Voorjaarsopruiming

Wilde Eend

Januari 2016 – Los Zand

De maand april begint goed met een paar dagen fraai lenteweer, ideaal weer voor de grote voorjaarsschoonmaak! Dat voorbeeld doet volgen, dus ook ik wil deze maand beginnen met het opruimen van mijn archief, te beginnen met de maand januari. Een mooie gelegenheid op de ‘Los Zand’-serie weer eens nieuw leven in te blazen, hoewel er deze keer wel een verband in zit, want het zijn allemaal vogelplaatjes.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Ik begin met een bewijsplaatje van een Putter (Distelvink). Gezien op 13 januari in de buurt van Zwaanshoek. Er zaten er een paar in een elzenboom, maar vlogen allemaal snel naar een minder fraai plekje op de grond. Je kan niet alles hebben, maar het is wél mijn eerste foto van dit prachtige vogeltje en ik beschouw dit dan ook als een echt verjaardagscadeautje.

Putter
Putter

De dagen daarna ben ik nog verschillende keren in die buurt gaan kijken, maar dat leverde helaas niets meer op.

Op dezelfde dag ging ik ook even kijken of de ooievaars alweer terug waren bij het nest dat in de rietvelden achter ons huis staat. En inderdaad: ze waren er al… of nog, dat kan ook. Waarschijnlijk zijn ze in de afgelopen zeer zachte winter niet eens weg geweest. Je zou ook wel gek zijn!

Ooievaar
Ooievaar

16 Januari: tijdens één van mijn pogingen de putters nog eens voor de lens te krijgen, viel mijn oog op een watertje in het Bennebroekbos. Zie ik het goed? Staat daar nou een Wilde Eend óp het water? Het zou best kunnen, tenslotte zijn dit soort wonderen in het verre verleden vaker gebeurd…

Waterloper
Waterloper

Op dezelfde dag ontdekte ik dat in een ander watertje in een Bennebroekse woonwijk een groepje Krakeenden bivakkeerde.

Krakeend
Krakeend

Een dag later is het prachtig weer voor een wandeling rondom Haarlemmerliede. Het is best koud, maar de ruim aanwezige zon doet veel goeds. Nou betekent veel zon dat je eigenlijk beter je camera thuis kunt laten, maar ja… toch mee rond lopen sjouwen. Veel bijzonders ben ik niet tegen gekomen, maar een doodgewone Wilde Eend is eigenlijk ook best mooi:

Wilde Eend
Wilde Eend

Deze jonge Fuut is nog niet op kleur, maar daarom vind ik de combinatie met het blauwe water juist wel aardig…

Jonge Fuut
Jonge Fuut

Op 26 januari besluit ik eens op onderzoek te gaan rondom de Toolenburgerplas in Hoofddorp. Hier was namelijk ook een groep putters gesignaleerd, vermoedelijk dezelfde als die ik eerder ontmoette. Ik heb echter geen geluk en moet het met wat Kuifeenden doen…

Deze zaten toevallig een beetje in de luwte. Het is vandaag namelijk behoorlijk winderig en er staat een flinke golfslag op de plas, hetgeen ik nooit zo fotogeniek vind. Ik maak alleen nog een foto van wat Aalscholvers op een steiger. Het woeste water is daarop goed zichtbaar.

Aalscholvers
Aalscholvers

Verder is deze plas er eentje om weer gauw te vergeten, tenminste wat vogels betreft. Het is meer een recreatieplas dan een natuurgebied en het barst er dan ook van de loslopende honden, hoewel het er op veel plaatsen niet toegestaan is. Geen goede combinatie met natuurfotografie. Misschien is het wel een leuke locatie voor een zonsondergang…

Ik stap weer op de fiets en rijd via nieuw aangelegde wegen en fietspaden door het in ontwikkeling zijnde Park21 (nu nog een kale vlakte) richting Zwaansbroek. Hier zie ik een actieve Torenvalk die er onmiddellijk vandoor gaat als ik zijn kant op fiets. Dat herhaalt zich een aantal keren, maar uiteindelijk heb ik mazzel dat-ie redelijk dichtbij lang genoeg blijft staan bidden.

Biddende Torenvalk
Biddende Torenvalk

Vangen doet hij echter niets, maar dit is mijn beste torenvalk-plaatje tot nu toe. Langzaam wordt het steeds beter…

Tot slot een paar bezoekers van de voedertafel in onze achtertuin. Fotograferen door dubbel HR++ glas ik eigenlijk geen doen. Het levert wazige plaatjes op, maar met grote vogels gaat het soms toch redelijk. Kauwen vind ik op zich leuke, intelligente vogels. Leuk om naar te kijken hoe inventief ze soms zijn, maar ze komen vaak met het hele gezin (stuk of 6) en dan is de tuin te klein. Ze slopen de opstelling en de mezenbolletjes, maar het zijn natuurlijk ook vogels die gewoon honger hebben. Ze zorgen er wel voor dat ik elke keer weer een nieuwe list moet verzinnen om dit te voorkomen, maar ik ben bang dat ze me toch steeds weer te slim af zijn…

Kauw
Kauw

Dit jaar krijgen we ook bijna dagelijks een Grote Bonte Specht op bezoek, maar die blijft meer achter in de tuin. Het heeft helaas nog geen aardige foto opgeleverd. Dan maar een andere druktemaker, de Ekster. Ook een sloper, maar duidelijk minder slim dan de Kauwen.

Ekster
Ekster

Als laatste twee foto’s van een Turkse Tortel. Ook vaste bezoekers en een wereld van verschil met de bovenstaande gasten. Er zit geen kwaad bij deze vogels, echte vredesduiven zijn het en ook zeker niet schuw. Ze eten nog net niet uit de hand. <klik op een cirkel voor een grotere weergave>>>

Ziezo. Dat ruimt op. De maand januari is hiermee schoon. Van februari heb ik ook nog materiaal genoeg om een dergelijk blogje te componeren. Binnenkort in dit theater! Bedankt voor het lezen en kijken.

5 reacties op ‘Voorjaarsopruiming

 1. Hoi Dick,
  Zo nu en dan is een grote schoonmaak nodig, als je er tijd voor kan vinden en er geen aanbod van andere interessante beelden is. Hoe dan ook, het is toch een mooie collectie geworden. Putters en ooievaars doen het altijd goed, een torenvalk nog beter. Kauwtjes in de tuin hoeft voor mij niet. Wij krijgen er teveel, vooral als er iets te halen is. Er zitten er hier in de week tientallen, volgens mij zeker honderd stuks. Die mogen van mij ergens anders gaan eten.
  Is jouw fuut geen fuut in winterkleed?
  Groet, Kees

  Like

 2. Zo Ad whahahahaha….. grapje hoor (iedereen is wel eens in de war hihi….)
  Maar…. het zijn weer fraaie foto’s al is de distelvink in de vergroting niet helemaal je van het maar je hebt hem wel mooi vrij zitten. het is een lastige vogel om te fotograferen.
  Je torenvalkje is top en ook de ooievaar is een mooie plaat. Ook de kuifjes zijn geweldige mooi eendjes en plaatjes 🙂
  Op naar de lentebeelden 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige plaatjes leveren jouw schoonmaak weer op en dan vooral de biddende torenvalk is super mooi en scherp op de plaat gezet. Ook de kauw vind ik een aansprekend plaatje ; ze kijken altijd zo hondsbrutaal van zich af. Op naar de zomer zou ik zeggen ! Groet Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.