Sneeuwklokjes negeren: kan dat?

Krokussen

5 februari 2016 – Bennebroekbos

Een echte winter zit er niet in dit jaar. Weer niet. Voor de degenen die gek zijn op het fotograferen van sneeuw- en ijspret in barre vrieskou is dat erg jammer. Gelukkig hebben we toch minimaal drie dagen de kans gehad om enigszins aan de winter te proeven. Dat leverde weliswaar geen opzienbarende taferelen op van drijfijs in het IJsselmeer of van kruiend ijs rond het Paard van Marken, maar toch.

Ook ik heb de afgelopen maand – geheel tegen mijn natuur in – twee dagen de kou getrotseerd in pogingen een paar mooie winterse plaatjes te schieten. Nu dat allemaal weer verleden tijd is en de temperaturen weer bijna de dubbele cijfers halen, mag het van mij dan ook wel weer voorjaar worden.

Vandaag ga ik alvast op zoek naar voorboden van de overgang van winter naar lente in het Bennebroekbos.

< TIP: voor een grotere, mooiere én vooral scherpere weergave loont het de moeite de foto’s even aanklikken! >

Sneeuwklokjes staan daar altijd volop, maar die wil ik dit jaar maar eens proberen te negeren. Dat doet iedereen al en bovendien vind ik het geen echte lentebodes.

De sneeuwklokjes staan er weer goed bij dit jaar, maar tot nu toe gaat het negeren me goed af. Ik kijk gewoon wat meer omhoog! Dat is dan ook de reden dat mijn oog valt op enkele klimopplanten (Hedera helix) met trosjes bessen. Nog niet rijp, want dan zijn ze zwart, maar daarom niet minder fotogeniek. Even wat proberen met de bokeh lichtbollen die ik in de achtergrond zie…

<<< klik voor grotere weergave op de cirkel >>>

Op een dikke omgevallen boom staan wat mosjes in bloei. De sporenkapsels vragen gewoon om aandacht en wie ben ik om ze dat te weigeren? Ik hoef er niet eens voor op de knieën.

Sporenkapsels
Sporenkapsels

Het lijkt hier weer te gaan om Gewoon Dikkopmos met sporenkapsels in het rijpere stadium. Nou zijn mosjes niet bepaald lentebodes, eerder typische winterflora, maar wel een dankbaar onderwerp voor de fotograaf die ook ’s winters nog wat aan macro wil doen. Alleen maar vogeltjes kieken, is ook weer zo afgezaagd 😉

Op een andere pluk mos die groeit in de oksel van een boomtak zie ik iets bewegen: niet alleen de flora, ook de fauna begint te ontwaken, zij het niet erg fanatiek. Een pissebed kruipt traag over het mos. Een en ander speelt zich af op ooghoogte, waardoor ik door de knieën moet om zodoende van onderaf te kunnen fotograferen. Tegen het licht in is deze keer niet zo fijn, maar het lukt. Het is – zeker voor een pissebed – een wonderschoon beestje dat de naam Mospissebed blijkt te dragen. Het had gekund, maar nee, deze keer verzin ik het niet zelf!

2016-02-05 12-31-22 - IMG_4588_1080p
Mospissebed

Deze Mospissebed mag dan al ontwaakt zijn uit zijn winterslaap, dat geldt zeker niet voor deze Wijngaardslak. Die slaapt nog als een os en is met geen mogelijkheid wakker te krijgen. Niet dat ik dat geprobeerd heb, maar bij wijze van spreken…

Wijngaardslak in winterslaap
Wijngaardslak in winterslaap

Dan even iets heel anders: druppelfotografie. Geen vallende druppels in een bak water (dat komt later), maar regendruppels. Er liggen er namelijk nog genoeg op het gras en het wordt tijd daar eens wat serieuzer naar te kijken. Ik moet daarvoor wel even laag bij de grond, maar gelukkig staan hier geen sneeuwklokjes die me kunnen afleiden… Ik probeer eerst zoveel mogelijk druppels scherp te krijgen met f/11… maar omdat de achtergrond al gauw te ‘streperig’ begint te worden, schakel ik toch snel weer terug naar groter diafragma, f/3.5:

Regendruppels
Regendruppels f/3.5

Nu we toch weer terug zijn bij de mossen: een paar losse plukjes zonder sporenkapsels. Determineren wordt dan moeilijk, maar is geen ramp:

Genoeg druppels en mos; ook dit maar even een poosje proberen te negeren. Dat wordt weer omhoog kijken. Met succes, want daar hangt mijn volgende onderwerp: Judasoren! Die zie je ook de hele winter door. Wat zeg ik: het hele jaar door! En nog eetbaar ook, maar daar waag ik me toch maar niet aan.

