Nazomeren in de AWD

29 september 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Hoewel Sinterklaas en Zwarte Piet (in wat voor kleur dan ook) al een flink eind op weg zijn naar ons land en de meeste bladeren al uit de bomen zijn gewaaid, heb ik nog een aantal blogwaardige nazomerbeelden op de PC staan. Eind september zijn de dagen al behoorlijk kort en kan ik – als avondmens – eindelijk ook eens wat meepikken van het mooie ochtendlicht. Zodra ik in de weerberichten dan ook nog iets opvang over ochtendnevel of mistbanken trek ik de wandelschoenen aan en ga vroeg richting de AWD.

Zoals zo vaak echter komen de voorspellingen – in ieder geval voor deze regio – voor vandaag niet uit en is er geen sprake van mist. Mooie sfeerbeelden zitten er dus niet in. De zon is inmiddels op en – hoewel het best fris is – zal het niet lang meer duren voordat de dauwdruppels verdampen. Het is dus zaak door te lopen en in de buurt van water op zoek te gaan naar een bedauwde libel. Dat staat namelijk nog steeds hoog op mijn lijstje. Ik heb voor vandaag het Zwarteveldkanaal uitgekozen voor deze ‘expeditie’.

Onderweg ernaartoe word ik gelukkig verder niet afgeleid en ik begin de oevers van het kanaal af te struinen. Een libel zie ik helaas niet, wel een – op het eerste gezicht – vreemd beestje dat ook onder de dauwdruppels zit. Bij nadere bestudering is het toch niet zo’n heel vreemd beestje: het blijkt een Eéndagvlieg (ook wel Haft genoemd) te zijn.

<<< klik op de foto’s voor een scherpere weergave >>>

Eéndagsvlieg (Haft)
Eéndagsvlieg (Haft)

Mooie beestjes met grote bolle ogen en een lange gespleten staart. Ze leven slechts één dag als vlieg, kunnen niet eten en zijn alleen op deze aarde om te paren. En dan is het balen als je zo wakker wordt: moet je de helft van je leven eerst opdrogen! Maar deze is niet de enige pechvogel, want er zitten er hier tientallen bij elkaar. Om de kans op een succesvolle paring te vergroten, komen ze namelijk vaak massaal uit het water. Lijkt me inderdaad geen slechte tactiek…! En daar ga ík nu maar eens van profiteren.

Ik zoek de mooiste exemplaren uit. Keus genoeg en wegvliegen doen ze niet. Ik probeer daarbij de camera evenwijdig aan het beestje te houden om maar zoveel mogelijk scherp op de plaat te krijgen, zonder al teveel storende achtergrondbeelden. Dat valt nog niet mee moet ik zeggen! Veel scherptediepte heb ik niet, want om de achtergrond rustig te houden, wil ik geen al te klein diafragma gebruiken.

Eéndagsvlieg (Haft)
Eéndagsvlieg (Haft)

Ik kan weer eens niet kiezen, dus voor de liefhebber nog meer Haften in onderstaande Haftengalerij <<< klik voor een vergroting >>>:

Er zitten niet enkel en alleen maar haften, ook Waterjuffertjes zitten onder de dauw, zij het niet zoveel meer. De zon doet zijn werk en de juffers zijn al een beetje wakker. Ze zien me namelijk al wel en kruipen steeds weg achter de stengel waaraan ze hangen. Door mijn andere hand achter de juffer te houden kantelen ze weer terug en als ik dat maar langzaam genoeg doe kan ik toch een zijzichtfoto maken. Helaas is het licht al niet zo mooi meer. Vanaf de andere kant – met tegenlicht – levert het een – naar mijn smaak – mooier plaatje op:

Tegenlicht
Tegenlicht

De terugkanteltruc lukt niet altijd en dan begint het verstoppertje spelen weer opnieuw:

Verstoppertje
Verstoppertje

Even later zijn de laatste druppeltjes al bijna verdampt en beginnen de eerste vliegpogingen… Weldra vliegen er tientallen juffertjes om mijn hoofd, waarna ik op zoek ga naar een volgend slachtoffer. Dat vind ik in de vorm van deze Schietmot met nog wat dauwrestanten op de vleugels:

Schietmot
Schietmot

Hiermee is het dauwtrappen voor vandaag ten einde en de libel blijft dus nog even op mijn lijstje staan. De macrolens gaat in de tas en gewapend met teletoeter loop ik het kanaal verder af richting de Duizendmeterweg. Ik besluit een poosje bij de ijsvogelstok te gaan zitten en ondertussen te lunchen. Na een uurtje posten heb ik nog steeds geen blauwe flits gezien, wél een Grote Gele Kwikstaart die aan de overkant (dus te ver weg) aan het foerageren is:

Grote Gele Kwikstaart
Grote Gele Kwikstaart

Een bewijsplaatje, maar wel de beste GGK die ik tot nu toe heb. Het schijnt dat-ie ook wel eens op de ijsvogelstok gaat zitten, dus wie weet krijg ik hem nog wel eens dichterbij te zien.

Het is vandaag vrij rustig aan de Duizenmeterweg: geen hordes fotografen en/of vossenvoederaars, maar wél een vos. Die weet dat er bij mij niks te halen valt en besluit lekker in het zonnetje langs de kant van de weg te gaan liggen. Als de oogjes dan even dichtvallen druk ik gauw de ontspanknop in:

Even ontspannen...
Even ontspannen…

Hierna ga ik maar weer eens aan de wandel, richting de boomkikkerplekken. Ik ben daar dit jaar al verschillende keren langs geweest en steeds zonder succes, terwijl ik wel steeds de mooiste plaatjes op FB en in blogjes van anderen langs zag komen. Nou heb ik al wel mooie boomkikkerplaatjes, maar je wil toch steeds weer meer, nog mooier en liefst met wat actie.

Vandaag is mijn geluksdag, want op een plek waar ik ze nog nooit gezien heb, zie ik er nu twee. Een heel kleintje, duidelijk van dit jaar:

Kleine Boomkikker
Kleine BK

In de typische boomkikkerhouding, maar gelukkig deze keer eens niet op een braamblad, maar op een tak. Een struik verderop zit een duidelijk ouder exemplaar: wat een dikzak!

Grote Boomkikker
Grote BK

Ik loop wat heen en weer tussen de twee struiken en zie dat het kleintje inmiddels in beweging is gekomen. Dat zie je niet vaak: zo’n groen monstertje in actie!

Boomkikker in actie
BK in actie

Let op het voorpootje met de vingertjes! Helaas is de belichting niet supermooi, maar ik doe het ervoor. De actie is echter van korte duur: hij gaat hierna weer onverstoorbaar verder met zonnen. Ik mag vandaag over geluk niet klagen, want ook op de tweede BK-plek zie ik er verschillende, een stuk of 5-6. Hangend aan een braamblad… <klik>

… zelfs weer even in actie…

Actieve BK
Klauterende BK

… springend op een braam…

… en er weer af. Deze laatste actie ging zo snel dat ik helaas geen tijd genoeg had om een goede positie te kiezen. Dit groene monstertje is dan ook niet scherp op de juiste plaats, maar dat mag de pret niet drukken. Tot slot nog een BK op – toch weer – een braamblad. Als de achtergrond maar goed is, dan kan ook dit een mooi plaatje opleveren. Ik vind dat hier wel gelukt:

BK op braamblad
BK op braamblad

Hierna besluit ik dat het wel mooi geweest is voor vandaag en begeef me naar de uitgang. Ik kan er nog niet over uit dat ik op de valreep toch nog boomkikkers heb gezien dit jaar. De dagtemperaturen zakken inmiddels nu zover dat het toch wel gauw afgelopen zal zijn.

Ergens halverwege de ingangen Panneland en De Oase loop ik langs een omgevallen boom, waarop in de zon een aantal Heidelibellen zit. Welke soort precies weet ik niet, waarschijnlijk iets met rood in de naam… (gezien de kleur van het achterlijf). Maakt ook niet echt veel uit. Ze vinden het kennelijk een lekker plekje, want als ze even wegvliegen, komen ze steeds weer terug op ongeveer dezelfde plek. Kwestie van met de camera in de aanslag rustig afwachten totdat er weer ééntje geland is en dan langzaam steeds een beetje dichterbij kruipen…

2015-09-29 16-19-46 - IMG_4669_1080p
Heidelibel – dichterbij

…en nog een beetje dichterbij en van opzij. Levert een mooie close-up op.

