Walvis gemist…

12 november 2015 – Zuidpier, IJmuiden.

Als de eerste najaarsstormen geweest zijn, wordt het tijd om weer eens richting de Zuidpier van IJmuiden af te reizen. Na een paar onstuimige dagen beloofde donderdag de 12e een mooie dag te worden met in de loop van de dag misschien een getemperd zonnetje. Zoals zo vaak echter waren de weergoden ook nu weer niet voornemens zich aan de verwachtingen te houden en scheen de zon volop.

Ik loop mijn vaste route vanaf IJmuiderslag langs de vloedlijn naar de kop van de pier en dan weer terug. Je hoopt dan natuurlijk op een bijzondere waarneming, maar ik reken maar op niks, dan kan het alleen maar meevallen. Een dagje Zuidpier betekent meestal grotendeels vogelfotografie; ik begin dan ook met een ‘gewone’ zilvermeeuw, eentje die net het luchtruim kiest met een scheermes in de snavel.

Zilvermeeuw met prooi
Zilvermeeuw met prooi

Scheermessen zijn hier altijd ruim voorradig, zeker als het gestormd heeft, en zijn een bron van voedsel voor diverse strandvogels. Ze schijnen overigens goed te eten te zijn, als je ze maar lekker klaarmaakt, of beter nog: laat klaarmaken.

Veel leuker dan de grote en vaak agressieve meeuwen zijn de wat kleinere strandvogels, zoals de drieteenstrandloper en de steenloper. De eerste heb ik vandaag niet of nauwelijks gezien, maar steenlopers waren er wel. Ook steenlopers lusten wel een lekker glibberig scheermesje, maar probeer maar eens een nog gevuld exemplaar te vinden. Weer zo’n lege schelp? Weg ermee!

Weg ermee!
Weg ermee!

Een zilvermeeuw heeft meer succes en heeft bovendien een rustig plekje gevonden om ongestoord de schelp leeg te slurpen.

Etenstijd
Etenstijd

Op het strand is verder niets te beleven. Snel de pier op. Maar ook op de pier is niet veel te beleven. Sommige meeuwen zijn echter duidelijk minder schuw dan de meeste andere en bieden de gelegenheid tot het maken van een portretje:

2015-11-12 IMG_9532dev_MeeuwenPortret
Portret

Deze rustende jonge zilvermeeuw maakt een abrupte draaibeweging met zijn kop, waarbij er een spoor van druppeltjes door de lucht vliegt…

Rustende zilvermeeuw
Rustende jonge zilvermeeuw

Na dit hoogtepunt werp ik me weer even op de steenlopers. Ook deze zijn op de betonblokken van de pier soms makkelijker te benaderen dan op het strand.

Steenloper
Steenloper

Weer teruglopend speur ik regelmatig de golven af, zowel binnen als buiten de pier. Met een beetje mazzel zie je een zeehond of misschien zelfs een bruinvis. Je weet maar nooit… maar ik heb geen mazzel vandaag.

Bijna weer terug op het strand is er een samenscholing van steenlopers rondom een klein poeltje tussen de rotsblokken. Er wordt hier druk gebadderd en daar probeer ik ook wat plaatjes van te schieten. Eén van de vele badscènes met een hoop gespetter:

Badende steenloper
Badende steenloper

Wat betreft het gevogelte geloof ik het verder wel. Het valt allemaal weer een beetje tegen vandaag. Op het strand loop ik door de jonge aanwas van helmgras, vlak tegen de duinenrij aan. Hier tussen groeien plantjes die ik niet ken en nog volop in bloei staan. Het blijkt zeeraket te heten en bloeit met lila-roze bloemetjes, waar misschien wel iets van te maken is met de macrolens. Er staat echter wel vrij veel wind, maar ik heb gelukkig ruim 83 kg windkering bij me en dat gooi ik in de strijd om voor wat luwte te zorgen:

Zeeraket
Zeeraket
Zeeraket
Zeeraket

Niet alleen de bloeiende exemplaren, maar ook de jonge plantjes zijn best fotogeniek. Ze doen aan een soort vetplantjes denken… Misschien zijn ze dat ook wel, want als je dit beeld ziet, zou je bijna denken met een woestijnplantje van doen te hebben.

