Tijd voor Actie!

12 oktober 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Drie dagen nadat ik een 10 minuten durend onderhoud met een ijsvogel had (zie vorige blog), ga ik alweer naar de Amsterdamse WaterleidingDuinen. IJsvogels kieken is verslavend, begin ik bij mezelf vast te stellen en de hoop is vandaag gevestigd op wat actie, in welke vorm dan ook. Ik ga vandaag nog eerder naar binnen dan de volgende keer en deze keer bij Panneland i.p.v. bij de Oase, want dat scheelt een kilometertje lopen naar de bewuste plek.

Op mist of nevel had ik vandaag eigenlijk niet gerekend, maar soms krijg je wat je niet verdient: boven de kanaaltjes hangt toch iets van damp en dat komt vandaag eigenlijk niet zo goed uit, want ik wil opschieten! Ik wil zo snel mogelijk een plekje bij de ijsvogelstok inpikken en wil daar als eerste zijn. De twee auto’s op de parkeerplaats zijn vast van trimmers, hoopte ik aanvankelijk. Toch zie ik langzamerhand een gedaante voor me uit de mist opdoemen, een gedaante gewapend met camera. Een vluchtige blik op zijn apparatuur stelt mij gerust: dit is vast geen concurrent, bovendien heeft-ie geen tempo… Dat geeft mij mooi de gelegenheid even goed om me heen te kijken, want de opkomende zon begint de lucht langzamerhand oranje te kleuren.

Zonsopkomst 1
Zonsopkomst 08:08

Ik sta toevallig op een niet onaardige plek met natuurlijke oevers in een verder vrij recht kanaaltje. Langzaam loop ik door, steeds achterom kijkend met de camera in de aanslag. De kleuren worden steeds mooier en ik kan het niet weerstaan. Dit is al de tweede mooie zonsopkomst in korte tijd; als ik niet uitkijk wordt ook dit een verslaving, zeker als ik dit plaatje op de display van mijn camera zie verschijnen:

2015-10-12 08-10-55 - IMG_6160dev_2_1080p
Zonsopkomst 08:10

Het gaat gelukkig allemaal rokend snel, want 3 minuten later komt de zon al boven de bomen uit. Ik maak gauw nog wat opnames, waarvan ik er nog één wil laten zien, zodat iedereen die er niet bij was toch even kan mee genieten:

2015-10-12 08-13-03 - IMG_6168dev_1080p
Zonsopkomst 08:13

Inmiddels heb ik een tweede collega-fotograaf achter me gelaten en begeef me snel naar mijn blauwe vriendje… die niet thuis is. Zeker even vissen… Maar ik heb mazzel, want na 10 minuten wachten zit-ie plots weer op zijn plek. Maar ik heb niet genoeg mazzel, want na twee minuten is hij weer weg en laat zich de rest van de ochtend niet meer zien. In die korte tijd maak ik toch nog enkele tientallen foto’s die allemaal erg lijken op die van drie dagen terug. Omdat het zo’n mooi vogeltje is én omdat het vastleggen van zo dichtbij voor mij nog steeds erg bijzonder is, laat ik er toch maar weer een drietal zien in onderstaande fotogalerij << klik op de eerste kleine foto om ze allemaal in groter formaat te bekijken >>:

Na drie uur klappertandend wachten en hopen op een eventuele terugkeer, geef ik het op. Het nadeel van deze vroege ontmoeting is dat het licht nog matig van sterkte was. Ik moest deze plaatjes allemaal bij iso 1600 schieten en dan nog had ik slechts sluitertijden van rond de 1/200s. Gelukkig was er weinig actie 😦

Het is half twaalf en dan worden de vossen wakker. In afwachting van de voedertroepen maken sommige alvast een rondje langs de ijsvogelplekken. Ik moest er eentje zowat bij mijn rugzak vandaan slaan… Het schooierige type blijft me echter achtervolgen naar een plekje met wat meer zon:

Rugzakvos
Rugzakvos

Het beest heeft plotsklaps geen belangstelling meer voor mij: aan de andere kant van het water is iets veel interessanters. Het jachtinstinct komt weer boven en via een bruggetje snelt ze naar de overkant. Twee Drentse heideschapen hebben zijn/haar belangstelling… Maar ja, zij zijn groot en ik is een stuk kleiner…

Confrontatie
Confrontatie

Als het schaap even dreigend zijn/haar voorpoot opheft, dan weet Reintje gelijk hoe de vlag erbij staat en druipt af:

Normaal gesproken maak ik – uit principe – amper foto’s van de ‘tamme’ vossen in de AWD, maar deze actie was toch wel leuk om te zien en om vast te leggen.

