Natuurmoeheid?

19 oktober 2015 – Apeldoorn; 29 oktober 2015 Haarlem

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Persoonlijk heb ik er nog niet zo’n last van, maar ik kan me voorstellen dat de trouwe volger van mijn blogs soms een beetje last krijgt van ‘natuurmoeheid’. Daarom voor de hoogst noodzakelijke afwisseling deze keer eens géén natuurblogje! Vandaag wil ik iets laten zien van mijn avonturen in de avonduren, een zijpaadje dat ik soms bewandel, maar dat zal de oplettende lezer niet zijn ontgaan.

Nacht(en avond)-fotografie vind ik namelijk ontzettend leuk om te doen en zodra de wintertijd nadert, ga ik op zoek naar mooie locaties om mijn vaardigheden op dit gebied weer wat bij te schaven. 19 Oktober zou ik in de buurt van Apeldoorn zijn en na wat voorwerk op het interweb viel mijn keuze op drie objecten aldaar: het Belastingkantoor, theater Orpheus en een fietsbrug met de deftige naam ‘De Freule’ over het Apeldoorns Kanaal. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de omstandigheden niet ideaal zouden zijn, maar tegen schemering begon de lucht te breken en kwam er wat tekening in. Op naar het belastingkantoor, hand op de knip!

Het belastingkantoor staat op een groot terrein en bestaat behalve uit de twee torens uit een aantal ‘blokkendozen’ met daartussen twee grote vijvers waarin een aantal ‘kunstwerken’ drijven of staan, die doen denken aan enorme kluizen… maar dat zal toch niet?

5 gecombineerde belichtingen. Deze techniek pas ik vanavond bijna de hele tijd toe.

2015-10-19 19-10-12 - IMG_6309And4more_tm_1080p
Belastingkantoor 3

Van het belastingkantoor naar theater Orpheus is een half uurtje lopen en dat betekent dat het blauwe uurtje inmiddels wel voorbij is. Dat betekent camera-instellingen aanpassen: iso een beetje omhoog, diafragma een beetje meer open, sluitertijden wat langer (maar niet langer dan 30s.). En dan op zoek naar een leuke positie die ik pas vond na twee keer om het gebouw heen gelopen te hebben.

Orpheus
Orpheus 1

Qua kleurstelling is deze laatste foto heel anders – veel warmer – dan die van het belastingkantoor tijdens het blauwe uurtje. De invloed van het kunstlicht is duidelijk. De witbalans stond in beide gevallen op ‘auto’ en ik vond het niet nodig daar veel aan te veranderen.

Weer een stukje lopen om bij het Apeldoorns Kanaal te komen. Foto’s nam ik hier vanaf een brug en dat is achteraf waarschijnlijk de reden waarom ik hier geen 5 foto’s kon samenvoegen. Het resultaat was dan steeds onscherp, niet veel, maar toch zichtbaar. Vermoedelijk veroorzaakt door voorbij rijdend verkeer, hoewel ik me niet kan herinneren trillingen gevoeld te hebben…

Apeldoorns Kanaal met Potlood
Apeldoorns Kanaal met Potlood

Het resultaat van één enkele opname dus. Het appartementengebouw dat in de bocht staat heeft de naam Het Potlood (waarschijnlijk op het idee gebracht door het Rotterdamse Potlood aan de Blaak…)

Tot slot naar de andere kant van het Potlood, waar de fietsbrug De Freule over het kanaal ligt. Hier ging alles nog goed…

De Freule
De Freule

Maar vanaf een andere positie had ik veel last van storende verlichting, waarschijnlijk versterkt door wat plotseling opkomende nevel. Dat gaf veel strooilicht rondom de lantaarns aan weerszijden van de brug.

Daar moet ik dus nog maar eens langs, want het is wel een leuke brug. Van Apeldoorn weer terug naar de thuisbasis. In Haarlem ging ik op zoek naar wat nieuwe fotolocaties en dacht die ook gevonden te hebben, maar eenmaal ter plaatse viel het goed tegen: hier was niks van te maken, tenminste, niet door mij. Dan maar weer naar het Spaarne, waar de Gravestenenbrug altijd een dankbaar onderwerp is:

Gravestenenbrug
Gravestenenbrug

Aan de andere kant van de brug kijk je – richting noord – op de Wildemansbrug uit. Hier komt de Bakenessergracht uit op het Donkere Spaarne.

Wildemansbrug
Wildemansbrug

De volgende brug is de Buitenrustbrug, waar sinds enkele jaren een zeer fietsvriendelijk onderdoorgang is aangelegd:

Buitenrustbrug
Buitenrustbrug

De andere kant op kijkend zie je het nieuwbouwcomplex Mariastichting op de plaats waar vroeger het Spaarneziekenhuis Haarlem (de oude Mariastichting) stond.

Voornalige Mariastichting
Voormalige Mariastichting

Ik ben nu alweer bijna thuis en brei er dan ook maar een eind aan. Tot zover dit anti-natuurblogje. Bedankt voor het lezen en kijken. De volgende keer weer veel natuur!

Advertentie

4 reacties op ‘Natuurmoeheid?

 1. Hallo Dick, van natuur heb ik nooit genoeg maar weet zeker deze foto’s van architectuur te waarderen ook omdat ik jaren in de architectuur heb gewerkt en daar dus veel affiniteit mee heb. In elk geval zijn dit prachtige opnames!
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Dit soort fotografie is toch een vak op zich. Ik kom regelmatig in Apeldoorn, maar ik heb naar het belastingkantoor en Theater Orpheus nooit op deze manier gekeken. Zo kijk ik er toch met hele andere ogen naar. Je beheerst de kunst. Ik zal het je niet nadoen. Ik beperk mij tot voornamelijk de natuur.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  natuur kan je me neit vaak genoeg laten zien want deze is iedere keer weer verrassend en laat ons ook steeds weer nieuwe en mooie momenten zien. Wat jij nu laat zien is ook werkelijk schitterend. Ik durf me daar niet zo aan te wagen maar het is wel heel mooi. Je hebt deze foto’s werkelijk schitterend in beeld gebracht met verlichting en al.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.