De Moeilijke Natuur

6 oktober 2015 – Groenendaal & Woestduin

< TIP: voor een grotere én scherpere weergave de foto’s even aanklikken! >

Wanneer dit blog het daglicht ziet, is het paddenstoelenseizoen 2015 zo goed als voorbij. Vergeleken met voorgaande jaren viel het allemaal wat tegen, maar dat was begin oktober nog niet te voorzien. De start was wat magertjes, maar vandaag leek het erop dat het misschien toch nog goed zou komen…

In de ochtend fiets ik naar wandelbos Groenendaal en loop een klein rondje door het hondenvrije deel. Meteen op de parkeerplaats heb ik al beet: een boomstam met daarop wat Waaiertjes (als ik het goed heb, want ik vind ze wat groot…) is mijn eerste slachtoffer.

Waaiertje ?
Waaiertjes ?

Ze staan hier kennelijk al een poosje, want ze zijn grotendeels begroeid met mos. Op de tweede foto van deze soort zijn onder de hoed wat guttatiedruppels te zien (even aanklikken!):

Waaiertje ?
Oud Waaiertje ?

De volgende oranjebruine paddestoelen zijn groot en vast niet zeldzaam, want ze zien er als doodnormale paddo’s uit. Het vervelende is dat er veel soorten zijn die hier allemaal op lijken, dus is het niet verantwoord om er een naambordje aan te hangen. Mét strontvlieg <klik>:

Bij de volgende soort is het iets makkelijker. Het zijn – vrijwel zeker – Honingzwammen, maar daar zijn drie sterk op elkaar lijkende ondersoorten van: de Echte Honingzwam, de Sombere Honingzwam en de Knolhoningzwam. Omdat bij deze exemplaren de ring onder de hoed (al) verdwenen is, neig ik naar de laatste soort:

Honingzwammen
(Knol)Honingzwammen

Ook hier zie je bij een aantal exemplaren een guttatiedruppel onder de hoed hangen:

(Knol?)Honingzwammen
(Knol)Honingzwam

Omdat het zo’n fraai groepje is nogmaals, nu met bokeh bollen: <klik>:

 

Mijn volgende onderwerp laat zich ook weer niet benoemen: eerst dacht ik met mycena’s te maken te hebben, maar het zou eigenlijk ook een inktzwammensoort kunnen zijn. Ís de natuur nou zo moeilijk of máken wij de natuur zo moeilijk?

Vliegje gevlogen
Inktzwammen?

Het volgende probleem dient zich aan! Aanvankelijk dacht ik – gezien de witte rand – te maken te hebben met Spekzwoerdzwammen, maar bladerend in mijn boeken en archief vind ik geen overtuigende bevestiging. Ook geen idee wat het dan wél zou moeten zijn…

Spekzwoerdzwam?
Spekzwoerdzwam?

Ook hier is de vlieg weer een leuke bijkomstigheid. Echter, niet alleen vliegen zijn gek op zwammen, ook slakken doen zich er vaak te goed aan. Vaak tref je ze aan op of nabij paddestoelen, maar zelden zie je er één die daadwerkelijk op jacht is. Ik ben vandaag getuige van een jachtnaaktslak die zijn prooi (een groepje nietsvermoedende mycena’s) op slinkse wijze besluipt. Hier lijkt hij klaar voor de sprong, een uniek plaatje!

Jachtnaaktslak
Jachtnaaktslak

Het vastleggen van dit spannende moment heeft wel enige tijd gevergd, maar gelukkig heb ik nog wat tijd om een volgend slachtoffer te zoeken. De Geweizwammetjes zijn de klos.

Geweizwam
Geweizwam

Eindelijk een soort waar je verder niet over na hoeft te denken. En dan heb ik het over de naamgeving… de compositie is een ander verhaal. Tot nu toe waren dit zwammetjes die vaak fraaie plaatjes opleverde met leuke goocheldoos-effecten, maar dat wil dit jaar nog niet erg lukken. Óf het groepje is niet leuk óf de afstand ten opzichte van ander groepjes klopt niet óf de stronk waarop ze groeien is niet in een goede positie te manoeuvreren. Er is altijd wat. Veel verder dan een rustig beeld met een paar bokeh bollen in de achtergrond kom ik niet…

…tot vandaag! Want over het volgende plaatje mag ik toch best tevreden zijn: een fraaie groep – met aanhangende (guttatie?)druppel – op de voorgrond en toch iets van verdubbeling bij de exemplaren in de achtergrond. Ik doe het er voor:

Geweizwammen
Geweizwammen

Het kan natuurlijk ook niet altijd feest zijn! Je moet het maar doen met wat de natuur je biedt.  Je kan wel proberen een en ander bij te sturen, maar vaak lukt dat gewoon niet. Misschien heb ik er wel niet genoeg geduld voor… er is immers nog zoveel te zien.

Een jong Hazepootje met de hoed nog bijna vol met velumresten had ik nog niet in mijn archief. Nu dus wél:

Hazepootje
Hazepootje

Dat geeft meteen een idee hoe deze inktzwammensoort aan zijn naam gekomen is.

De volgende kandidaat zou gezien de lange steel een Langsteefranjehoed kunnen zijn, maar dan ziet-ie er wel heel anders uit dan zijn soortgenoten die ik eerder vastlegde:

Langsteelfranjehoed
Langsteelfranjehoed?

Ga je daarentegen voor de grap eens googlen op afbeeldingen van deze soort, dan weet je niet wat je geloven moet. Niet doen dus!

