AWD 19-02: Afscheid van de Winter

IJsresten

19 februari 2016 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Na een paar stevige nachtvorsten lijkt het erop dat de winter van 2015/2016 gaat afbouwen. Vannacht heeft het nog wel gevroren, maar niet meer zo serieus en dat zal er in februari in ieder geval ook niet meer van komen. Het belooft vandaag een heel aardige dag te worden met weinig wind en aardig wat zon, tijd voor weer eens een dagje AWD. Het plan is om via een mooie route richting strand (paal 69) te wandelen en daar hopelijk wat drieteenstrandlopertjes te ontmoeten…

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aanklikken! >

Van rijp is vandaag niet veel te zien, maar toch word ik op het Vinkenveld nog verrast met een winters tafereeltje. Op een met mossen begroeide omgevallen woudreus liggen wat ijsresten, misschien het resultaat van een plaatselijk nachtelijk hagelbuitje? Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan is het motto en de macrolens komt uit de tas.

IJsresten
IJsresten tussen het mos

Omdat de zon half op het tafereeltje schijnt, begint het ijs snel te smelten. Dat kan leuke effecten geven, maar aan de andere kant kan het zonlicht ook storend werken. Elk voordeel heb ze nadeel* en na een half uurtje zoeken en schipperen heb ik toch een paar aardige resultaten:

Tot slot van deze serie een beetje somber overkomend plaatje om de donkere dagen die achter ons liggen af te sluiten. Ik heb dit jaar wel genoeg ijs gezien.

Sporenkapsel tussen ijsresten
Sporenkapsel tussen ijsresten

Nou maar hopen dat ik niet teveel van dit soort oponthoud krijg, want dan ben ik net met hoogwater op het strand en dat is de bedoeling niet. Een koppel overvliegende Nijlganzen vastleggen, kost niet al te veel tijd:

Nijlganzen
Nijlganzen

Iets meer moeite moet ik doen voor een zingende Koolmees :

Staartmezen kieken is meestal een ramp. Veel tijd hoeft het echter niet te kosten, want ze zijn altijd erg druk en vliegen – meestal in grote groepen  – snel van boom naar boom. Ze zijn weer weg voor je er erg in hebt. Als je er een paar treft die even blijven hangen, dan moet je net de mazzel hebben dat er eentje een beetje vrij komt te zitten. Dit is het nog niet helemaal, maar toch een redelijk plaatje.

Staartmees
Staartmees

Even na 12 uur bereik ik het strand ter hoogte van paal 69 en tot mijn grote vreugde ontdek ik al snel een groepje drieteenstrandlopers (DTS). Helaas ben ik met dit mooie weer niet de enige op het strand. Een paar lieden met loslopende honden komen mijn kant op. Dat stel ik niet zo op prijs en de DTS al helemaal niet. Ze vliegen op en strijken ver weg weer neer. Ik loop die kant op, maar het gebeuren herhaalt zich. Dan maar even geduldig wachten en hopen dat ze snel doorlopen. Net als ik dat ook van plan ben, besluiten zij ook weer terug te lopen naar Zandvoort. Als ze ver genoeg weg zijn en er ook van de andere kant pas heel ver weg volk mijn kant op komt, hoop ik op geluk. Meestal heb ik dat niet, maar vandaag wel. De groep DTS besluit niet al te ver van mijn positie te gaan foerageren. Voor het goede nog iets te ver weg, maar ik stort me plat op de buik in het zand en kan toch wel wat redelijke plaatjes schieten. Het is opkomend tij en dat heeft niet alleen als voordeel dat je in het droge zand kunt gaan liggen, maar ook dat de vogels bij elke golf die verder het strand op komt dichterbij komen…

Drieteenstrandloper
Drieteenstrandloper

Ik lig aan de rand van een zwin en gevaar voor overstroming is er niet. Ik maak teveel plaatjes om hier allemaal te laten zien; ik wijd daar – zeer binnenkort – een apart DTS-blogje aan, aangevuld met beelden die ik op een andere dag maakte. Voldaan ga ik weer terug de AWD in en klauter door het mulle zand het enorme duin over. De conditie kan beter….

