Seizoengedachten

Zonsopkomst De Zilk

11 februari 2016 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

De maand februari kende veel natte dagen, waardoor ik vaak mijn heil moest zoeken in bezigheden binnenshuis. Het was echter niet enkel kommer en kwel; er waren ook een paar mooie dagen, zoals bijv. donderdag de 11e: droog, zonnig en weinig wind. Een mooie dag om de Amsterdamse WaterleidingDuinen weer eens onveilig te gaan maken.

Ik kom daar eigenlijk veel te weinig, maar vandaag ga ik weer eens huishouden in het zuidelijk deel van dit gebied. In deze tijd van het jaar is de kans redelijk groot dat je daar reeën tegenkomt. Daar heb ik nog niet zo heel veel foto’s van kunnen maken. Bijkomend voordeel is dat het hier relatief rustig is: de meeste mensen gaan toch bij Panneland of de Oase naar binnen.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aanklikken! >

Ik ben er rond zonsopkomst en hoop op een kleurrijk schouwspel, maar als ik op de heenweg naar boven kijk, heb ik geen grote verwachtingen. Eenmaal binnen de hekken begint de lucht echter toch voorzichtig wat te kleuren en moet ik snel op zoek naar een leuke compositie. Die vind ik net op tijd in de vorm van twee kale boompjes.

Zonsopkomst De Zilk
Zonsopkomst De Zilk

Ik loop langzaam wat verder, maar blijf in de buurt van mijn boompjes. Ondertussen komt de zon al wat hoger en ik probeer zonnestralen te creëren door een zodanige positie in te nemen dat de zon half achter een boomstammetje zit. Volgens mij is dat namelijk de truc, maar bij mij werkte dat toch niet, ondanks dat ik het diafragma aardig dichtknijp (f/13). Bij nachtfotografie werkt dat namelijk meestal wel bij bijv. een lantaarnpaal… Gelukkig bestaat er software om te laten zien wat ik ongeveer bedoelde:

Zonnestralen
Zonnestralen

Een half uurtje later is het gedaan met de kleuren en kunnen we overgaan tot de orde van de dag. Het licht is echter nog niet verkeerd als ik getuige ben van een heus damhertengevecht. Het tafereel brengt me in gedachten terug naar de herfst, naar de bronst. Ik wist niet dat ze ook in februari nog zulke gevechten hielden. Misschien is het een poging dat lastige gewei kwijt te raken? Dat lijkt echter nog wat vroeg. Even kijken wie er staat te kijken….

Damhertengevecht
Damhertengevecht

… en dan gauw weer verder:

Damhertengevecht
Damhertengevecht

Dit is niet het enige gevecht dat ik vandaag zie, ik kwam het op wel drie verschillende locaties tegen vandaag. Het lijkt er allemaal niet zo serieus aan toe te gaan; misschien is het gewoon een beetje dollen, maar dan hebben ze daar toevallig vandaag allemaal zin in. Dat geldt niet voor de reeën: die werken vandaag niet mee: Hoe goed ik ook kijk, ik zie er geen een. Dat houden we dan vast nog te goed.

Het belooft dan vandaag wel een mooie dag te worden, het is natuurlijk pas begin februari en ondanks dat iedereen roept dat de aarde opwarmt, zijn de nachten soms nog best koud. Ook vannacht heeft het gevroren en de rijp op de bladeren is daar getuige van. Het doet me denken aan een echte winter: als het een beetje meezit, zit er misschien toch nog wel een Elfstedentocht in dit jaar. Niet dat ik dat hoop, maar dan zijn we tenminste weer even van dat gezeur af 😉

Berijpt oud varenblad
Berijpt oud varenblad

Heel speciaal vind ik deze spiraal van ijskristallen op een opgerold oud blaadje:

Spiraal van ijskristallen
Spiraal van ijskristallen

Vogels krijg ik vandaag maar weinig voor de lens. Ik hoor ze wel, maar vaak te ver weg. Eén van mijn favoriete vogeltjes is de Roodborst en eentje is zo vriendelijk even voor mij te poseren. Hij (m/v) gaat zelfs nog even op een mooi plekje zitten ook:

Roosborst
Roodborst

Als ik bij zweefvliegveld Langeveld ben aangekomen, zie ik een groepje damherten staan treuzelen bij de afscheiding. Zullen we er overheen of blijven we aan deze kant? Nee, daar loopt een enge man met een op een geweer lijkend ding in zijn handen! Als de eerste van de groep er eenmaal overheen is, volgen er meer. De enge man richt zijn Canon op het gebeuren en schiet een serie, waarvan één van de laatste dit verrassende beeld oplevert:

Damhert imiteert vogel
Damhert imiteert vogel

Het dier hangt zo’n beetje boven het hekwerk en heeft zijn landingsgestel geheel ingetrokken. Je ziet er niets van en de indruk ontstaat dat het hert op het hek zit. Als je niet beter wist, lijkt het net of hij een vogel imiteert. Met het op handen zijnde afschieten misschien geen gek idee om op deze manier de jagers om de tuin te leiden?

