Herfst in Elswout

29 Oktober 2015 – Elswout, Overveen

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Op mijn Groenendaal-expeditie van gisteren viel het me al op dat de herfstkleuren nu toch wel aardig in de buurt van een hoogtepunt beginnen te komen. Het wachten is op een dagje met wat zon om de kleuren nog meer tot hun recht te doen komen. Daar hoef ik niet lang op te wachten, want vandaag is het al zover: een diffuus zonnetje dient zich in de loop van de dag aan. Vervelend, want nu moet ik alweer op stap met mijn camera. Ik kom bijna nergens anders meer aan toe…

Mijn keus valt op landgoed Elswout in Overveen. Ik ben daar nog niet zo heel erg bekend, maar dat zou – met name in deze tijd van het jaar –  een aantal fotogenieke plekjes moeten herbergen. Kijken of ik die kan vinden. Daarnaast verwacht ik toch ook wel het een en ander op zwammengebied, dus fiets ik aan het begin van de middag die richting op. Ik besluit de rode paaltjes te volgen en mijn ogen goed de kost te geven.

Mijn eerste kiekje blijkt achteraf een bekend doorkijkje te zijn: het prieeltje zag ik pas later op de PC…

Bekend doorkijkje
Bekend doorkijkje

Misschien nog wel bekender is deze rustieke, hoge houten brug: al honderdduizend keer gefotografeerd waarschijnlijk. Probeer daar maar eens iets origineels van te maken. Ik kan in ieder geval mijn 10-18mm groothoek-objectief inzetten…

Houten brug
Houten brug

Maar dat blijkt toch geen garantie voor originele plaatjes, maar ja: meer inspiratie heb ik vandaag kennelijk niet. Bovendien twijfel ik of ik niet toch een week te vroeg ben: er zit nog vrij veel groen aan de bomen.

De aanloop naar de brug is net voorzien van nieuwe hekwerk, hoorde ik van een vrijwilliger die vandaag ook aan het kieken was. Dit is het resultaat van zijn noeste arbeid:

Nieuw hekwerk
Nieuw hekwerk

Dat ziet er toch keurig uit, nietwaar?

Ik heb hier een hele tijd staan wachten op een flinke windvlaag om wat vallende blaadjes vast te leggen, maar dat zal je altijd zien: als je de wind nodig hebt, dan geeft-ie niet thuis. En ik heb ook niet de hele dag de tijd, want voor je het weet gaat het licht weer uit. De brug zelf dan maar, vanuit een laag standpunt:

Brug
Hoge brug – laag standpunt

Hiermee is dit bruggetje wel uitgemolken. Ik zal proberen hem verder te negeren en richt mijn pijlen op een doorkijkje over weer een ander watertje:

Ander doorkijkje
Ander doorkijkje

Een volgend bruggetje dient zich aan: iets kleiner en nog wat idyllischer dan de vorige. Ik probeer weer verschillend invalshoeken, maar zo vind ik hem er het beste op staan:

2015-10-29 14-37-56 - IMG_7510dev_1080p
Idyllisch bruggetje

Ik loop nog wat rond in het gedeelte van het landgoed waar ik nog niet eerder geweest ben. Hier geen bruggetje of ander attribuut om het geheel op te leuken, alleen maar bomen op een roodbruin bladerentapijt:

Bomen
Bladerentapijt

 

Voor het volgende tafereel gaat de 10-18mm er weer op. Weer een kanaaltje omzoomd door bomen en een soort sprookjeshuisje, tenminste zo lijkt het. Het is alleen maar een voorgevel, er zit verder niets achter. Wat een nep!

Nephuisje
Nephuisje

Ik denk dat ik nu wel bijna genoeg herfstkleuren verzameld heb.Nog één keer een ‘gewoon’ bostafereel met een houten bankje – met daarop wat bladeren – in de voorgrond. <<<Even aanlikken>>>

Tot nu toe heb ik maar weinig paddestoelen gezien, maar nu zie ik dan eindelijk wat geweizwammetjes. Eindelijk mag de macrolens aan het werk. Een groepje met wat aanhangend water, een mooie gelegenheid om te oefenen in scherpstellen op druppels. Ik geloof dat het hier wel aardig gelukt is:

Druppels
Druppels

Geweizwammen zijn één van mijn favoriete paddestoelen, dus ik ga nog even door met dit groepje op een losliggend stammetje. Op zich een aardig groepje, maar hoe ik het stammetje ook positioneer, het resultaat dat ik zoek zit er niet in. Hier moet ik het maar mee doen. <<<klik>>>

Na deze geweizwammenperikelen ga ik even op zoek naar wat klein spul tussen de beukenbladeren. Na wat bladblazen en harken vind ik welgeteld één exemplaar:

Beuknbladliefhebber
Beukenbladliefhebber

Een Tengere Beukentaailing is het zeker niet en een Beukenbladmycena volgens mij ook niet en dan houdt het voor mij al gauw op. Beukenbladliefhebber dan maar.

