Blauwtjes voor het Ontbijt

11 augustus 2015 – Zwaansbroek, Haarlemmermeerpolder

Mijn vorige blog eindigde hoopvol met de vindplaats van een aantal Icarusblauwtjes. Zou het de volgende dag al een positief vervolg krijgen? Best mogelijk, want één of andere televisieweerman gaf aan dat er hier en daar een mistbank zou kunnen ontstaan…

Als ik ’s morgens vroeg de gordijnen openschuif, is het niet mistig of nevelig, maar ramen en daken van auto’s zijn wel nat van de dauw. Niet heel erg overtuigd stap ik – zonder ontbijt – toch maar op de fiets richting ‘mijn blauwtjes’ van Zwaansbroek. Een bleek, kleurloos zonnetje komt boven de horizon en ik hoef me dan ook niet druk te maken over een mooie zonsopkomst, die is er gewoon niet. Veel kracht heeft de zon ook niet en dat is misschien wel gunstig.

Ik stap af bij de hangplek die ik gisteren heb ontdekt en zie ze meteen al hangen, min of meer nog in dezelfde positie als gisteravond. Veel dauw zie ik echter – met het blote oog – niet. Toch maar kieken.

Icarusblauwtje 1
Icarusblauwtje 1

Bij het inzoomen op de display zie ik op dit vlindertje echter duidelijk wel wat druppeltjes… Gauw naar de volgende:

Icarusblauwtje 2
Icarusblauwtje 2

Weinig te zien vanaf deze kant. Voorzichtig omlopen en vanaf de ander kant even proberen:

Icarusblauwtje 2
Icarusblauwtje 2

De eerste heeft een mooiere achtergrond, maar op de tweede zijn de druppeltjes op de vleugels goed te zien.

Als bewijs plaats ik van de laatste een flinke uitsnede, zodat iedereen het goed kan zien (wel even aanklikken!):

Ik zie nog één ander blauwtje, nummer vier is er kennelijk al vandoor. Op deze kan ik geen dauw meer ontdekken. Het zal vast niet lang meer duren voordat ook hij er vandoor gaat, want hij is al tong-oefeningen aan het doen!

Nog geen half uurtje werk en het project ‘bedauwde vlinder’ is ook weer klaar. Hoewel, klaar? Ik reken het goed, maar afvinken doe ik het nog niet…

Ik ben nou toch al mijn bed uit, dan kan ik net zo goed nog even rondkijken of er nog iets anders leuks te zien is. Of dit écht leuk is daar zullen de meningen over uiteenlopen, maar er zijn dit jaar veel Wespspinnen. Ook hier zie ik er verscheidene hangen. Meestal spinnen ze hun web tussen het hoge gras, maar één exemplaar hangt op een mooie vrije plek, met het gras ver genoeg weg om een rustig achtergrondbeeld te geven. Van de Wespspin, ook wel Tijgerspin genoemd, zie je vrijwel altijd enkel het opvallende, grote vrouwtje. Het mannetje is onopvallend bruin en een flink stuk kleiner, bovendien wordt hij meestal na de paring direct door het vrouwtje ingesponnen en opgegeten. Wat een schatjes zijn het toch!

Wespspin
Wespspin

Op de spin en ook op de draden van het wielweb zijn – zeker in de vergroting – nog drauwduppels te zien.

Verder zie ik eigenlijk niets. Alleen nog een net ontwakend Soldaatje (Rode weekschildkever). Die neem ik toch ook maar even mee…

Soldaatje
Soldaatje

… en toch nog een Icarusblauwtje, een vrouwtje. Zonder enig spoor van dauwdruppels, dus ook zij zal wel gauw gevlogen zijn. Ik krijg nog net voldoende tijd om op mijn gemak deze foto te maken:

Icarusblauwtje
Icarusblauwtje

Het is nog steeds vrij vroeg, net acht uur. Ik besluit om niet verder te zoeken in Zwaansbroek, maar nog even langs het Bennebroekbos te fietsen. Daar is en grote open plek die om deze tijd nog in de schaduw van hoge bomen ligt en daar heb ik vorig jaar heidelibellen gezien, dus wie weet. Helaas is het geluk – wat dat betreft – niet met mij: ze zijn er niet of ik zie ze niet. Nou ja, hou ik in ieder geval nog een wens over.

Ik zie wel een groepje klaprozen staan en realiseer me dat dat er dit jaar nog niet van gekomen is. Eens kijken of er iets tussen staat waar ik wat mee kan.

Klaprozen
Klaprozen

Het zijn geen makkelijk te fotograferen bloemen, maar ze zijn wel mooi rood! Er staan al veel uitgebloeide exemplaren tussen. Niet erg, want de zaaddozen zijn minstens zo fotogeniek.

Zaaddoos Klaproos
Zaaddoos Klaproos

Het is inmiddels over negenen en ik besluit dat het voor vandaag wel weer mooi geweest is. Gauw naar huis voor een lekker ontbijt, want je krijgt er wel trek van. Hoewel deze missie gedeeltelijk geslaagd genoemd mag worden, hou ik toch de weersverwachtigen goed in de gaten. Wie weet komt er dus nog een vervolg. Voor nu weer bedankt voor het lezen en kijken.

Advertentie

4 reacties op ‘Blauwtjes voor het Ontbijt

 1. Je blauwtjes zijn toch echt wel leuke plaatjes geworden hoor Dick. Je hebt ze in eider geval met dauw en je uitsnedes heb ik sowieso in de vergroting gekeken (doe ik meestal wel). Mooie rustige achtergronden ook. Die wespenspin is ook een mooi ezemplaar. Hoewel ik gruw van spinnen vind ik deze dan ook nog mooi . Ik heb ze zelf ook op de foto gezet maar die moet ik nog plaatsen. En je weet toch dat vrouwen schatjes zijn *grijns…………………….*.
  Je klaprozen zijn ook niet te versmaden en vooral de Zaaddoos heb je schitterend vereeuwigd.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi dat je de slaapplaats van dit fotogenieke vlindertje gevonden hebt. Maar dan moet je, voor jouw doen, wel vroeg uit de veren. En ondanks de de druppels op de eerste paar foto’s vind ik de allerlaatste foto van het vrouwtje het mooist qua compositie en scherpte. De klaprozen zijn een fleurige afsluiting van dit blog.

  Gr. René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.