IJsvogels in Actie

23 maart 2016, Amsterdam

Als gevolg van de zachte winters van de laatste jaren neemt de ijsvogelstand in Nederland behoorlijk toe. De kans dat je een blauwe flits voorbij ziet komen, is daardoor aanzienlijk vergroot, ze mooi fotograferen blijft even lastig.

Aan het eind van de vorige zomer had ik in Amsterdam een plekje ontdekt waar redelijk makkelijk ijsvogels te spotten waren. In de natuur is niets gegarandeerd, maar een hutje vlakbij een ijsvogelbroedwand biedt wel perspectief. Het broedseizoen liep toen ten einde, dus – hoewel er zich wel ijsvogels lieten zien – was er niet veel sprake van actie. Ik was uiteraard super gelukkig met mijn eerste mooie ijsvogelplaatjes, maar als die horde eenmaal genomen is, wil je uiteraard meer.

Nadat ik eind maart eerst informeerde naar de stand van zaken, reserveerde ik voor de tweede keer een plekje in de betreffende hut. Er was sprake van inleidende activiteiten voor een op handen zijnde soortvermeerdering, dus wie weet wat voor moois zich allemaal voor mijn lens zou gaan afspelen. Een visoverdracht zou geweldig zijn…

Helaas waren de weersvooruitzichten voor die betreffende dag niet geweldig. Bewolkt, misschien zelfs wel wat regen en weinig kans op een zonnetje. Toch maar rond zonsopkomst mijn plekje in de hut opgezocht en nu maar hopen…

< TIP1: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

< TIP2: voor degene die niet het hele verhaal wil lezen, maar alleen de plaatjes wil zien: scroll snel door naar beneden en klik op de link onderaan de pagina >

Na slechts kort te hoeven wachten, kwam de eerste vogel aangevlogen, een mannetje:

2016-03-23 07-14-31 - IMG_0006_1080p
IJsvogelman

Na een kort verblijf op de stok ging hij er weer vandoor om kort daarna afgelost te worden door een vrouwtje. Ze dook het nest in, deed nog wat graafwerk en kwam even bijkomen van het werken, de zandresten nog aan haar snavel.

IJsvogelvrouw
IJsvogelvrouw

Hiermee zijn de hoofdrolspelers van vandaag voorgesteld. Gelukkig zijn de acties nog beperkt, want er is maar weinig licht en sluitertijden kunnen niet veel korter dan 1/50s…

Man en vrouw wisselen elkaar keurig af: daar is hij weer. Het licht is al iets beter geworden:

Hij weer
Hij weer

Ondanks dat er nog geen actie is, toch plaatjes waar ik al blij mee ben. Voor hetzelfde geld zit je de hele dag tegen zo’n stok aan te kijken 😉

Het is toch best een mooi stel zo: als het wat wordt, zou dat best eens hele mooie kindertjes op kunnen leveren. Als zij weer op de stok zit en hij even van huis is, reageert ze toch wel enigszins opgewonden als hij weer in de buurt is:

Opgewonden standje
Opgewonden standje

Of is het meer een lelijke reactie in de trant van: “Waar blijf je nou?” of  “Wordt het nog wat met die vis?” In ieder geval zoekt hij voorlopig eerst een veilig plekje op aan het uiterst einde van de stok.

Op veilige afstand
Op veilige afstand

Ondertussen gaat zij het nest nog maar weer een beetje verder uitgraven. Het weer wordt er niet beter op: het regent zelfs (druppels zijn zichtbaar op de foto) als ze met de bek vol zand weer op de tak landt:

Graafwerk gedaan
Graafwerk gedaan

Als de snavel weer schoon is, kruipen ze langzaam maar zeker dichter naar elkaar toe. Dichtbij genoeg om ze samen in beeld te krijgen en wat is er nou leuker dan een ijsvogel? Inderdaad: twee ijsvogels!

Dichter en dichterbij
Niet dichterbij!

“Niet té dichtbij, hè!”, lijkt ze te roepen. “O nee?… dát zullen we nog wel eens zien…”, zie je hem denken.

O nee?... dát zullen we nog wel eens zien...
O nee?

Als een man eenmaal iets in zijn kop heeft, is er geen houden meer aan en voor je het weet, lijkt het onverwachte te gebeuren: hop, er bovenop! Het is slechts een probeersel en zij wil er nog niets van weten! De liefde van de vrouw gaat hier door de maag: eerst vis!

Probeerparing
Probeerparing

Ook ik had hier nog niet zo gauw op gerekend! De camera ratelt wel, maar met een sluitertijd van 1/125s krijg je geen scherpe actiebeelden natuurlijk. De ISO had hier nog flink omhoog gemoeten, maar ja… daar is nu geen tijd meer voor. Dit is voorlopig nog het beste plaatje. Het duurde alles bij elkaar nog geen twee seconden, maar misschien krijg ik nog een tweede kans.

