Voorjaar in Elswout

31 maart en 28 april 2016, Landgoed Elswout, Overveen

Landgoed Elswout is zo’n twee keer per jaar vaste prik: in het voorjaar lokken de vele bloeiende stinzen(of stinsen)planten en in het najaar zijn de herfstkleuren daar bijna niet te negeren. Dit voorjaar ging ik er twee keer naartoe, de eerste keer vooral voor de Bosanemonen, de tweede keer voor de Kievietsbloemen.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

31 Maart was het redelijk voorjaarsweer: graadje of 10-12, wisselend bewolkt en niet al te veel wind. In principe goed voor macrofotografie, dus hop, op de fiets naar Overveen. Ik stort me direct op de Bosanemonen. Het lijkt wel of er minder staan dan vorig jaar en veel zijn al bijna uitgebloeid of anderszins gehavend. Vreemd, want het seizoen is net begonnen…

Bosanemoon
Bosanemoon 1

Op zoek naar bijzondere plaatjes probeer ik een dik uur allerlei standjes, maar kan het niet echt vinden. Ze staan niet goed ten opzichte van elkaar of er is geen mooie achtergrond. Dit gaat het niet worden vandaag. Ik kom niet verder dan wat ‘gewone’ plaatjes van een scherp Bosanemoontje met ander Bosanemoontje onscherp voor of achter. Zie onderstaande miniserie:

Slecht twee plaatjes zijn wat dat betreft afwijkend en daarom ook gelijk meer naar mijn zin. De eerste vooral door de achtergrond. Het rechtse Anemoontje had qua compositie misschien wel iets meer naar binnen gemogen…

Bosanemoon
Bosanemoon 7

De tweede vanwege het wazige sfeertje, veroorzaakt door het door de bladeren heen fotograferen, een inmiddels bekende truc:

Bosanemoon
Bosanemoon 8

Hierna geloof ik het verder wel voor vandaag en ga op zoek naar andere slachtoffers. Die vind ik al gauw, want als ik me omdraai zie ik een veldje met roze bloemetjes die ontzettend veel weg hebben van Sneeuwroem. Het blijkt dan ook de roze variant te zijn:

Roze Sneeuwroem
Roze Sneeuwroem

De bloemen worden druk bezocht door wat bezige bijen, maar het lukt me na veel pogingen er eentje te vangen:

Roze Sneeuwroem met honingbij
Roze Sneeuwroem met honingbij

De eerste ‘beestjes’-macro van dit jaar is binnen. Nou nog een keertje een vliegende bij…

Zoals de oplettende kijker al zou hebben kunnen zien, staat er in de achtergrond ook blauwe Sneeuwroem:

Blauwe Sneeuwroem
Blauwe Sneeuwroem

Op een ander veldje is de Oosterse Sterhyacint goed vertegenwoordigd. Ik heb in het begin van het seizoen altijd wat moeite om die twee soorten uit elkaar te houden, maar het gaat steeds beter. Ik doe eens gek en probeer wat met de groothoeklens (18mm):

Oosterse Sterhyacint
Oosterse Sterhyacint

Ik weet zelf niet goed wat ik ervan moet denken. Echt fantastisch vind ik het (nog) niet… Gauw de macrolens er maar weer op en verder.

Lenteklokjes en Stengelloze Sleutelbloemen laat ik aan me voorbij gaan. Ik probeer nog wel even wat met een groepje Speenkruid:

Speenkruid
Speenkruid 1

Tot slot moeten ook de Zomerklokjes er aan geloven. Grote bossen te grote planten naar mijn zin, maar je moet toch wat. Het levert de volgende drie niet onaardige kiekjes op:

< Klik op een miniatuurtje voor een grote weergave>

 

28 April was het wat het weer betreft andere koek: een stuk zonniger, maar ook frisser. ’s Nachts had het gevroren en gehageld en aangezien de auto niet in de garage stond (dom, dom, dom), wordt het ruiten krabben geblazen, niet mijn favoriete hobby. Het kost gelukkig niet al teveel tijd, zodat ik nog ruim voor zonsopkomst Elswout binnen loop. Op een voor mij onmogelijk tijd van 6 uur begin ik de aanwezige Kievietsbloemen te verkennen. Ik zoek geschikte exemplaren voor een rustig kiekje. Er staan er gelukkig niet al teveel, hetgeen het allemaal wat makkelijker maakt. Ik markeer sommige exemplaren door er iets bij te leggen (tas); soms is dat niet nodig, want dan ligt er al iets bij: een hondedrol bijv.! Oppassen dat ik daar niet in ga liggen straks!