2015-09-29 16-21-32 - IMG_4684dev_1080p
Heidelibel – close-up

En dan is het nu echt tijd om naar huis te gaan. Het was een mooie dag met twee gezichten. ’s Morgens nog net op tijd voor wat dauwopnames en de rest van de dag volop zon. Dat laatste had van mij wel wat minder gemogen, maar zo is er altijd wat te zeuren… Dank voor het lezen en kijken.

9 reacties op ‘Nazomeren in de AWD

 1. Of het nu haften, juffers of libellen zijn, met dauw op hun lijf kunnen ze prachtige plaatjes opleveren waaruit het inderdaad soms lastig kiezen is. Dat leer je vanzelf. Als je veel keuzemogelijkheden hebt is het wel prettig dat je er ook een passende omgeving bij kunt zoeken.
  En dan toch op de valreep nog boomkikkers. Het verraste mij al dat het je nog niet eerder gelukt was. Nu kan je rustig de winter in.
  En dan nog een paar mooie libellen close-ups tot besluit. Je hebt je wel vermaakt die dag.
  Groet, Kees

  Like

 2. Een prachtig blog en wat een mooie foto’s heb je kunnen maken van de eendagsvliegen en juffers met de dauwdruppels. Leuk dat je toch nog boomkikkers bent tegengekomen en zo mooi hebt kunnen fotograferen. Dat moet je een goed gevoel hebben gegeven.
  Groeten,
  Roos

  Like

 3. Hier zijn wel heel veel mooie foto’s te zien. Wat leuk om zo’n bedauwde haft serie te tonen. Dat komt zelden voor op blogs en maakt het des te leuker. Wel erg veel dauw want er is niet veel van de mooie tekening van de haft te zien.
  Een vos in de AWD is vrij tam, gewend aan mensen. Dat levert zoveel mooie platen op dat ik er vaak jaloers op ben. Zoiets tref je hier in Limburg niet want hier zijn het angsthazen. De kikkertjes zijn ook leuk natuurlijk.
  Eigenlijk zijn het de meest perfecte kikkertjes die ik ken. als ze zo in elkaar gedoken zitten te zonnen zie je goed hoe perfect alles aan elkaar gesloten is, alles past precies als je begrijpt wat ik bedoel.
  De heidelibel is een Bruinrode, want heeft geelzwarte poten en geen hangsnor. Maar zoals je al zegt, het is niet belangrijk in deze.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooie serie, prachtig die eendagsvlieg en het juffertje met de dauwdruppels, zo vroeg ben ik nooit in de AWD……
  Je boomkikkerserie is top en ook de gele kwikstaart heb je er ondanks de afstand erg mooi op staan. De heidelibel met tegenlicht spreekt mij ook erg aan.
  Een heerlijk nazomerblogje…..leuk om te zien op een onstuimige herfstmiddag
  groetjes Ghita

  Like

 5. Je hebt dan geen sfeerbeelden vast kunnen leggen zoals je van plan was maar dit is ook heel erg mooi ; de eendagsvlieg is prachtig om te zien zo bedauwd en van alle kanten te benaderen, de gele kwikstaart is ook mooi met de weerspiegeling in het water en dan de boom kikker zijn echt leuk om te zien, het zijn net kleine beeldjes ! Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Tsjonge, wat een serie beelden zo bij elkaar.
  Leuk om eens een ander insect te zien met dauwdruppels. Altijd maar libellen en vlinders, zo’n eendagsvlieg is weer eens iets anders.
  Van de juffer vind ik de 3de foto schitterend. Prachtige achtergrond en de juffer kijkt je ook nog eens mooi aan. Heerlijke foto van de vos en je boomkikkers zijn ook nog eens prachtig.
  Die laatste foto van de kikker is helemaal top. Prachtige scherptediepte en kleuren.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.