Ze geeft hem nog een sneer na – zo lijkt het – en dan gaat ze er vandoor.

2016-03-23 09-07-34 - IMG_0351_1080p
Sneer?

Nadat er een half uurtje niets te beleven is, komt de man weer naar de stok. Het licht is nu eindelijk wat beter.

2016-03-23 09-24-37 - IMG_0395_1080p
Op de uitkijk

het vrouwtje is kennelijk niet ver uit de buurt. Hij heeft haar duidelijk in de smiezen en maakt zich groot. Indruk maken?

2016-03-23 09-24-38 - IMG_0400_1080p
Indruk maken?

Prachtig, dat blauwe verenkleed. Komt zo goed tot zijn recht.

Even later komt zelfs de zon er voorzichtig bij. Omdat de boom waaronder het nest zich bevindt nog niet in het blad zit, is dit misschien niet zo gunstig. Hopelijk wordt het licht niet te fel: het is ook niet gauw goed! Ook de wind steekt duidelijk zichtbaar op:

2016-03-23 09-40-31 - IMG_0427_1080p
Windkuif

Een tijd lang gebeurt er niet veel anders dan in en uit het nest vliegen en een beetje graven. Dat moet natuurlijk ook gebeuren, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat manlief een vette vis gaat vangen voor zijn vrouwtje. Plots duikt-ie naar beneden – vlak onder de hut en buiten beeld – en komt terug met een enorme baars in zijn bek:

Beet!
Beet!

Kijk, dat begint ergens op te lijken. Ik weet niet wat voor bedoeling hij er mee heeft, maar deze vis lijkt me iets te groot en te sterk. Het lukt de vogel niet de vis buiten westen te meppen…

Geworstel
Geworstel

… en na een poosje worstelen om de vis in een eetbare positie te krijgen, ontsnapt de baars en springt zijn herwonnen vrijheid tegemoet. Mooi voor de baars, jammer voor de ijsvogel.

Jammer!
Jammer!

Maar wel leuk voor de fotograaf!

Ook leuk voor de fotograaf is dat het vrouwtje even op de stok gaat zitten die op slechts een meter of twee afstand van de hut staat. Dat wordt snel uitzoomen. Superspannend is dit: dichterbij zal je een ijsvogel niet gauw krijgen.

Close up
Close up vrouw

Maar het wordt nog leuker als madam even later op de andere stok begint te kokhalzen. Daar is duidelijk een braakbal in aantocht en het is nu extra opletten om dat moment niet te missen. Daar komt de bal tevoorschijn:

Braakbal
Braakbal

Het wegvliegen van de braakbal heb ik helaas gemist… deze keer wel.

De weersomstandigheden veranderen snel: donkere wolken met lichte regen worden afgewisseld door een voorzichtig doorbrekend zonnetje. Als amper vijf minuten na het vorige plaatje het mannetje weer terug komt met een buit is het licht weer heel anders. Wat hij nu weer gevangen heeft, is aanvankelijk een raadsel.

Visserman
Visserman

Op de volgende foto is het wat beter zichtbaar. Het blijkt om een waterschorpioen te gaan. Wel leuk natuurlijk, maar hiermee score je niet bij de dames!

Waterschorpioen
Waterschorpioen

Een half uurtje later is het zijn beurt om een braakbal naar buiten te werken. Het kokhalzen is een duidelijke voorbode:

Kokhalzen
Kokhalzen

En ja hoor, daar is-ie al. Nu proberen deze actie wél vast te leggen.

Braakbal
Braakbal

Gelukt! Daar vliegt de bal weg.

Daar gaat-ie!
Daar gaat-ie!

Wat is er vandaag toch veel te beleven hier. Twee keer een braakbal vastleggen/meemaken is al een een groot succes. Hoeveel mooier kan het nog worden?

Nou… een beetje oprekken is ook altijd leuk om te zien. <klik op een miniatuur voor een grotere weergave>

Het is al over twaalven als het moment suprême dan toch lijkt te gaan gebeuren. Geen paring, maar een visoverdracht. Hij komt aanvliegen met een visje in de bek en zij heeft er overduidelijk wel belangstelling voor…

Kijk eens wat ik heb!
Kijk eens wat ik heb!

De snavel gaat wijd open en de overdracht kan beginnen. Nou maar hopen dat dit niet misgaat, want hij is niet zo handig met vis…

2016-03-23 12-12-50 - IMG_9315_1080p
Overdracht 1: de aanbieding

Maar het komt goed!

Visoverdracht
Visoverdracht

De onderlinge samenwerking is perfect. Dat biedt perspectieven voor het verdere verloop van de voortplanting…

Overdracht geslaagd
Overdracht geslaagd!