Tijd voor een landschapje. In dit deel van de AWD is veel aan ‘natuurherstel’ gedaan en zijn vele natte duinvalleien aangelegd. Je kan het daar mee eens zijn of niet, maar het is er – in mijn ogen – niet lelijker op geworden. Afwachten of dit stand houdt. Ook het zuidelijke deel van de Van Limburg-Stirumvallei is deels nat, in tegenstelling tot het noordelijk deel van dit gedempte kanaal, dat een woestijnachtig karakter heeft. Ik vind dit één van de mooiste stukjes van de AWD en omdat het ver van alle belangrijke ingangen afligt, is het er heerlijk rustig. Jammer van de horizonvervuiling…

Zuidelijke Van Limburg-Stirumvallei
Zuidelijke deel Van Limburg-Stirumvallei

Ik besluit deze keer niet door dit deel van de vallei te lopen maar een stukje strand mee te pikken. Ik heb namelijk dit jaar nog geen drieteenstrandlopertjes gezien, laat staan gefotografeerd. Misschien heb ik geluk en kom ik ze vandaag tegen.

Maar net als de reeën werken ook deze koddige vogeltjes vandaag niet mee. Ik moet me dan maar even zien te vermaken met wat er wel op het strand aanwezig is. Eén van de ruim aanwezige strandgapers misschien? Ik zoek een mooi exemplaar uit en schiet wat plaatjes.

Strandgaper
Strandgaper

Ik vind het nog niet tegenvallen, mede door het gekozen lage standpunt.

Strandgaper
Strandgaper

Het is opkomend tij en af en toe wordt de gaper overspoeld door een schuimende golf en komt steeds op een ander plekje terecht. Zo niet, dan help ik even… Restanten van het schuim geven leuke effecten:

Schuimeffect1
Schuimeffect 1
Schuimeffect2
Schuimeffect 2

Zo zie je maar weer dat je je met een eenvoudige schelp prima kunt vermaken. Het is in ieder geval een stuk rustiger werken dan met voornoemde ADHD-drieteenstrandlopertjes. Hoewel: als er weer een golf een stukje verder het strand op komt is het toch even stressen. Oppassen voor natte voeten of – erger – camera en tegelijkertijd  kijken of er nog een leuk plaatje in zit. Hier gaat de strandgaper aan schuim ten onder…

Overspoelde strandgaper
Overspoelde strandgaper

Dit gespeel met schelpen, zand en golven doet me denken aan de zomer. Hopelijk ligt er een mooi exemplaar in het verschiet…

Ter hoogte van ‘Noordvoort’ ga ik weer van het strand af en werp nog een laatste blik over de Noordzee. Als je hier weer de AWD ingaat, kom je min of meer vanzelf in het noordelijke deel van de Van Limburg-Stirumvallei. Hier wil, ik even gaan stoeien met wat nieuwe speeltjes: een 10-stops grijsfilter (B+W 110 MRC ND) en een Triggertrap. Er komen vanuit zee wat kleine wolken binnendrijven en de bedoeling is die beweging d.m.v. lange sluitertijden vast te leggen. Het is even uitzoeken, maar de eerste resultaten zijn niet onaardig:

Van Limburg-Stirumvallei
Van Limburg-Stirumvallei

Met zulk mooie weer (veel licht!) is een 10-stops filter eigenlijk nog niet genoeg om echt heel lange sluitertijden te krijgen. Bij iso100 en f/13 kom ik op iets van 5-15s uit: eigenlijk te kort, maar door het samenvoegen van drie belichtingen lukt het uiteindelijk toch de beweging vast te leggen.

Van Limburg-Stirumvallei
Van Limburg-Stirumvallei

Het viel me wel een beetje tegen dat dit toch niet echt goedkope en goed bekend staande filter een kleurzweem geeft. Gelukkig was dit met fotosoftware redelijk eenvoudig op te lossen. Het is schijnbaar te voorkomen door de zoeker af te dekken… las ik achteraf.

Na dit leerzame oponthoud ga ik weer eens op huis aan. Het is nog een stevig eindje lopen naar De Zilk, maar ‘gelukkig’ kom ik niet veel afleiding meer tegen. Het toch al redelijk felle zonlicht is daar grotendeels schuldig aan. Alleen aan een boompje begroeid met korstmossen – waaronder het opvallend gekleurde Groot Dooiermos – besteed ik nog even tijd.

