De Boomlepelaars van De Liede

Elk jaar ga ik in de maand maart wel even een kijkje nemen bij De Liede en dan bedoel ik niet het bedrijventerrein, maar de oeverlanden van een oude rivier die vanaf de voormalige Haarlemmermeer (nu de Ringvaart) naar het Spaarne loopt. Het is daar prachtig wandelen en fietsen en een leuke bijkomstigheid is dat er in het bosgedeelte ten zuiden van de snelweg en spoorlijn naar Amsterdam een groep Lepelaars nestelt. Dat doen ze al sinds 2004 toen ze daar zo vrij waren de nesten van reigers in te pikken. Die nestelen daar ook nog wel, maar zijn inmiddels duidelijk in de minderheid.

Ook maak ik – en vele anderen – elk jaar wel wat kiekjes van dit bijzondere fenomeen, maar zoals gezegd nestelen ze in een bos en dit resulteert dan ook gegarandeerd in takkenfoto’s. Je hoort dan ook vaak zeggen: ‘ja, maar dit is nou eenmaal hun leefomgeving’, maar dat neemt niet weg dat het niet fraai oogt. Ik besluit daarom dit jaar meerdere keren bij ze langs te gaan en veel foto’s te maken, waarbij ik zoveel mogelijk de takken buiten beeld probeer te houden. Wie de situatie daar kent, weet dat dat niet mee zal vallen…

De eerste keer dat ik het ga proberen is op 13 maart aan het eind van een zonnige dag. Op dat tijdstip staat de zon niet meer pal in het zuiden maar kan die toch nog wel hinderlijk zijn, met name als het zo zonnig is. Voordeel is weer wel dat je een mooie blauwe lucht in de achtergrond hebt en daar komen de vogels mooi tegen uit. Hoewel het nog vrij vroeg in het jaar is, zijn er al een tiental Lepelaars ter plaatse, waarvan een tweetal een nest hebben dat redelijk vooraan zit en dus relatief weinig hinder heeft van takken, mits je op de goede plek gaat staan…

Genoeg tekst, het wordt tijd voor de eerste plaatjes. Te beginnen met één van de twee van het voornoemde stel. De ander was even takken aan het bij halen. Ondanks dat dit het best zichtbare nest is, toch nog een takkenbende.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Op het beste nest
Op het beste nest

Het wordt al iets beter als je in staand formaat kiekt (of gewoon het rechterstuk wegknipt):

Op het beste nest
Op het beste nest

De wederhelft was ondertussen op een iets betere – relatief open – plek met matig succes de Elzen aan het slopen:

Bomensloper
Bomensloper

De takken vind ik hier wel meevallen; om een beeld te geven van de leefomgeving heeft het zelfs wel iets. Als hij/zij (volgens mij zie je het verschil alleen als ze paren…) even pauzeert en een stukje van de onderkant buiten beeld houdt, zit-ie zelfs redelijk vrij.

Bomensloper
Bomensloper pauzeert

Thuis even een beetje croppen, wat takjes weg klonen en de achtergrond nog wat blurren. Krijg je een prachtig ‘en profile’ portret (al zeg ik het zelf…):

Lepelaarsportret
Lepelaarsportret

Nog twee plaatjes van dezelfde vogel, op de weg terug naar het nest. Ook hier valt de takkenbende nog wel mee: <klik op een cirkel voor een grotere weergave>

Een Lepelaar helemaal in beeld krijgen en dan ook nog eens zonder storende takken lukt hier eigenlijk alleen als ze aankomen of wegvliegen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is me dat een paar keer gelukt:

<klik op een miniatuur voor een grotere weergave>

Tot zover de resultaten van deze eerste, zonnige dag. Een week later (zaterdag 19 maart) fiets ik aan het eind van de middag weer die kant op. Nu is er geen zon en die belooft ook niet te komen, hetgeen heel andere plaatjes oplevert. Ik richt mijn teletoeter eerst weer op het ‘vrije nest’ hetgeen je ook het ‘vrijersnest’ zou kunnen noemen, getuige de volgende plaatjes:

Vrijersnest
Vrijersnest
Vrijersnest
Vrijersnest

Als één van de twee even de andere kant opkijkt, biedt dit mij weer een kans om er achteraf een portretje uit te destilleren:

2016-03-19 16-39-12 - IMG_9113_1080p
Portret

Plezier hebben ze ook samen: ze lachen wat af, zo lijkt het. Of is dit de voorpret van een hoogtepunt?