Ik sluit mijn rondje Groenendaal af met een paar ‘makkelijke’ zwammen, te beginnen met de Porseleinzwam:

Porseleinzwam
Porseleinzwam

Het is een flinke bundel stevige, jonge exemplaren en ik bekijk ze van verschillende kanten <klik>:

Een primeurtje voor mij is de Heksenboter. Deze had ik tot nu toe slechts op afbeeldingen van anderen voorbij zien komen, maar dit is onmiskenbaar:

 

Na de lunch maak ik nog een klein ommetje door Woestduin, want je weet niet wat je mist als je dat niet doet. Ook daar kom ik in aanraking met de makkelijke Porseleinzwam:

Porseleinzwam
Porseleinzwam

Ook een zekerheidje zijn de Rodekoolzwammen, tenminste als ze nog goed op kleur zijn, zoals hier:

Rodekoolzwam
Rodekoolzwam

In tijden van droogte verkleuren ze snel naar vaalbruin en dan zou je al snel kunnen denken met een andere soort van doen te hebben. Hygrofaan heet dat verschijnsel en schijnt omkeerbaar te zijn. Afgelopen nacht heeft het geregend…

De laatste plaats in dit blog wordt ingeruimd voor de zwam der zwammen: de Vliegenzwam. Ik kan ze eigenlijk nooit negeren (ben vast de enige niet) en val steeds weer voor ze op de knieën. Ook vandaag kom ik met veel standaardplaatjes thuis, waarvan de meeste in het ronde archief verdwijnen. Deze halve hoed mag echter in dit blogje op komen draven:

Halve Vliegenzwam
Halve Vliegenzwam

Terwijl de camera op de grond tussen de beukenbladeren ligt, komt plots dit blaadje in beeld. Je kan dat natuurlijk ook combineren, met de Vliegenzwam nog goed herkenbaar op de achtergrond:

Beukenblad
Beukenblad met Vliegenzwam

Als ik dan toch aan het combineren geslagen ben, dan wordt een nabijgelegen beukennoot ook uitgenodigd om even te poseren:

Beukennoot met Vliegenzwam
Beukennoot met Vliegenzwam

Als dit geen echt herfsttafereel is, dan weet ik het ook niet meer. Wat ik wel weet, is dat het einde van dit blog hiermee bereikt is. De volgende keer ga ik weer op stap in de AWD. Misschien tot ziens, voor nu: bedankt voor het lezen en kijken.

11 reacties op ‘De Moeilijke Natuur

 1. Zo halverwege het blog dacht ik … Deze gaat mijn favoriet worden, en deze … Maar hoe verder ik naar beneden kwam hoe mooier het wordt. Nu weet ik het niet meer welke ik het mooist vind.
  In elk geval zitten er heel wat mooie plaatjes tussen en ik vind het helemaal niet zo magertjes aan opbrengsten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hazenpootjes, heksenboter, spekzwoerdzwam, rodekoolzwam, soms denk ik dat ik in een bijzondere kookrubriek ben terechtgekomen. Niets is minder waar. Je pakt hier weer uit met een flinke reeks schitterende platen. Groenendaal, Leyduin en omgeving en niet te vergeten de AWD hebben samen behoorlijk veel te bieden. En dan is er nog die jachtnaaktslak in actie. Wat een uniek moment waarbij je de slow motion toch heel knap hebt vastgelegd. Je blinkt wel uit met geslaagde composities, mooie kleuren en lichteffecten. Een serie waar je met plezier naar kijkt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, dit blog is een lust voor het oog met een humorvolle beschrijving die een glimlach op het gezicht tovert zorgen er voor dat ik genoten heb van de prachtige foto’s. Aan een keuze begin ik niet want elke foto is uniek en fraai.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Tsjonge, wat een verzameling zeg. En ook nog eens prachtige platen en niet van die alledaagse kiekjes. De proseleinzwam is 1 van mijn favorieten, maar het jonge hazepootje is helemaal af. Normaal zie ik ze alleen in uitgebloeide vorm, maar in dit stadium vind ik hem nog mooier. Het druppeltje en de mooie voorgrond maken de foto super.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Potjandori zeg! Iedere keer als ik weer een alert van je lees denk ik: Wat zal Dick nu laten zien want mooier dan de vorige keer kan haast niet en toch heb je het weer voor elkaar. Schitterende paddenstoelen en zwammetjes en ohw….. wat een mooie compo’s en kleuren. Werkelijk heel gaaf Dick.
  Mijn complimetnen hoor.
  Groetjes,
  Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Nog even nagenieten van de mooie herfst bij jou, lekker wat kleur op wederom een troosteloze grijze dag…. Ik vind het knap dat jij die honingzwammen toch op een aantrekkelijke manier kon fotograferen, ik loop er vaak om heen, bekijk ze en loop door omdat ik niet zie hoe ik die grote zwammen een beetje leuk kan vastleggen. De halve vliegenzwam vind ik leuk, en de serie eronder helemaal met wat echte herfstdingetjes en in de achgtergrond de vliegenzwam.
  De jonge porseleinzwammetjes zijn ook mooi net zoals de rode koolzwammen, die spreken mij toch meer aan dan de grotere bruine zwammen. Hazepootje, ook leuk, heb ik dit jaar weer niet gezien.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een mooie (knol) honingzwammen, heel erg mooi vastgelegd met prachtige achtergrond ! Het hazepootje is ook helemaal top, die ben ik nog nooit tegengekomen maar het allermooist vind ik toch het beukennootje met op de achtergrond de vliegenzwam, heel erg origineel ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.