Paddestoelenziekte

25 september 2015 – Leyduin-Vinkenduin-Woestduin.

Allereerst is het tijd voor een heuglijk feit (dat rijmt): zo ongemerkt is mijn blog de grens van 50.000 bezichtigingen gepasseerd en bij deze wil ik al mijn bezoekers en volgers daar voor bedanken. Er zit nog steeds een stijgende lijn in, dus snel op naar de 100.000… maar nu terzake:

Voor de tweede keer deze week maak ik een rondwandeling richting Leyduin. Het is weer een mooie najaarsdag, dus waarom niet? Je kan de komende periode tenslotte nog lang genoeg binnen zitten. Deze keer wil ik me niet laten afleiden door allerlei kriebelbeestjes en concentreer me volledig op de paddestoelen. Dat valt echter nog niet mee: ik weet niet wat het is of hoe het komt, maar ze schieten dit jaar niet bepaald uit de grond. Kopergroenbekerzwammetjes zie ik dit jaar wél veel, maar die schieten niet uit de grond, maar uit dood hout.

In een eerder blog heb ik al foto’s laten zien van exemplaren die op een dikke omgevallen eik groeiden en zeer moeilijk te kieken waren, maar her en der in Leyduin blijken ook kleine stammetjes met de kenmerkende groenige aanslag te liggen. Vandaag vond ik zo’n stammetje met daarop een mooie verzameling zwammetjes. Daar moet meer mee kunnen dan met zo’n dikke boom. Een kwestie van voorzichtig (ze zijn erg kwetsbaar) op een gunstige plek neerleggen en dan zoeken naar een mooie compositie en achtergrond. Zoiets als dit dus, hoewel de achtergrond hier nog een beetje saai is:

Kopergroenbekerzwam
Kopergroenbekerzwam

Een eenzaam zwammetje tegen een achtergrond die op zich niet onaardig is: de kleur is goed, maar wat te streperig naar mijn zin. De sporenkapsels van het mos links zijn daarentegen niet verkeerd:

2015-09-25 10-01-42 - IMG_3503dev_1080p
Kopergroenbekerzwam

Na nog wat kantelen en keren zijn daar ineens bokeh bollen, altijd leuk:

Kopergroenbekerzwam
Kopergroenbekerzwam

Ik stoei nog een poosje door. Liggend op mijn knieën ben ik zeer geconcentreerd bezig met het stammetje, totdat er plotseling in mijn linkerooghoek iets groots komt opdagen. Een dame komt naast me staan, buigt voorover en vraagt of het wel goed met me gaat. Ze vreesde dat ik misschien onwel geworden was. Wat attent! Ik wijs haar op mijn lijdend voorwerp en zeg dat ik alleen een beetje last heb van paddestoelenziekte, maar dat dat verder geen kwaad kan. Tijdens het volgende gesprek wijst ze me op de aanwezigheid van Cantharellen, die ik overigens niet heb kunnen vinden.

Nog wat plaatjes van de Kopergroenbekerzwam. Ik begin misschien toch wel een kleine verslaving aan deze zwammensoort te ontwikkelen. Voor de liefhebbers nog een kleine galerij <<< klik voor een grotere weergave >>> :

Ik denk dat het voor dit jaar zo wel mooi geweest is en ga proberen af te kicken. Ik leg het stammetje op een geheime plaats tussen de varens en ga op zoek naar andere paddo’s.

Ik weet in Vinkenduin een boomstam te liggen waar de Kleine Stinkzwam op groeit. Op zich een leuke zwam, maar vrijwel altijd kom ik op het verkeerde moment: óf ze zijn er nog niet óf ze zijn alweer zo oud dat ze er niet meer uitzien. Ze ontwikkelen zich uit een zgn. duivelsei en zijn binnen een paar uur volgroeid, waarna het verval onmiddellijk inzet. Vandaag heb ik weer geen geluk, er zijn alleen een paar duivelseieren te zien, waarvan er eentje ieder moment uit kan komen. Ik kan daar helaas niet op wachten:

Duivelsei Kleine Stinkzwam
Duivelsei Kleine Stinkzwam

Onder de bomen bij de oude renbaan staat een aantal grote boleten, onmiskenbaar Eekhoorntjesbrood. Nou zijn dergelijke grote jongens meestal niet leuk te kieken. Ik probeer er toch maar het beste van te maken,  zowel liggend als staand…

…staand en liggend…

Iets minder fors, maar toch opvallend door de rode kleur van de hoed is mijn volgende onderwerp. Vrijwel zeker een Russulasoort. Ik neig naar Rode Russula of Braakrussula:

Russula
Russula

Een andere grote paddestoel – met omgekrulde hoed – vraagt om een detailopname. Voor de broodnodige afwisseling <klik>:

Tot slot een plaatje van een paddestoel die ik – als ik het goed zie – nog niet eerder zag. Aanvankelijk dacht ik aan een Parasolzwam, maar gezien de witte steel is het vemoedelijk een Parelamaniet is. Een volwassen exemplaar, met als extraatje de dauwdruppeltjes op de steel:

NN
Parelamaniet?