Judasoren
Judasoren

Recht van onderen ziet zo’n oorschelp er weer heel anders uit:

Judasoor
Judasoor

Van het omhoog kijken, krijg ik een stijve nek en laag bij de grond maken de vele sneeuwklokken het mij moeilijk. Afgevallen blad doet niet bepaald denken aan het naderende voorjaar, maar het leidt wel weer even af:

Door de witbalans wat koeler in te stellen, krijg je een heel andere sfeer. Ik vind het wel wat hebben:

Herfstbladeren
Koeler blad

Tussen al dit blad zie ik plots iets blauws: de eerste sterhyacint steekt de kop op. Eindelijk een echte voorjaarsbode. Terwijl de camera hiervoor op de grond ligt, gebeurt het in een onbewaakt ogenblik toch: ik zie zomaar ineens een belendend sneeuwklokje op mijn beeldscherm verschijnen en voordat ik er erg in heb, druk ik de ontspanner in. Hè, nou ging het zo goed. Maar ja, als het kwaad dan toch eenmaal geschied is…

Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes

Balend dat het niet gelukt is, pak ik gauw mijn spullen bij elkaar en wil naar huis. Zo snel mogelijk, dan blijft de schade misschien nog een beetje beperkt. Ik ren tussen de bedden sneeuwklokken door naar de uitgang. Voor ik die echter bereik, moet ik door een veldje met krokussen. Ik kijk om me heen: géén sneeuwklokje te bekennen, dus ik waag het erop. Camera weer uit de tas en op de knieën voor deze lentebode:

Krokussen
Krokussen

Het mag dan met de sneeuwklokjes dit jaar niet gelukt zijn, ik zal proberen het te beperken tot deze twee kiekjes. De spaarzame vroege lentebodes die ik vandaag gevonden heb, maken het deels goed, maar ik besef wel dat dit nog geen lente maakt. Die kan nog lang op zich laten wachten, dus dit stemt wel enigszins vrolijk, maar zeker niet meer dan dat.

Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

9 reacties op ‘Sneeuwklokjes negeren: kan dat?

 1. Supermooi, je waterdruppels en dan vooral de laatste, de mosjes , het koele blad , ook de judasoren heel erg mooi vastgelegd ! Ben blij dat je toch nog voor de sneeuwklokjes en krokussen door de knieen bent gegaan ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Het was weer afzien voor je: omhoog kijken, soms door je knieën voor iets verleidelijks, en dan ook nog bezwijken voor de sneeuwklokjes. Gelukkig ben je met een aantal mooie beelden thuisgekomen. De grootste druppel en de laatste krokussen vind ik deze keer het mooist. En judasoren eetbaar? Ik pieker er ook niet over om het te testen. Tevreden stellen met mooie beelden kost mij geen moeite.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is toch weer een prachtig blog hoor Dick.
  Om gelijk maar et de deur in huis te vallen: De sporenkapsels vind ik ronduit fantastisch! Mooie scherpe randen en zo mooi met de rustige achtergrond. Echt fantastisch. Ook de herfstbladeren zijn hele sfeervol en het “koele blad” is ook werkelijk ontzettend mooi!
  De judasoren zijn ook geweldig vereeuwigd en die mag ik ook graag zien/vastleggen 🙂
  Een zeer fraai blog met een geweldige mooie en warme sfeer.
  Groetjes,
  Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Snap eigenlijk niet waarom je de sneeuwklokjes wilt negeren, ik word er juist blij van! Niet van deze eerlijk gezegd, vind ze wat grauw.

  Bij de regendruppels gaat mijn voorkeur zonder twijfel naar het grote diafragma en de eerste Judasoren kunnen mij zeer bekoren, wat een fijn licht.

  Groet Loes

  Like

 5. Niet gelukt dus, je kunt ze ook niet negeren, ze zijn gewoon te leuk. Mooie serie waarbij ik de foto in de linkercirkel erg mooi vind, ook de judasoren met geringe scherpte diepte en de krokus spreken mij erg aan. De waterdruppel aan het takje mos vind ik super, en het koele blad vind ik ook heel geslaagd.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.