Drukte op het Strand

Februari 2016 – Strand tussen Zandvoort en Langevelderslag

Voor de verandering eens een blogje geheel en al gewijd aan één vogelsoort: de Drieteenstrandloper, een vogeltje dat in de winter in ons land aan de stranden te vinden is, alwaar ze in groepen achter de afrollende golven aan rennen op zoek naar voedsel. Supersnelle beestjes en ze hebben het niet zo op mensen. Niet makkelijk te fotograferen dus. Ze zijn ’s winters niet uitbundig gekleurd: grijze bovenkant en witte buikzijde. ’s Zomers kleuren ze naar roodbruin met zwart, maar dat heb ik nog nooit gezien…

Ik begin met een foto die helaas niet lekker scherp is, maar ik vond het wel een mooi moment:

Drieteenstrandlopers
Drieteenstrandlopers

De volgende foto’s zijn kwalitatief gelukkig beter… Hoe ze tot stand gekomen zijn, heb ik in mijn vorige blog al uitgebreid uit de doeken gedaan. In het kort kwam het hierop neer: nadat honden uitlatende strandwandelaars langzaam uit beeld verdwenen, streek een groepje redelijk dichtbij neer. Liggend op mijn buik was het afwachten tot ze al foeragerend langzaam steeds wat dichterbij kwamen.

Veel meer is er niet over te vertellen, dus wordt het deze keer een blogje met weinig ‘gezwam’. Daarentegen wel met lekker veel plaatjes….

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken! >

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

De rest staat hieronder in de vorm van kleine galerijen: door het aanklikken van één van de miniaturen kan je door de betreffende galerij heen scrollen >>>

Als je maar rustig blijft liggen, komen ze – geholpen door het opkomende tij – vanzelf steeds dichterbij. Altijd druk bewegend zijn ze echter alweer voorbij voor je goed en wel hebt scherp gesteld. Gelukkig zijn ze met veel, dus krijg ik steeds weer een nieuwe kans.

De groep liep voornamelijk van rechts naar links aan me voorbij, vandaar dat qua compositie de foto’s wel allemaal een beetje op elkaar lijken. De zon had wat mij betreft ook wel wat minder fel mogen schijnen…

Een week later, tijdens een ‘gewone’ strandwandeling, zag ik voor de tweede keer een groep, misschien wel dezelfde. In tegenstelling tot de eerste keer was het nu laag water. Het nadeel is dat je dan niet in droog zand kunt gaan liggen, maar – hoewel ik er eigenlijk niet op gekleed was – heb ik dat toch wel even gedaan. Alles voor een mooie foto!

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

Deze dag was het duidelijk minder zonnig. Opvallend is dan ook dat het licht nu heel anders is.

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

Soms dwaalt er eentje af van de groep: een eenzame drieteenstrandloper op een zandbank.

Eenzame Drieteenstrandloper
Eenzame Drieteenstrandloper

Ze rennen niet alsmaar heen en weer langs de golven. Er moet ook af en toe gerust worden of gepoetst. Dat laatste gebeurt dan meteen heel grondig:

Ondertussen af en toe even de veren opschuddend en goed oplettend of de man met de Canon niet dichterbij komt:

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

Het zijn ontzettend leuke vogeltjes, vooral om in levende lijve te zien hoe ze achter de golven aan rennen en anderszins druk doen.

Ik heb niks teveel gezegd, toch? Lekker veel foto’s! Maar dit was toch echt de laatste.Dank voor het lezen en vooral kijken.

Advertentie

9 reacties op ‘Drukte op het Strand

 1. Mooie serie van de drieteenstrandlopers, ik weet nog van de keer dat ik ze fotografeerde , dat ik zoveel foto’s had , dat ik moeite had met kiezen……jij hebt ook heel veel mooie foto’s,vind het dus ook moeilijk om hier een keuze te maken welke ik nu de mooiste vind….
  De laatste foto vind ik erg leuk vanwege de houding, de eerste foto’s van de serie vind ik heel mooi vanwege het licht. De lage standpunten maken het natuurlijk wel mooier, dus dat natte pak is wel ergens goed voor geweest
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Hele mooie serie Dick. Vooral je lage standpunt doet het ‘em. De foto’s met de schelpen vind ik het mooist (serie 1).

  Volgend weekend ga ik met de fotoclub naar IJmuiden. Voor mij een primeur om op vogels bij de pier te fotograferen. Hopelijk krijg ik net zulke resultaten als jij.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Lastig om de eerste serie te vergelijken met de tweede serie. Ik denk dat je met de eerste serie nog ietsje (meer) had moeten overbelichten of in de nabewerking de helderheid iets op had moeten schroeven. Nu ogen ze een beetje te donker naar mijn mening. In je tweede serie, waar je minder zon had, zijn de foto’s gewoon net even helderder. In mijn reactie in je vorige blog zei ik het ook al, het standpunt maakt dit soort foto’s mooi. Het zorgt gewoon voor iets extra’s en alle storende elementen verdwijnen gewoon. De foto’s met de scheermessen in je eerste series zijn erg fraai. Daar moet je net even mazzel mee hebben, maar je hebt prima gebruik gemaakt van die kans. Mooi serie van de drieteentjes!

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Erg leuk dat je deze serie geheel aan de drieteentjes hebt geweid 🙂
  Je laat dan ook hele mooie foto’s zien. In de vergroting zijn ze ook echt vele malen mooier dus kijk ik sowieso alles in de vergroting (is in mijn blog precies hetzelfde) De laatste foto met die uitwaaiende veren is echt super 🙂 Echt heel leuk dit.
  Groetjes,
  Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Strandlopertjes houden ons vaak bezig en zeker deze soort. Je kan je er eindeloos mee vermaken. Het kan dan ook niet anders dat je dan met heel veel foto’s thuiskomt waaruit zelfs na strenge selectie moeilijk te kiezen valt. Het valt wel op dat de lichtomstandigheden verschilden. Daardoor krijg je ook wat andere beelden. Al met al een lange serie die mij geen moment verveeld heeft.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.