De rest van de dag kom ik weinig boeiends tegen. Ik kan alleen nog twee foto’s van jonge exemplaren van de Grote Parasolzwam laten zien, maar die zij van een dag eerder:

Ik hoopte vandaag op een ijsvogel in actie, maar het werd een vos. Ook leuk. Het begint rustiger te worden in het duin: de winter nadert, maar dat biedt weer nieuwe kansen. Misschien brengt eerst de op handen zijnde damhertenbronst nog wat actie!

Dank voor het lezen en kijken.

 

Advertentie

12 reacties op ‘Tijd voor Actie!

 1. Haha, ik dacht even dat ik naar je eerdere serie zat te kijken, totdat ik de tekst even doorlas. In deze periode foto’s maken van ijsvogels leveren veel identieke platen op. Maar het blijft inderdaad prachtig om te zien en te fotograferen. Leuk ook om de vos en de schapen zo in 1 foto te zien en dan zeker de dreigende houding van beide. Maar de 4de en 5de foto zijn de blikvangers van deze serie. Schitterende platen zijn dat!

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 2. Goh, wat ben jij ondankbaar zeg … hahaha Grapje. Niet blij met zo’n prachtige zonsopkomst want dat kost tijd. Nou, ik ben blij dat je het toch niet kon weerstaan want met die nevel erbij is het toch echt zeer mooi. Je wilde actie op wat voor manier dan ook, je doelde op de ijsvogel maar als Limburgse waar we geen tamme vossen hebben is zo’n prachtig vosje toch actie waar ik graag eens deel van zou uitmaken, ook al is die tam.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een cadeautje, zo’n zonsopkomst met wat nevel als je er niet op hebt gerekend.
  Die ijsvogel is vrijdag weer aan mij voorbij gevlogen ( ben niet geduldig genoeg denk ik)…
  Mooie beelden weer, leuk die vos met de schapen, is eens wat anders dan de bedelblik
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Wat kunnen zonsopkomsten mooi zijn. Jij hebt hier een paar schitterende momenten vastgelegd. Ik vond de beschrijving van jouw weg naar de ijsvogelplek amusant en herkenbaar. Ik vind het vaak ook niet prettig om mensen te zien die een zelfde doel lijken te hebben als ik. Ondanks het afzien heb je weer een paar mooie ijsvogelplaten. Helaas is het urenlang wachten uiteindelijk deze keer niet lonend geweest. Grappig om te lezen dat je hier nog schrijft over de naderende bronst .
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat zijn wel hele mooie plaatjes van de zonsopkomst ! Misschien word je zo nog een ochtendmens….De ijsvogel en vos met schaap zijn ook heel mooi weergegeven, lekker brutaal die rugzakvos, een blog die de moeite waard is ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 6. Kenonne!!!! Ik wil neit zeggen dat ik nu jaloers ben maar ik ben het WEL!!! Wat een prachtige zonsopkomsten laat je hier zien en zo sfeervol * slaakt diepe zucht*. Ook de ijsvogel is weer fantastisch. Van mij mag je zoveel ijsvogels plaatsen als je wilt want die zijn echt mooi. De vos komt idd vaak bij de ijsvogelplek maar ze mogen ze daar niet meer voeren (eindelijk). De paddo’s zijn ook weer heel sfeervol. Ik heb weer enorm zitten genieten hier.
  Groetjes, Helma

  Like

 7. Heerlijke serie Dick, prachtig die zonsopkomsten, mooie serie ijsvogeltjes en fijne gedragsfoto’s van de vos. Als je met deze beelden een dagje Amsterdamse Waterleidingduinen kunt afsluiten mag je heel tevreden zijn.

  Groeten,
  Ad

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.