Het duurde even, maar uiteindelijk kwam het er wel van:

Hoogtepunt
Hoogtepunt

Ook op een ander nest – wat dieper in het bos – gaat het eveneens flink tekeer:

Hoogtepunt
Hoogtepunt

Het eerste stel is inmiddels in de slaapstand gegaan. Het is ook best vermoeiend allemaal:

In diepe rust
In diepe rust

Omdat hier niets meer te verwachten lijkt, zoek ik naar wat andere kandidaten voor een mooi plaatje. Ondanks dat er nu duidelijk meer Lepalaars zijn (ik schat minimaal 30) moet je goed zoeken en uiteraard mazzel hebben, maar ik vind er toch een paar:

2016-03-19 16-51-06 - IMG_9234_1080p
Halfvrijstaande Lepelaar
2016-03-19 17-30-59 - IMG_9567_1080p
Vrijstaande Lepelaar – drukke achtergrond

Ook lukt het weer een aantal vliegende exemplaren vast te leggen:

In de vlucht
In de vlucht

<klik op een cirkel voor een grotere weergave>

Weer drie dagen later worden aan het eind van de dag opklaringen verwacht en de satellietbeelden lijken inderdaad hoopvol, dus: hup op de fiets weer naar De Liede. Als ik er arriveer is de zon nog ver te zoeken, maar toch, de bewolking is dun en het licht is beter dan de vorige keer.

De eerste foto die ik vandaag maak zou je creatief kunnen noemen. Sinds er kort geleden in de hoofdstad een symposium is geweest over creatief fotograferen kwamen dergelijke beelden op Facebook veelvuldig voorbij. Maar ja, dan zou ik dit bewust gemaakt moeten hebben en dat was beslist niet het geval. Mijn camera stond nog gewoon in een verkeerde stand:

Creatief of niet?
Creatief of niet?

Camera weer goed afgesteld en weer normaal doen. Op het ‘vrijersnest’ wordt de partner dringend verzocht om thuis te komen:

Roepende Lepelaar
Roepende Lepelaar

En zoals het een goede echtgenoot betaamt komt-ie onmiddellijk aangevlogen…

Wederhelft komt thuis
Wederhelft komt thuis

… en begint haar liefdevol toe te dekken: Het is kennelijk bedtijd en hier valt dus verder geen actie te verwachten:

Bedtijd?
Bedtijd?

Nou is dat ook niet mijn doel vandaag, ik kom hier in principe weer voor de takkenloze plaatjes.

Er gaat er eentje vandoor en stijgt vrijwel ongehinderd door takken op. De achtergrond is niet bepaald fraai te noemen, maar eenmaal boven de bomen is ie mooi vrij in beeld:

<klik op een miniatuur om deze miniserie te bekijken>

In de vlucht
In de vlucht

Ik vind er weer eentje die aardig vrij op de uitkijk staat:

Redelijk vrij
Redelijk vrij

Daar is met een beetje croppen en poetsen weer een mooi portret van te maken:

Portret
Portret

Geduldig en behoedzaam loop ik heen en weer over het fietspad dat langs het broedgebied loopt en mijn geduld wordt nogmaals beloond:

Redelijk vrij staand
Redelijk vrij staand

Ook dit levert weer een redelijk portretje op:

Portret
Portret

Ik tref het vanavond echt en zo volgen er nog heel wat. Zie onderstaande miniserie <klik op een miniatuur voor een grote weergave>

Ook van onderstaande foto had ik een portret kunnen maken, maar ik wil toch ook nog één totaalplaatje laten zien van de boomlepelaar in zijn natuurlijke habitat.