Zeeraket
Zanderige Zeeraket

Een verrassende waarneming aan het einde van deze dag en toch nog wat macrofotografie kunnen doen. Eenmaal thuis wachtte nog verrassender nieuws: terwijl ik op de weg terug was naar huis, is er een bultrug langs de pier gezwommen. Op facebook en nieuwssites zie ik de foto’s voorbij komen. Wel een beetje balen!

Op en rondom de pier was het vandaag dus een tamme boel, maar gelukkig had ik aan het begin van de dag nog een leuk klusje. Mijn allerliefste zus (ik heb er maar één!) wilde namelijk graag een paar foto’s van haar hond Basha en we hadden afgesproken dat een keer te proberen, op het strand. Weer eens iets heel anders: huisdierenfotografie.

Nou is Basha een beetje een ‘moeilijke’ asielhond met een niet bepaald prettig verleden, waardoor ze – zacht uitgedrukt – nogal onvoorspelbaar is. Het was dus even afwachten hoe het zou gaan, maar het viel alles mee. Ze leefde zich heerlijk uit – en ik ook – en dat leverde tientallen actiefoto’s op, waarvan ik deze zelf het meest geslaagd vind:

Basha
Basha

Een zwarte hond en eigenlijk iets te veel zon, maar desondanks staat ze er best keurig op. Ze zou – volgens mijn zus – niet  de zee in durven, maar daar was vandaag weinig van te merken: de actie spettert er vanaf! Heb ik heb toch nog een zeehond gespot vandaag!

Bedankt voor het lezen en kijken.

9 reacties op ‘Walvis gemist…

 1. Erg mooie serie, fijn om naar te kijken, de vogels, de zeehond 🙂 en de bloeiende zeeraket. Ze zijn allemaal prachtig, maar de meest bijzondere vind ik de zanderige zeeraket.
  Groet, Dianne

  Geliked door 2 people

 2. De Zuidpier is altijd leuk, ik ben er al een tijdje niet geweest, toch binnenkort weer een keertje doen, jouw foto’s zijn mooi, de steenlopertjes stelen daar altijd de show vind ik.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie foto’s laat je weer zien en het zeeraketje en vetplantje zijn toch mn favorieten alhoewel ik de steenlopertjes ook erg mooi vind….En dan de laatste; een zwarte hond in actie heb je heel knap vastgelegd, ik probeer het zelf ook vaak met mn kleine viervoetertje en dat valt echt niet mee om die leuk op de plaat te krijgen en daarom; mn complimenten ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Je hebt vn die dagen dat er niets bijzonders te zien valt op de pier en je hebt van die dagen dat je de ene na de andere mooie soort voor je lens krijgt. Ik was er vorige week nog even en toen ook alleen veel meeuwen en steenlopertjes. Voor de rest wel hele leuke vogels, maar allemaal te ver weg. Je steenloper op het betonblok is erg fraai en je foto’s van de zeeraket prachtig. Tot slot een compliment voor de knappe actiefoto van de hond. Erg mooi geworden.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick…

  Mooie blog, ondanks dat het een tamme bol was heb je toch mooie
  opnames kunnen schieten..ik vind ze prachtig, ook je macro zien er mooi uit en
  wat balen dat je de bultrug niet gezien hebt….
  De foto van de hond van je zus vind ik een topper, prima actie foto, je zus
  is er vast blij mij…

  gr. Nieske

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  ik ben er al even niet geweest dus dat wordt ook weer hoog tijd. Altijd afwachten wat je daar ziet. Nu zijn er zwarte zee-eenden en een ijseend gesignaleerd net als de kuifaalscholver. Alleen het weer nodigt niet echt uit om daar nu even een strandwandeling te maken hahaha….. Mooie serie van de meeuwen en de stransloper laat je zien maar die zeeraket vind ik echt heel erg mooi!
  ook de foto van Basha is heel mooi gelukt. Dar zal je zus echt heel blij mee zijn.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  De ene keer tref je het daar beter dan de andere. De laatste twee keer heb ik er wel een zeehond en bruinvissen gezien. Geen bultrug, helaas. De meeuwen en steenlopers behoren tot de vaste gasten. Als er niet veel anders te zien is laat je je makkelijk verleiden tot het fotograferen van deze soorten. Het heeft je toch weer een reeks mooie beelden opgeleverd. Het macrowerk vind ik een verrassing, mooi werk. Ik heb nog nooit een macrolens meegenomen naar de pier en het bijbehorende strand.
  Basha is een prachtige “zeehond”.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.