Natte Boel

Februari 2016

Druppelen voor dummies

Naast de hoge temperaturen werd de winter van 2015/2016 gekenmerkt door harde wind gepaard met veel neerslag. Vele dagen was het geen weer om er met de camera op uit te trekken. Op zich niet heel erg, want dan kom ik eindelijk eens toe aan het opruimen en organiseren van mijn archief en het inlopen van mijn blogachterstand. Maar ja, hele dagen achter de PC is het ook niet helemaal en hoe je het ook wendt of keert: fotograferen is een vorm van verslaving. Dus op een gegeven moment kom je toch weer in beweging….

Eerst experimenteerde ik wat met olie en water, maar dat was snel klaar: leuke resultaten, dat wel, maar niet zo uitdagend. Heel anders ligt dat bij het fotograferen van vallende druppels. Daar had ik me twee jaar geleden al eens aan gewaagd met best aardige resultaten. Daar wil ik nog weleens wat meer tijd in stoppen. De opstelling was in principe hetzelfde als die in 2014 en de camera-instellingen ook, d.w.z.: sluitertijd 1/250-1/160s – diafragma f/8-f/10 – iso 200-400 – manueel focus. Flitser: intern met output tussen 1/16 en 1/32, resulterend in een belichtingstijd van (pak ‘m beet)  1/20000s. High-speed dus!

2016-02-10 14-57-54 - IMG_5053_1080p
Druppels 1

Als vloeistof gebruikte ik alleen water, één keer met wat toevoegde maizena. Dit laatste in een poging hinderlijke reflecties van de flitser weg te werken; een laagje tissue over de flitser was niet afdoende, de maizena bleek de oplossing overigens ook niet (zakt uit). Verder was mijn werkwijze niet erg geavanceerd: geen dure elektronica (besteed mijn geld liever ergens anders aan), maar ‘recht voor zijn raap’. De druppelsnelheid probeerde ik in te stellen op 10-15 per seconde: dit leverde de grootste kans op botsende druppels en dat wil je graag zien! Daarbij de camera op de repeteerstand, 100 foto’s maken en dan maar hopen dat er iets leuks tussen zit. Dan even iets anders gaan doen (achtergrondkleur veranderen, stofzuigen, etc…) om de flitser de tijd te geven weer goed op te laden.

2016-02-12 19-03-55 - IMG_7169_1080p
Druppels 2

Na verschillende sessies, verspreid over een dag of acht, zat ik met een enorme berg materiaal waarvan gelukkig het meeste direct de prullenbak ik kon, maar er bleef nog genoeg over om nog even te bewaren. In dit blogje wil ik 20 van de – naar mijn mening – mooiste resultaten laten zien. Hier komen ze, in galerijvorm.

< Klik op een miniatuur voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave! Vervolgens kun je – met de pijltjes – door de hele galerij scrollen…>

Het grootste probleem was het creeëren van een rustige achtergrond en zoals te zien, is dat niet helemaal gelukt. De plaatjes zien er dan ook niet zo gelikt als de beelden die je soms van de ‘echte’ druppelaars voorbij ziet komen, maar ik doe het er wel voor. Naast de geijkte beelden – losse druppels, druppel op een kegeltje – zaten er soms weer verrassende botsbeelden tussen. Ik heb nog genoeg materiaal om een tweede blogje te vullen en misschien doe ik dat ook nog wel eens…

Dank voor het lezen en vooral kijken.

Advertentie

7 reacties op ‘Natte Boel

 1. Hoi Dick,
  Dat experimenteren ligt je wel. Het is opmerkelijk wat voor verrassende beelden er zo kunnen ontstaan, met meer diversiteit dan je wellicht zou verwachten. Spelen met kleuren, instellingen en druppelsnelheid kan je natuurlijk eindeloos variëren en dat levert je dan massa’s beelden op. Er zitten in je selectie geen beelden die ik niet mooi vind.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoe je het doet doe je het maar ik vond het schitterend! Ik heb geprobeerd je uitleg te begrijpen maar dat lukt me dus niet. Ik bedoel daarmee te zeggen dat ik geen flauw idee heb hoe zulke mooie druppels te fabriceren. Ik vind dit echt geniaal en ik heb echt super genutte van deze prachtige druppels. Uiteraard ook allemaal in de vergroting bekeken 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.