Dat is niet helemaal waar, want ik wil ook nog een poging wagen een natte duinvallei vast te leggen. Ook weer met behulp van het 10-stops grijsfilter omdat ik de rimpelingen in het water kwijt wil. Ondanks de truc met het samenvoegen van drie belichtingen is dat niet helemaal gelukt. Er is gewoon teveel licht! Volgende keer ook maar het 3-stops filter in de tas stoppen.

Natte duinvallei
Natte duinvallei

Vandaag gingen mijn gedachten op verschillende momenten uit naar verschillende seizoenen. De lente zat daar helaas niet bij. Hoewel het op de foto’s misschien hier en daar wel voorjaarsachtig oogt, was de temperatuur daarvoor toch nog echt aan de lage kant. Maar er is hoop, want het is al 11 februari. Nog 2.5 week en dan begint de meteorologische lente!

Bedankt voor het lezen en kijken.

13 reacties op ‘Seizoengedachten

 1. Ja ik kom er ook veel te weinig in de AWD maar voor mij is het dan ook een heel eind reizen vanuit Zwolle. Je hebt heerlijke foto’s geschoten met als meest opvallende het damhert ‘op het hek’ wat een grappig moment heb je daar vastgelegd. De absoluut mooiste foto van dit blog vind ik de eerste van de strandgaper (nog nooit van gehoord) die kan wat mij betreft zo vergroot aan de muur, supermooie kleuren, heel mooi licht en dat beetje schuim er bovenop….TOP!

  Geliked door 1 persoon

 2. De zonsopkomst is een mooie binnenkomer maar de afsluitende foto is ook heel gaaf! Een gevecht tussen damherten meemaken is een leuke meevaller dat zal ik hier in Limburg niet snel treffen. Wat de schelpen betreft val ik het meest op de eerste van de reeks. Er zit iets mysterieus in deze foto waar ik niet goed de vinger op kan leggen.
  Mijn favoriet is het hert die op het hek lijkt te zitten. Deze foto is echt hilarisch ! Waarschijnlijk ook once in a lifetime.
  Groetjes,
  Sandra

  Geliked door 1 persoon

 3. Een mooi stukje AWD waar ik te weinig kom. De Zilk is voor mij toch wat uit de richting….maar als ik dit zie…moet ik toch eens die kant op…Die natte duinvallei op de laatste foto vind ik erg mooi. De lange sluitertijd foto’s zijn heel geslaagd, leuk speeltje. De eerste foto van de strandgaper vind ik de mooiste van de reeks. Grappige foto van het hert op het hek. Tenslotte de ijskristallenspiraal, erg mooi, ik heb dit jaar te weinig van dit soort foto’s gemaakt ( we hebben ook maar een dag of 3 rijp gehad geloof ik). groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Een hele mooie serie Dick en ik heb van alle foto’s genoten. De zonsopgang met de boompjes is werkelijk supermooi ook al had je zelf liever een andere compo gehad. De berijpte bladeren en groen is geweldig (die van mij komen nog) en ik moest echt wel lachen om je “Damhert imiteert vogel
  ” hahahahahaha…geweldig! De 1e foto van de strandgaper is ook werkelijk een prachtig exemplaar maar dat zijn de andere ook hoor. Werkelijk een prachtige en sfeervolle serie.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Je begint al direct met prachtige landschapsopnames. Dat vroege licht brengt altijd wat extra’s. De “besuikerde” varens vind ik ook heel mooi gelukt, zoals met die onverwachte spiraal. Hert op draad: een voltreffer. Zo zie je maar zelden. De Van Limburg Stirum vallei ademt altijd een enorme rust. Het wel verbluffend hoe de natuur zich heeft ontwikkelt na het dempen van het oorspronkelijke kanaal. De strandfoto’s vind ik top: prachtige gapers. Samen met de niet genoemde foto’s geven ze een mooi beeld van een welbestede dag.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Mooi hoor die foto’s met lange sluitertijd. Fijn speelgoed zo’n filter. Knappe opening van je bericht, want die twee boompjes maken een tweetal prachtige foto’s, hoewel ik de eerste mooier vind qua compositie. Maar ja, dan had je dat zonnetje er waarschijnlijk niet goed opgekregen bij die tweede.
  Het springende hert is een voltreffer. Die zal je niet snel nog eens maken. Knappe platen ook van de schelpen. Top.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een prachtige plaatjes laat je weer zien, ik heb weer genoten van begin tot eind ; de zonsopkomst is mooi vastgelegd, de berijpte blaadjes en de strandgaper vind ik het allermooist, super gedaan en gestoeid met het 10-stops filter is ook altijd een uitdaging, goed gelukt ! Groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik zag je op Facebook..gek hè…hier nooit tegen gekomen. De strandgaper ( de eerste) was schitterend….trouwens een heel mooie ( grote ) serie foto’s. Ga je zeker volgen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.