Achterlijk Gezwam

Gewone Wimperzwam

11 november 2015 – Groenendaal, Heemstede

Volgende week barst in het zuiden van ons land het carnaval weer los, maar de voorbereidingen begonnen al op 11 november. Gelukkig wonen wij een heel eind boven de grote rivieren en kon ik me op die dag met iets zinnigers bezig houden, met Groenendaalse zwammen. Omdat ik een beetje achter loop met bloggen, was de titel van dit blog een inkoppertje, ook al omdat ze daar met carnaval eveneens wel raad mee weten…

< TIP: voor een grotere én vooral scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Het gezwam begint met een Oranje Aderzwam. Als ik die zie, kan ik daar nooit langs lopen zonder te proberen er iets van te maken.Vaak zitten ze als platte korsten op dood loofhout, maar soms groeit ook een deel de hoogte in. En ‘hoogte’ is dan relatief, want meer dan een paar millimeter is het meestal niet. Het wordt een heel gedoe, want met statief of rijstzak kan ik er niet bij. Het moet dus uit de hand en dan de camera maar stevig tegen de stam aandrukken.

Oranje Aderzwam
Oranje Aderzwam

Geweizwammetjes. Ook weer zoiets. Kan ik ook niet negeren en die worden dan ook bijna allemaal aan een inspectie onderworpen. Meestal keur ik ze af, maar sommige zijn wél de moeite waard.

 

Geweizwam
Geweizwam

Vanwege de eenvoud vind ikzelf dit de mooiste van de serie.

Geweizwam
Geweizwam

De zwammen worden kleiner en kleiner. Een paar oranje stipjes op een oud stammetje: niet meer dan een paar millimeter in doorsnee. De meeste mensen zouden er zo aan voorbij lopen, maar dat doe ik niet. Ik ken ze namelijk en door de macrolens blijken het toch heel bijzondere zwammetjes te zijn, hoewel de naam dat niet doet vermoeden.

Gewone Wimperzwam
Gewone Wimperzwam

Er bestaat kennelijk ook een wat minder gewone soort (de stekelige), maar hoe die er uit ziet weet ik niet. Is ook veel zeldzamer.

Gewone Wimperzwam
Gewone Wimperzwam

De zwarte bolletjes die op deze foto zichtbaar zijn, zijn vermoedelijk van één of andere slijmzwammensoort. Ik zag dat echter pas bij thuiskomst, anders had ik daar misschien nog wat meer werk van gemaakt. Dat is echter wel een andere tak van sport, als je nagaat dat de Wimperzwammen ca. 5mm in doorsnede zijn….

Van klein naar kleiner. Zelfs de naam – Kleine Beukenbladmycena – geeft al aan dat de volgende geen grote zwam is. Een speldenknopje tussen en op de beukenbladeren waar je echt naar moet zoeken. De hoedjes staan op een tenger steeltje, maar toch is dit – volgens mij (maar wie ben ik) – geen Tengere Beukentaailing, want daarvan zijn de steeltjes behaard en dat is hier niet het geval.

Kleine Beukenbladmycena
Kleine Beukenbladmycena

Maar het kan nog kleiner. Piepkleine oranje bolletjes (max. ca. 2mm) van een slijmzwam met de – vermoedelijke – naam: Peervormig Draadwatje.

Peervormig Draadwatje
Peervormig Draadwatje

Dit zijn nog jonge exemplaren, die later overgaan in een draadwatje, een soort kelkje met een propje ‘watten’ erin. Die heb ik vermoedelijk wel eens eerder gezien en ook gekiekt, maar dit jaar ben ik ze helaas – nog – niet tegen gekomen.

Kleiner dan dit wordt het niet. De afsluiter van dit blog is een plaatje van een nieuwsgierige kikker. Vond ik wel grappig; bleef ook lekker poseren, liggend tussen de herfstbladeren.

Nieuwsgierig
Nieuwsgierig

Dit was mijn laatste zwammenblog van 2015. Wordt vervolgd. Dank voor het lezen en kijken.

8 reacties op ‘Achterlijk Gezwam

 1. Zoals jij achter loopt met bloggen, loop ik achter met reageren. Maar ik lees alles. En met deze reactie ben ik in één keer weer bij 😉

  Ik moet toch beter kijken als ik door het bos loop, want het superkleine spul is tot nu toe aan mijn aandacht ontsnapt. Jou levert het een mooie serie op, met voor mij als hoogtepunten de tweede foto van de wimperzam en de tweede foto van de kleine Beukenbladmycena.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel erg mooi Dick wat er in de natuur allemaal verborgen is als je er geen oog voor hebt of dat het zo klein is dat je er gewoon overheen kijkt, maar jij hebt het allemaal inzichtelijk gemaakt met deze prachtige foto’s. Mijn complimenten.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Jeetje Dick, 11 november… wat loop je achter! aan je blogtempo ligt het niet, misschien fotografeer je teveel 😉
  Toch leuk om jouw gezwam nog te zien, de wimperzwammetjes springen er voor mij uit, omdat ik zulke leuke zwammetjes vind, omdat ik er laatst zelf mee bezig geweest ben, maar vooral omdat je ze prachtig in beeld hebt gezet met prachtige heldere kleuren!

  Groetjes en fijn weekend,
  Loes

  Geliked door 1 persoon

 4. Weer een leuke zwammenblog, ook bij mij zijn de wimperzwammetjes favoriet, en de kikker.
  Voorlopig is het prutweer, dus voor jou de gelegenheid om je blog achterstand in te halen 🙂
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Opnieuw een terugblik naar 2015. Wat moet jij een voorraad hebben 🙂
  Zo gauw je door je hebt dat er een ieniemini wereld bestaat is het natuurlijk een uitdaging én een kunst om dat mooi vast te leggen. Jij bent lekker bezig! Die wimperzwammetjes bijvoorbeeld heb je er mooi op staan. De kikker als afsluiting vind ik leuk. Het deed mij denken aan een soortgelijke ervaring.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Weer een mooie blog die ik met plezier heb bekeken. Het wimperzwammetje is wel heel erg mooi maar ook erg klein, die heb ik nog niet gezien ook niet de beukentaailing , supermooi gedaan ! Ik moet toch eens wat meer met mn neus over de grond lopen want ik mis heel veel…..Groetjes Adria

  Geliked door 1 persoon

 7. Pffffffff…………….. je titel doet iets heel anders vermoeden Dick maar ik ben blij dat je deze schitterende zwammetjes nog laat zien. Ik vind ze werkelijk schitterend en wat mooi gefotografeerd. Daarom zijn ze ook zo mooi natuurlijk 😉 Het wimperzwammetje heb ik ooit een keer gezien dus ik weet hoe klein of ze zijn. Werkelijk een prachtige serie waar je heel trots op kan zijn. Mijn complimenten,
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.