In het kader van ‘schiet ook eens een landschapje’ met de telelens:

Strandopgang
Strandopgang

Boven zee en in het binnenland ontwikkelen stevige wolkenpartijen. In het kader van ‘kijk ook eens naar wolkenluchten’ door je de telelens:

Wolkenlucht
Wolkenlucht

Ziet er lekker dreigend uit zo. Zolang er geen water uit komt, zijn ze wat mij betreft welkom.

Nu dit blogje toch begint uit te draaien op een afscheid van de winter mogen de Grote Zaagbekken eigenlijk niet ontbreken. Voorlopig zullen we die niet meer zien.

Grote Zaagbekken
Grote Zaagbekken

Voor tafeleenden hoeft dat niet te gelden. Die kan je hier het hele jaar door tegenkomen, maar de kans is wel een stuk kleiner. Op de terugweg ga ik nog even in de vogelkijkhut kijken en zie een tafeleend continu duiken. Eens kijken of ik dat vast kan leggen… na verschillende pogingen heb ik wel een serietje compleet < klik voor een grotere weergave>>>

Ik had hem liever dichterbij gehad en ook het standpunt is vrij hoog, maar dat kan nou eenmaal niet anders vanuit deze vogelkijkhut.

Ik besluit dit blog zoals ik begonnen ben, met mos-foto’s. Ook dit zullen voorlopig wel de laatste beelden zijn, want dit is echt zo’n typisch macro-onderwerp voor de winterperiode.

<klik op een cirkel voor een grote weergave>>>

Bedankt voor het lezen en kijken. Op naar het voorjaar!

*) terwijl ik dit blog aan het schrijven was, kwam het nieuws van het overlijden van #14 binnen. Toeval bestaat… maar dat is logisch!

6 reacties op ‘AWD 19-02: Afscheid van de Winter

 1. Een heerlijk en ook weer sfeervolle post met die mooie mossen en sporenkapsels.
  Het hert en de staartmees zijn echt heel gaaf om te zien. De strandopgang heb je heel mooi weergegeven. De resterende ijsklompjes zijn ook echt eye candy.
  Ik wens je een heel fijn Paasweekend.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. Het mosje tussen de ijsresten, gaaf hoor. Glitter en glamour. Voor de beweeglijke staartmeesjes is dit toch een mooi gelukte, tenminste, ik zou er heel blij mee zijn. Snoezig hertje, altijd leuk. De wolkenlucht is ook heel mooi. Zaagbekken vind ik schitterende beesten. Ze hebben zo’n markant uiterlijk. Die heb je ook heel mooi op de foto!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Wat een mooi begin van jouw blog, met die mosjes en ijskristallen. Die heb ik zelf deze winter gewoon te weinig gezien…. Jouw verhaal van de DTS op het strand is zo herkenbaar….mensen met honden…tja, die heb je op mooie dagen helaas ook op het strand. Gelukkig kon je die leuke vogeltjes toch nog fotograferen, ben ook al benieuwd naar de DTS blog. De zaagbekken in het zonnetje zijn ook niet verkeerd, zo mooi heb ik ze dit jaar niet op de foto gekregen.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Je oog wordt steeds geoefender vwb het herkennen van mooie fotomomenten. Mooi gedaan met dat ijsklompje. Lekker ook dat je de tijd hebt om er dan ook volop aandacht aan te besteden.
  Lekker plaatje van het drieteentje. Met dit soort vogels is het standpunt alles bepalend. Net al even je blog over de drieteentjes gezien met een behoorlijk aantal fijne beelden.
  Je tweede foto van de zaagbekken is een hele mooi. Lekker als ze allebei in hetzelfde scherptegebied zitten. Erg fraai.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.