Herfst in Groenendaal

28 oktober 2015 – Wandelbos Groenendaal, Heemstede

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Het is alweer ruim twee maanden geleden dat de herfst in alle hevigheid losbarstte. Nu – bijna Kerstmis – is dat nog steeds zo. Iets minder onstuimig misschien, maar de temperaturen willen maar niet omlaag. Het wil maar niet erg opschieten met die ijstijd, die er toch echt aan zit te komen… het is een kwestie van tijd. Over tijd gesproken: in dit blogje ga ik dus even terug in de tijd, naar de dag dat wandelbos Groenendaal er zo bij lag:

Herfst in Groenendaal
Herfst in Groenendaal

Een foto gemaakt met de panoramafunctie van mijn nieuwe smartfoon, de Galaxy S5 Neo. Niet slecht, dacht ik zo. Dat scheelt weer een objectiefwisseling, want we zijn natuurlijk liever lui dan moe. Bovendien is mijn EOS dan altijd schietklaar voor het geval er een snelle paddo voorbij komt, zoals bijv. deze kleine Witte Oorzwammetjes. Die heb ik tot nu toe altijd gemist, maar nu heb ik ze dan eindelijk te pakken:

Oorzwammetjes
Witte Oorzwammetjes

Het blijken best decoratieve zwammetjes en bovendien zitten ze op kleine, makkelijk verplaatsbare takjes. Altijd handig voor ons soort mensen. Ik probeer dan ook het een en ander uit… waaronder een bijna onvermijdelijk diagonaaltje:

Witte Oorzwammetjes
Witte Oorzwammetjes

Hoewel het Witte Oorzwammetjes heten, zijn ze in vergelijking met mijn volgende slachtoffers toch wat gelig. Die zijn echt vrijwel spierwit; ik heb geen idee hoe ze heten, maar ze dragen wél mooie, kleine druppeltjes aan de hoedrand:

Witte paddo's
Witte paddo’s

Geweizwammetjes wekken altijd de indruk dat het ontzettend drukke typetjes zijn, maar dat is schijn. Ze staan altijd in gefixeerde houding en vaak op een dikke stronk, hetgeen het een stuk moeilijker maakt er iets leuks van te maken. Dit seizoen wil het dan ook nog niet zo lukken, maar vandaag probeer ik het toch maar weer eens:

<<< klik voor een grotere weergave >>>

Deze keer vind ik zelf de eenvoud van het volgende exemplaar dan ook het mooist. Met de aanhangende druppel is het net de arm van een honkballer die zojuist een bal heeft gevangen:

Geweizwam met druppel
Vangbal

Door al dat getuur naar de grond en in de houtwallen, zou je bijna vergeten om je heen te kijken. Deze keer ga ik op de knieën om middels een kikvorsperspectiefje de nadruk te leggen op het kleurrijke bladerentapijt:

Groenendaal
Groenendaal

Gauw maar weer verder met de zwammen en zwammetjes…want tot die laatste categorie behoren de Tengere Beukentaailingen toch echt wel. Ze zijn piepklein en meestal vind je ze pas als je wat beukenbladeren voorzichtig verplaatst. Het is dan ook even zoeken voordat ik er eentje vind:

Zoals gezegd zijn ze piepklein en staan ze ook nog eens in de donkere delen van het bos. Scherpstellen, zelfs in de vergroting op Live-View, is dan bijna niet te doen… dan is het volgende groepje weer een stuk eenvoudiger:

Porseleinzwam
Porseleinzwam

De laatste paddestoelenfoto in dit blog is – hoogst waarschijnlijk – van een Parelstuifzwam. Een behoorlijk rijp exemplaar en vermoedelijk bommetjevol met sporen: dat vraagt om een nieuw experiment! Vorig jaar was het me namelijk gelukt een Stuivende Stuifzwam vast te leggen, maar dat was op een niet zo elegante manier bewerkstelligd. Zie mijn blogje daarover. Deze keer pak ik het wat subtieler aan.

