AWD November

2 november 2015, Amsterdamse WaterleidingDuinen

In de maand november ben ik maar één keer naar de AWD geweest. Ik verwachtte niet veel, want november is echt zo’n overgangsmaand: de damhertenbronst is voorbij, paddestoelen worden minder en de eerste wintergasten kunnen al arriveren, maar zo vroeg in de maand heb ik daar nog weinig hoop op. Wél is het weer een mistige ochtend, dus misschien levert dat nog aardige beelden op. Ik ben redelijk bijtijds bij Panneland en zet er meteen stevig de pas in, op weg naar één van de hoogste duinen. Al snel blijkt echter dat er niet tegen op te lopen is: de mist verdwijnt snel en het dreigt een zonovergoten dag te worden.

< TIP: voor een grotere én vooral scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Dan maar de handrem erop en wat beter om me heen kijken. Daar krijg ik geen spijt van, want mijn eerste onderwerp – een braamstruik, die nog vol in de bloesem staat – levert met de ochtenddauw erop meteen één van de mooiste plaatjes van de dag op. Sterker nog: het wordt zelfs mijn persoonlijke mooiste foto van deze maand!

Bedauwde Braambloesem
Bedauwde Braambloesem

Dus: sorry, maar alles wat hierna komt is alleen maar minder!

Ik maak mijn route af naar de Bosjes van Leen Poes – waar het hoogste duin ligt – en neem nog een damhert mee, dat staat bij te komen van de voorafgaande heftige periode (bronst):

Even bijkomen
Even bijkomen

Op het hoge duin aangekomen, heb je een prachtige uitzicht over de AWD. Het is dan ook geen originele foto die ik maak. Richting het oosten is het nog licht nevelig en daar kan je met de telelens nog wel wat van maken, maar hier was ik niet voor gekomen. Andere keer beter; het uitzicht richting noorden is wel mooi:

Panorama
Panorama

Na een korte babbel met een collega-fotograaf, die ook voor niks hier naartoe is gekomen, ga ik het infiltratiegebied verder in. Van wintergasten nog geen spoor, maar een Roodborst is ook altijd leuk:

Roodborst
Roodborst

Bovendien: misschien is dit ook wel een wintergast, want er komen ’s winters veel Oost-Europeanen deze kant op, heb ik wel eens gehoord. Ik spot hier ook mijn eerste Sperwer, maar meer dan een bewijsplaatje levert het jammer genoeg niet op.

In één van de kanaaltjes valt mijn oog op een koppeltje kuifeenden. Meestal zitten ze net iets te ver weg, maar deze keer heb ik geluk en zijn ze ook nog eens redelijk te benaderen. Van de kuif zie ik niets, maar des te opvallender is de mooie groene kop van het mannetje. Kennelijk valt het zonlicht er gunstig op:

Kuifeend man
Kuifeend man

Maar voor een vrouwtjeseend mag zij er toch ook best zijn, maar nadat ze zich uitgebreid heeft laten kieken, vindt ze het tijd een veiliger heenkomen te zoeken.

Kuifeend vrouw in vlucht
Kuifeend vrouw in vlucht

Meestal resulteren dit soort pogingen bij mij in de prullenbak, maar deze keer heb ik geluk!

Meestal vind ik Knobbelzwanen niet zo de moeite waard, maar omdat de opbrengst tot nu toe wat tegenvalt, schenk ik mijn volle aandacht aan een trio dat dichtbij zwemt en zich in het geheel niet aan mij stoort. Dan ligt een portretje voor de hand:

Portret Knobbelzwaan
Portret Knobbelzwaan

 

Ik weet niet of dit normaal is voor deze tijd van het jaar, maar als ik langs het betonnen kanaaltje loop, zie ik een aantal Rode Heidelibellen vliegen. Ze komen steeds weer terug op hetzelfde plekje en dat maakt het makkelijk. Op de buik en half over de betonnen rand hangend moet ik tegen fel licht in fotograferen, maar ik zie ook mooie bokeh bubbels van het water in het kanaaltje. Dat is dan weer niet zo makkelijk belichten. Ik maak er het beste van en ben redelijk tevreden met dit plaatje:

Heidelibel
Heidelibel

Als ik het betonnen kanaaltje verder zou volgen, kom ik bij De Oase uit en mijn fiets staat bij Panneland. Dus steek ik over en ga struinend zo recht mogelijk op mijn doel af. Dat was een goed idee, want ik word op de valreep nog even getrakteerd op een groep Staartmezen: altijd leuk, altijd moeilijk. Ik probeer het toch maar weer en hou er wonder boven wonder een paar aardige plaatjes aan over. Ik moet kiezen en deze vormt het einde van dit blogje:

Staartmees
Staartmees

Ondanks dat november een tussenmaand is, is het toch nog een redelijk gevuld blogje geworden. Dat is het voordeel als je zo achter loopt met bloggen: de beelden zijn weer verfrissend nieuw. Maar… ik loop langzaam in! Nog een keer naar de Zuidpier en dan ben ik ‘al’ aan december toe. Bedankt voor het lezen en kijken.

8 reacties op ‘AWD November

 1. De eerste foto mag de “foto van de maand” zijn geworden de laatste twee met het staartmeesje erop vind ik ook heel erg mooi, prachtige vogeltjes zijn het. Verder een mooie blog ! Groet Adria

  Geliked door 1 persoon

 2. Het zwerven door de AWD levert de ene keer beduidend meer op dan de andere. Al met al heb je duidelijk wel een mooie dag gehad. De eerste foto is een schitterende binnenkomer. De laatste twee vormen een fraaie afsluiter. Staartmezen mooi fotograferen valt meestal niet mee.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, Ik heb een zwak voor staartmeesjes en in deze fraaie reeks die je hebt gefotografeerd zijn dit mijn favorieten. Natuurlijk zijn de resterende foto’s ook prachtig en ik vind de dauwdruppels op de bloem van de braam dus ook erg mooi.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Nou ik vind dat de staartmees er ook erg mooi opstaat hoor. Ook de vliegende kuifeend is goed gelukt. Echt een serie van een dagje AWD. Zeer gevarieerd blogje met een aantal prachige ontmoetingen. Leuk de koperwiek, die heb ik de afgelopen maanden nog niet gezien. Heerlijke plaat ook van de roodborst en de libel met tegenlicht is er ook eentje die uitermate goed gelukt is. Mooi standpunt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Die eerste foto is werkelijk schitterend! Ik kwam deze al tegen op facebook en hij is echt jaloersmakend! Ik kan er echt een hele tijd naar kijken hihi….. dus terecht dat dit een foto van de maand is geworden 🙂
  Maar ook je andere foto’s zijn hele mooi om te zien waarbij de staartmeesjes ook hele mooi zijn net als de Koperwiek en de zwaan. Dit echt weer even heerlijk genieten van een rondje natuur.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.