Meer registrerende dan sfeervolle plaatjes, maar het kan niet altijd feest zijn. Om het goed te maken de afsluiter van dit blog. De eer gaat helaas niet naar een paddo, maar naar dauwdruppels op een spinnedraad:

Dauwdruppels op spinrag
Dauwdruppels op spinrag

Het lijkt nu misschien dat ik wat betreft de paddestoelenziekte aan de beterende hand ben, maar ik kan alvast verklappen dat ik zeker nog niet genezen ben!

Tot zover. Bedankt voor het lezen en kijken.

13 reacties op ‘Paddestoelenziekte

 1. Je bent wel op dreef met de kopergroene bekerzwammetjes. Ik heb het bij één geslaagde (vind ik zelf) poging gelaten, maar misschien moet ik nog eens in de herkansing. De plaatjes motiveren mij wel. Russula, eekhoorntjesbrood, amaniet, stuk voor stuk interessante soorten maar het is vaak lastig om een mooi fotogeniek exemplaar te vinden. Wat is er overigens mis met een mooie registrerende foto? De afwisseling met meer sfeervolle beelden vind ik wel nodig voor de variatie. Leyduin heeft je weer verwend met mooie modellen waar je goed gebruik van gemaakt hebt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Gefeliciteerd met je 50.000ste !
  Ik loop je nog een aardig eindje voor, maar met jouw frequentie van bloggen loop je vast snel in, want bij mij wordt het aantal blogjes juist steeds minder.
  Leuk dat je de Kopergroenbekerzwammetjes weer vond, ik heb een paar keer de tak van vorig jaar geïnspecteerd, maar het was steeds niks.
  Knap hoe je dat kleine spul er steeds heel behoorlijk op krijgt, je begint een aardige paddo-expert te worden, en ja, daar hoort die ziekte dan gewoon een beetje bij.

  Groetjes Loes

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel erg herkenbaar ; paddenstoelenziekte…… geen koorts gelukkig maar wel elke keer met de neus over de grond met het hondje uitlaten ! Mooi zijn de kopergroenbekerzwammetjes die heb ik nog niet gevonden, ook de russula’s zijn mooi van kleur en dan het laatste plaatje de dauwdruppels aan het webdraadje vind ik een helemaal top ! Hier op de Veluwe zijn er juist heel veel paddestoelen, is dan toch verschillend per regio, jammer dat het paddoseizoen weer bijna voorbij is. Groeten Adria

  Geliked door 1 persoon

 4. Heb nu een paar herfstwandelingen gemaakt en heb precies 1 paddenstoeltje gevonden. Ik snap er niks van. Je hebt hier alles weer heel mooi vastgelegd en troost je, de ziekte gaat vanzelf weer over als het straks weer voorjaar wordt. Trouwens, hoe erg is een ziekte waarbij je buiten moet verblijven en waarbij je foto’s moet maken ….

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik was afgelopen weekend in Vijlen. ook daar – Vijlenerbos – vrijwel geen paddo te zien. Vreemd. Toch nat genoeg….toch de zure regen?

   Like

 5. Die kopergroene bekerzwammetjes vind ik echt heel mooi. Nog nooit zelf gezien maar ik weet dat ze vrij zeldzaam zijn. Je Eekhoorntjesbrood vind ik toch heel mooi vastgelegd hoor. Je bent er zelf dan niet zo tevreden over maar ik mag deze plaatjes erg graag zien!. Bovendien is je Russula ook een pracht exemplaar.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Pas maar op met je paddoverslaving. Straks ga je nog hallucineren! Maar het levert je wel fraaie foto’s op van allerlei soorten. Leuk om te zien hoe een tak met de Kopergroenbekerzwam zo veel mooie foto’s kan opleveren. Daaraan kun je zien dat het met het geklungel wel meevalt. Misschien tijd voor een andere blogtitel?

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 7. Weer zeer mooie opnamen,
  deze helaas nog niet tegengekomen.
  Wel kan ik je ten zeerste aanraden naar Elswout te gaan,
  Bijzonder veel soorten mooie paddestoelen, en ben daar dan ook meestal niet weg te slaan in het paddo seizoen.
  anders zit ik namelijk meestal in het AWD 😉
  hoop je is tegen te komen
  Groet Patrick

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.