Benodigdheden: een infuusnaald, een metertje soepele, plastic slang en een injectiespuit van minimaal 50ml. Er is dan niet veel fantasie meer nodig om te bedenken hoe de uiteindelijk uitvoering was. Dit was één van de resultaten:

Stuivend stuifzwam
Stuivend stuifzwam

Hierbij wil ik het deze keer laten en met nog een laatste blik op herfstbos Groenendaal wil ik een ieder weer hartelijk danken voor het lezen en kijken. Mocht het onverhoopt niet lukken nog een blogje te publiceren voor de kerst, dan alvast allemaal een Zalig Kerstfeest toegewenst! Deze warme kleuren passen er dit jaar wel bij, denk ik….

Zalig Kerstfeest!
Zalig Kerstfeest!

9 reacties op ‘Herfst in Groenendaal

 1. Weer een mooie blog met warme herfstkleuren en mooi vastgelegde paddo’s vooral je stuivende stuifzwam vind ik knap gedaan en het oorzwammetje is ook een mooi plaatje. De geweizwammetjes, ik blijf het altijd weer proberen maar krijg ze er niet mooi op maar jou is het wel gelukt !
  Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Mooi die stuifzwam. Knap gedaan, want hoewel in scene gezet is dit toch erg lastig om zo fraai op de plaat te zetten. Leuk dat je er zoveel werk van gemaakt hebt. Weer zo’n serie die met veel geduld is gemaakt, want de taailingen en de geweizwammetjes zijn ook zeer mooi.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. De eerste foto met je telefoon is inderdaad een mooie, prachtige kleuren en een super herfstig plaatje. De geweizwammetjes en de witte oortjes vind ik ook erg geslaagd. kikvors of muizen hoogte, zal ongeveer even hoog zijn vermoed ik … Uhumm. De laatste paddo is erg geslaagd met die stuifwolk. Dat je een injectiespuit in je binnenzak meedraagt wekt misschien vragen op 🙂 maar het zal vast met voorbedachte raden zijn voor het geval je een stuifzwam zou treffen.
  Fijne feestdagen Dick! ook voor je vrouwtje

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Dick, een indrukwekkend blog met prachtige opnames van de diverse zwammen en herfsttafrelen. De kleuren en details zijn prachtig. De stuifzwam met de sporen springen er letterlijk en figuurlijk voor mij uit.
  Rest mij jou en je dierbaren hele fijne feestdagen te wensen en voor 2016 weer veel fotografie en waarnemingsplezier.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Dat kleine spul mooi vast leggen zoals je graag wilt is iedere keer weer een flinke uitdaging. Wat mij betreft ben je daar zeker in geslaagd. Het is vaak even zoeken voordat je de kleine zwammetjes hebt gevonden weet ik uit ervaring, maar dan kan je je lekker uitleven. Die “honkballersarm” is een passende beschrijving, heel goed gevonden.
  Afscheid nemen van de zwammen valt niet mee met de heersende weersomstandigheden. Zelfs in december word je er nog door verrast.
  Ik wens je plezierige feestdagen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Nou…. j hebt weer een aardige serie, wat zeg ik aardige…. nee , echt een prachtige serie neergezet van al dat kleine spul. Echt heel mooi die oorzwammetjes maar ook je in scene gezette stuifzwam vind ik echt heel geslaagd. Druppeltjes op e kleine witjes zijn ook weer heel fraai in beeld gebracht en belicht. Ook de geweizwammetjes heb je op een niet alledaagse manier geplaat. Echt klasse!

  Tevens wil ik een paar hele fijne kerstdagen wensen en een mooi fotografierijk en vooral liefdevol 2016.

  Groet6jes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Zitten we volop in de winter, kom jij met een herfstblogje! Je loopt een beetje achter DIck. Maar lekker dat je zoveel materiaal op de plank hebt liggen. De eerste oorzwammetjes vind ik erg mooi, net als de stuivende stuifzwam.

  Ik wens jou en je familie fijne dagen.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.