Fantastisch om dit een keer mee te mogen maken en ook nog eens vast te leggen. De ochtend is ruimschoots voorbij en op een echte paring na heb ik alle ijsvogelacties wel zo’n beetje te pakken. Mooi toch? Ik besluit tot half één te blijven, maar het enige dat nog de moeite waard is, is deze close up van het mannetje.

Close Up
Close Up man

Dat ontbrak er nog aan en is een mooie afsluiter van deze succesvolle ochtend. Tevreden keer ik weer huiswaarts om te beginnen met het uitzoeken van de vele foto’s. Naast de platen die ik in dit verhaal heb laten zien, staan er nog flink wat op de harde schijf die ik (nog) niet weg kan/wil gooien. Voor wie alle foto’s – aangevuld met nog wat extra’s  – nog een keer in groot formaat wil bekijken in één grote diashow: klik hier.

Op het moment van schrijven van dit blog kan ik het heuglijke feit melden dat de hoofdrolspelers inmiddels al een dag of veertien aan het broeden zijn. Het lijkt dus toch nog goed te komen.

Dank voor het lezen en kijken.

20 reacties op ‘IJsvogels in Actie

 1. hele mooie serie, het is daar een prachtlocatie, ik ga er eind mei heen, hopelijk zijn er dan hongerige jongen, of nog beter…..uitvliegende jongen…
  Ondanks de mindere licht omstandigheden heb je toch heel goede, scherpe foto’s gemaakt.
  groetjes ghita

  Like

 2. Hai Dick,

  Dit was mijn allereerste ijsvogelplek zo’n jaar of 6 terug. Helaas sneuvelde het ijsvogelpaar in de strenge winter van 4 jaar terug en gelukkig kwam er eindelijk vorig jaar een paartje terug, Twee jaar terug hadden een aantal oeverzwaluwen de ijsvogelwand gekraakt trouwens.
  Ik fotografeer al vele jaren ijsvogels en ik kan je zeggen dat je meer dan goed bedeeld bent deze ochtend. Dit allemaal zien in een paar uurtjes is echt wel zeldzaam en je hebt duidelijk de juiste dag uitgekozen. Omdat ik wist dat je er zat, had ik best een beetje medelijden met je wanneer ik naar buiten keek. Ik moet je dus een groot compliment maken voor wat je hierboven laat zien. Erg knap gedaan. Dit zijn natuurlijk de series die een ieder graag wilt maken.

  Groet,
  René

  Like

 3. Hallo Dick, Prachtige post! Je hebt inderdaad een mooie plek daar en geweldig zoals je het gedrag van het koppeltje hebt vastgelegd en beschreven. Ik hoop voor je dat hun broedsel succesvol zal zijn en je daar ook getuige van mag zijn.
  Groeten,
  Roos

  Like

 4. Eerst Komt Renee met een schitterend blog over ijsvogels en jij komt daar nog eens overheen met zo mogelijk nog wat extra’s. Alles zit erin wat je kunt verwachten van die vogeltjes en dat allemaal op één en dezelfde ochtend waarvan je eigenlijk dacht dat het weer er te slecht voor was. Top blog dit.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een mooie serie en je brengt het met een leuk en boeiend verslag ! Complimenten voor de haarscherpe foto’s met hele mooie , natuurgetrouwe kleuren, echt super ! Groetjes Adria

  Like

 6. Allemachtig Dick. Ik zit hier echt een beetje groen te wezen!!!!!
  Wat een prachtige serie van dit ijsvogelpaartje en dan ook nog van die mooie foto’s.
  Geweldig zoals je de tekst erbij hebt gezet en een mooie variatie hebt kunnen vastleggen. De uitspugende bal is ook niet voor iedereen weggelegd. ook de vangst van een behoorlijke grote vis is super om te zien! Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een vermaak zeg! Ik zit echt mee te leven en te genieten met het gebeuren. Je foto’s zijn heel mooi, dat gespreide staartje van de man is ook leuk om te zien dan maakt dat geklungel ook niet zo uit ;-). Leuk dat je uiteindelijk hebt gekregen waar je voor kwam en nu maar hopen dat het nageslacht gezond groot wordt!

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  Hoe bizar is dit. Ik had de serie uitgebreid bekeken, maar zie dat mijn reactie nergens te zien is. Blijkbaar vergeten.
  Je komt hier wel met een prachtige reeks beelden, met behoorlijk veel variatie. Een duo, vogel met vis, vogel met braakbal, toe maar.
  Als er één schaap over de dam is…….. Ik ben er dus ook een keer geweest, kort geleden. Ook toen waren de omstandigheden niet geweldig, de variatie aan momenten haalde het niet bij wat jij hebt meegemaakt.
  Binnenkort zie je wel hoe het mij vergaan is.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.