst.

  Groet René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.