Vijver Vermaak

April 2016 – Achtertuin

Al een dikke 25 jaar ligt er een vijver in onze achtertuin, eerst in een wat speelsere vorm, sinds 2009 in een moderne, strakke uitvoering. Niet supergroot, maar groot genoeg (1 x 4 m) om een moerasdeel, een ondiep deel en een dieper gedeelte te realiseren. Behalve het af en toe terugsnoeien van al te uitbundig groeiende (water)planten, verwijderen van dood materiaal (blad) en overmatige (draad)algen, doen we er niets aan. Enkel kijken wat er allemaal in en om leeft en groeit: badderende vogels, juffertjes, salamanders, kikkers, padden en goudvissen. Dat laatste was een foutje, hadden we misschien beter niet kunnen doen. Ondanks de af en toe langskomende blauwe reiger én het feit dat we ze niet voeren, houden ze zichzelf keurig in stand en eten daarbij jaarlijks honderden kikkervisjes, libellenlarven en wat al niet meer. Het lijkt wel een natuurlijk evenwicht en het water is – meestal – redelijk helder.

Al vanaf het eerste begin brengen diverse amfibieën een bezoek aan onze vijver om zich er voort te planten: eerst vooral bruine kikkers, later – helaas, want nogal lawaaiig – ook groene kikkers en de laatste jaren ook padden. Zelfs salamanders hebben er een plekje gevonden. De paartijd van de bruine kikker ligt rond de eerste twee weken van april. Of het nou een koud of warm voorjaar is, meestal verschijnen de eerste exemplaren eind maart, begin april (tijdens een regenachtige nacht) en vaak is er op 6 april ( de verjaardag van onze dochter) de eerste dril geproduceerd.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Dit jaar zijn ze er al een paar dagen – merkbaar aan hun zachte geknor – als op 3 april, tijdens een lichte regenbui, een mannetje op de vijverrand gaat zitten. Heel hard regent het niet en ik durf mijn dure apparatuur er wel even aan bloot te stellen. Camera op ooghoogte voor een echt kikvorsperspectief:

Bruine kikker
Bruine kikker (man)

Best mooi zijn ze eigenlijk en net als bij de heikikkers verkleuren de mannen in de paartijd – zij het in mindere mate –  naar blauwachtig.

Ook de volgende dag vallen er geregeld regen- en hagelbuien en ook nu klimmen ze weer op de kant, deze keer met partner en al. Ik maak een – min of meer – frontale foto om de stevige houdgreep van de man te tonen:

In de houdgreep
In de houdgreep

Op 6 april hebben we het eerste dril en in de dagen daarna maak ik daarvan verschillende foto’s.  Niet eenvoudig om te doen -de camera ligt af en toe zowat ín het water! – maar het levert een aantal leuke platen op, met steeds weer een iets andere sfeer.

Kikkerdril
Kikkerdril 1

Bekijk de volgende mini-serie door op een miniatuur te klikken>>>

De berg kikkerdril in de vijver groeit met de dag. De heren kikkers die hun taak volbracht hebben, houden in de dagen die volgen trouw de wacht bij hun toekomstige kroost.

Wakende kikkers
Wakende kikkers

Op één van die dagen is het tamelijk zonnig en aangezien de vijver dan het grootste deel van de dag vol in de zon ligt, is dat niet echt gunstig. Ik  gooi echter mijn ‘imposante lichaam’ in de strijd en kan zodoende zelf voor wat schaduw op de juiste plaats zorgen. Onder bepaalde gunstige hoek weerspiegelt de blauwe lucht op de glanzende kikkerkopjes en lijken ze misschien wel blauwer dan een heikikker…

Blauwe bruine kikkers
Blauwe bruine kikkers

De bolle kikkerogen blijken ook prima inzetbaar voor het maken van selfies met frog-eye effect:

Selfie in kikkerperspectief
Selfie in kikvorserperspectief

Als bijvangst blijkt dat er ook Springstaartjes in onze vijver leven, minuscule insecten (de meeste 1-2 mm groot) waar ik tot voor kort nog nooit van had gehoord. Net als bij vele andere insectenklassen bestaan er weel vele honderden soorten en is determineren vrijwel onmogelijk voor een leek. Een setje tussenringen zou misschien kunnen helpen… Nu kan ik er niet meer van maken dan dit:

Springstaart op kikker
Springstaart op kikker

Er bestaan erger dingen op de wereld, zelfs in onze achtertuin: een vrouwtje bruine kikker die de vijver verlaten heeft en op het punt staat te vertrekken, ziet er behoorlijk gehavend uit. Een deel van de inwendige kikker is verhuisd naar de buitenkant.

Gehavend vrouwtje
Gehavend vrouwtje

Of dit het gevolg is van iets te fanatiek paren en/of eieren leggen, weet ik niet, maar het lijkt me geen prettig gevoel. Het biedt zeker geen prettige aanblik. Dan maar weer gauw terug naar de blauwe mannen.

Klik op één van onderstaande miniaturen voor een grote weergave van een korte miniserie>>> 

Enkele dagen later begint er in het oudste dril al iets te ontstaan dat een beetje weg heeft van kikkervisjes:

Kikkervisjes in aanbouw
Kikkervisjes in aanbouw

En ook de eerste groene kikker – ze overwinteren in de vijver – is inmiddels ontwaakt uit zijn winterslaap. Het zijn echte langslapers en dat spreekt mij uiteraard wel aan.