De zon is inmiddels boven de horizon uitgekomen, maar niet boven een dikke donkere wolkenpartij. Een gehoopte mooie zonsopkomst krijg ik vandaag niet, maar dauwdruppels zijn wél aanwezig. Toch maar vast beginnen met kieken:

Kievietsbloem
Kievietsbloem 1

En dan lijkt het toch te gaan gebeuren. Een half uur na zonsopkomst komt de zon eindelijk achter de wolken vandaan en werpt zijn warme licht op de Kievietsbloemen.

Kievietsbloem
Kievietsbloem 8

Dat is meteen een heel ander gezicht! Nu wordt het zoeken naar lichtbolletjes veroorzaakt door de op de dauwdruppels vallende zon. Voorlopig moet ik het doen met het licht van passerende auto’s op de achtergrond. Ook leuk!

Ik probeer – zo lang de zon schijnt en het licht nog mooi is – zoveel mogelijk te kieken en hol van tas naar hondendrol en weer terug. Het is gewoon stressen als je niet uitkijkt! Vaak krijg ik niet wat ik wil, soms zie ik gave effecten, vooral in tegenlicht:

Kievietsbloem
Kievietsbloem 9 in tegenlicht

Rond de klok van 8 uur is het wel gedaan en zie ik ook geen mogelijkheden meer. Om half 9 zit ik dan ook alweer thuis en leg gauw mijn natte broek, rijstzak en vooral de camera te drogen. Dat is het voordeel van vroeg opstaan: je hebt nog een hele dag voor je!

Ik blijk toch nog een aanzienlijke opbrengst bij elkaar geschoten te hebben. Na strenge selectie blijft daar nog een kleine dertig blogwaardige plaatjes van over. Ik kan uiteraard weer geen keus maken, vandaar de onderstaande serie. Klik op een miniatuur, scroll verder en kijk:

Het is deze keer een erg lang blogje geworden, met vooral veel foto’s. Normaal gesproken had ik hier best twee blogjes van kunnen maken, maar gezien mijn achterstand probeer ik het even op deze manier. Hopelijk schrikt het niet teveel af. Bedankt voor het lezen, het kijken en vooral voor het uithoudingsvermogen.

 

Advertentie

11 reacties op ‘Voorjaar in Elswout

 1. Ik vind het knap hoor dat spelen met de macrolens, iets wat ik echt nog onder knie moet krijgen. Wat jij ‘gewone’ plaatjes vindt vind ik al heel mooi hoor! ik vind het een prachtige serie en nooit teveel foto’s wat mij betreft!

  Geliked door 1 persoon

 2. De twee roze sneeuwroem foto’s vind ik het mooist en de hoogkant blauw is ook heel gaaf hoewel ik qua kleur bloem persoonlijk meer val op de roze variant.
  Kievitsbloemen zijn een heel gaaf en ik heb ze nog nooit gezien. Mooi gespeeld met het licht in die serie en ook de druppels erop maken het nog een beetje extra mooi.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat zijn wel weer héél véél kievitsbloemen 😉 Maar het is interessant om te zien hoe verschillende standpunten en lichtomstandigheden tot steeds weer andere beelden kunnen leiden.
  En knap dat je zo vroeg was!!

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit is inderdaad wat je noemt een goed gevuld blog! Ik vind het tweede deel fotografisch het mooist. Vooral door de betere lichtomstandigheden. Je hebt je aardig kunnen uitleven met de kievitsbloemen.

  Maar ook de roze sneeuwroem kan mij bekoren. Zo’n beetje geeft dan net nog wat extra’s.

  Gr. René

  Like

 5. Hai Dick,

  Een serie met een behoorlijk groot aantal knappe platen.
  Die kievitsbloemen spreken mij het meest aan. Ik dacht altijd dat je daarvoor richting het oosten van het land moest, maar ze blijken dus ook dichterbij te groeien. Een zeer fotogenieke bloem en vooral de foto’s met het warme ochtendlicht zijn schitterend. Zo wil ik ze ook graag hebben!
  Heel knap gedaan Dick.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Echt weer een heel mooi en sfeervol blog.
  Ik wil alle jaren een keer naar Elswout maar om de een of andere reden (welke weet ik niet hahahahaha…) komt het er dus nog steeds niet van.
  De Kievitsbloemen zijn geweldig en die heb je ook supermooi gefotografeerd. De Roze Sneeuwroem
  vind ik heel bijzonder. Nog nooit gezien eerlijk gezegd. Prachtig ook om de kievitsbloem in het gouden uurtje te zien! Echt supermooi!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Vroeg op, veel gefotografeerd, geen hondenpoep op je kleding en nog vroeg weer thuis ook. Heb je nu de smaak van vroeg opstaan te pakken? Je hebt een flinke oogst aan mooie beelden gescoord. Bloemen mooi op de foto zetten is iets wat je goed beheerst.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.