Omgevingsplaatje
Omgevingsplaatje

Om dit uitgebreide lepelaarsblog te beëindigen met… een portretje ‘en profile’:

Portretje
Portretje

Zo zie je maar dat met een beetje geduld, mazzel en noeste arbeid in de nabewerking best mooie plaatjes van de Boomlepelaars van De Liede te maken zijn. Best wel veel eigenlijk. Ondanks dat niet overal aan de takken te ontkomen viel, vind ik de meeste plaatjes zelf in ieder geval wel geslaagd.

Bedankt voor het lezen, kijken en eventueel reageren.

14 reacties op ‘De Boomlepelaars van De Liede

 1. Wauw…wat een serie..fantastisch…de eerste van de vrijersnest en de laatste van het hoogtepunt hebben mijn voorkeur, maar niets ten nadelen van de andere hoor.

  Geliked door 1 persoon

 2. Op geen enkele foto vind ik de takken storend, behalve de eerste misschien. een mooie serie hoor waar op de eerste dag de blauwe lucht toch wel een grote bijdrage levert. Op de tweede dag met zijn tweeën op de foto maakt het gebrek aan blauwe lucht helemaal goed. De derde dag is een beetje hetzelfde als de tweede maar mooie portretjes hoor.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Je hebt aardig wat tijd in de lepelaars gestopt, maar dan heb je ook wat . Je hebt niet alleen een aantal prachtige vluchtbeelden, maar ook de andere mogen er zijn. Wil je niet teveel takken in beeld hebben dan ontkom je nauwelijks aan nabewerkingen. Jouw resultaat is zeker het bekijken waard. En nu maar wachten op de jongen……..
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hele lmooie en gevarieerde serie van de lepelaars, prachtige portretjes ook, vooral de eerste, met het zonnige weer, dat rode oogje komt hier mooi uit. Verder is het vrijersnest toch wel heel mooi in beeld gebracht. Ik denk dat ik dit koppeltje ook op de foto heb gezet, eind maart, toen er al volop gebroed werd. Die blog komt nog……ik heb weer teveel materiaal …
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Dit jaar ben ik voor het eerst sinds tijden niet even langs geweest. Het blijft inderdaad een wonderbaarlijke plek, zo dicht langs de drukke weg, maar het levert nou eenmaal geen topplaten meer op na al die jaren. Maar als je er veel tijd in steekt, zoals jij gedaan hebt, kun je toch wel weer de leukere foto’s maken. Mooie paringsfoto en ook de baltsende lepelaars zijn erg fraai. Al met al ben je zeer goed gelukt in je opzet en ik weet hoe lastig dat is op die plek. Natuurlijk moet je ook een beetje mazzel hebben, dat een paartje een van de goed zichtbare nesten uitkiest. Je hebt er uitstekend gebruik van gemaakt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Hele mooie blog heb je er weer van gemaakt, ik heb met plezier en bewondering zitten kijken. De lepelaars heb je er scherp en mooi van kleur op gekregen en die takken ? Dat hoort nu eenmaal bij boomlepelaars ! De foto’s van het vrijersnest vind ik het mooist; ze zijn echt “in love” . Groetjes Adria

  Like

 7. Werkelijk een prachtige serie Dick en dan vooral dat je ze zo mooi vrij hebt zitten.
  Bij mij is het met die lepelaars een aardige takkenbende en heb ook nog geen tijd gehad om die er een beetje mooier te laten uitzien hihi… Je foto’s moet je inderdaad echt in de vergroting bekijken want dan zie je pas echt hoe mooi deze zijn.
  De vliegbeelden van de lepelaars zijn echt heel gaaf om te zien.
  Nogmaals: Het is een prachtige serie.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Er zitten toch best mooie platen tussen al die takkenfoto 😉 Je hebt leuke momenten te pakken, en toch zelfs een paar redelijk vrijstaande, zoals je die zelf noemt. Die springen er voor mij uit, maar je vliegbeelden zijn ook niet verkeerd, ik doe het je tenminste niet na ben ik bang, Ga het binnenkort wel proberen!
  De manier waarop je de portretten hebt uitgesneden kunnen me niet zo bekoren, ik vind ze vaak nogal abrupt afgekapt, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

  Groet Loes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.