Groene kikker
Groene kikker

Toch vind ik het wat minder sympathieke beestjes, maar enkel en alleen in de maanden mei en juni. Ze kunnen dan namelijk een ongelooflijke hoeveelheid lawaai produceren. Het geluid van elk overvliegend vliegtuig, passerende brommer of auto of ander lawaaierig apparaat proberen ze te overstemmen en dat lukt ze vaak vrij aardig! Ook ’s nachts gaan ze behoorlijk tekeer, waarbij het wel helpt dat ook een paar huizen verderop een vijver met hetzelfde probleem is. Hoewel ik de naaste buren nog niet heb horen klagen, probeer ik er jaarlijks een aantal te vangen en ze aan te bieden aan de ooievaars  in de aan onze wijk grenzende rietlanden. Maar allemaal krijg je ze niet te pakken: ze zijn te snel en kunnen lang onder water blijven. Bovendien heb ik het idee dat ze gewoon weer terug komen en – hoewel ik nog nooit dril van ze gezien heb (het schijnt dan ook erg klein te zijn) – jongen ze ook vrolijk aan. Het houdt je van de straat zullen we maar zeggen…

Tot slot nog een kikvorsselfie:

Selfie
Selfie

Als dit blogje de lucht in gaat is het dus een vrolijke boel in de achtertuin en zwemmen er honderden kikkervisjes rond in de vijver. Bruine kikkervisjes! Bedankt voor het lezen en kijken.

Advertentie

14 reacties op ‘Vijver Vermaak

 1. Eigenlijk vind ik bruine kikkers helemaal niet zo mooi maar na het kijken van jouw foto’s ben ik daar heel anders over gaan denken. Wat heb je die ogen super scherp en gedetailleerd in beeld gebracht. Echt super gedaan.
  Groene kikkers maken dan wel veel geluid maar daar houd ik wel van … Heb er hier tientallen. Een paar jaar geleden telde ik er een keertje meer dan honderd :-0

  Het kikkerdril heb je ook heel origineel op de foto gezet. erg mooi met die lichtval en spiegelingen. Ik geloof niet dat ik iemand al eens dril op deze manier heb zien presenteren. Top !

  Geliked door 1 persoon

 2. Als ik deze prachtige foto’s zie en je relaas lees wil ik meteen ook weer een vijver in de tuin! Geweldig die selfies, prachtig scherp en kunstzinnig de foto’s van het kikkerdril.
  Wat ik mis is een totaalplaatje van de vijver, daar ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar 😉

  Like

 3. Een fantastisch mooi blog Dick en het leest ook zo lekker weg. Prachtig dat je dit in je achtertuin hebt en helemaal dat je het eigenlijk ongemoeid laat. Dan ontstaat er echt een subcultuur die zichzelf in stand houdt. Ik ken iemand bij mij in de buurt die ook zo’n vijver heeft, maar daar zitten ook nog eens stekelbaarsjes in. Het leuke is, is dat die vijver dus ontdekt is door een ijsvogel en die komt regelmatig een visje vangen. Dat zou toch helemaal super zijn, als je dat voor elkaar weet te krijgen. Je eigen ijsvogelhut in je tuin. Je hebt hier wel eventjes een serie neer gezet, waar ik toch wel een beetje jaloers op ben. Mooie standpunten en de kansen prima benut.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb in het begin een poging gewaagd er stekelbaarsjes in te krijgen, maar toe bleek er ineens een 25cm grote snoek in rond te zwemmen!

   Like

 4. Wat een originele manier om de kikkers en en hun levenscyclus in beeld te brengen. Het is niet makkelijk in de vrije natuur om een standpunt te vinden waarmee je dit soort beelden kunt maken. Een eigen tuin biedt dan prima mogelijkheden, waar je uitstekend gebruik van gemaakt hebt. Gisteren zag ik een programma van David Attenborough op tv over kikkers waar soortgelijke beelden van dril te zien waren. Jouw beelden deden er niet voor onder.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Allemachtig!!!! Wat een onwijs mooie serie van deze kikkers en hun dril. De kikkers zelf zijn prachtig van kleur en deze heb je echt zo mooi helder dat ik er ademloos naar heb zitten kijken. Onwijs leuk om jezelf te zien in het oog van die kikker 😀 De serie van het kikkerdril is echt prachtig gefotografeerd. Ik ben dan ook echt diep onder de indruk van deze schitterende reportage. Mijn welgemeende complimenten.
  Groetjes, Helma

  PS Het zonnedauw is inderdaad op het bekende plekje in de AWD gefotografeerd 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,

  Een fantastisch mooi blog van deze kikkersoorten, bij sommige foto’s zie ik je in het oog van de kikker bezig. Bruine kikkers kleuren in de paartijd inderdaad ook behoorlijk blauw is mijn ervaring, soms zijn ze niet te onderscheiden van heikikkers. Heb juist de afgelopen weken ook een nieuwe tuinvijver aangelegd, de mijne was inmiddels 18 jaar oud en het folie was gaan lekken. Pfff…wat een werk, vijver is 6X5,5 mtr. en moest van plm. 50 cm. naar 1 meter worden uitgegraven. Nu maar hopen dat alles weer snel terugkomt, trof bij het opruimen van de oude vijver ook groene en bruine kikkers, gewone padden, alpenwatersalamanders en libellenlarven.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat heerlijk als je zo’n serie gewoon in eigen tuin kunt maken. Lijkt me trouwens sowieso fantastisch om gewoon van het vijverleven te kunnen genieten.
  De foto’s van het kikkerdril vind ik ware kunstwerkjes!

  Groetjes Loes

  Like

 8. Geweldig mooi weer, wat een fraaie plaatjes heb je weer in je blog ! Wel lekker als je zo afentoe je camera kan pakken en in je eigen tuin zulke mooie plaatjes kan schieten, zelfs van kikkerdril kun je nog iets moois maken…….Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.