Hiermee houdt het wat betreft de echte paddestoelen eveneens op. Wél ontdek ik nog een paar groepjes slijmzwammen op een omgevallen boomstam. Op zich al een wonder, want veel groter dan een speldeknop zijn ze niet. Deze Peervormige Draadwatjes vallen natuurlijk wel op door hun kleur:

Peervormige Draadwatjes

Omdat ze op een wat ongelukkige plaats op de boomstam zitten, is het niet bepaald eenvoudig de camera in goede positie te krijgen. Met statief werken is al helemaal geen optie, tenminste niet met mijn statief! Het is een beetje aanmodderen met de rijstzak, maar bij dit groepje lukt het toch aardig:

Peervormig Draadwatje
Peervormig Draadwatje

Let wel dat de hoogte van zo’n slijmzwammetje niet meer dan enkele millimeters bedraagt!

Tot slot nog even de Raynox M150 voorzetlens uit de tas en op de macro geklikt om nog wat meer detail in beeld te krijgen. Niet heel beroerd, want onderstaand plaatje heb ik niet veel hoeven croppen; dit in tegenstelling tot het vorige kiekje en dat is dikke winst!

Met Raynox
Met Raynox

Het is kwart voor vijf, de hoogste tijd om naar huis te fietsen: het licht wordt snel minder en bovendien wil ik vanavond nog even de stad in voor wat avondfotografie.

Zo, en nu nog even de kerstdagen proberen door te komen. Bedankt voor het lezen en kijken!

 

8 reacties op ‘Herfst in Elswout

 1. Wat een kleurenpracht. Zo had ik het een week later niet. Kwam het door het ontbreken van de zon toen ik er was, of had ik mijn camera instellingen toch op bewolkt moeten zetten. Ik ben wel benieuwd naar jouw instellingen en of je nog hebt nabewerkt, ik vind jouw kleuren wel heel mooi warm (en echte herfsttinten). de inienienie paddenstoeltjes zijn ook weer erg mooi.
  Tja, nu de herfst maar voort blijft duren is zo’n blogje met herfstfoto’s ook helemaal niet erg. Zou de winter nog gaan komen?
  groetjes Ghita

  Like

  1. Hoi Ghita, als de zon niet schijnt dan zou ik sowieso de WB op ‘bewolkt’ zetten, dat scheelt enorm! En een zonnetje erbij helpt natuurlijk ook wel! Ik heb deze foto’s allemaal met WB op ‘schaduw’ gemaakt, je loopt tenslotte onder een balderendek. De kleuren worden dan veel warmer. Als je in RAW fotografeert (kan de lumix ook), dan kun je dat altijd achteraf nog bijregelen natuurlijk.
   Ik heb er in de nabewerking niet zo heel veel meer aan gedaan: ietsje meer verzadiging en helderheid toegepast en de gele en groene tinten een spatje donkerder gemaakt. Verder natuurlijk waar nodig de belichting wat gecorrigeerd.
   Groetjes,Dick

   Like

   1. Mijn ervaring is dat het allemaal per camera verschilt. In mijn geval zet ik de witbalans alleen maar op bewolkt als het erg zonnig is met veel blauwe lucht, anders wordt alles bij mij te blauw.
    Meestal kies ik daglicht/zonnig, maar de laatste tijd ga ik ook vaak voor de automatische witbalans, de keuze van de camera zorgt dan voor verrassende kleuren. Gelukkig valt in RAW alles aan te passen 😉

    Groet Loes

    Like

    1. Ben ik met je eens, Loes. Meestal fotografeer ik ook op de auto-stand en dat gaat vaerrassend vaak goed, maar deze keer had ik het eens anders gedaan om de resultaten meteen op de display te zien. Hoe dan ook: de wb is erg belangrijk en bepaalt voor een groot deel de sfeer…
     Groet, Dick

     Like

 2. Goeiedag zeg!!! Wat een prachtige kleuren en wat een gave foto’s.
  ook je “lampjes” zijn geweldig om te zien. Prachtig vastgelegd. Al deze platen kunnen zo in een natuurboek. Ik moet zeggen dat ik er toch wel een beetje met jaloers blikken naar kijk hoor. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.